Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Bajkowy ogród Weroniki 00:09, 02 maj 2013

Do góry
Witaj Weroniko melduję ze floksy chyba ruszyły bo zaczęły się zielenić.U ciebie to już naprawdę letnie widoki a u mnie jak u Bogdzi nawet tulipany jeszcze nie kwitną Chciałabyś zobaczyć u mnie więcej ? no niestety wstrzymują mnie inne sprawy przy tworzeniu ogrodu.Będą u mnie jeszcze kopać w sierpniu przyłącze elektryczne stałe Kable maja iść pod ziemią bo mam prąd tymczasowy czyli słupy .Wstrzymuje mnie jeszcze porządne ogrodzenie wejściowe i podjazd do garażu, ścieżka do domu Wiele jeszcze kopania Mogę zakładać rabaty gdzieś gdzie wiem że nie wjedzie sprzęt Niestety to wszystko sporo kosztuje a ja nie mogę wszystkiego naraz zrobić.Muszę więc czekać i cieszyć się drobiazgami .Dziękuję raz jeszcze za floksy, posadziłam je na rabacie ale z dala od hortensji .Niektóre podzieliłam i uszczknęłam gałązkę ,chyba się przyjęły Kiedy się rozrosną podzielę dalej ,Tak można prawda?Jak często podlewać ?rosną w słońcu ,podlewam codziennie wieczorem bo ziemia sucha po całym dniu .Te niebieskie lilie bardzo mi się podobają.kiedyś miałam lilie nawet czarną ale łamały się kiedy wyrosły i zrezygnowałam z lilii, no i ten zapach nie bardzo mi odpowiada .Podziwiam je u innych bo są naprawdę śliczne .Pozdrowienia posyłam ciepłe Weroniko Jak tam mój pupilek Kajtuś ,zostaje juz sam w domu?
Ogródek Janiny 21:00, 01 maj 2013

Do góry
Piękne zdjęcia Janinko z powodu przezyć bardzo mi przykro .Niestety przychodzi czas kiedy żegnamy najblizszych i nic nie moze tego zatrzymaćTrzeba to przezyc i kazdy z nas robi to na swój sposób .Praca ,zajęcie jakos pomaga funkcjonowaćale co w sercu to ty sama wiesz .Korzystasz z komputera córki ? ja w tej chwili z syna choc nie pozwala mi bo to słuzbowy .Mój komputer tez szwankuje ale nie mogę kupic nowego tak wiec jakoś jeszcze na nim działam ale bardzo wolno niestety.Ławeczka piekna i w ogole coraz piekniej u ciebie Janinko Dobrze ze nie wypaliłam z nazwą kwiatków o które pytałam bo bym sie niezle zbłazniła Teraz wiem ze to wrzosce .Nie mam ich ale głupia myslałam ze to floksy a one przeciez jeszcze nie kwitną Faktycznie jest tu tez inna janinka i raz się pomyliłam .na szczęscie twój profil ma zdjecie wiec sie juz nie pomylę.Trzymaj się Janinko będę zagladac częsciej skoro wróciłaś .Pozdrawiam raz jeszcze
Jurajski Ogród 19:07, 01 maj 2013

Do góry
Anetko, Filipie dzięki za miłe słowa.

Weroniko, ta "zasłona" to jałowiec płożący Golden Carpet

Janinko, stokrotki mam w donicach: czerwone i różowe (sezonowo). Za pszoniakiem nie przepadam, wywaliłam go prawie z ogrodu. Tam na murku są inne kwiaty płożące: macierzanki, floksy szydlaste, są też goździki, kocimiętki i takie tam różne.

Pozdrawiam Was serdecznie
Bajkowy ogród Weroniki 20:12, 30 kwi 2013

Do góry
Bogdziu, nie miałam jeszcze okazji trafić na kiermasz łódzki, ale kto wie, może jeszcze i tam trafię.
Aniu, floksy moje w zieleni jeszcze, popatrz...Lilię z tych większych pokazywałam już w ub. r.
one co roku mają być wyższe.

Basiu, moje zakupy tajemnicze, aż do kwitnienia...
Tajemnica różowych tulipanów olbrzymów ze Skierniewic dzisiaj wyjaśniona, są żółte. Wciąż czekam co się jeszcze okaże z innymi roślinkami, porównuję rzeczywistość wiosenną z moimi zapiskami jesiennymi.

Magnolie wszędzie takie piękne, a moja wolno rośnie, wolno rozkwita, a ja i tak się cieszę.
Pozdrawiam.
Ogród na skraju sadu 19:35, 30 kwi 2013

Do góry
hosty

floksy od Basi

a to moje floksy
Ogród Janiny 18:43, 30 kwi 2013

Do góry
U mnie tez zimno a ja siedzę w domu przyziębiona , dobrze że nie muszę się kurować przy pięknej pogodzie .. Dzisiaj dostałam dżelżany żółte i żółte z pomarańczowym środkiem , więc jutro muszę je wdzić . Tulipany i hiacynty przy takiej pogodzie dłużej pokwitną to jutro im zrobię zdjęcia .. ,

stokrotki też zaczynają ładnie kwitną

zawilce już przekwitają ale mam jeszcze żółte

świecznica ładnie przezimowała

pluskwica też już wylazła z ziemi ..

Peonie , floksy i ostróżki pięknie rosną , na razie nie widać powojników bylinowych ale jak si ociepli to i one wyjdą z ziemi ..
Bajkowy ogród Weroniki 13:16, 30 kwi 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)

Moje zakupione dziwolągi bliżej. Llilia niebieska (jakoś podobna do ostróżki) i lilia drzewkowa.

Były też lilie niebieskie inne, a nawet czarne.

I

Bo to chyba jest ostróżka

Drzewko liliowe to nic innego jak lilia orientpet

Ja też mówie, że nic nie kupuje.. i tak coś zawsze przywlokę.... a teraz koniec przerwy...
Kwitną ci floksy??? Bo poznaję się, że tylko 2 stronki w tył zajrzałam..
Ogród Magdalenka 00:04, 30 kwi 2013

Do góry
Eve napisał(a)
Witaj Madziu, wpadłam z rewizytą

Znam dobrze Twój ogród, często tu zaglądam, jest taki kompaktowy, ale wszystko w nim jest i cudownie dopieszczony

Dzięki za rady co do rojników, tak zrobię
Te ciemierniki bosko wyglądają w donicach, ciekawe czy przetrwałyby w nich zimę, myślę, że pod jakim zadaszeniem, owinięte donice, czemu nie. U mnie przeżyły floksy w donicach pozostawione bez żadnej opieki w ogrodzie

O jak miło dziękuję

Ciemierniki chyba by dały radę w donicach, czytałam , że powinno się je sadzić do wysokich donic, bo głęboko się korzenią i z tego powodu nie lubią przesadzania. U mnie clematis i hosta bez okrycia, pozostawione same sobie przeżyły ... ale gwarancji nie mamy , że za rok też się uda
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 22:48, 29 kwi 2013

Do góry
Czekam na więcej kolorków. Niedługo zakwitną floksy, niezapominajki, kukliki itd.

Liliowo i kolorowo:) 21:57, 29 kwi 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Danusiu ja też bardzo lubię kosić ale wyręczają mnie w tym synek i M ja w tymczasie mogę np poplewić bo tego za mnie nikt nie zrobi
A ja dalej sadzilam:brunery,floksy,hortensje pnącą,budleję itd........a trawa taka że aż mi wstyd
Jak CI poszło koszenie? pewnie opaliłaś się

No to masz fajnie, ze ma Cie kto wyreczyc ale w sumie ja lubie to koszenie a jeszcze wiecej tego podkaszania mam bo kamieni duzo a ja lubie tak, zeby bylo ładnie zawsze mowie to tak jak kobieta jak ubierze ładna sukienke a butow by nie założyła No nie machnełam calosci bo najpierw 5 telefonow a potem przyszla sasiadka pogadac no i musiałam przerwac ale dobrego sąsiada nalezy szanować A plewienia tez mam bardzo duzo i tez musze to zrobic a tego to juz nie lubie No i slonka u nas nie było .
Liliowo i kolorowo:) 20:41, 29 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Martus bardzo dziekuje wrociłam wczesniej z pracy i zaraz lece do ogrodu i bede dzis kosic to co bardzo lubienie wiem czy sie wyrobie i czy machne te 2 tys no droge zostawie M bo tam moze kosic bo tam nie ma co mi skosic Ty zapewne walczysz juz na calego i przeryte pół ogrodu?

Danusiu ja też bardzo lubię kosić ale wyręczają mnie w tym synek i M ja w tymczasie mogę np poplewić bo tego za mnie nikt nie zrobi
A ja dalej sadzilam:brunery,floksy,hortensje pnącą,budleję itd........a trawa taka że aż mi wstyd
Jak CI poszło koszenie? pewnie opaliłaś się
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:34, 29 kwi 2013

Do góry
Floksy szydlaste zaczynają kwitnąć...

I serduszki...

Serducho zaglądajacym....

Jeszcze kilka dni i bzy zapachną
Ogród Magdalenka 13:30, 29 kwi 2013

Do góry
Witaj Madziu, wpadłam z rewizytą

Znam dobrze Twój ogród, często tu zaglądam, jest taki kompaktowy, ale wszystko w nim jest i cudownie dopieszczony

Dzięki za rady co do rojników, tak zrobię
Te ciemierniki bosko wyglądają w donicach, ciekawe czy przetrwałyby w nich zimę, myślę, że pod jakim zadaszeniem, owinięte donice, czemu nie. U mnie przeżyły floksy w donicach pozostawione bez żadnej opieki w ogrodzie

Mój 4 arowy azyl... 15:37, 27 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Basiu a jakie masz te floksy szydlaste? czy cleome można już wysadzić do ziemi? nie za zimno? ciasto ładnie wygląda

Na razie do odsadzania mam dwie odmiany:

Cleome będę sadzić po ewentualnych majowych przymrozkach. Na pewno po Zośce Aktualnie hartują się już od kilku tygodni na balkonie.
Mój 4 arowy azyl... 01:07, 27 kwi 2013

Do góry
Basiu a jakie masz te floksy szydlaste? czy cleome można już wysadzić do ziemi? nie za zimno? ciasto ładnie wygląda
Mój 4 arowy azyl... 22:55, 26 kwi 2013

Do góry
Świetnie, Kasiu!
Mogłam Ci dać jeszcze jukę, orliki, floksy szydlaste, ostróżki...
Nigdy nie mów nigdy 21:14, 25 kwi 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Kasiu, w takim razie musisz podjechać do mnie. Mam białego floksa i malutkiego białego pierwiosnka ząbkowanego. Mogę się podzielić, a jak tam Twoje szydlaste, moje się zielenią, ale sporo wymarzło.

Elciu, jesteś the best Nie jestem w stanie czasowym teraz do Ciebie podjechać. Bardzo mam czas napięty, jutro jedziemy z Zabrza do Czańca po Nigrę, potem mam masę roboty w ogrodzie, wiesz jak wygląda po brukarzach...muszę rabatę wydzielić i na nią poprzesadzać z tej koło słupa, bo tam rabatka Julci będzie. Trzeba przesadzić 7 hr ogrodowych, 14 berberysów, astry angielskie i jeszcze wszystko co na tej słupowej rabacie. 4 misie też czekają na posadzenie. Potem kupa ludzi mi się zjedzie, to ciężko z robotą w ogrodzie będzie, wiadomo. W niedzielę na komunię do Tresnej jedziemy. Potem do Zabrza wracam...chyba, że w następny piątek po tym długim weekendzie by Ci pasowało, to wtedy bardzo chętnie

Twoje floksy odżywały, ale je przysypali piachem, eMuś je odkopał podobno...jutro zobaczę, to Ci zamelduję
Liliowo i kolorowo:) 11:47, 25 kwi 2013

Do góry
Kasiu mam ich dużo ale nigdy mączniaka na nich nie miałam i niczym nie pryskam i nawet nie wiedziałam, ze mączniak floksy lubi? U mnie mam problem na buku i problem ze stonką na liliach to muszę pryskac.
Liliowo i kolorowo:) 11:16, 25 kwi 2013

Do góry
Dużą masz magnolię i piękną!
Danusiu czy pryskasz p/w mączniakowi jakoś profilaktycznie floksy? U mnie w zeszłym roku dużo go miały i chciałabym zapobiec. Jeżeli tak, to kiedy pryskać i jakiego preparatuTy używasz?
Jurajski Ogród 06:02, 25 kwi 2013

Do góry
Też mam kilka kolorów żagwina ale jeszcze w pąkach tak samo jak i floksy płożące . nawet pszoniak ma już ładne pąki , .. Tez czekam na te kwitnące poduchy ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies