Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

aga_szsz 22:08, 26 wrz 2014

wyglądały ok

ale jak tak patrzę wokół na iglaki, to wiele z nich kiepsko wygląda. nie wiem, czy to susza??? U mnie puściły korzonki, może i faktycznie za mało były podlewane, a może to jakiś etap przejściowy po zmianie miejsca? nie wiem. Łudzę się, że coś z nich jeszcze będzie
polinka 22:16, 26 wrz 2014

Ja swoje dzisiaj aż odkopałam. 20cm. od góry ziemia mokra, poniżej sucho. Wąż rozciągnęłam i podlewałam ostro. Też przeszło mi przez myśl, że to brak wody
Madzenka 00:09, 27 wrz 2014

CIs pospolity przyrasta 20-30 cm rocznie, w zalezności od gleby, slońca , wody nawozów. U mnie 30 cm rocznie i ten o ktorego pytałaś to własnie pospolity

Jechałam samochodem i M tak trząsł , że literówek pełno poczyniłam
Toszka 00:58, 27 wrz 2014

mam żywopłot z baccata , z hicksi i... z chudych. jedno jest pewne - przy ulewnym deszczu tylko Chude z racji chudości i baccata nie rozkładają się... I hicksi, które mam od maluszków, ale tnę je ostro dlatego są o połowę mniejsze niz by były bez cięcia. Tnę dla mocnego rogałęzienia, bo wiem jak w miotłę rozklapciałą potrafi je ulewa lub mokry śnieg rozłożyć.

Bierz baccata!
aga_szsz 09:27, 27 wrz 2014

Toszka napisał(a)
mam żywopłot z baccata , z hicksi i... z chudych. jedno jest pewne - przy ulewnym deszczu tylko Chude z racji chudości i baccata nie rozkładają się... I hicksi, które mam od maluszków, ale tnę je ostro dlatego są o połowę mniejsze niz by były bez cięcia. Tnę dla mocnego rogałęzienia, bo wiem jak w miotłę rozklapciałą potrafi je ulewa lub mokry śnieg rozłożyć.

Bierz baccata!

może dożyję aż osiągną 1,5 m....

aczkolwiek z tego, co Marzena pisała, wcale tak wolno nie rosną
Toszka 09:36, 27 wrz 2014

Zaraz wrzucę zdjecie- robione przed sekundą
Toszka 09:55, 27 wrz 2014

Jakościowo te zdjęcia są do bani, ale proszę potraktuj je tylko poglądowo
Baccaty sadzone w kwietniu 2013 temu, kopane z gruntu ok 1,50-1,60 w momencie zakupu. Pierwszy rok zżółkły, duzo się obsypały. A na zdjęciach widać przyrosty z tego roku, tj właśnie mija drugi rok od wkopania

Zmierzyłam, przyrosty (wszystkie!) mają po 40cm. A w czerwcu były dość mocno przycinane

A teraz na przykładzie stożka (z tej samej szkółki) sadzonego w listopadzie 2012. Wyprowadzam go w górę i dzięki temu doskonale widać jak niemal dwukrotnie przyrósł.
Widać kłos trawy pomiędzy gałązkami - to punkt wyjściowy z przed dwóch lat.

Toszka 09:59, 27 wrz 2014

I jeszcze dla porównania cis media, który nie był systematycznie cięty - efekt miotły (czyli niemal wszystkie gałązki pionowe, słabo rozwidlone), a z boku widać baccata - różnica kolosalna, nieprawdaż?
Toszka 10:04, 27 wrz 2014

I jeszcze odnośnie twoich tuj - może faktycznie maja za sucho - tego miotlastego cisa wysadzaliśmy ze szpaleru baccat (była podmianka) i okazało się, że w korzeniach było sucho jak pieprz (na głębokości łopaty).
Moze weź łopatę, i gdzieś niedaleko wykop kontrolny dołek na głębokość szpadla. Ja byłam w szoku - każdy krzak dostał w odstępie kilkugodzinnym po 2 kubły wody.
Majuniaa 13:53, 27 wrz 2014

Ja też sklaniam się, że pewni bylo tujkom sucho, ten rok był wyjątkowy...
Ja mam cisa hilli, ale ten jeszcze wolniej rosnie jak hicksii