Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Biało-Fiolet 21:51, 06 kwi 2013

Do góry
Ja Kasiu floksy kupuję wiosną w doniczkach, w bylinowych sklepach i na skarpach też się ładnie trzyma. Sadzonki się chyba robi w sierpniu???
I u mnie chwastów we floksach szydlastych nie ma, ale ja posadziłam gęsto. Jak wszytko zresztą.. sadzonki w doniczkach są tanie, a za rok jet już duża kępa
Dla ciebie biało-fiolet

Czekając na wgranie się zdjęcia poszukałam jak rozmnażać
Sadzonki tnie się w sierpniu–wrześniu, po czym sadzi się je do skrzynek i umieszcza w ciepłym inspekcie, który nakrywa się oknami, a zimą zabezpiecza przed mrozem. Wczesną wiosną rośliny wysadza się do doniczek, a gdy podrosną, sadzi się na miejsce stałe w rozstawie 30–25 cm.

U mnie masz wszystkie odcienie sadzonek
Ogród na skraju sadu 20:09, 06 kwi 2013

Do góry
ell napisał(a)
Neska widzę, że też nie próżnujesz

Elu sieję troszkę, ale nie w takich ilościach jak u Ciebie. Dziś posiałam floksy wielkokwiatowe, portulakę, tujałkę i barwinek.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:39, 06 kwi 2013

Do góry
Byliny też nie gorsze i jak tylko znika śnieg to próbują nadrobić stracony czas....
Orliki, piwonia (widać czerwone kiełki), hiacynty na skalniaku od południa

Wielosił, floksy i ranniki Hanusi które pokazywałam kwitnące na początku marca.. przetrwały miesiąc pod śniegiem i kwitną.... ... czyli krokusy i ranniki to stalowe rośliny

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 05 kwi 2013

Do góry
mnie chyba by nie przeszkadzało połączenie szarości liści godźików z rudbekiami. Kwiatami się nie spotkają raczej, chyba że pojedynczymi niedobitkami goździki się popiszą jesienią ( zdarza się to im)
Są wyższe niż floksy więc byłoby lepiej.
To gatunek mojego dzieciństwa- jeden z ulubionych w ogrodzie mamy. Pięknie pachnie, obficie kwitnie. Tylko czasem przerasta trawą i trzeba go skubać, bo wnerwiało mnie bardzo w dzieciństwie.
Można go wziąć pod uwagę, jeśli mamy tam słońce i niezbyt mokro.

Przychodzi mi do głowy cos niskiego nawet floksy czy goździki lub miecznica wąskolistna i kilka dyptamów ( jeśli lubisz).
Albo niebieski- brunnera wielkolistna ( jeśli dość wilgotno to da radę).

Jej- jakaś pomroka z różowym wiosennym...

Bajkowy ogród Weroniki 12:54, 26 mar 2013

Do góry
Pięknie u Ciebie moje klimaty
Urzekły mnie floksy majowe wzdłuż chodnika.
Liliowo i kolorowo:) 20:12, 18 mar 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Danusiu..ja jeszcze też nic nie kupuje,byłam wczoraj w A. ale jakoś nie powaliły mnie te rośliny,rh jakieś zmarnowane,tuje formowane brązowe,bukszpany chyba tylko były fajne

teraz wrocilam i wstapilam tez do practicera i tez tam bylo wszystko takie zmarnowane ale nasiona chociaz kleome kupilam i byliny do posadzenia Gypsohile rozowa liatre białą i floksy ciemny fiolet oraz liliowce , trawe do renowacji po kretach bo totalnie zniszczony trwanik mam. Gabrysiu mysle, ze jak podjedziesz tam do tej szkolki to cos wybierzesz no i ta pani sie na tym zna bo sama sie tym zajmuje a rh poczekam jeszcze i tez wiem gdzie w okolicy mozna kupic.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:42, 16 mar 2013

Do góry
to męczę dalej, ale mam i zimowe miejsca; dzis ponoc najzimniejsza noc, zaraz biegnę schowac cyklameny i ciemierniki!

odzyły moje róże w bluszczu, rok temu były gołe i myślałam że po nich!

floksy mimo sniegu wyłażą, jakie dzielne; wisteria juz ma pąki

ostrokrzew ma tez paczki, chyba zakwitnie i suchodrzew przetrwał i widac juz pąki; i wiciokrzew mimo zimna juz gotowy ruszyć!
Ogrodowe zacisze 15:11, 15 mar 2013

Do góry
I po spacerze.. cóż powiedzieć, ogródek z tych, które uwielbiam Przypomina mi ogród mojej mamy. Murek z lawendą - inspiracja dla mnie, bo na swój posadzę, kocimiętkę lawendę mam niżej...

Na murek w kamienie to może floksy szydlaste albo rojniki...?

Kiedy ja te ogródki krakowskie pozwiedzam Pięknie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:13, 13 mar 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
A tak w ogóle to poszukuję roślin po necie na bylinówkę.....bo sobie takie wymyśliłem, że nawet nasion dostać nie mogę.,....Ostrogowce już zmieniłem na róże the fairy (strasznie drogie są teraz...), a z takich bardziej wymyślnych potrzebuję jeszcze bodziszki korzeniaste ( lub jakieś inne dość niskie) - i znaleźć nie mogę - a tak to szałwie i niskie przetaczniki, do tego floksy wiechowate, ale na te....mam plan I wcale nie niecny

A może ktoś ma ich nadwyżki??? Chętnie podzielę się czymś innym - albo odkupię

Bodziszek korzeniasty? Ja mam i to sporo, ale czy przemyślałeś sprawę? A co w nim takiego widzisz? Jeśli chcesz, to dostaniesz
Uprawiam go od dawna i znam jego zalety i wady
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:26, 11 mar 2013

Do góry
Przysypało mi lekko trawnik - a tak to tylko deszcz - i teraz mrozi......Wolę śnieg....Jutro pozbieram resztki co zostały i wrzucę na stroisz, bo mi padną te wymarzone dywany cebulowych.....A tego nie zniosę...

A tak w ogóle to poszukuję roślin po necie na bylinówkę.....bo sobie takie wymyśliłem, że nawet nasion dostać nie mogę.,....Ostrogowce już zmieniłem na róże the fairy (strasznie drogie są teraz...), a z takich bardziej wymyślnych potrzebuję jeszcze bodziszki korzeniaste ( lub jakieś inne dość niskie) - i znaleźć nie mogę - a tak to szałwie i niskie przetaczniki, do tego floksy wiechowate, ale na te....mam plan I wcale nie niecny

A może ktoś ma ich nadwyżki??? Chętnie podzielę się czymś innym - albo odkupię
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:45, 09 mar 2013

Do góry
Dorotko,posadzę je do ziemi,jak nie zapomnę to wykopię,bo do kopania mam juz za duzo roslin,a garaż jakoś nie chce zrobic sie elastyczny.

Celinko,ten floks to nowy nabytek od p.Podstolca,gługo kwitnie.

Aniu,witam cię i równiez serdecznie pozdrawiam i całuski dla dzieciaczków.

Kasiu,lubie floksy,mam juz sporo kolorów.Wszystko nowe nabytki jednoroczne,mam nadzieję,ze w tym roku większośc z nich pokaże swoje piekno.

Jurajski Ogród 22:30, 08 mar 2013

Do góry
Joku/Jolu, murki budowaliśmy, by urozmaicić i wzmocnić teren. Rośliny są w większości tolerujące gleby zasadowe, np drzewa to: świerk serbski, modrzew, jodła kalifornijska, sosna czarna, cis, świerk srebrny, świerk biały, kosodrzewina, śliwy wiśniowe, buki, perukowce, derenie, lilaki, tawuły, pięciorniki, berberysy itp. jest też wiele bylin uwielbiających gleby zasadowe: kocimiętka, szalwia omszona, floksy niskie, żagwiny, goździki skalne, kropkowane, sine, juki, lawendy, perowskia, sasanki, przetaczniki, lilie, ubiorek wiecznie zielony, skalnice, bodziszki, santolina, róże! (przynajmniej u mnie), macierzanki, gipsówki, jeżówki i wiele innych. Mam też hortensje bukietowe i wrzosy, ale dla nich musiałam przygotowac specjalne "kwaśne"miejsca. Generalnie glebę mieszam przed sadzeniem z piaskiem, aby ją rozluźnić , bo inaczej nic by nie urosło.
Mój 4 arowy azyl... 21:26, 05 mar 2013

Do góry
Krysiu, tam gdzie zaciszniej tulipany już spore. Dzisiaj je dojrzałam ale fotki niet Zdziwiona byłam, jak zobaczyłam wschodzące floksy wiechowate.
A jak u Ciebie?
Nigdy nie mów nigdy 20:44, 05 mar 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Aniu, floksy chyba zostaną, bo Kasia je ma, więc sprawa sam się rozwiązała, ale dobrze wiedzieć, że nie lubi mokrego...

Tak, zostaną Julciu
Nigdy nie mów nigdy 20:38, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Tak, floksy będą. Bliziutko tam teraz rosną, niedaleko będę przesadzać. Moje ciemnoróżowe są, chyba 5 mam Spore są, chyba starczy.

Białych nie mam, ale na drugą stronę zaplanowałam przy fioletowych astrach angielskich.

Jak to : ruszyły ???!!!
Nigdy nie mów nigdy 20:21, 05 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Mam obiekcje co do krwawnika... tu mam małe doświadczenie, mi na żyznych rabatach nie chciał ładnie rosnąć, robił się byle jaki, przesadzony na skalniak gdzie ma sucho zaczyna rosnąć ładnie.. wniosek może być taki, że ziemia musi być sucha i bardzo przepuszczalna i pełne słońce. Ja bym wybrała floksy, ale floksy czasami łapią grzyba i trzeba je opryskać.... pomimo wszytko wybrałabym floksy,, uszczykiwane gałązki wiosną powodują, że długo kwitnie. Moje pełne białe floksy już ruszyły z wegetacją i rosną.. dziś wypatrzyłam że ruszyły

Aniu, floksy chyba zostaną, bo Kasia je ma, więc sprawa sam się rozwiązała, ale dobrze wiedzieć, że nie lubi mokrego...
Nigdy nie mów nigdy 20:02, 05 mar 2013

Do góry
Nigdy nie mów nigdy 18:32, 05 mar 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Julcia, ten przetacznik zamiast kosaćców koło diabolo? Piękny jest, tylko, że piszą na słońce Będzie odsunięty od tuji sąsiada, nie będzie miał długo cienia. Ale nie mogę powiedzieć, że to będzie pełne słońce cały dzień.

Kasiu wszystko zależy czy kosaćce zostaną przy różach czy nie, jeżeli będą tam to koło diabolo wsadziłabym przetacznik (myślę, że słońca mu wystarczy). Jeżeli dasz kosaćce przy diabolo, bo obok róż nie będzie miejsca to z przetacznika zrezygnuj w tym roku zobzczysz jak się rozrosną kosaćce i najwyżej dosadzisz w przyszłym. Nie dawałabym za dużo w jednym miejscu. na planie w nawiasie umieściłam zamienniki. Co do floksów i krwawnika to myślę, że mają równe szanse, ale jak masz floksy to wsadzaj floksy
Nigdy nie mów nigdy 18:02, 05 mar 2013

Do góry
Dobrze Aniu. Ale chyba też białe te jeżówki? Będą przed fioletowymi kosaćcami syberyjskimi i obok diabolo. Zamiast różowego krwawnika floksy mogą być?
Nigdy nie mów nigdy 15:33, 05 mar 2013

Do góry
Nie wiem jak sobie tam krwawnik poradzi, poczytałam na suche jest Może różowe floksy tam machnąć?

Trawy pod siatką to Morning Light?
Rozplenicę jaką? Piórkówkę, Hameln, Little Bunny?

Ciemiernik jest trudny, z tego co czytałam

Kocimiętkę bym tam posadziła, hakuro wypije wszystko, da radę

Posadzę floksa szydlastego koło diabolo i klona. Mam go, tam go przesadzę.

Tyle wymyśliłam na razie. Zaraz do domu się zbieram. Potem przylecę

Trochę opisałam, wkleję łatwiej będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies