Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 07:35, 19 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Moniko, przychodzę znowu po informację i radę. Otóż - mam mieszane uczucia w związku z obydwiema angielskimi różami, które już posadziłam. To Sharifa Asma i James Galway. Obydwie pokazały kwiaty nie szczególnie piękne i obydwie bardzo szybko te kwiaty straciły. A James to juz rekordowo! Kwiat bardzo długo się rozwijał - chyba z tydzień zajęło mu pełne otworzenie się z takiego już mocno otwartego pąka, a następnie dosłownie drugiego dnia po pełnym rozwinięciu płatki opadły! Przyznam, że dawno nic mnie tak nie rozczarowało. I w związku z tym pytanie - czy to ma szansę się zmienić? Czy starsza róża kwitnie dłużej? Oraz czy kwiat (to zwłaszcza dotyczy Sharify) może się zmienić na bardziej pełny, ładniejszy po prostu? Bo jeśli taka ich uroda, to powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się na zdjęciach. A ja zamiast nich posadzę jakieś porządne róże kontynentalne! Poradź co robić?

Agatko, daj różyczkom czas. Sharifa faktycznie nie ma jakoś napakowanych kwiatów, ale są pełne, ładne i o niesamowitym zapachu. Kwiaty nie trzymają się na niej długo, ok.3dni, ale za to jak jest ich więcej, to przestaje to być zauważalne, bo wciąż pojawiają się kolejne kwiaty.
James długo utrzymuje wiaty, ale musisz mu dać czas na rozbudowanie systemu korzeniowego, żeby mógł porządnie zasilić kwiaty. Ja mam 3 krzaczki tej odmiany - 2 dokupiłam wiosną, bo tak mnie ta róża zachwyca. Te młodsze mają mniej trwałe kwiaty, ale ten starszy długo utrzymuje kwiaty, są ładniej wypełnione, duże, kwitnące całymi bukiecikami. Piękna róża, ale musisz się uzbroić w odrobinę cierpliwości.
Lena 07:41, 19 sie 2012

Witaj Moniko

Ogród wraz z domem masz cudowny.
Podziwiam za róże i piękne rabaty. Mnóstwo pracy i wysiłku - ale opłaca się
Róża - pomponik - rewelacyjna - zdradz proszę nazwę?

Relacja z Kołobrzegu zachęca do odwiedzenia - ja,wstyd przyznać ,nad polskim morzem byłam raz na koloni jako dziecko.....
Nadrobię !!!

Bardzo spodobało mi się miejsce w którym stacjonowałaś - Parsęta cudowna.
Jak się kiedyś wybiorę to poproszę o porady co do noclegu

Pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć!!!

Monic 07:51, 19 sie 2012

Lena napisał(a)
Witaj Moniko

Ogród wraz z domem masz cudowny.
Podziwiam za róże i piękne rabaty. Mnóstwo pracy i wysiłku - ale opłaca się
Róża - pomponik - rewelacyjna - zdradz proszę nazwę?

Relacja z Kołobrzegu zachęca do odwiedzenia - ja,wstyd przyznać ,nad polskim morzem byłam raz na koloni jako dziecko.....
Nadrobię !!!

Bardzo spodobało mi się miejsce w którym stacjonowałaś - Parsęta cudowna.
Jak się kiedyś wybiorę to poproszę o porady co do noclegu

Pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć!!!

Witaj, Leno
Róza ma imię Pompon Flower Circus lub też zwą ją Pashmina.
Tutaj więcej fotek tej różyczki
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.46473.4&tab=36

Niestety ciężko ją u nas kupić. Ja sprowadzałam aż z Francji.
Piękna, zdrowa róża.
Parsęta urocza, taka nieco dzika Gdybyś się wybierała nad nasze morze, to daj znać, oczywiście
Lena 07:55, 19 sie 2012

Ta dzikość mnie zachęca
Dzięki za róże,może z czasem pojawi się u nas.
Miłej niedzieli - pogoda piękna
Gardenarium 13:59, 19 sie 2012

Zachwycona jestem różą - pomponikiem Czy ona pachnie?
Mój William wymarzł niestety, a tyle się najechał w samolocie

Instagram Ogrodowiska
agata_chrosc... 20:36, 19 sie 2012

Monic napisał(a)

Moniko, przychodzę znowu po informację i radę. Otóż - mam mieszane uczucia w związku z obydwiema angielskimi różami, które już posadziłam. To Sharifa Asma i James Galway. Obydwie pokazały kwiaty nie szczególnie piękne i obydwie bardzo szybko te kwiaty straciły. A James to juz rekordowo! Kwiat bardzo długo się rozwijał - chyba z tydzień zajęło mu pełne otworzenie się z takiego już mocno otwartego pąka, a następnie dosłownie drugiego dnia po pełnym rozwinięciu płatki opadły! Przyznam, że dawno nic mnie tak nie rozczarowało. I w związku z tym pytanie - czy to ma szansę się zmienić? Czy starsza róża kwitnie dłużej? Oraz czy kwiat (to zwłaszcza dotyczy Sharify) może się zmienić na bardziej pełny, ładniejszy po prostu? Bo jeśli taka ich uroda, to powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się na zdjęciach. A ja zamiast nich posadzę jakieś porządne róże kontynentalne! Poradź co robić?

Agatko, daj różyczkom czas. Sharifa faktycznie nie ma jakoś napakowanych kwiatów, ale są pełne, ładne i o niesamowitym zapachu. Kwiaty nie trzymają się na niej długo, ok.3dni, ale za to jak jest ich więcej, to przestaje to być zauważalne, bo wciąż pojawiają się kolejne kwiaty.
James długo utrzymuje wiaty, ale musisz mu dać czas na rozbudowanie systemu korzeniowego, żeby mógł porządnie zasilić kwiaty. Ja mam 3 krzaczki tej odmiany - 2 dokupiłam wiosną, bo tak mnie ta róża zachwyca. Te młodsze mają mniej trwałe kwiaty, ale ten starszy długo utrzymuje kwiaty, są ładniej wypełnione, duże, kwitnące całymi bukiecikami. Piękna róża, ale musisz się uzbroić w odrobinę cierpliwości.

Moniko, dzięki za odpowiedź. Ja mogę być bardzo cierpliwa tylko musze wiedzieć czy to rozczarowanie jest tymczasowe, czy te róże po prostu takie są. ALe z tego co piszesz to powinno być lepiej. A zatem czekam cierpliwie. Wstawiłam u siebie kilka róż. M.in. tę nn co chciałam zidentyfikować. I wiesz co - wydaje mi się, że to jest Honore de Bazac. Ma identyczne liście, a kolor kwiatu u HdB bywa jaśniejszy ale także może być taki ciemny jak u tej mojej. Ja myslisz, może to być ona? Pozdrowienia
Monic 16:00, 21 sie 2012

Gardenarium napisał(a)
Zachwycona jestem różą - pomponikiem Czy ona pachnie?
Mój William wymarzł niestety, a tyle się najechał w samolocie

Danusiu, niestety nie wiem, czy pachnie, ponieważ ja słabo wyczuwam zapachy z powodu kataru alergicznego. Kupując róże, zapach nie jest niestety dla mnie priorytetem. Patrzę na zdrowotność, wygląd, dobre powtarzanie kwitnienia. W pobliżu róż sadzę lilie - te wyczuwam dobrze
Dzisiaj zerwę jeden z kwiatów i sprawdzę, czy jest wyczuwalny zapach w tej róży. Jest naprawdę zachwycająca i na dodatek bardzo długo utrzymuje kwiaty - z moich ok.300róż na pewno ta trzyma najdłużej. Nie mogę się doczekać aż rozrośnie się do większych rozmiarów jak np. ta na Hel Me Find
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.180605

William & Catherine przezimował bardzo dobrze, mimo, ze posadzony od półnosnej strony, ale jednak w barsziej zacisznym miejscu niż cały ogród. Wypuścił pęd na blisko 1,5m cały obsypany kwiatami - śliczny jest, baaardzo zdrowy i jak na angielkę ma niezwykle trwałe kwiaty, co bardzo cenię u róż. Jak na razie nie miał też przerwy w kwitnieniu. W zasadzie cały czas ma jakieś kwiaty. Chyba sobie jeszcze dokupię jesienią
Monic 16:02, 21 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
...Moniko, dzięki za odpowiedź. Ja mogę być bardzo cierpliwa tylko musze wiedzieć czy to rozczarowanie jest tymczasowe, czy te róże po prostu takie są. ALe z tego co piszesz to powinno być lepiej. A zatem czekam cierpliwie. Wstawiłam u siebie kilka róż. M.in. tę nn co chciałam zidentyfikować. I wiesz co - wydaje mi się, że to jest Honore de Bazac. Ma identyczne liście, a kolor kwiatu u HdB bywa jaśniejszy ale także może być taki ciemny jak u tej mojej. Ja myslisz, może to być ona? Pozdrowienia

Agatko, odpisałam już u Ciebie odnośnie Honoriusza - wg mnie to nie ta róża, ale być może się mylę. Na tamte czekaj cierpliwie. Jeśli Ci się nie spodobają, to wymienisz, a te dasz w inne miejsce, choć myślę, że powinny Cię zadowolić. Efekt jest, gdy róza nabierze sił, ma więcej lat i tym samym kwiatów
Milka 16:04, 21 sie 2012

Monic napisał(a)

szybka jesteś, w tydzień opielić!
cudne ujęcie ogrodu przez moment myślałam, że to u mnie jakieś podobne miejsca mamy!

Irenko, musiałam się spieszyć, bo urlop mi się kończył
Niestety dni coraz krótsze, więc max.do 20.00 da się coś podziałać w ogrodzie. Dobrze, ze chociaż słońce już tak nie praży, to można w każdej chwili wskoczyć na rabatki w miarę wolnego czasu. Z drugiej strony szkoda, o czuć już nadchodzącą jesień. Na okolicznych łakach zaczeły już kwitnąć nawłocie.

to podobnie działam! wczoraj prawie ciemnośc, a ja wypsikana na komary i ciachałam berberys w kulę; dziś zerknę, czy kula, czy jajo wyszło
pozdrawiam Vivo i M. też
Dasia 23:02, 21 sie 2012

Monic napisał(a)

Dobrze jednak wrócić do domu, bo w ogrodzie natychmiast pojawiły się nowe chwasty. Blisko tydzień spędziłam na pieleniu. Trawa też urosła, ale na szczęście po deszczach ładnie się zazieleniła.

Ale klimat w ogrodzie, ehh. Ślicznie.
PS. Ja tu często zaglądam, ale nie będę wzdychać głośno za każdym razem