Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:06, 21 sie 2012

Do góry
Może będę mogła nowy ogród pokazać ? zapytam właścicieli

I następna zagadka, o co chodzi w tym?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:04, 21 sie 2012

Do góry
Gosiak, dla ochłody

Machanie po urlopie

Co robi Zdzisław na wysokościach? 3 metry nad poziomem gruntu?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:01, 21 sie 2012

Do góry
No to jeszcze takie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:50, 21 sie 2012

Do góry
Muszę o zgodę zapytać i dopiero, ale wrzucę Wam fotkę. którą dziś upolowałam podczas przeglądu zdjęć do artykułu o zwalczaniu chwastów.

Carex elata Aurea z towarzystwem I fotka.
Różowe to Persicaria affinis (inaczej Polygonum), fioletowe to chyba głowienka (Prunella grandiflora), a białe - jarzmianka (Astrantia major).

a tam na różowo - firletka kwiecista (Lychnis coronaria)

Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 21:48, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie działa link , bo niepotrzebnie jest wstawione url, sam link wklejajcie. Widzę na podglądzie. już poprawiam

Jak jest url. to po znaku = wklejamy link. ale to dla wprawionych.

Zobaczcie jak to wygląda robiąc "cytuj" mojego posta.

Zielono mi, czyli zielone płuca Dolnego Śląska

Dzięki Danusiu
Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 21:42, 21 sie 2012

Do góry
Nie działa link , bo niepotrzebnie jest wstawione url, sam link wklejajcie. Widzę na podglądzie. już poprawiam

Jak jest url. to po znaku = wklejamy link. ale to dla wprawionych.

Zobaczcie jak to wygląda robiąc "cytuj" mojego posta.

Zielono mi, czyli zielone płuca Dolnego Śląska
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:46, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny, ja w przelocie bo w robocie

Właśnie Bentley przyszedł i muszę przyjąć towar i zaraz spowrotem jadę w poszukiwaniu roślin do mojego nowego ogrodu. Będzie chyba ładny...już zaczyna się robić i machanie Zdzisława mam, na wysokościach on jest

Limka to są 3 krzaki w jednym ma chyba 4 lata.

No i gdzie zdjęcia? Ja mam podły humor dzis i cos fajoskiego Danuś by sie przydało!
Eupatorium purpureum - sadziec purpurowy 20:11, 21 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danus to jest Gracillimus?

Nie. Jest dużo niższy. Wtedy nie dało się wejść na rabatę, żeby zrobić zdjęcie nazwy. To Bressingham - Ogrody Bloomów.
Mata przeciw chwastom 16:39, 21 sie 2012

Do góry
Dla porównania korzenie tui, która nie miała maty, nie są na wierzchu, a normalnie skierowane w dół

a tutaj miała:

Kindzia napisał(a)

Zobacz moje tuje po roku i trzech miesiącach od chwili wyłożenia agro i przysypaniu korą

Letnie skrzynki balkonowe i donice 16:28, 21 sie 2012

Do góry
Wiem, żurawki i trawki, ale się zrymowało.
Spotkanie u Szmitów 18 sierpnia 2012 16:22, 21 sie 2012

Do góry
Ja wiem co Hania robiła, ale nie wypada odpowiadać, to zagadka?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:13, 21 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

A jestem najbardziej ciekawa nowych żurawek

Danusiu, teraz wklejam fota z zakupami na tych platformach, to wszystko moje, a obok po prawej widać piękne wrzosy

kupiłam takie żurawki; Southem Comfort, Melting Fire, Big Top Gold, Georgia Peach

do tego róże, przepiękne i niesamowicie pachnące Rosa Briosa Barbrio'cov

i taką trawkę chcę

dodatkowo udało mi się z limonkami i mam 2 więcej i oczywiście wzięłąm dwa piękne wrzosy

O jasny gwint.....ależ waćpani zaszalałaś
Gigantyczne zakupy - wiem, juz posadzone ze znakomitym efektem ale ja Irenko nie mogę nadążyć z Twoim wątkiem

Wichrowe wzgórze 16:00, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zachwycona jestem różą - pomponikiem Czy ona pachnie?
Mój William wymarzł niestety, a tyle się najechał w samolocie

Danusiu, niestety nie wiem, czy pachnie, ponieważ ja słabo wyczuwam zapachy z powodu kataru alergicznego. Kupując róże, zapach nie jest niestety dla mnie priorytetem. Patrzę na zdrowotność, wygląd, dobre powtarzanie kwitnienia. W pobliżu róż sadzę lilie - te wyczuwam dobrze
Dzisiaj zerwę jeden z kwiatów i sprawdzę, czy jest wyczuwalny zapach w tej róży. Jest naprawdę zachwycająca i na dodatek bardzo długo utrzymuje kwiaty - z moich ok.300róż na pewno ta trzyma najdłużej. Nie mogę się doczekać aż rozrośnie się do większych rozmiarów jak np. ta na Hel Me Find
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.180605

William & Catherine przezimował bardzo dobrze, mimo, ze posadzony od półnosnej strony, ale jednak w barsziej zacisznym miejscu niż cały ogród. Wypuścił pęd na blisko 1,5m cały obsypany kwiatami - śliczny jest, baaardzo zdrowy i jak na angielkę ma niezwykle trwałe kwiaty, co bardzo cenię u róż. Jak na razie nie miał też przerwy w kwitnieniu. W zasadzie cały czas ma jakieś kwiaty. Chyba sobie jeszcze dokupię jesienią
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:48, 21 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Właśnie Bentley przyszedł i muszę przyjąć towar i zaraz spowrotem jadę w poszukiwaniu roślin do mojego nowego ogrodu. Będzie chyba ładny...już zaczyna się robić i machanie Zdzisława mam, na wysokościach on jest

to znowu coś ciekawego zobaczymy
i ja podziwiając twoją limkę, te 2 od Finki wsadziłam razem, aby powstał wieki krzaczor, jakoś zleci te 3 lata! aby było jak u ciebie

A to ja jakoś intuicyjnie wczoraj postanowiłam limkę z limką spotkać I jedną z rogu rabaty przesadzić...
Co tam 3 lata...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:36, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

to znowu coś ciekawego zobaczymy
i ja podziwiając twoją limkę, te 2 od Finki wsadziłam razem, aby powstał wieki krzaczor, jakoś zleci te 3 lata! aby było jak u ciebie
Mata przeciw chwastom 15:10, 21 sie 2012

Do góry
No właśnie, migdałek to nie tuja, korzenie powinien mieć tam gdzie trzeba, czyli głęboko.
Mata przeciw chwastom 14:00, 21 sie 2012

Do góry
Mój sąsiad właśnie wsadził tuje, posiał trawnik, rozłożył matę...i po miesiącu już na wierzchu rosną chwasty, nie żeby się przebiły, pod matę mu nie zaglądałam, ale wysiały się, przyleciały z wiatrem i rosną na korze - na włókninie - na wierzchu. On ich nie pieli, chwasty wrosną w matę. Za rok już nie da rady ich wyrwać, a jak wyrwie to razem z matą-szmatą.

Kto słyszał, żeby w przyrodzie glebę przykrywać izolacją ? Przykrywa się ściółką, która się rozkłada i wzbogaca glebę, poprawiając jej strukturę. Pod matą masz tylko klepisko.

No to jeszcze zadam pytanie, a jak wzbogacać glebę w materię organiczną skoro leży szmata? Jak przekopać rabaty celem wzbogacenia gleby? Dosadzanie to jeszcze wytrzymam i rozkopię nowe dołki, wykopię ziemię wywiozę dalej, bo na szmatę nie rzucę, górki dołki się zrobią.

Nie wspomnę o patencie na przeróbkę ogrodu? Jak ją zrobić?

Mata- szmata wystaje niemiłosiernie tu i ówdzie, suchą korę wiatr rozwiewa a dźdźownice wyniosły się na dobre , bo skąd mają brać suche liście czy inne części roślin, które normalnie rozkładają się w glebie?

Nawożenie w granulkach jak wykonać, skoro rzuca się w obrębie korony drzewa, a nie tu gdzie dziura w macie czyli przy pniu? Jak je zmieszać z wierzchnią warstwą gleby? Rośliny tych składników nie pobiorą. Poleżą sobie i zwietrzeją, wyparują.

Mata-szmata robi wszystko żeby zakłócić normalny obieg materii organicznej w przyrodzie i nie daje roślinom "jeść". A co pod matą? Jałowa gleba i klepisko. Ale to jest moje zdanie własne, poparte doświadczeniem, co zrobiła mata z bukszpanami w pewnym ogrodzie.

Ale jak mówiłam wcześniej, nikt nikomu nie zabrania maty stosować, każdy robi jak uważa.
Co ja zrobię, że tak nie znoszę tej maty?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:54, 21 sie 2012

Do góry

Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:47, 21 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiedz sąsiadowi żeby zmienił dysze w zraszaczach, musi ograniczyć zasięg.

dzięki

już powiedzieliśmy żeby coś zrobił, chyba narazie nie leje

szykuję póki co kolejną porcję wywaru z czosnku, bo jakby się zatrzymała ta grzybica
szkoda mi tylko poobrywać listki z brązowymi plamami, bo ogołocę tą roślinkę...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 21 sie 2012

Do góry
Bukszpan z pewnością został zaatakowany przez przędziorki, konieczny jest oprysk np. Talstarem. To jest główna przyczyna żółknięcia, zmiany koloru, brzydnięcia. Po oprysku, bukszpan kiedy wypuści nowe, zdrowe listki - nie będzie widać, że coś mu dolegało i odzyska urodę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies