Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Kindzia 22:54, 21 sie 2012

Enya73 napisał(a)
Chyba zwykłe obrzeże betonowe, ale niżej zatopione, żeby go nie było widać. Na portalu technologie budowlane znajdziesz różne filmiki instruktażowe. Jak znajdę zdjęcia, które kiedyś skopiowałam, to Ci prześlę, jak to się układa. Ale generalnie banalna sprawa. Robisz wykop tak jak pod podbudowę z kostki. Wyrównujesz teren piaskiem, można go ubić zagęszczarką, jak jest podłoże niestabilne. Geokrata jest w arkuszach, które się rozkłada, mocuje do podłoża specjalnymi szpilkami, podobnie łączenia pomiędzy kolejnymi blokami i jak całość jest usztywniona wypełnia się ją żwirem, z nadwyżką. Frakcja żwiru 16-32 lub mniejsza. Na górną warstwę lepiej wybrać drobniejszą, grys granitowy byłby najładniejszy. Ot cała filozofia. Zrobicie to w jeden weekend. A koszt nie porównywalnie mniejszy do innych rozwiązań. No i estetyka w porównaniu z płytami dużo lepsza.

Dziękuję
Jesteś nieoceniona Dziewczyno
Aleksandra1982 10:33, 22 sie 2012

Enya73 napisał(a)
Zanim jednak staliśmy się właścicielami tego kawałka ziemi i mogliśmy wbić pierwszą łopatę, musieliśmy jak każdy w tej sytuacji, przejść przez inny gąszcz- formalności urzędowych. I naprawdę nie wiem, który był gorszy
Przed aktualną prezentacją mojego ogrodu przedstawię kilka zdjęć, które pokażą historycznie, jak wyglądał początek prac oraz opowiem o tym w wielkim skrócie.
Poniżej nasza działka tuż po pierwszej niwelacji terenu, jeszcze przed wykopaniem fundamentów domu i muru oporowego skarpy.
Było mi strasznie żal, że musieliśmy wjechać z ciężkim sprzętem i jednak zniszczyć sielskość tego miejsca, ale potem dążyliśmy do tego, aby w jak największym stopniu przywrócić temu miejscu równowagę biologiczną. Nie było mowy o zasypaniu stawu, choć wiele osób nam to doradzało. Wiedzieliśmy, że zaadoptowanie go do naszych potrzeb będzie wymagało ogromnych nakładów pracy i środków finansowych, ale właśnie z powodu tego stawu, tak mnie ta działka zauroczyła. I postawiliśmy na swoim, staw pozostał, chociaż nieco w innym kształcie. Spodziewaliśmy się, że to będzie naprawdę trudne zadanie, ale dzięki naszej determinacji dziś cieszymy się z tej decyzji.

Anya mam do Ciebie pytanko dotyczące górki na której stoi dom sąsiada. Czy on sam sobie ja nawióz/usypał? czy może to jest naturalne ukształtowanie terenu. Mam problem ze swoją działką - chciałabym wyrównać teren a jestem na górce. jednocześnie nie chciałabym sąsiada zostawiać az tak nisko. kolejne pytanko to czy on was nie zalewa przy silnych opadach ?
Enya73 10:55, 22 sie 2012

Takie ukształtowanie terenu.

Dom sąsiada stoi na stałym gruncie, tam powyżej wszystkie domy są na tym samym poziomie. Wszystkie domy wokół mnie też są na tym samym poziomie. Dopiero część ogrodowa jest poniżej skarpy, która zresztą zawsze tam była i tylko w innej formie, bardziej nierówna, z uskokami, że można było nogę złamać Ja wykorzystałam to, co natura nam dała, czyli do istniejącego ukształtowania terenu dopasowałam dom i ogród.

Jak masz różnicę terenu, to potraktuj to jako atut, ja bym za nic nie wyrównywała.
Staw nas nie zalewa, gdyż mamy odprowadzenie wody na wypadek takich sytuacji, ale obecnie raczej narzekamy na niski poziom wody w stawie.

Załóż wątek, wrzuć zdjęcia istniejącego terenu, to może Ci coś doradzę?
Aleksandra1982 13:21, 22 sie 2012

Taki sobie wątek załąożyłam Mój pierwszy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2243-pomozecie-madre-glowy-na-danusiowej-szyi

Problem w tym, że ja sobie wymarzyłam niemalże równy ogród. Nie przepadam za skarpami...ale zaczynam dochodzic do wniosku, że przynajmniej jedna w tym moim ogródku się pojawi...niestety....
Chyba, że ktoś mi doradzi jak nasypać ziemi żeby sie sąsiad nie zdenerwował, że mu 2,5-3m wysokości skarpa wyrosła na granicy
Enya73 14:37, 22 sie 2012

Trudno mi sobie to wyobrazić po Twoim opisie bez zdjęć terenu. Czekam zatem na jakieś fotki A projekt masz nieziemski, bardzo mi się podoba. Absolutnie szczerze. Gdybym teraz w 2012 r. zaczynała budowę, to tylko taki.
W 2004 r. bardzo fajny zaprzyjaźniony architekt puścił wodze fantazji i chciał nam zrobić nowoczesny dom na palach nad stawem, który miał pełnić funkcję stawu kąpielowego. Ale przeraziły nas koszty i nie było wówczas na Śląsku fachowców, którzy sprostaliby takiemu wyzwaniu. Tak więc mam tradycyjną polską chałupę
Milka 14:42, 22 sie 2012

Metasekwoja - nigdy nie widzialam, ale okaz
pokazuj proszę dalej

Madżenko, widziałaś, u mnie, Waligóra ci pokazywał

Anita ile lat ma twoja metasekwoja i jaka jest duża?
Enya73 14:49, 22 sie 2012

Mam ją już 2 sezon, ale kupiłam już dość dużą sadzonkę. Pokażę w całości, choć tak średnio mi wyszło to zdjęcie. Ona wygląda lepiej w rzeczywistości, niż na zdjęciu.

Enya73 21:24, 22 sie 2012

Dziś robię sobie wolny wieczór od Ogrodowiska. Właśnie wróciłam z długiego spaceru z przyjaciółką i idę robić dżem z mirabelek Miłego wieczoru nocne marki

Anabelka dla Was Przy okazji może ktoś mi podpowie czym podpiera je u siebie, bo mi się po kilku wichurach położyły na rabacie.

eliza3 15:53, 23 sie 2012

Ja wbijam cztery paliki kiedy hortensja jest jeszcze w pąkach i obwiązuję sznurkiem. Moja jest bardzo duża, więc gdy kwitnie nie widać palików, ani sznurka.
Przy mniejszych roślinach, jeden palik i każdą gałązkę osobno przywiązywać, taki sposób podawała Danusia.
Milka 15:55, 23 sie 2012

Eliza, dzięki za te info, w przyszłym roku i ja tak zrobię; teraz wykorzystam pokłądanie się do stworzenia nowych sadzonek