Ten zestaw : perowskia z werbena obok róż ........bossko !
Wg mnie to chyba Artemis ale zapytaj fachowca różanego naszego lokalnego _ Anity ona zna sie na Artemisie jak nikt bo podarowała nam (mnie i Bogdzi - po 1 szt )
Pozdrawiam !
A ja wczoraj dokupiłam krzaczek borówki amerykańskiej Toro. Mam dwa krzaki Bluecrop, jedną Daroww, która jest późna, ale w tym roku nie miała jeszcze ani jednej jagódki, a na Bluecrop i owszem i też po raz pierwszy, jak u Ciebie Bożenko. Słyszałam że ta Toro ma duże i pyszne owoce.
Zdjęcia niet, ale za to sfotografowałam ku pamięci inne nabytki:
Różne dzielżany, tym razem wysokie:
Anafalis, nieco w stylu króliczych uszu
I jeszcze taki pełnik w intensywnym żółto - pomarańczowym kolorze, z czupryną pręcików i cienkich płatków w środku.
Mój jasnożółty pełnik powtarza teraz kwitnienie - tak jest co roku, czy tylko bywa?
Pięknie odnowiony domek, w środku pewnie też tak wspaniale
zachwycam się ławeczką, stolikiem i donicami, ale ładnie to wszystko dopasowałaś
no i rośliny wkoło też pasują, co do tuj, żadne wywalanie, ciąć w bryłę i za rok będą idealne graniastosłupy
Aniu, agastache jest byliną, ale różnie się u nas zachowuje w zależności od odmiany i takie złote najczęściej wymarza, za to się sieje.
Ten biały, który masz ode mnie wygląda na pancerny i sieje się okrutnie, więc trzeba na niego uważać, żeby nie opanował rabat. Karpę korzeniową tworzy solidną. Pędy ścina się wiosną do ziemi, tzn. ja ścinam, ale jak ktoś jest zwolennikiem "czystych" rabat na zime, to zetnie późną jesienią.
Nie będę Cię straszyć różami, takie winogrona dochodzące, które debiutują w moim ogrodzie powinny Ci się spodobać.
A ja w jesiennych mam białe wrzosy z białymi bratkami z fioletową plamką ... Twoje Vanilla Fraise są modelowe. Aż mnie kusi, żeby sobie szpalerek zrobić - nie mam pomysłu i miejsca . Nie wiem co gorsze: brak pomysłu czy miejsca?
Pięknie poprowadziłąś tę linię rabaty po prawej stronie. Tak bobrze wygląda z brukiem, żwirem i pasem zieleni.
Ana, jakie masz w ogóle drzewa posadzone u siebie? Te bordowe przy furtce to klony? Buki?
Little White Pet jest biała, ale kiedy zacznie przekwitać, będzie miała taki różowy "zadmuch". Różowy jest pąk i spodnie płatki.
Średnica kwiatu tej róży to ok. 2 cm, więc jest drobna, niewiele większa od niektórych róż okrywowych.
Przy niej Larissa i Pomponella - drobne przecież, wydają się duże.
Zobaczcie jak wiele kształtów mają kwiaty róż.
Ponieważ wreszcie wchodzą mi zdjęcia, to wstawiam co się da.
Nevada, a potem jej matka: Margaret Hilling
Angielki - A Shropshire Lad, Crocus Rose i Claire Austin