Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród - początek 11:39, 17 sie 2011

Do góry
Ewo, nie jestem przekonana do wybranych przeze mnie roślin ale do dzisiaj nie miałam konkretnego pomysłu na tą rabatę. Chciałam, żeby było coś czerwonego bo ładnie się odbija na żółtym tle ściany, a hortensje umieściłam aby nawiązywały do skarpy,
Dzisiaj jednak przyszedł mi do głowy inny pomysł. Głównym elementem rabaty przed domem mógłby być buku "Purpurea Pendula" (szczepiony na wys ok. 2 m),

a reszta rabaty wypełniona niskimi krzewami i bylinami (np. bukszpany, berberysy,niskie Rh, tawuły, hosty, żurawki).
Spróbuje coś wybrać z wymienionych roślin i naszkicować.
Klon palmowy - Acer palmatum 13:00, 16 sie 2011

Do góry

Tutaj jesienią. Klony dobrze wyglądają w sąsiedztwie traw. Zastosowałam miskanty.
Wymyśliłam teraz na poczekaniu, że fajnie by było posadzić wachalrzem Carex buchananii i żółtą Heuchera "Citronelle". Careź bliżej pnia, a żurawka po brzegu.

Danusiu, jaki jest ten miskant biały? Tzn. jaka odmiana. Rozpoznaję moją Twoją ulubioną realizację. Moja ulubiona ale Twoja realizacja... .
Czy za lawendą są tawuły? A za tawułami? Mam bardzo podobnie, tylko jeszcze jarząby i jarzębiny. A co powiesz o trzmielinie oskrzydlonej (eleata?).
Miniaturowy ogródek 21:57, 11 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Właśnie, na taki świerk jak u Ciebie zdecydowanie nie ma miejsca. Jakaś super miniaturka by musiała być.
A cyprysik nana gracilis? Masz z nim jakieś doświadczenia?

A co w takim razie dać tutaj, między żurawki, a tawuły? Więcej żurawek, czy coś wyższego?

Tutaj jedynie zmieści się np. trzmielina na pniu, albo inna forma pienna. Stożek nie da rady
Miniaturowy ogródek 19:21, 11 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Właśnie, na taki świerk jak u Ciebie zdecydowanie nie ma miejsca. Jakaś super miniaturka by musiała być.

A co w takim razie dać tutaj, między żurawki, a tawuły? Więcej żurawek, czy coś wyższego?

Gabik a tutaj może jakieś kolumnowe drzewo? jakiś buk lub wiąz albo miłorząb szczepiony wysoko a pod spodem dorzucić więcej żurawek
Miniaturowy ogródek 15:11, 11 sie 2011

Do góry

Po prostu ogród... 14:19, 10 sie 2011

Do góry
Piękny ogród wiosenny.Podobały mi się też tawuły przebarwione jesienią (muszę o nich pomyśleć -są takie niekłopotliwe a efektowne).Hortensja -zjawisko.
Fajny pomysł z planem ogrodu.Gdy będę tu zaglądać po cichu to się nie zgubię
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:16, 10 sie 2011

Do góry
witaj Marto, po urlopie zabieram sie

w miedzyczasie - tj wczoraj po poludniu popracowalam troche w ogrodku:
Zdjęłam plastikowe bordery, od razu lepiej, i, o dziwo, kory nie wymiata nawet wiatr podczas burz Jeszcze musze pod wloknina zrobic "gorki" jak radzila Danusia - ale na to musze miec czas.

Wsadziłam wczoraj 3 (prawie)kule bukszpanowe, żeby w zimie tez coś wystawało w tym miejscu. Mam nadzieje nawiazywac beda do kul ppo obu stronach wejscia, ktore rosna w donicach.

Tawuły przeniosłam pod morwę szczepiona na pniu, która po przesadzeniu wreszcie dobrze sobie radzi Ewidentnie poprzednie stanowisko w pobliżu szamba jej nie odpowiadało..

A pod dom po lewej od wejścia kupiłam sobie jałowiec, jak te płożące (docelowo maja zakryć korę), ale na kijku - robi za piętro, bo tak łyso tam było

pozdrawiam,
Karolina
W ogródku Niage 20:11, 09 sie 2011

Do góry
Tawuły po obcięciu, ładnie się zagęściły

z jednej starej, już nieciekawej żurawki uzyskałam 11 sadzonek, posadziłam wprost do gruntu

Ogród Marty 22:44, 06 sie 2011

Do góry
kwiat tawuły

barwinek z lokatorem

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:13, 05 sie 2011

Do góry
Mnie się podobają niskie żywopłotki z tawuły strzyżone w kosteczkę na obrzeżach rabat. Miodzio

Mój dom jeszcze długo nie będzie wykończony, a ogród woła o pomstę do nieba Ale to się zmieni
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:28, 05 sie 2011

Do góry
Już całkiem zagospodarowany ogródek.

Przepraszam, że poprawiam, ale przed wejściem masz tawuły, nie tawułki.
Miniaturowy ogródek 13:25, 05 sie 2011

Do góry
Zaraz po posadzeniu to źle się miał bluszcz, chyba chcieliśmy przedobrzyć. Mój kochany chciał, żeby się przyjął, i podlewał go razem z trawnikiem. Teraz jest dużo lepiej. Może nie rośnie jak szalony, ale większość sadzonek się i wydłuża i rozgałęzia.
Z żurawek Palace Purple (ok. 20-25) wsadzonych przy pierwszym podejściu ok. 10 maja wypadła tylko jedna, po prostu od razu nie ruszyła. Bergenie mają się dobrze, borówki zakwitły, a teraz ładnie dojrzewają im owoce. W te deszcze nie dojrzewały, ale tylko słonko przygrzało i się przyciemniły od razu. Winobluszcz i powojnik Flammula rosną, jeżówki kwitną, wierzba Hakuro pięknie rośnie, już ją 2 razy skracałam. A to one są pod płotem gdzie najjaśniej, ale gdzie spływa woda z całej działki i to tam trochę stała (ze 2-3 razy przez noc). Na reszcie nie stoi.
Funkie zakwitły, liście mają zdrowe, choć wielu nie wypuściły.

Gorzej mają się rośliny dosadzane w drugiej turze ok. 20 czerwca. No ale na nie to zaraz zaczęło lać, może szok za duży.
Część nowych żurawek rośnie pięknie, inne nie -z dwóch Lime Marmalade jedna jest cudowna, druga padła. 2 wietlice zbrązowiały i zniknęły, nie wiem, co im nie pasowało. Trzecia też zbrązowiała, ale coś tam próbuje wypuścić.
Clematis Jan Paweł II pnie się jak dziki, choć w tym roku nie zakwitnie. Hagley Hybrid miał jednego kwiatka, a teraz jest zielony, kwitnąć nie chce, a Victorii zbrązowiała część pędów, wycięłam, puszcza zielone.
Krzewuszka Nana Variegata jest śliczna i nawet 1 kwiatka w zeszłym tygodniu wypuściła, Monet jakaś zdechła.

Kule z bukszpanu się trzymają.

Ten największy rh chory, dwa mniejsze obok wyglądają ok (chyba,) , pieris i kiścień siedzące obok na razie śliczne. Trzmieliny też ok. Hortensje pnące pną się powoli, ale zdrowo.

Tylko coś jesiennych barw nabierają roślinki, trzmielina zaróżowiona, tawuły Goldflame czerwienieją...

Tak więc wszystko rośnie mieszanie, ja się nie znam, nie wiem co to może być, co robić, żeby pomóc tym słabiakom.
Przesadzanie piwonii 15:40, 03 sie 2011

Do góry
Danusiu, Ogrodowiczanie potrzebuję Waszej pomocy.
Muszę przesadzić ok. 20 krzewów piwonii. Myślicie, że mogę je posadzić w szpalerze przed tymi
krzewami (tawuły, irga, pęcherznica na końcu pigwowce). Oczywiście ziemia zostanie przygotowana. Jednak
chciałabym pigwowce mieć wydzielone, bo one kwitną prawie w tym samym czasie co piwonie ale na pomarańczowo (pomarańczowy i bordowy oraz różowy nie bardzo pasują do siebie). To jest południowa ekspozycja, choć lekko ocieniona wiśnią (którą kiedyś wytnę) i super smaczną jabłonką (perełka). Brama zostanie zlikwidowana i założony trawnik. Ta piwonia, co jest na zdjęciu ma 20 lat (po poprzednim właścicielu), kwitnie jak szalona i nie chcę jej na razie ruszać - tak myślę. Do krzewów mogę oczywiście coś dosadzić, jeśli trzeba. Ta rabata pięknie wygląda jesienią z kroplami rosy i mgłą.
Po przeciwnej stronie tej rabaty mam długą rabatę z 2 brzozami, jarzębiną, jarząbem szwedzkim, klonami (bordowy i jasnozielony), tawułami, berberysami, miskantami, trzmieliną oskrzydloną, dalej idą perukowce (bordowy, zielony), w przodzie jeżówki bordowe, rozchodniki, turzyca Bronze (a więc wszystko w kolorze bordo-róż).

Te piwonie muszę przesadzić....
Dwa światy 23:21, 02 sie 2011

Do góry
Przepięknie Haniu wszystko kwitnie

A tawuły kwitną drugi raz czy takie późne
Ogród - początek 19:08, 02 sie 2011

Do góry
EwaG napisał(a)
Witaj,
a jak bardzo jest to północno-zachodnia strona (skarpa). Jałowce w cieniu się nie sprawdzą - to krzewy lubiące słońce. A ze względów praktycznych - zanim urosną będziesz miała urwanie głowy z chwastami.

Czy ten łańcuszek z lewej strony to połączone rabaty? Powiem wprost jak mawia mój znajomy Albańczyk "nie mi się podoba". Raczej powinna to być rabata bylinowa o płynnej linii oparta na ogrodzeniu. Tło moga stanowić wyższe krzewy

Skarpa jest od północno-zachodniej strony - niestety. Więc chyba rzeczywiście muszę poszukać czegoś co lubi wilgoć i półcień i szybko zadarni powierzchnie, bo koszenie trawy tam to chwilami kaskaderka.

Jeśli chodzi o ten łańcuszek z przodu działki to od strony ogrodzenia zamierzam w przyszłości zlikwidować jak wymyślę co by sie sprawdziło do szybkiego zadarnienia. Na razie eksperymentuje (w pierwszym kółku od lewej) z dąbrówką rozłogową o pięknych bordowo-fioletowych liściach. Mógłby też być barwinek o ciemnozielonych liściach.

Na zdjęciu po 3 tuje szmaragd, 2 pęcherznice Diabolo a przed nimi po 3 tawuły. Mają w przyszłości stworzyć szpaler od ulicy.
Ogród - początek 17:20, 02 sie 2011

Do góry
ell napisał(a)
Witam się z nową ogrodniczką!
Pięknie obsadziłaś te donice i beczki fajowskie

Witaj, Elu !
Mam nadzieje, że będę mogła liczyć na twoje opinie i pomysły dotyczące mojego (niedokończonego) amatorskiego projekciku ogrodu:

W części frontowej [1] wokół posadzonych tuj i magnolii gwiaździstej (białej) wymyśliłam sobie kule z bukszpanu, między kulami żurawki o bordowych liściach, przed nimi tojeść, a całkiem pod ścianą i wokół magnolii hosty.

Zmorą staje się sąsiadująca za rogiem skarpa [2] (murek zostanie zlikwidowany i teren tu lekko bedzię opadał).

Może mogłabym ją obsadzić jakimś zielonym jałowcem płożącym (aby powstał taki zielony dywan) - grunt by było zimozielone. Niżej może tawuły albo trzmielina. Chciałabym jakoś nawiązać do części frontowej: może ułożone w lekkim łuku żurawki albo hosty?

Doradźcie coś, proszę!
Ogród - początek 00:41, 01 sie 2011

Do góry
Witam,
Od dłuższego czasu przeglądam forum "Ogrodowiska" w poszukiwaniu inspiracji na stworzenie własnego ogrodu. W końcu dojrzałam do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami, planami na przyszłość i gotowymi aranżacjami dotyczącymi ogrodu.
Wiele jeszcze pracy przede mną (i moim "kofanym" Mężem) ale mam nadzieje, że będzie mi raźniej w Waszym towarzystwie. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Wasze komentarze i opinie.

Zapraszam więc do zwiedzania mojego ogrodu "od początku”.

Poniżej front domu – strona północno-wschodnia.
(zdjęcie zrobione rok temu)

Uploaded with ImageShack.us

A tak wyglądał w tym roku na wiosnę:

Wokół rabat wkopana jest cegła (mam jej w nadmiarze), aby koszenie trawy nie sprawiało tu wiele kłopotów. Ostatecznie mam zamiar połączyć oba ogródki i dużym łukiem ogarnąć cały róg domu.
Przygotowałam mały projekcik i chętnie przyjmę Wasze komentarze.

W projekcie przeniosłam środkową tuje w lewo i bardziej do tyłu, ponieważ wydaje mi się, że przy obecnym układzie z czasem zleją się w jedną całość. Zastanawiam się również nad całkowitą ich likwidacją i pozostawieniu samej magnolii, ewentualnie na ich miejsce jakiś jeden iglak wolnorosnący o stożkowym pokroju.

Jeśli chodzi o skarpę (11 m wzdłuż domu - strona północno-zachodnia) po prawej stronie domu, myślę o obsadzeniu jej szybko rosnącym jałowcem płożącym (w kolorze zielonym), poniżej w półłuku krzaczki tawuły o żółto-zielonych listkach lub trzmielina w takim samym kolorze. Ale nie mam pomysłu co wsadzić u samego dołu - może jakieś niskie kwitnące byliny lub jednoroczne kwiaty.
Mam jeszcze jeden pomysł co do skarpy: zamiast żółto-zielonej plamy poniżej jałowca, niskie rozłożyste berberysy w kolorze bordowym,a poniżej - no właśnie - co poniżej?
Może żółte bratki miniaturowe - zebrałam mnóstwo nasion tego lata i planuje na wiosnę je wysiać. Bardzo długo kwitły mi w skrzynce, a gdy już zaczęły lekko podsychać przesadziłam je do ogródka i tam cudownie odżyły. Od wiosny do dnia dzisiejszego pięknie kwitnie.

Co Wy na to?

W ogródku Niage 08:38, 29 lip 2011

Do góry
poduchy macierzankowe

malutkie tawuły przycięte, wypuszczają nowe pędy

Raczkujący ogród Iwony 22:34, 26 lip 2011

Do góry
Kasiu, kiedyś tak zrobię. To jest ciągle tymczasowe, taki rozmnażalnik. Tam właśnie rozmnożyłam hortensję Grandiflorę i jedną ogrodową przez odkłady, ukorzeniają się tam dobrze trzmieliny i tawuły japońskie. No i hosty, wsadzone 2 lata temu teraz podzieliłam na mniejsze. A, jest jeszcze choina kanadyjska, którą kupiłam na Boże Narodzenie i którą mąż mi ususzył w czasie ferii (nie było mnie tydzień). Wokół jest beznadziejna trawa i pole kretowisk. W przyszłym roku wezmę się za tę część ogrodu i dopiero wtedy będę sadzić drzewa i krzewy. Teraz tylko byliny.
Ogród Marty 09:21, 25 lip 2011

Do góry
Ale ładnie wyglądają te wrzosy! Już kiedyś u Ciebie byłam, ale nie chwaliłam. Bardzo ładnie zaplanowałaś iglaki. I te kulki z tawuły...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies