Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród w Tarnowie 22:37, 25 cze 2011

Do góry
Fajnie, że pokazałeś 2-letnie przycięte tawuły. Wiem, jaki mogę mieć efekt za 2 lata Moje chyba posadziłam za gęsto, bo będą chyba się stykać ze sobą. Te okrągłe plastry, to z drewna?
Ogród w Tarnowie 23:04, 24 cze 2011

Do góry
asiasz83 napisał(a)
Rzeczywiście te tawuły są piękne w taką kulkę mam 6 szt posadzonych może tez uda się je tak przyciąć są jeszcze młode jak wszystkie rośliny u mnie,ale może kiedyś będą tak kształtne jak twoje.
Richie wszędzie masz tak czyściutko jak ty to robisz

W ub.sobotę przyciołem 2 letnie tawuły po przekwitnięciu w Wysowej Zdroju...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:57, 24 cze 2011

Do góry
Sebek a możesz pokazać sadzonki tawuły jakie zrobiłeś ? pliss
Zacząłem też robić, ale nie wiem czy nie spaprałem roboty I jakoś
brak mi wiary że to rzeczywiście puści korzenie xD
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:16, 24 cze 2011

Do góry
Dziś zasypię Was pytaniami
Miałem jechać po ukorzeniacz a okazało się, że go mam w domu. Dlatego tutaj mam sadzonki anabelki - czy dobrze je ściąłem ? W ziemi też jest miejsce gdzie liście były ścięte.

Przykryć to czy może dać do domu?

Moja malutka limelight wygląda tak

W tym roku już kwitnąć na pewno nie będzie, więc mam pewien plan.
Przesadzę ją do większej doniczki i dam ją do domu. Przytnę ją gdzieś do połowy, aby się zagęściła i na zimę zostanie w domu. Bo mam przeczucie, że jak dam tą maliznę do ziemi to nie przetrwa zimy.

A dziś jeszcze wziąłem się za cięcie tawuły. Tak wyglądała

A taka jest teraz

Pozostałości z cięcia nie zmarnowały się. Dałem zanurzone w ukorzeniaczu gałązki do ziemi. Takie małe z jednym listkiem, ale jak ukorzenią się wszystkie to będzie fajnie - mam ich 40.
Ogród w Tarnowie 08:51, 24 cze 2011

Do góry
Rzeczywiście te tawuły są piękne w taką kulkę mam 6 szt posadzonych może tez uda się je tak przyciąć są jeszcze młode jak wszystkie rośliny u mnie,ale może kiedyś będą tak kształtne jak twoje.
Richie wszędzie masz tak czyściutko jak ty to robisz
W cieniu - zacieniona 23:58, 23 cze 2011

Do góry
Niage napisał(a)

tawułki

Uroczo wyglądają, takie delikatne chmurki Kupiłam niedawno 3 rodzaje tawuł po 5 szt z każdej, malutkie są jeszcze, ale mają nawet kwiatki. Tawuły zamierzam formować w kule

Wczoraj jedną przycięłam i załadowałam do donicy.
W cieniu - zacieniona 23:56, 23 cze 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

tawułki

Uroczo wyglądają, takie delikatne chmurki Kupiłam niedawno 3 rodzaje tawuł po 5 szt z każdej, malutkie są jeszcze, ale mają nawet kwiatki. Tawuły zamierzam formować w kule
Ogród w Tarnowie 23:14, 23 cze 2011

Do góry
Richie napisał(a)

Bardzo ładnie wygląda to ujęcie ogrodu
Podobają mi się formowane tawuły. Pisałeś, że tawuły obcinasz kilka razy w roku, tzn. , że nie dopuszczasz nigdy do kwitnienia i dlatego są tak gęste. Ja kupiłam niedawno malutkie krzaczki, mają kwiatki, czy już powinnam zacząć je formować? Gałązki są niewielkie i bardzo wiotkie. Poobcinać kwiaty? Co radzisz?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:31, 22 cze 2011

Do góry
Jedna ostróżka wyglądają tak

A druga tak

Tawuły kwitną krótko

A te co kupiłem kiedyś też białe są
Ogródek Agam 21:44, 21 cze 2011

Do góry
Trudno mi sugerować konkretne rośliny,tawuły są o jasnych liściach, pęcherznice,berberysy zielone,może inne krzewy biało kwitnące.,jakieś byliny- hosty,zawilce ,bodziszki,ostróżki.
Płot masz ciemny,tuje też,i za płotem jakieś ciemne drzewa,trzeba trochę jasności.Wierzba dobrze się tam wtapia.
W ogródku Niage 23:12, 18 cze 2011

Do góry
Krzaczki tawuł czekają, dzisiaj wszystkie zostały posadzone

wyrzuciłam stare kostrzewy i inne brzydkie już trawy, turzyce przesadziłam dalej i rosną teraz w grupie, a w ich miejsce zasadziłam tawuły

pierwsza przymiarka

Ogródek Hanusi po zimie 22:45, 18 cze 2011

Do góry
Tawuły-Trochę trzymam na balkonie,resztę wynoszę do szklarni do ogrodu,Wsadzam sadzonki w ziemię, dodatkowo w worek foliowy ,żeby zwiększyć wilgotność,i te w szklarni ,to już po miesiącu mają nowe przyrosty,ale ich nie wyjmuję, poczekają do sierpnia,w naturze będzie chłodniejsze i wilgotniejsze powietrze,wtedy wysadzę do ziemi.
Sadzonki biorę pół zdrewniałe,albo zielone szczytowe.Te szczytowe obrywam czubek,Ta część co idzie do ziemi,musi być bez listków.Z ziemi ma wystawać 1 para liści.Dawałam bez ukorzeniacza,?gdzieś czytałam,że ukorzeniacz ,jak go jest za dużo na roślinie,to nie pomaga,a wręcz szkodzi.Trzeba z nim delikatnie,nadmiar zawsze strząsnąć.
Nie gwarantuję 100% przyjętych sadzonek,ale......50% mnie zadowala.

Z innymi krzewami też próbuję.Tak samo postępuję z żylistkiem,pęcherznicą jasną.krzewuszką,forsycją.kaliną.Zobaczymy ile roślin będę miała pod koniec sierpnia.
Ogródek Hanusi po zimie 21:24, 18 cze 2011

Do góry
Mięta siedzi w starej misce

lawenda

jednoroczne siewki berberysu

mnożarka - tawuły,pęcherznica
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 12:23, 17 cze 2011

Do góry
To jest super,
Wysoki - świerk serbski ale cudownie regularny, spod igły trzeba wyszukać albo stożek z cisa ale wieli musi być (koszty)

zielone z prawej - kule bukszpanowe, białe kwiatki - hortensje

żółtawe- tawuły japońskie żółte cięte na jeża

i prosta linia kreska z żywopłotu strzyżonego bukszpanikowego.
I to wszystkie gatunki, więcej nie trzeba. Jałowców nie dawaj, za kilka lat będziesz karczować;(
W ogródku Niage 22:59, 16 cze 2011

Do góry
i cd.

tawuła wczesna 1 szt

a teraz muszę poczekać na konkretne opady, bo jest strasznie sucho i twardo. Trzeba by kilofem walić, żeby wykopać dołki pod rośliny
A co do tawuł by jeszcze można dołożyć ? Miejsce jest słoneczne cały dzień, ani grama cienia.

to tu będą zmiany, kostrzewy już usunęłam, za wielkie już były i brzydkie, a inne trawki zmienią miejsce

podobają mi się formowane tawuły, widziałam u Richiego, tak chciałbym je prowadzić. W sumie mam 15 tawuł w trzech rodzajach i jedną wczesną (ta bez formowania).
W ogródku Niage 22:42, 16 cze 2011

Do góry
Dzisiaj nowe zakupy

róża Louise Odier, posadzę ją obok ławeczki własnej roboty, pokazanej wcześniej

lawenda do posadzenia w "nóżkach"

tawuły na nową bardzo słoneczną rabatkę, usuwam trawy, bo nie są już efektowne
mam po 5 szt krzaczków z trzech rodzajów

ogrodoweimpresjejolki 10:26, 13 cze 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Ach, jeszcze zapomniałam z przedwczoraj :

tytoń wreszcie będzie kwitł

zatrwian wrębny

i żeniszki

wszystko z mojego wysiewu !!!

no i tawuły

U mnie tytoń też ma pączki -ten z własnego siewu.Ładne listki ma zatrwian.

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 22:11, 12 cze 2011

Do góry
Odrobina inspiracji może coś Ci sie spodoba. Czy ta skarpa zostanie w takim "stromym" stylu?
Nawet ciekawie to wygląda, jak trapez. Na środku może być równiutki dywan z trawy otoczony niskim
żywopłotem z bukszpanu lub np. berberysu,natomiast strome boki mogą porastać ozdobne byliny.
Postawiłbym na Verbenę, szałwie omszoną oraz tawułki, na stromych bokach świetnie poradzą
sobie płożące iglaki lub tawuły japońskie.

nie biały a szary żwir również wygląda ciekawie, jest też Verbena

bukszpany i lawenda

pomysł na piękną wiosnę w ogrodzie

jeszcze raz Verbena

fot:
http://www.studiogblog.com
http://www.canadiangardening.com/

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:10, 12 cze 2011

Do góry
Zbyszku , fajnie wyjechać tak na trochę, bo wraca się z przyjemnością do domu.
Chociaż wszystko Sebku bez nas żyje swoim rytmem, więc nie jesteśmy niezastąpieni i fajnie!
Aniu, to chyba na zdjęciu tak wyszedł wiesiołek ,bo rośnie sobie dość prościutko.

Tak mi weszło w krew fotografowanie ,że już mam nowe zdjęcia
Wszystkim podobają się kanciki i juz jestesmy ekspertami

czekam na rozwinięcie ulubionej róży

pachnący wiciokrzew

czyż nie urocze są z bliska kwiaty tawuły

moja kolekcja host

Ogród w Tarnowie 11:56, 12 cze 2011

Do góry
Chciałabym w tym miejscu podpowiedzieć: tnijcie tawuły, berberysy i inne krzewy liściaste w kule, jaja i inne walce cudownie to wygląda. Rozkrzaczone są nieporządne, a cięte idealnie wyglądają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies