Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:28, 18 lip 2014

Do góry
Irenko, działam, bo bez działania uśwerknąć można. A że tempo wolne? Cóż, taka przyszła pogoda, za szybko nie podziałasz.

Woda tylko z węża, a jeszcze niedawno narzekałam,że pada.

Na pobliskich plażach ścisk, gwar i nie dla mnie leżenie na odkrytym terenie. Jutro idę poleżeć w cieniu. Oczywiście w ogródku.

Ogródeczek 17:25, 18 lip 2014

Do góry
Nazwy nie znam ale pachnie
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:12, 18 lip 2014

Do góry
co może dolegać tym astrom, pół krzaczka jest ok a część dziwnie poskręcana i karłowa.
Patrzyłam dokładnie i nie widać na nich żadnych szkodników.
Ogród w skali mikro cz.II 17:07, 18 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Krótki meldunek co tam w mikro

Klon juz posadzony
Na burdelnik uprasza się nie patrzeć

Limka na patyku chyba testuje moją cierpliwość .. Jeszcze nadal nie ma pełnych kwiatów...

A tu rzut oka na " całą ogólność "

Róża Giardina .. Znów ma kwiaty.. Niektóre ładne ..

A niektóre mniej .. Może Wam coś wpadnie do głowy czemu te małe pączki tak brzydko wyglądają... To chyba raczej ne jest normalne.. A doświadczenie z różami macie przecież spore .. Zróbcie diagnozę plizzz

Noo i te przetaczniki Christa .. Są sliczne ... To chyba teraz najpiękniejsze miejsce w ogrodzie

Ale się uśmiałam z tego kolna w salonie, ale fajnie rzeczywiście pasował całość obejrzałam, bardzo mi się podoba i żadnego bajzelu nie widać róża cudna

Dwa ogrody 16:57, 18 lip 2014

Do góry

wieczorową porą

Mariola, nie mogę się napatrzeć na te ujęcia, od razu czuję się, jak na wakacjach, przepięknie, taka mnogość
a te nowe, białe róże już widać, że sliczne pozdrawiam w upalny dzień
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:54, 18 lip 2014

Do góry

Niesamowite przejście kolorystyczne mają te kwiatki.
Jak zawsze bardzo mi się u Ciebie podoba, Sylwio. Często u Ciebie odpoczywam i marzę, że może kiedyś i u mnie się uda.
Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za te widoki.
Ranczo Edy 16:50, 18 lip 2014

Do góry

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:50, 18 lip 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Żurawka - bez nazwy

Świetny kolor i do zieleni idealnie obejrzałam foty z szerszej perspektywy, masz tak pięknie, coś niesamowitego i jak się okazuje w dość krótkim czasie, Kasiu gratuluję, pot wylany, ale warto było
Ranczo Edy 16:48, 18 lip 2014

Do góry
Gorąco .... szukałam cienia

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:48, 18 lip 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Tarasowo

Rany, Kasiu....szczęka mi opadłą! normalnie, jak na wakacjach
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 16:43, 18 lip 2014

Do góry
herbi napisał(a)
Witam ponownie

badania wykonane kwasomierzem glebowym anwilu, płyn Helliga z maja tego roku

gleba rodzima- glina ph 7 (raczej bez wpływu) bo:
stanowisko zdrenowane, wybrałam miejsce gdzie przebiega wodociąg i glina została wybrana i w górnych warstwach zalega piach, żwir -ph w okolicach 6;
dokopałam się do korzeni i tam, w ich okolicy jest dobrze - koło 5 (kolor bardzo pomarańczowy)tylko dlaczego, jak to ta sama mieszanka na górze koło 6 pokazuje? Już się wypłukało?

Ph 6 to górna granica tolerancji przez rododendrony. Górna, ale nie najlepsza.
Sama powinnaś wyciągnąć wniosek, że ph 7 rodzimej gleby ma jednak wpływ na ph dołka i stąd efekt podniesienia się ph do 6. Tak się dzieje na skutek przesiąkania wody w glebie (chociażby podczas deszczu). Dodatkowo wpływ może mieć zasadowa woda używana do podlewania. Wodę można przygotować np. w beczce z podziurawionym workiem kwaśnego torfu. Tylko trzeba pilnować i od czasu do czasu wymieniać worek, bo kwasowość dość szybko jest wypłukiwana (o to w tym w sumie chodzi).

herbi napisał(a)

Zauważyłam też, że chyba muszę mniej podlewać, w okolicach korzenia wilgotno, nie to, by stał w wodzie, ale na wyczucie ciut za;

Zorientowałam się w tym, co mogę załatwić- np. liście dębu, ale niestety takie nieprzekompostowane i obornik, teraz najlepsze, przeczytałam polecaną książkę Czekalskiego Różaneczniki i on pisze tak:

więc jak to jest z tym końskim obornikiem?

Po siarczany udam się dziś lub jutro i zaczynam działać; serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc

Z końskim obornikiem jest tak, że w początkowej fazie kompostowania wytwarza dość wysoką temperaturę i prawdopodobnie autor założył, że ktoś może użyć świeży lub nie w pełni przekompostowany (odwieczny problem "co autor miał na myśli"). Nie zwróciłaś uwagi na ważniejsze zalecenie - rok wcześniej przygotować stanowisko.
Powiem ci tak, że jeśli zadbasz o składniki materii organicznej (liście, obornik, kora, torf i ziemia rodzima) + chociaż trochę leśnej ściółki (może ktoś ze znajomych ma ogród w lesie?) i dodasz mikoryzę (choć ta będzie i w leśnej ściółce) to powinno iść ku lepszemu.
Proponuję dodać siarki do podłoża - w przyszłości zadba ona o "utrzymanie" kwaśnego ph.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:35, 18 lip 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosiu, to raj, nic tylko siedzieć, wąchać i podziwiać
liście lecą i u mnie, z tulipanowca, ale doczytałam, ze jak jest gorąco i niski poziom wód, drzewa pozbywają się liści, to nie choroba, nie martw się
buziaki...Krzyś zdolny jest, pozdrów od nas
Ogródeczek 16:33, 18 lip 2014

Do góry
Ogródeczek 16:30, 18 lip 2014

Do góry
Najpierw kwiatki na uspokojenie
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 16:28, 18 lip 2014

Do góry
Małgoś cudnie że u mnie po oglądałaś skuś się skuś na róże długo kwitną i fajnie wyglądają w skupisku Zostawiam jeżówkę rasa spódnica czkowa ha ha
Dawaj fotki w wolnym czasie pooglądam sobie ooo buziam

Pszczelarnia 16:15, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A tutaj zapowiedź drugiej ławeczki w hortensjach, kochana 'Annabelle' od Magdy z Chrzanowa. Magdo, gdzie jesteś?

A spacer? Cudowny, letni, orzeźwiający:

Ale fajny rozmowy chyba też i ławeczka, już zarys zachwyca
Grembosiowo 16:12, 18 lip 2014

Do góry
grembosia napisał(a)

alez u ciebie sie dzieje..taki dynamiczny ogrod

a trawy sa zachwycające, jaki to gatunek ?
Pszczelarnia 16:10, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I miłego dnia innym:

cudne!!
ale te cytowane przez innych też...lato w takich realiach zachwyca jest tak naturalnie, chyba to chciałąś osiągnąć?
Ogródek Iwony 16:04, 18 lip 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
Szalejesz kobieto z niecierpliwością czekam na zdjęcia po kolejnych zmianach.

No tak. Krawiec kraje, jak mu materiału staje. Zrobiłam I etap prac. Na razie poprawiłam to, co mogłam bez kolejnych zakupów. Potem rozejrzę się za buksikami i zrobię rabatkę żwirkową. Jedną kulkę, a raczej kandydata na kulkę mam w ogródku. Ale teraz takie upały, że trzeba poczekać.

Widok z ławeczki:

i zbliżenie:

Ogrodomania Oli 16:01, 18 lip 2014

Do góry
ola napisał(a)

Olu, z czego i jak jest zrobiona ta sciezka, ta wąska ?

mozesz pokazac ja bliżej ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies