Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 18:32, 31 paź 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Bardzo podoba mi się to zdjęcie.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:56, 31 paź 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Alicja nie mam pojęcia czemu ona ma ciemniejszą barwę na jesieni. Kocik pomiziany jak zawsze to pieszczoch z niego jest.

Normalnie bym go wymiąchała A przez te klapnięte uszka wygląda jak zły i gotowy do ataku
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 17:40, 31 paź 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
A ogród już bardzo w jesiennych barwach, powoli udaje się na zasłużony spoczynek.

No Kochana-pięknie. Ta stpia z różami i rozplenicą ślicznie wyglada.
Osiedlowy ogródek 17:39, 31 paź 2022

Do góry
U mnie dzisiaj dzień roboczy więc i foty robocze

Leśna doczekała się linii kroplującej

Zieleń, drewno i antracyt 17:03, 31 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Przepiękne zdjęcia, ale widać już niestety koniec złotej polskiej jesieni,
chociaż w tym roku i tak była dla nas łaskawa i pozwalała długo cieszyć się swoją urodą.

Tak, to już zdecydowanie ostatki złotej jesieni.
Kolejne dwie chryzantemy pokazały kwiaty, ale poza nimi niewiele już koloru zostało w ogrodzie.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:23, 31 paź 2022

Do góry

Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:45, 31 paź 2022

Do góry
Witam Anię,

pewnie już trochę późno kiedy próbuję Ci na zadane przez Ciebie pytania odpisać ale może jeszcze trochę pomogę.

Tak, zdjęcie przedstawia objaw choroby grzybowej.
Co prawda nigdy nie miałem rośliny z tak silnym porażeniem ale uważam, że warto zadać sobie trud aby ten krzew ratować. Przecież wykopać i wyrzucić jest najłatwiej i zawsze można to zrobić.

Pierwsze o co musisz zadbać to o odpowiednie ph gleby.
Niestety w tak wysokim ph żadnemu różanecznikowi nie będzie dobrze. Poza tym, w tych warunkach zwalczenie infekcji grzybowej będzie utrudnione.

O tym jak przygotować podłoże znajdziesz w moich wcześniejszych postach,

Jeżeli chodzi o samo zwalczenie choroby to polecam stosować Domark Score naprzemiennie z środkiem z inną substancją czynną.
Oczywiście należy usunąć z pod krzewu opadłe liście aby nie były źródłem kolejnych infekcji.
Nigdy nie polewaj liści wodą.

Poleciłem Ci zastosować klasyczne fungicydy bo uważam, że infekcja jest poważna.
Piszę to w kontekście mojej walki z antraknozą u jednego z moich różaneczników.
Właściwie to zakupiłem ten krzew w sklepie internetowym.
Przysłano go do mnie już z tą chorobą.
Przez 2 lata próbowałem go leczyć fungicydami ale zauważyłem, że efekt nie był zadowalający.
Zawsze zdarzały się chore liście i to tylko na tym krzewie.
W tym roku postanowiłem zastosować ekologiczny środek grzybobójczy.
Zabieg wykonałem 3 razy wiosną w odstępach 2 tygodniowych.

Efekt przeszedł moje oczekiwania. Praktycznie przez cały sezon roślina zdrowa.

Postanowiłem też zrezygnować w przyszłości z stosowania chemicznych fungicydów aby nie niszczyć mikoryzy.
Właściwie to robię teraz wszystko aby mieć jej jak najwięcej.
Robię to w sposób naturalny, nie zakupuję żadnych szczepionek mikoryzowych, ponieważ skuteczność ich działania jest moim zdaniem dyskusyjna i właściwie nie do sprawdzenia.
Dlaczego zatem, samemu o to nie zadbać.
Poniżej przesyłam zdjęcia grzybów przy moich krzewach.

Warto o mikoryzę zadbać bo niesie to za sobą wiele zalet. Z zjawiska mikoryzy rośliny czerpią wiele korzyści. Grzyby lepiej zaopatrują je w wodę i składniki mineralne.
Mają lepsze tolerancję na suszę. Jest lepsza dostępność fosforu i wiele innych korzyści o których możesz sobie jeszcze w innych źródłach poczytać.

Przedstawiłem Ci 2 metody. Twój wybór, czy zaczniesz od zastosowania fungicydów, czy pójdziesz
drogą metod naturalnych, która nie zawsze daje szybkie rezultaty ale w dłuższej perspektywie
jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza i dla nas ludzi i dla samych roślin.
Chyba każdy z nas niechętnie sięga po środki chemiczne, czasami robimy to z konieczności ale tak naprawdę w głębi duszy wiemy, że to nic dobrego.

Życzę powodzenia

[img [img
Ogrodowy Kalejdoskop 14:59, 31 paź 2022

Do góry

Taka jest moja jesień Pozdrawiam wszystkich
Ogrodowy Kalejdoskop 14:57, 31 paź 2022

Do góry
Ogrodowy Kalejdoskop 14:56, 31 paź 2022

Do góry
Ogrodowy Kalejdoskop 14:54, 31 paź 2022

Do góry
Ogrodowy Kalejdoskop 14:52, 31 paź 2022

Do góry
Ogrodowy Kalejdoskop 14:50, 31 paź 2022

Do góry
Ogrodowy Kalejdoskop 14:48, 31 paź 2022

Do góry
Jesień, moja ulubiona pora, a w tym roku wyjątkowa, kolorowa i z dużą ilością kwiecia jak na ten okres
Kilka zdjęć z ostatnich dni, bo już powoli zabieram się za porządki, pierwsze dalie już się suszą, inne jeszcze kwitną.
Ogród z koniczynką 12:57, 31 paź 2022

Do góry

Mam prośbę, czy ktoś zidentyfikuje to drzewko. Google pokazuje mi jakieś bzdury.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:43, 31 paź 2022

Do góry
A ogród już bardzo w jesiennych barwach, powoli udaje się na zasłużony spoczynek.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:38, 31 paź 2022

Do góry
Nagle okazało się, że mam jeszcze całkiem dużo miejsca na roślinki a moja szkółka już na wyczerpaniu

Zamysł jest taki, żeby całą pustą przestrzeń obsadzić roślinami, spróbować osiągnąć efekt rabaty bylinowo - trawiastej, brzozy zostaną posadzone przy ogrodzeniu tak jak gdzieś wcześniej pokazywałam. Na końcu ścieżki coś będzie, albo kolejna ławeczka, albo huśtawka. Tam gdzie luzem rzucone płyty będzie podział tej dużej przestrzeni, na końcu tej ścieżki być może hamak, jeszcze nie wiem, mam całą zimę na przemyślenia.
Zostaje jeszcze kawałek przy domu do ogarnięcia, tutaj myślę o wąskiej ścieżce z kostek granitowych, ale to dopiero na wiosnę.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:30, 31 paź 2022

Do góry
Jak już płyty były ułożone przyszedł czas na kosmetykę i kolejny dylemat, początkowo nie chciałam żadnych obrzeży, kiedyś może ułożę kostkę granitową, ale teraz to za duży wydatek, kamyki mieszały się z ziemią więc musiałam się przemóc i wbić zwykłe sztuczne obrzeża, póki co takie muszą być.

Pod okapem posadziłam paprocie, brunerę i przywrotnika. Coś im jeszcze pewnie dosadzę, w drugiej rabacie też muszę coś wykombinować, mam jeszcze paprocie i hosty, może je tam wsadzę. Muszą tam rosnąć cieniolubne rośliny i zanikające na zimę bo śnieg z dachu tam leci.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:24, 31 paź 2022

Do góry
Dziewczyny dzięki za wszystkie miłe słowa pod adresem przypudrowanych kwiatków Na szczęście mróz był jednorazowy i jeszcze większość roślin żyje i dalej zdobi ogród.

Dzisiaj przychodzę z grubym kalibrem Część z Was już widziała na insta co to się u mnie ostatnio działo. Udało mi się zrobić ścieżkę w drugiej części ogrodu, miałam pomoc bo sama to bym na pewno nie dała rady.
Przymiarki i rozkminki jak to zrobić chwilę trwały, ziemia nasiąknięta wodą, miękka jak gąbka, nie dało się tak po prostu rzucić płyt, trzeba je było ułożyć na zaprawie.

Głowiłam się co zrobić, którą stroną ominąć studnię, lewą czy prawą. W końcu stanęło na prawej stronie i powstały dwie rabaty przy opasce domu.
Blaski i cienie nowego życia 11:56, 31 paź 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Jeszcze taką inspirację przywiozłam z tyskiego browaru

Wczoraj widzialam trawy posadzone w konewce, fajnie wygladaly
Twoja pomaranczowa roza- cudna i cudnie ja sfocilac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies