Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 14:32, 03 cze 2021

Do góry
Przesyłam zapachy

Mirkowy ogród (początki) 00:47, 03 cze 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Co to są za kropki na Gaurze? Czy to jakiś grzyb?

Bardzo dobrze wygląda taka jest uroda jej liści nakrapiane. To żaden grzyb. Bardzo się cieszę
Ptasi gaj 00:44, 03 cze 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Ela dobrze że dużo piszesz bo tu zagladaja takie jak ja poczatkujace i można sie dużo nauczyć od doświadczonych ogrodniczek.

Ja to jak bajerka ciągle nawijsm. Czy ktoś chce coś wiedzieć czy nie, ale trudno taka jestem.
Nie napisałam wyżej nie mam foty mój Polibin spać nie daje taki zapach się roznosił. Cały w kwiatach rozwinięte są jaki zapach ma trzy w każdym kącie pachnie.

Jutro właściwie dzisiaj pokażę.

Ptasi gaj 00:41, 03 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu, to w mieście ta łączka?

Tak to na Ursynowie, obok mojego osiedla u mnie też ekstra jest pokazywałam.
To co obserwowałam to pierwszy tok przeważnie rośnie więcej chwastów jednorocznych i trzeba wysoko co jakiś czas kosić. W 2 roku już była ładna chwastów nie było. Kosili 2x zostawiali aż wyschnie trawa i nasiona się wysieja. W tym roku widzę bardzo gęsta i różne rośliny. Wiosna kwitły stokrotki, pierwiosnki i jeszcze jakieś wiosenne też było widowisko, ale nie fościłam tylko podziwiałam.
Jak zobaczyłam ten widok dzisiaj byłam bez telefonu. Poszłam do domu po telefon i zrobiłam fotki.

U nas bardzo osiedla zadbane. Początek lata Gierka duże drzewa, krzewy. Ścieżki, alejki wypielęgnowane. Dbamy.
Płacimy za śmieci sporo, ale co tydzień przyjeżdża samochód specjalny i myje kubły na śmieci. Nie sikawka tylko wkładają autom do takiego zamkniętego pojemnika i para wyparzaja. W każdym razie wyciægaja czyste.

Widzę że wiosna dużo poletek łaczkowych zrobili.
Nareszcie zaczynają myśleć o naszych mniejszych braciach.

Ptasi gaj 23:47, 02 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Effka 2 czy 3 lata temu na wiosna sialas swój trawniczek o ile pamiętam na wątku o "Trawnikach" żeśmy ze sobą korespondowały. Jak zasialas to miałaś idealny.
Moj od 2013 roku trwa i jest każdego roku prawie taki sam. Muszę już pryskać raz do roku od chwastów, gdyż działka wśród łąk i nasiona się rozsiewają. EM dba kosi prawie co tydzień. Wertykulacje też robimy co roku wiosna. Nawozimy 3x do roku kwiecień, czerwiec i jesienny wrzesień.

W tym roku jeszcze nie podlewany co chwilę podlewany naturalnie. Kanciki zrobione na wiosnę w zeszłym roku nie eM nie robił i wszystko obok zarastalo. Jednak ten zabieg trzeba robić co roku żeby się nie up... W następnym.
Mamy tych kancikow sporo więc i kilka taczek darni trzeba usunąć.
Zrezygnowałam w tym roku z cięcia choin, świerków i innych iglaków to weszły inne prace i tak wkoło Macieju.

Nigdy przy kostce tak nie wykosisz kosiarka. EM jednym kółkiem jedzie po kostce drugim po trawniku. Ja poprawiam kosiarka z żyłka.

Kup sobie małą kosiarkę z żyłka elektryczna lub na akumulator sprawdź w Lidlu czy mają akumulatorowe. To dobry sprzęt wszędzie wejdzie. Ha mam elektryczna gardeny.

Zawsze tak dużo pisze nie mogę się opanować z tą wiedzą

Ela dobrze że dużo piszesz bo tu zagladaja takie jak ja poczatkujace i można sie dużo nauczyć od doświadczonych ogrodniczek.
Ptasi gaj 22:24, 02 cze 2021

Do góry
Nadszedł czas kwietnych łączek. W zeszłym roku pokazywałam te samą łączkę 2 letnia teraz ma 3 lata za tydzień będzie zmiana dojdą mąki w każdej postaci teraz wygląda tak..

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:07, 02 cze 2021

Do góry

Pięknie Danusiu i dalie i chyba firletka. Dalie wcześnie kwitną.
Widzę, że już podlewasz. Różnie z tym deszczem jest jak chmura nadejdzie to pokropi. U mnie tak sobie z wilgocią.
Pozdrawiam

Elu, ja dolewam to co posadzone, bo to na skarpie więc woda odpływa. A po rabatach starych owszem, chodzi linia kroplująca. Trawnik - zraszacze, inaczej byśmy mieli pustynię z trawnika, a chcialibyśmy mieć przyjemnie i zielono.
Glina i zielsko 12:55, 02 cze 2021

Do góry
Lidka czy to wina aparatu tujki szmaragdy jakieś żółte. Może opryskaj dolistnie tujki nawozem do iglaków magiczna siła substratu nabiorą wyraźnej zieleni.
Zob jeszcze na priv

Ela one są takie trochę niewyraźne, dałam im teraz oprysk przeciwko grzybowy.
jak radzisz to kupie ten nawóz i opryskam.
Pod korzeń w kwietniu dostały długo działający do tuj.

dziekuję
Glina i zielsko 12:48, 02 cze 2021

Do góry
Ludka czy to wina aparatu tujki szmaragdy jakieś żółte. Może opryskajndolistnie tujki nawozem do iglaków magiczna siła substratu nabiorą wyraźnej zieleni.
Zob jeszcze na priv
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:50, 02 cze 2021

Do góry

Kłada maseczki bo slimaka gołego największego szkodnika na oczy nie widziały.
Ja takich nie używam. Ogórek na twarz, krem z Wit A najlepszy. Drogi kosmetyk to laboratoria,opakowania. Kuźwa karton 10x10 w środku jeszcze blokada flakonu za to się płaci ja kupuje w tubce.

Ja to tak napisałam abyś się dobrze poczuła i zrobiła tfu,fuj. Ja rozgniatamy.u mnie gołe małe.

Muszę zapisać te mikstury pod powojniki.
Dzisiaj szłam do sklepu nie miałam aparatu łączka która pokazywałam w zeszłym roku. Coś pięknego biało czerwona.
U nas piękna pogoda.

Pozdrawiam

Zabierz aparat przy następnych zakupach, koniecznie! Ja rozcinam sekatorem, albo jak małe to depczę, ale fuj fuj
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:29, 02 cze 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ela ja bażantów mam masę, kilkanaście w ogrodzi nocuje, ale ślimakami nie zainteresowane
Nic nie będę siekać, blee i tak jak pozbieram to nie mogę potem rąk domyć z tego ich śluzu, fuj. Nie wiem jak można sobie z tego maseczki na twarz kłaść, ja mam obrzydzenie wręcz, a ludzie ciężkie pieniądze za to płacą, siła reklamy

Kłada maseczki bo slimaka gołego największego szkodnika na oczy nie widziały.
Ja takich nie używam. Ogórek na twarz, krem z Wit A najlepszy. Drogi kosmetyk to laboratoria,opakowania. Kuźwa karton 10x10 w środku jeszcze blokada flakonu za to się płaci ja kupuje w tubce.

Ja to tak napisałam abyś się dobrze poczuła i zrobiła tfu,fuj. Ja rozgniatamy.u mnie gołe małe.

Muszę zapisać te mikstury pod powojniki.
Dzisiaj szłam do sklepu nie miałam aparatu łączka która pokazywałam w zeszłym roku. Coś pięknego biało czerwona.
U nas piękna pogoda.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:17, 02 cze 2021

Do góry

Elu u mnie ze dwa trzy cm średnicy mają i są pionowe w dół...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:14, 02 cze 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W trawniku mam serie takich pionowych korytarzy, z dnia na dzień się pojawiły

U mnie też są takie, ale w zeszłym roku zauważyłam że to norki świerszczy średnica ok 1 cm może u ciebie wieksze. Jeżeli większe to jakieś gryzonie grasuja
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:19, 01 cze 2021

Do góry

Jak duże to jak mają się nie dławić. Trzeba je posiekać . Najlepsze są kuropodobne do ślimaków. U mnie bażanty chodzą. Zdarzają się małe golasy też przeglądam.

Ela ja bażantów mam masę, kilkanaście w ogrodzi nocuje, ale ślimakami nie zainteresowane
Nic nie będę siekać, blee i tak jak pozbieram to nie mogę potem rąk domyć z tego ich śluzu, fuj. Nie wiem jak można sobie z tego maseczki na twarz kłaść, ja mam obrzydzenie wręcz, a ludzie ciężkie pieniądze za to płacą, siła reklamy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:16, 01 cze 2021

Do góry

Piękna fotka to Montana? Masz w dużym rozkwicie powojniki. U mnie maluchy w pakach, chyba nie mam ręki do nich chociaż o nie dbam

Tak Elu montana, tam są dwie jak ta skończy to zacznie ta druga bo się fajnie mijają z kwitnieniem i mają różne kwiaty, a potem jeszcze na bocznych ściankach będą kwitły powojniki wielkokwiatowe bo przy tej jednej pergoli 4 różne powojniki posadzone
Ja w marcu podlewam czosnkiem z nadmanganianem, odrobinkę( dosłownie) Yara Mila Complex wczesną wiosną po cieciu i tyle nic już potem w sezonie z nimi nie robię. Ważne by posadzić głębiej niż w doniczce rosły, nogi do cienia, głowę do słońca.
Ogrodowe wariacje 22:08, 01 cze 2021

Do góry
Bardzo się cieszę, że się cieszysz. Kostrzewy ekstra dobrze, że przyciął.
Ja też podlewam mikstura co 2 tygodnie. Można też pod inne rośliny.

Ja mam taka roślinę Santoline. Jak kwitnie to brzydko wygląda pokłada się. Więc nie dopuszczam do kwitnienia.

To jest jakaś inna odmiana główki ma luźniejsze ale bardziej wyraziste. Te z liśćmi schnacymi to główki bardzo gęste.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:01, 01 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie Danusiu i dalie i chyba firletka. Dalie wcześnie kwitną.
Widzę, że już podlewasz. Różnie z tym deszczem jest jak chmura nadejdzie to pokropi. U mnie tak sobie z wilgocią.
Pozdrawiam
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:59, 01 cze 2021

Do góry
Witam Kasiu

Pięknie z tym lasem masz
Wszystkiego po trochu ale dużo roznorodnosci.
Ciemierniki przepiękne dorodne. Kupiłam w tym roku wiosna białe, ale chyba źle posadziłam za dużo słońca. Muszę przesadzić w inne miejsce chyba lepiej w półcieniu rosną pod drzewami.

Witaj Elu, lubię jak cały czas coś kwitnie i pozwalałam się rozsiewać niekontrolowanie roślinom. Np niezapominajkom, orlikom, naparstnicom, bodziszkom ...coraz więcej tych roślin Chciałabym stworzyć warunki jak największej bioróżnorodności i żeby rabaty wyglądały jak najbardziej naturalnie. Uporządkowane ogrody, pod linijkę, to nie moja bajka, chociaż bardzo podziwiam

Z tego, ze ciemierniki zadomowiły się na mojej "leśnej" glebie bardzo się cieszę. Wapnowałam im ziemię, poza tym dosypuję skorupki od jajek, na wiosnę dałam kompost i obornik. Odwdzięczyły się. Właściwie kwitną od grudnia. Najwcześniej zaczynają właśnie te białe. Dopiero niedawno kwiaty zaczęły blaknąć i tracić kolor. Za to "wystrzeliły" duże dorodne liście. Znalazłam też 3 siewki czarnych, przepikowałam i piastuję przychówek Rzeczywiście chyba lubią rosnąć pod drzewami, także dobry masz pomysł. Chyba najlepiej przesadzać je w czerwcu, bo wtedy sa po kwitnieniu..
April podbija las... 21:49, 01 cze 2021

Do góry
Jak w tym lesie wszystko pięknie rośnie. Nawet trawnik. Bardzo mi się podoba Aprilku.
Ogrod stewardessy 21:44, 01 cze 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Kotka już nakarmiona i zgodnie ze swoim kocim rytuałem poszła na całodobową drzemkę.

Piekna pogoda dzis jest. Nareszcie!!!

Do Polski ma przyjść od jutra.

Wczoraj eMik wreszcie zamontował przęsła w przedogrodku od strony ulicy.

Okazało się, że furtka jest za krótka. Nawet nie wiem jak słowami określić moje zdenerwowanie. Niestety nie wiele da się z tym zrobić bo takich przesel nie można już kupic. Te ostatnie 10, które kupiliśmy były robione na zamówienie i chociaż chcieliśmy 13 to niestety się nie dało.

Wiem, że furtka mnie będzie denerwować ale stwierdzam, że skoro nic z tym nie mogę zrobić to musze wyluzować.

Kamila tak się zdarza co zrobisz trzeba dosztukowac w poziomie. Poszukać w markecie desek, przetrzeć papierem ściernym kupić bejcę podobna (to chyba ciemny orzech) i przykręcić od strony wewnętrznej ogrodu.

Trawnik prima sort powiedz EMusiowi. Widzę że masz kosteczkę samo kosząca.
Rodki przepiękne. Porzadeczek jak trzeba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies