Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Muszelki 21:38, 29 mar 2023

Do góry
Ja w pudełku po butach - balerinach. Na tyle wąskie jest, że fajnie „stoją” torebeczki. Mam poukładane alfabetycznie i łatwo z znaleźć wszystko.

Widziałam też pomysły w pudełeczkach po tik-takach (własne nasiona ktoś tak przechowywał). W pudełeczkach na zdjęcia i taka walizka do tego.
Klikając na zdjęcie, przeniesie do źródła
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:27, 29 mar 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A wiecie co? Na FB na grupie pomidorowej sieją pomidorki po jednym ziarenku do przezroczystych, plastikowych kubków na piwo. Sypią ziemi wtedy tylko do połowy. Jak liście właściwie już się pojawią jedynie dosypują ziemi. Kluczem tu są te przezroczyste kubeczki. Ja dopiero niedawno wpadłam na to, że idealnie się nadają kubeczki po koktailowych z Biedry albo Lidla, więc kolejną rzecz będę magazynować

Na razie u mnie dziś pomidorowa akcja.

Teraz czekam aż ziemia osiągnie temperaturę zbliżoną do pokojowej i coby Magarek nie dostał zawalu w końcu dalie powsadzam w doniczki

Z tego co wiem to owe rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. O plusach napisałaś. Z minusów to jak się pikuje takiego pomidorka i trafia do nowej ziemi to ma dostawę kolejnych składników odżywczych. Przy dosypywaniu ziemi do kubeczków po piwie (będzie jej tylko trochę) może być za mało i trzeba bedzie włączyć sztuczne nawożenie. Czytałam też, że niekorzystnie jest gdy korzonki pomidora są wystawiane na światło dzienne, lepiej gdy mają czarną doniczkę. Niemniej sposób ciekawy, sporo osób go używa i sobie chwali. Ja z braku wystarczającej liczby doniczek część pomidorów w tym roku, papryk w innym sezonie, siałam do obciętych butelek po wodzie mineralnej (dziurki od spodu zrobione rozgrzanym śrubokrętem). Roślinki dały radę mimo dostępu słońca do korzeni. Te pojemniczki po pomidorach koktajlowych zabierają dużo miejsca. To takie miniwiadereczka wręcz. Siałam do nich rozsadę arbuza i cukinii.
Grzebiuszka ziemna 21:21, 29 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
To są zdjęcia z dzisiaj, zobaczcie jakie różnice, u niektórych przebiśniegi już przekwitają, a u mnie na północy dopiero w pełnym rozkwicie, ranniki też jeszcze:

żonkile u niektórych z Was mają już kwiecie a u mnie zaledwie w pąkach niewielkich jeszcze:

krokusiki jeszcze "pogniecione" dopiero z pączka ściśniętego wyszły, ale cieszą jak Was

U mnie jest tak samo nie trzeba północy kraju. U nas w zeszłym tygodniu byli parę dni ciepłych a poprzednio deszcz, chłody i bez słońca.
Wczoraj padał śnieg kilka razy. Dzisiaj słońce, ale ciepła nie ma.
Ogród Muszelki 21:00, 29 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
W czym przechowujecie nasiona?

Ja wykorzystuję etui, które pozostały mi po epoce płyt CD. Dinozaury pamiętają ten wynalazek?

Nawet jeszcze takie posiadam! Fajny pomysł
Mój ogrodowy pamiętnik 20:58, 29 mar 2023

Do góry
Dokończyłam przygotowanie do sadzenia bodziszków.
Mam nadzieję że zarosną cały przygotowany teren bo takie jest założenie tego kawałka. A wiem, że dla nich średnica metra to luzik.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:55, 29 mar 2023

Do góry
U mnie było -6 w nocy. Mam wrażenie że rośliny to olały bo nie widzę uszkodzeń.

Ogrodowe wariacje 20:54, 29 mar 2023

Do góry
Z tym cięciem róż dzisiaj to taki spontan. Zrobione, nawiezione i czekam na rozkwit starej/nowej różanki Będą tutaj także cebulowe i to nawet sporo.
Stipa sobie jeszcze poczeka, a ja nie mogę się doczekać sezonu

Ogród z zegarem 20:49, 29 mar 2023

Do góry

3 sztuki wylądowały nad rowem (dobrze że nie w rowie )

Posadziłam też dwa jałowce od rodziców, przy mostku

Agnieszko mosteczek piękny. Chciałabym mieć takiego kowala "pod ręką".
Z magnolia niestety na otwartych przestrzeniach to jest problem. Tez bym kupiła, ale nie chcę się denerwować jakby mi marzły. Jest wiele innych roślin które dają ładny efekt zima i wiosna np ciemierniki.
Też kupiłam w obisiu ładne białe po 14 zł.
Teraz czekam na nasionka może się rozwieją.

Jałowiec groszkowy u mnie po 10 latach urósł bardzo duży wzdłuż i wszerz i musiałam jednego usunąć. Lubia go też przędziorki i później pojawiają się suche gałązki.
Ten żółty chyba cyprysik Lawson bardzo ładny i dobrze rośnie
Ogród Muszelki 20:45, 29 mar 2023

Do góry
W czym przechowujecie nasiona?

Ja wykorzystuję etui, które pozostały mi po epoce płyt CD. Dinozaury pamiętają ten wynalazek?

Ogród Muszelki 20:25, 29 mar 2023

Do góry
Elu, mnie też najbardziej podobają się białe. Są bardzo eleganckie i widoczne z daleka.

Te kępki, o które pytasz mają 4, 5 lat.
Zauważyłam, że dopiero w 3. roku zaczynają kwitnąć kilkoma kwiatkami. Ale potem, z roku na rok, nabierają masy i obficiej kwitną.

To chyba jest trzylatek.
Ogród w malinówkach 20:22, 29 mar 2023

Do góry
Przez pogodę ciężko ruszyć z pracami ogrodowymi. Dzień dłuższy po południu, ale zimno bardzo.

Temat kostki brukowej nadal zajmuje myśli. Poniżej kostka u mnie na schodach wejściowych.

Co trafiło w mój gust:
- nie jest zbyt "ciapata" i zbyt ciemna, ciemna kostka przytłoczyła by moim zdaniem jasny dom
- fajnie się odznacza od stopni w kolorze grafitowym, palisada też będzie w tym kolorze
- ma trochę odcieni ciepłych, jakby piaskowych, beżowych
- wszystkie elementy o szerokości 20 cm, długość 30, 40 i 50 cm, fajnie się układa na zakładki

Co mówi fachowiec teraz:
- cena poszła w górę, on też by musiał podwyższyć umowioną wstępnie
- bardzo się brudzi się (wysłał negatywny komentarz z mediów społecznościowych)

Do tego jego znajomy z hurtowni bardzo narzeka na jakość tego producenta.

Może ktoś ma podobną? Może ktoś ma jasną i faktycznie brudzi się mocno?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:21, 29 mar 2023

Do góry
Jak się miewają patyki hortensji? Zależy które zapytać. Wymieniałam dziś po raz kolejny wodę, podlewałam te w perlicie. Trzy donice mam z nim. W dwóch patyki wyglądają w porządku. W trzeciej listki obeschły (ostatnie zdjęcie). Lepiej chyba sprawdza się klasycznie w wodzie, bo jest podgląd na korzonki. Przy perlicie cieżko stwierdzić kiedy podlać. Na tych w sloikach z wodą pokazują się białe punkty (przyszłe korzonki).
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:08, 29 mar 2023

Do góry
Nareszcie wszystkie okoliczności sprzyjały (odwiedziny babci = zaopiekowane dziecko). Przygotowałam sobie dziś teren w 1/3 tunelu.

Udało mi się wsiać sałaty, rzodkiewki, szpinak, pietruszkę naciową, buraki naciowe, roszponkę, koperek.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:07, 29 mar 2023

Do góry
Jamroczek napisał(a)

Dziękuję. A możesz mi podać numery stron na których są zdjęcia z sadzenia cisów?
Asia

Znalazłam fotki z roku 2019 bo wtedy kupiłam i sadziłam cisy na wjazdowej

Kupiłam takie krzaczorki

Przycięłam nadając wstępny kształt

Posadziłam, rok 2019

Tutaj 2022... Widać , że pięknie podrosły i się zagęściły

Ogród Muszelki 20:05, 29 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

U mnie wszystkie odmiany są wypasione 'Niger' też. Każda kępa ma co najmniej 50-70 kwiatków. Starsze egzemplarze jeszcze więcej.

Na zdjęciach młode samosiejki.

Na pewno dobrze jest nabyć zdrową, dorodną roślinę. A potem, tak jak wcześniej napisałam, podkarmiać ciemierniki kompostem i popiołem. Nie przelewać wodą, nie zasuszać. Ot, cały sekret. Odwdzięczą się na pewno kwieciem.

Muszelka przepiękne. A ile latek mają te samosiejki bo mam jednoroczne i jestem ciekawa kiedy moje takie będą
Narazie są w doniczkach i będę je wysadzać do gruntu.

Właśnie też nie wiem dlaczego się utarło aby nie przesadzać. Przecież nie mają palowego korzenia tylko normalny korzeń. Jak chce przesadzić to większą kępę robię i przesadzam.

Np gaura też mówią, aby nie przesadzać ja tam przesadzam i rosną bez żadnych problemow

Wszystkie kolory są ładne,ale białe wg mnie najładniejsze.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:00, 29 mar 2023

Do góry
Nie takim znowu amatorem, przy Twoich powierzchniach nabierasz doświadczenia ekspresowo

Dziękuję za ciemierniki❤️
Za drzwiami do ogrodu... 19:20, 29 mar 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Świetne to okrągłe okienko i ten stylizowany ptasiorek
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:04, 29 mar 2023

Do góry
Wszystko mocno ruszyło wiec duże przymrozki juz mogą zaszkodzić
Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:23, 29 mar 2023

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)

..a kwiat (poidełko) zawładnęły moje łobuziaki.

W końcu to poidełko , nie było napisane, że tylko dla ptaków
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:02, 29 mar 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies