Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Alei Lipowej... 10:08, 27 wrz 2014

Do góry
hortki ogrodowe tu w donicy to kwitły obficie, a te w gruncie mimo łagodnej zimy bardzo słabiutko

rok temu to nawet taki wianek było z czego zrobić, a teraz ?

Ogród w Alei Lipowej... 10:01, 27 wrz 2014

Do góry
No to nudy ciąg dalszy

uwielbiam ML, ale słąbo znoszą dzielenie, powinnam mieć już 4 takie duże okazy ale dzieliłam i 2 są małe z czego 1 bardzo mały nawet go nie widac na zdjęciu

kula w tym roku nie ciachnięta, wiem że już nie powinno się ciąć ale ja ją jeszcze przytnę w pażdzierniku bo później zdrewnieją odrosty i nie dam rady

Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:59, 27 wrz 2014

Do góry
I jeszcze dla porównania cis media, który nie był systematycznie cięty - efekt miotły (czyli niemal wszystkie gałązki pionowe, słabo rozwidlone), a z boku widać baccata - różnica kolosalna, nieprawdaż?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:55, 27 wrz 2014

Do góry
Jakościowo te zdjęcia są do bani, ale proszę potraktuj je tylko poglądowo
Baccaty sadzone w kwietniu 2013 temu, kopane z gruntu ok 1,50-1,60 w momencie zakupu. Pierwszy rok zżółkły, duzo się obsypały. A na zdjęciach widać przyrosty z tego roku, tj właśnie mija drugi rok od wkopania

Zmierzyłam, przyrosty (wszystkie!) mają po 40cm. A w czerwcu były dość mocno przycinane

A teraz na przykładzie stożka (z tej samej szkółki) sadzonego w listopadzie 2012. Wyprowadzam go w górę i dzięki temu doskonale widać jak niemal dwukrotnie przyrósł.
Widać kłos trawy pomiędzy gałązkami - to punkt wyjściowy z przed dwóch lat.

U BusyBee w ogródku... 09:26, 27 wrz 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Z bruku jest miejsce wokół ogniska i ścieżka, wokół jest opaska ze żwirku...nie mam pomysłu z czego to innego zrobić...teraz jest to bruk z grabiny...

super miejsce, bardzo chcę takie u siebie
Szmaragdowy Zakątek 09:20, 27 wrz 2014

Do góry
iwonaal - pozdrawiam weekendowo, słoneczka życząc (Tobie i sobie też, bo na razie zimno i ponuro)

11stokrotka - Jestem za. Carola ma do mnie nr telefonu, więc jak będziecie się wybierały po buksiki to dzwońcie. Pa pa

popcarol - Carola, to nie Spartyna...dostałam od ciebie wtedy dwie trawki...
Zrobiłam symulację fotograficzną.
Spartyna rośnie przy moim "maleńkim" bukszpanie i to naprawdę jest potwór, ma jakieś 150 cm (pierwsza fotka).
A ta druga trawka, chyba nigdy jej wcześniej nie pokazywałam, rośnie bardzo powoli (w tej chwili jakieś 40-50 cm), ma doszyć sztywne źdźbła i białą obwódkę tak jak Variegata (druga fotka)
Musisz się przejść po swoim ogródku i poszukać co to takiego

Angielski ogród - chciałabym... 09:19, 27 wrz 2014

Do góry
Danusiu jak zajrzysz to poproszę Cię o radę w sprawie moich tuj. Od jakiegoś czasu obserwuję, jak pomału żółkną pędy tuj szczepionych. Robią się tak jakby "papierowe", po dotknięciu same odpadają i kruszą się w rękach. Na wiosnę nawoziłam je nawozem wiosennym , podlewałam w sezonie i wszystko było ok, ale od miesiąca mam kłopot. Żadnej choroby nie potrafię tu dopasować. Pomóż proszę.
Rozpoznawanie bylin 09:16, 27 wrz 2014

Do góry
waldemar_wo napisał(a)
Witam
Kupiłem kiedyś mała sadzonkę , teraz nie wiem co to było.
Może ktoś pomoże mi ustalić co to za roślina.

Języczka pomarańczowa.
Kosolkowa Pasja 09:11, 27 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Gdyby to było realne, nie używałabym chemii w ogóle. Tym bardziej że mam małe dzieci i zwierzęta. Sama zresztą też niezbyt trawię to rozwiązanie.
I pewnie sam dobrze wiesz, że na to czy róże chorują czy nie, nie mamy raczej wpływu.. A szkoda. Pozdrawiam.

Olu to znaczy, że ja nie żyję w realu? Od sześciu lat nie stosuję w swoim ogródku żadnych chemicznych oprysków, nie nawożę roślin sztucznymi nawozami, a pomimo tego z roku na rok wszystko jest coraz zdrowsze. Nie tylko to, że róże mi nie chorują. Rzadko się zdarza żeby jakakolwiek inna roślina była narażona na patogeny. Ja roślin nie leczę z chorób, ja tylko zapobiegam aby te choroby się nie pojawiały w świecie roślin i gleby.`
Taki na przykład kapryśny Chopin u mnie rośnie zdrowo jak rydz. Bez żadnych plamek, poobgryzanych czy żółknących liści.

Pozostałych roślin też nie niszczę chemią. O zdrowy ich wygląd dbają pożyteczne mikroorganizmy i grzyby mikoryzowe które żyją w symbiozie z ich korzeniami.
Żebyś miała porównanie to pokażę Ci parę swoich roślin abyś mogła sama ocenić czy coś im brakuje. Tym sposobem zachęcam Ciebie i Twoich gości do odchodzenia od ,,chemicznych ogrodów".

Rozpoznawanie bylin 09:07, 27 wrz 2014

Do góry
Witam
Kupiłem kiedyś mała sadzonkę , teraz nie wiem co to było.
Może ktoś pomoże mi ustalić co to za roślina.
Przyjazny ogród 08:52, 27 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czy ja dobrze widzę, że zebrinus Ci kwitnie??? Czy to inny miskant jest za zebrinusem?
Na niego jeszcze za wcześnie. Czy to jakaś inna odmiana... zgłupiałam.

Zebrinus kwitnie po raz pierwszy w życiu, ma kilka latek, ale do tego przyczyniła się głównie łagodna zima. Zazwyczaj pąki zimujące w gruncie, położone wysoko przemarzają, a on musi wypuszczać z tych uśpionych położonych głęboko w ziemi, tym samym startuje później i nie ma czasu zakwitnąć. Ten rok był wyjątkowy. Muszę chwilowo uciekać ...

Przyjazny ogród 08:49, 27 wrz 2014

Do góry
Witam wszystkich zaglądających. W ogrodzie trwa przesadzanie na rabatach ... wiele roślin okazało się olbrzymami, choćby jeżówki od Ani, są piękne , ale musowo trzeba zmienić im miejsce. Żurawki przeniesione zostały pod drzewa, na ich tyle posadzę smotrawy, pióropuszniki strusie oraz czosnek niedźwiedzi. W kilku miejscach pozbywam się bylin i zamiast siać trawę, dosadzam niską, płożącą irgą własnej produkcji.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:39, 27 wrz 2014

Do góry
To horcia kosmata (aspera) Chyba że się mylę.
Życie w wiejskim ogrodzie 08:34, 27 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Dzisiaj miałem bardzo pracowity dzień i jestem wykończony i jednocześnie dumny z siebie nieskromnie powiem
Posadziłem 150 Żurawek na rabacie czerwonej i poprzesadzałem prymule między którymi na wionę dosadzę trawy

Moje żurawki

Sorry za zdjęcia było już ciemno

Powstała też trawiasta rabata na której do tej pory rosło wszystkiego po troche Wiem miałem nie sadzić traw przed zima ale zaryzykowałem bo miały ładnie rozbudowane bryły korzeniowe

150 żurawek ?! matko święta ja mam ledwie 20 no to ładnie się narobiłeś ale efekty widać - ogród jest naprawdę piękny i dopieszczony
Leśne Wzgórze 01:30, 27 wrz 2014

Do góry

Leśne Wzgórze 01:23, 27 wrz 2014

Do góry
Troszkę Wam pokażę zdjęć z wakacji a i przy okazji sobie odświeżę
Zimny prysznic

Gdzieś wśród łąk 00:57, 27 wrz 2014

Do góry
jambosana napisał(a)

Zdjęcia cudne!
Najbardziej podoba mi się to połączenie jeżówek z trawkami.A werbena u Ciebie wygląda tak naturalnie...
Oj chyba będę kopiowała u siebie w ogrodzie
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:49, 27 wrz 2014

Do góry
Dobranoc
Co się stało kwiatom ... 00:39, 27 wrz 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Dla wszystkich zaglądających Jesień idzie, nie ma rady na to...

Jesień, a po niej zima...brrrr
Ogród - Azyl Amatora 00:21, 27 wrz 2014

Do góry
Na dobranoc na zielono:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies