Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:32, 10 sie 2014

Do góry
Dobranoc

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:27, 10 sie 2014

Do góry
zanim zasnę poglądowo o szpalerze własnoręcznie wyhodowanej "vivie"

te część już prezentowałam wiosną ...

marne czubki w ziemi bez większej nadziei ...

a jednak jesienią rokowały więc trafiły do gruntu i wiosną okazało się, ze bez okrywania przetrwały (wiemy jak była ta zima ale jednak to noworodki były )

aktualnie tworzą taki zgrabny szpalerek

Żwirowa rabata 00:23, 10 sie 2014

Do góry
Witam serdecznie. Kilka miesięcy temu szukając porad odnośnie urządzania ogrodu natknęłam się na ogrodowisko i … przepadłam. Kiedy tylko mogę zerknąć w internet, przeszukuję to forum w poszukiwaniu cennych informacji i inspiracji. Atmosfera tu panująca sprawia, że często nie mogę się oderwać od komputera, a godziny szybko uciekają. Parę dni temu trafiłam na wątek o porażkach ogrodowych i stwierdziłam, że jednak potrzebuję pomocy w moim ogrodzie, a raczej uporządkowaniu pomysłów co do tworzenia go. Ubiegły rok spędziliśmy na porządkowaniu i równaniu terenu po budowie, posialiśmy trawę I zasadziliśmy drzewka owocowe. Na wiosnę okazało się, że jednak musimy porządnie zabrać się za założenie trawnika i sporo czasu zajęło nam przygotowanie części działki pod kolejną próbę wysiewu trawy. Z celów an ten roku udało nam się założyć warzywniak I wyhodować pierwsze roślinki, poza tym przygotowaliśmy pierwszą rabatę. Znajduje się ona wzdłuż dłuższej ściany domu I w zamyśle ma być rabatą żwirową, podkreśloną pojedynczymi nasadzeniami. I z tymi nasadzeniami właśnie mam problem. Wybraliśmy z mężem w szkółce kilka roślin, kierując się głównie ich wysokością i kolorem. Planujemy wysypać rabatę grysem szaro- rudym, najprawdopodobniej użyjemy dla urozmaicenia drugiego koloru albo innej frakcji, dodamy kilka większych kamieni. I taki był plan, ale po tym co tu zobaczyłam I przeczytałam, zaczęłam się zastanawiać. Doświadczenia w sadzeniu roślin, komponowaniu ich nie mam żadnego, dlatego proszę o radę, czy ta nasza rabata ma wogóle jakiś sens?

A mamy tu (od lewej): Taxus media hicksii, Juniperus squamata blue star x 2, na pniu- Pinus mugo wintergold Juniperus chinensis stricte, chamaecyparisnootkatensis aureovariegata, potem coś sredniego, dwa płożące,świerk I ostatni iglak?
Cała reszte mam od mamy, wsadzona “żeby było już zielono”, zresztą przy sadzeniu było to jedyne miejsce z przekopaną I odchwaszczoną ziemią. Większość chce przesadzić, jak tylko miną upały, miejsce już mam, wydzieliłam sobie matecznik na młode roślinki I sadzonki bukszpanu Rabata będzie oddzielona obrzeżem z kostki brukowej, mniej więcej tak jak to widać na zdjęciu, w przyszłości będzie ułożona ścieżka z kostki, póki co zostanie taka, a dalej trawnik.
Nad tą małą owalną rabatką też dumam, narazie jest tam miłorząb, myślałam o żurawkach wokół, pasek lawendy I nie wiem czy od strony scieżki zeby pachniało jak się przechodzi czy trawnika? Rabata jest od strony południowej, w większości przez cały dzień nasłoneczniona.

Będę wdzięczna za każdą sugestię I pomoc.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:22, 10 sie 2014

Do góry
puste pole (poza lewym obrzeżem które czeka na żurawki i takie tam ) jest miejscem na kule bukszpanowe ... tu z prawie kulami a jak wiemy "prawie" czyni różnicę ... w tym konkretnym przypadku kolosalną !!!

z miejscem tym nie mam do końca jasności ... co męczy mnie okrutnie ... poza przynajmniej lub aż 3 kulkami bukszpanowymi chciałabym tam wcisnąć różę (najlepiej Leo i nawet mi powieka nie mrugnie jak to się ma z kolorem ... zupełnie jestem nieczuła na pasuje czy nie pasuje przynajmniej na etapie wyobrażenia ) ... i widzę ją za kostrzewami pomiędzy czarnym a białym wiaderkiem ...

innym nierozwiązanym zagadnieniem są plecy ...

pojaswiła sie opcja cisów

a także chciejstwo na czerwonego buczka w formie ściany jak u Agi z kwadratowego tyle, ze przyziemnie (miejsca nie ma za dużo na normalny zywopłot) ...

przemknęła też opcja kontynuacji ściany z miskanta z jeżówkami jak to jest na lewo

zupełnie nie wiem ... i z tym przyjdzie mi zasnąć

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:08, 10 sie 2014

Do góry
było wte to jeszcze wewte

wpadła mi w łapki rozplenica bordowa ... i na nią też brakło czasu ale przymierzam się z nią pod jeżówkę a między the fairy

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:05, 10 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

No nie tylko róże są piękne Bogdziu

no ale ja nie wiem co to....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:02, 10 sie 2014

Do góry
za lawendą amazon znów pojawia się w plamce ...

z bliska i perovskia na którą dziś brakło czasu ...

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:58, 09 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Piekna ta dalia , wiec nie tylko róże jak napisała Kasya.

No nie tylko róże są piękne Bogdziu

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:58, 09 sie 2014

Do góry
największą niespodzianką jest układ carex amazon mist ... zupełnie niezaplanowany ... a cieszy mnie jak wielki projekt

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:57, 09 sie 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

Dziękuję Aniu, tak łatwiej, jak podałaś Trochę pogooglowałam, przepiękna jest, historyczna. Kapuściana jak lubię
Przy okazji na tą - tym razem współczesną- ale centifolię (ponoć jedyna wspólczesna) się napatoczyłam: Parkjuwel (http://www.roses.webhost.pl/2008/05/parkjuwel/)

Też w tym roku nie mam cynii nie przepikowałam w porę od mamy

tylko one tak krótko kwitną Bullata tylko miesiąc a w sierpniu ma już owoce
Moje cynie dopiero teraz wzięły się za rośnięcie jak wsadziłam myślałam, że nic z nich nie będzie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:56, 09 sie 2014

Do góry
obrzeże bez kilku roślinek, które mam nadzieję nabyć na wrześniowych targach ... ale już widzę to co widzieć chciałam ... kolory się uzupełniają zgodnie z wizją:

- pas lawendy - widać jedną w lewym rogu ma kontynuację w plamie kostrzewy w prawym rogu

- red baron dodaje pazura pod horti PB ... a soczysta zieleń host i amazon mist ożywia ...

- żurawka okazał się mieć odpowiedni kolor i bordem ożywia a srebrem konweniuje z lawendą i kostrzewą - potrzebuję jeszcze wobec tego kilka sztuk ...

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 23:48, 09 sie 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
i jakies widoczki na lewą rabatke po obwodzie

piękna ta rabatka po obwodzie a te duże ogórki ,możesz wykorzystać w occie do słoików, obierasz,przekrajasz, wycinasz pestki, gotujesz zalewę 4:1 z wody i octu, do tego trochę soli, cukier, ziele angielskie, cebulka, trochę gorczycy i zalewasz ogórki w słoikach a potem pasteryzujesz
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:44, 09 sie 2014

Do góry
nie mogę zalec na tarasie i gapić się w gwiazdy ... (a nuż znaki bym zobaczyła ) bo taras sobie oglądam zza szybki ... piękny tarasik z kfiatkami zrobiłam dla komarów ... wściekły się od wczoraj ... atakują zbiorowo i bezlitośnie ...

a tak bardzo chciała po pracowicie spędzonym dniu ... tylko ta żerta banda krwiopijców ma w poważaniu co ja bym chciała ...

dobrze, że Adamo reprezentuje stanowisko od nich odmienne i zaangażował się w ten upalny dzień w dopieszczenie "brzozowej " na froncie ...

w zasadzie zmian jest niewiele ... a oraliśmy sobie z radością i ku uciesze ulicy całe popołudnie ... uciecha ulicy stąd, że projektantka i wykonawca czasami musieli sobie poudowadniać kto tu w tym tandemie rządzi ...

zacząć trzeba było od początku ... czyli od zrobienia ziemi z brei ziemią nie będącą a zakupioną od uczciwego pana co sam sobie taką podobno posesję nawiózł ... ja bardzo panu współczuję bo o wielkim terenie mówił, że pan sobie tą łąką rabaty wymościł ... sobie też współczuję ... tym bardziej, ze ja panu zapłaciłam za te łąkę jałową ...

bezcenny skarb wywieziony w lwiej części ... próchnica + ziemia + kompost nawieziona i wymieszana ... no niech mi teraz nie rośnie !!!

w rzucie z góry 2/3 rabaty wygląda mniej więcej tak

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:43, 09 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Kasiu dziękuję

wlasnie strasznie zaluje ze nie mam cyni
ale nasionka juz kupione na przyszly rok
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:41, 09 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Dziękuję Bogdziu wzajemnie

Piekna ta dalia , wiec nie tylko róże jak napisała Kasya.
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:40, 09 sie 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

i nie tylko roze
Kasiu dziękuję
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:40, 09 sie 2014

Do góry
Milka napisał(a)

U nas bezdeszczowo, ale już co rano, rosa...dziś może kolejne pokropię
a trawki fajne i bezproblemowe, no może nie wszystkie
futro niedźwiedzie też fajne

Irenko ja moje futro wyskubałam i mam tylko zielone
takie ciemne rozchodniki kupiłam w ubiegłym roku ...śliczne są
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies