Ja to jak bajerka ciągle nawijsm. Czy ktoś chce coś wiedzieć czy nie, ale trudno taka jestem.
Nie napisałam wyżej nie mam foty mój Polibin spać nie daje taki zapach się roznosił. Cały w kwiatach rozwinięte są jaki zapach ma trzy w każdym kącie pachnie.
Tak to na Ursynowie, obok mojego osiedla u mnie też ekstra jest pokazywałam.
To co obserwowałam to pierwszy tok przeważnie rośnie więcej chwastów jednorocznych i trzeba wysoko co jakiś czas kosić. W 2 roku już była ładna chwastów nie było. Kosili 2x zostawiali aż wyschnie trawa i nasiona się wysieja. W tym roku widzę bardzo gęsta i różne rośliny. Wiosna kwitły stokrotki, pierwiosnki i jeszcze jakieś wiosenne też było widowisko, ale nie fościłam tylko podziwiałam.
Jak zobaczyłam ten widok dzisiaj byłam bez telefonu. Poszłam do domu po telefon i zrobiłam fotki.
U nas bardzo osiedla zadbane. Początek lata Gierka duże drzewa, krzewy. Ścieżki, alejki wypielęgnowane. Dbamy.
Płacimy za śmieci sporo, ale co tydzień przyjeżdża samochód specjalny i myje kubły na śmieci. Nie sikawka tylko wkładają autom do takiego zamkniętego pojemnika i para wyparzaja. W każdym razie wyciægaja czyste.
Widzę że wiosna dużo poletek łaczkowych zrobili.
Nareszcie zaczynają myśleć o naszych mniejszych braciach.
Nadszedł czas kwietnych łączek. W zeszłym roku pokazywałam te samą łączkę 2 letnia teraz ma 3 lata za tydzień będzie zmiana dojdą mąki w każdej postaci teraz wygląda tak..
Elu, ja dolewam to co posadzone, bo to na skarpie więc woda odpływa. A po rabatach starych owszem, chodzi linia kroplująca. Trawnik - zraszacze, inaczej byśmy mieli pustynię z trawnika, a chcialibyśmy mieć przyjemnie i zielono.
Ela one są takie trochę niewyraźne, dałam im teraz oprysk przeciwko grzybowy.
jak radzisz to kupie ten nawóz i opryskam.
Pod korzeń w kwietniu dostały długo działający do tuj.
Ludka czy to wina aparatu tujki szmaragdy jakieś żółte. Może opryskajndolistnie tujki nawozem do iglaków magiczna siła substratu nabiorą wyraźnej zieleni.
Zob jeszcze na priv
Kłada maseczki bo slimaka gołego największego szkodnika na oczy nie widziały.
Ja takich nie używam. Ogórek na twarz, krem z Wit A najlepszy. Drogi kosmetyk to laboratoria,opakowania. Kuźwa karton 10x10 w środku jeszcze blokada flakonu za to się płaci ja kupuje w tubce.
Ja to tak napisałam abyś się dobrze poczuła i zrobiła tfu,fuj. Ja rozgniatamy.u mnie gołe małe.
Muszę zapisać te mikstury pod powojniki.
Dzisiaj szłam do sklepu nie miałam aparatu łączka która pokazywałam w zeszłym roku. Coś pięknego biało czerwona.
U nas piękna pogoda.
Ela ja bażantów mam masę, kilkanaście w ogrodzi nocuje, ale ślimakami nie zainteresowane
Nic nie będę siekać, blee i tak jak pozbieram to nie mogę potem rąk domyć z tego ich śluzu, fuj. Nie wiem jak można sobie z tego maseczki na twarz kłaść, ja mam obrzydzenie wręcz, a ludzie ciężkie pieniądze za to płacą, siła reklamy
Tak Elu montana, tam są dwie jak ta skończy to zacznie ta druga bo się fajnie mijają z kwitnieniem i mają różne kwiaty, a potem jeszcze na bocznych ściankach będą kwitły powojniki wielkokwiatowe bo przy tej jednej pergoli 4 różne powojniki posadzone
Ja w marcu podlewam czosnkiem z nadmanganianem, odrobinkę( dosłownie) Yara Mila Complex wczesną wiosną po cieciu i tyle nic już potem w sezonie z nimi nie robię. Ważne by posadzić głębiej niż w doniczce rosły, nogi do cienia, głowę do słońca.
Pięknie Danusiu i dalie i chyba firletka. Dalie wcześnie kwitną.
Widzę, że już podlewasz. Różnie z tym deszczem jest jak chmura nadejdzie to pokropi. U mnie tak sobie z wilgocią.
Pozdrawiam
Witaj Elu, lubię jak cały czas coś kwitnie i pozwalałam się rozsiewać niekontrolowanie roślinom. Np niezapominajkom, orlikom, naparstnicom, bodziszkom ...coraz więcej tych roślin Chciałabym stworzyć warunki jak największej bioróżnorodności i żeby rabaty wyglądały jak najbardziej naturalnie. Uporządkowane ogrody, pod linijkę, to nie moja bajka, chociaż bardzo podziwiam
Z tego, ze ciemierniki zadomowiły się na mojej "leśnej" glebie bardzo się cieszę. Wapnowałam im ziemię, poza tym dosypuję skorupki od jajek, na wiosnę dałam kompost i obornik. Odwdzięczyły się. Właściwie kwitną od grudnia. Najwcześniej zaczynają właśnie te białe. Dopiero niedawno kwiaty zaczęły blaknąć i tracić kolor. Za to "wystrzeliły" duże dorodne liście. Znalazłam też 3 siewki czarnych, przepikowałam i piastuję przychówek Rzeczywiście chyba lubią rosnąć pod drzewami, także dobry masz pomysł. Chyba najlepiej przesadzać je w czerwcu, bo wtedy sa po kwitnieniu..
Kamila tak się zdarza co zrobisz trzeba dosztukowac w poziomie. Poszukać w markecie desek, przetrzeć papierem ściernym kupić bejcę podobna (to chyba ciemny orzech) i przykręcić od strony wewnętrznej ogrodu.
Trawnik prima sort powiedz EMusiowi. Widzę że masz kosteczkę samo kosząca.
Rodki przepiękne. Porzadeczek jak trzeba