Gdzie jesteś » Forum » Wrzosowate » Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja

Pokaż wątki Pokaż posty

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja

Toszka 16:43, 18 lip 2014

herbi napisał(a)
Witam ponownie

badania wykonane kwasomierzem glebowym anwilu, płyn Helliga z maja tego roku

gleba rodzima- glina ph 7 (raczej bez wpływu) bo:
stanowisko zdrenowane, wybrałam miejsce gdzie przebiega wodociąg i glina została wybrana i w górnych warstwach zalega piach, żwir -ph w okolicach 6;
dokopałam się do korzeni i tam, w ich okolicy jest dobrze - koło 5 (kolor bardzo pomarańczowy)tylko dlaczego, jak to ta sama mieszanka na górze koło 6 pokazuje? Już się wypłukało?

Ph 6 to górna granica tolerancji przez rododendrony. Górna, ale nie najlepsza.
Sama powinnaś wyciągnąć wniosek, że ph 7 rodzimej gleby ma jednak wpływ na ph dołka i stąd efekt podniesienia się ph do 6. Tak się dzieje na skutek przesiąkania wody w glebie (chociażby podczas deszczu). Dodatkowo wpływ może mieć zasadowa woda używana do podlewania. Wodę można przygotować np. w beczce z podziurawionym workiem kwaśnego torfu. Tylko trzeba pilnować i od czasu do czasu wymieniać worek, bo kwasowość dość szybko jest wypłukiwana (o to w tym w sumie chodzi).

herbi napisał(a)

Zauważyłam też, że chyba muszę mniej podlewać, w okolicach korzenia wilgotno, nie to, by stał w wodzie, ale na wyczucie ciut za;

Zorientowałam się w tym, co mogę załatwić- np. liście dębu, ale niestety takie nieprzekompostowane i obornik, teraz najlepsze, przeczytałam polecaną książkę Czekalskiego Różaneczniki i on pisze tak:

więc jak to jest z tym końskim obornikiem?

Po siarczany udam się dziś lub jutro i zaczynam działać; serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc

Z końskim obornikiem jest tak, że w początkowej fazie kompostowania wytwarza dość wysoką temperaturę i prawdopodobnie autor założył, że ktoś może użyć świeży lub nie w pełni przekompostowany (odwieczny problem "co autor miał na myśli"). Nie zwróciłaś uwagi na ważniejsze zalecenie - rok wcześniej przygotować stanowisko.
Powiem ci tak, że jeśli zadbasz o składniki materii organicznej (liście, obornik, kora, torf i ziemia rodzima) + chociaż trochę leśnej ściółki (może ktoś ze znajomych ma ogród w lesie?) i dodasz mikoryzę (choć ta będzie i w leśnej ściółce) to powinno iść ku lepszemu.
Proponuję dodać siarki do podłoża - w przyszłości zadba ona o "utrzymanie" kwaśnego ph.
herbi 19:30, 18 lip 2014

Właśnie wróciłam z zakupów- w Castoramie i leroyu patrzyli na mnie jak na terrorystkę kiedy pytałam o siarkę i pozostałe siarczany, chelatu żelaza tez nie było. No cóż allegro pozostaje, tylko czas się dłuży;
Za to znalazłam "kogoś z lasem" i mam pół worka pięknej dębowej ściółki, korę mam w domu, siarkę z innego źródła się załatwi. Dzięki wszystkim za pomoc za jakić czas zdam relacje z poprawy lub tez nie stanu mojego rh.
asa7 10:20, 30 lip 2014

czy to mozliwe że różaneczki mi zaczną teraz kwitnąć drugi raz w tym roku. Na jednej sztuce są już 3 kwiatki ( ale jakies takie marniutkie), a na drugiej widac ze też zaraz zacznie kwitnąć. Nie wiem o co chodzi, nie znam się za bardzo, ale myślałam, że różaneczki kwitną tylko na wiosnę. Były sadzone w zeszłym roku na przełomie sierpnia i września. Boję się ze jak teraz zakwotną to na wiosnę już nie bedą. A może to jakaś taka dziwna odmiana, co kwitnie dwa razy? Kolor kwiatów biały.
agambizu 12:15, 30 lip 2014

asa7 napisał(a)
czy to mozliwe że różaneczki mi zaczną teraz kwitnąć drugi raz w tym roku. Na jednej sztuce są już 3 kwiatki ( ale jakies takie marniutkie), a na drugiej widac ze też zaraz zacznie kwitnąć. Nie wiem o co chodzi, nie znam się za bardzo, ale myślałam, że różaneczki kwitną tylko na wiosnę. Były sadzone w zeszłym roku na przełomie sierpnia i września. Boję się ze jak teraz zakwotną to na wiosnę już nie bedą. A może to jakaś taka dziwna odmiana, co kwitnie dwa razy? Kolor kwiatów biały.

A pąki są nabrzmiałe? Jeśli nie to zakwitną na wiosnę Mi w tym roku też jeden zakwitł ponownie, marniutko ale jednak.. A kwiatki na wiosnę będą z innych pączków no chyba że nie ma innych..
Malgosik 12:21, 30 lip 2014

asa7 napisał(a)

mogą powtórzyć kwitnienie, ale będzie słabsze niż było wiosną
Tess 12:23, 30 lip 2014

asa7 napisał(a)

Zapewne masz rododendron Cunnigham's White, on powtarza kwitnienie, choć będzie mało spektakularne, tak jak już napisała Małgosik.

http://zszp.pl/?id=207&rco=Rhododendron%20'Cunningham%60s%20White'&lang=1
Tess 12:26, 30 lip 2014

herbi napisał(a)
Właśnie wróciłam z zakupów- w Castoramie i leroyu patrzyli na mnie jak na terrorystkę kiedy pytałam o siarkę i pozostałe siarczany, chelatu żelaza tez nie było. No cóż allegro pozostaje, tylko czas się dłuży;
Za to znalazłam "kogoś z lasem" i mam pół worka pięknej dębowej ściółki, korę mam w domu, siarkę z innego źródła się załatwi. Dzięki wszystkim za pomoc za jakić czas zdam relacje z poprawy lub tez nie stanu mojego rh.

Herbi, nie kumam co chcesz robić z tą ściółką dębową. Przekompostowane liście dębowe, to tak, ale koniecznie przekompostowane - a liście dębu długo się rozkładają.
Natomiast Magja onegdaj polecała próchnicę z lasu sosnowego.
asa7 08:44, 31 lip 2014

Tess napisał(a)

Zapewne masz rododendron Cunnigham's White, on powtarza kwitnienie, choć będzie mało spektakularne, tak jak już napisała Małgosik.

dzięki, pewnie to ta odmiana, jak porównuje ze zdjęciami w sieci
asa7 08:47, 31 lip 2014

agambizu napisał(a)

A pąki są nabrzmiałe? Jeśli nie to zakwitną na wiosnę Mi w tym roku też jeden zakwitł ponownie, marniutko ale jednak.. A kwiatki na wiosnę będą z innych pączków no chyba że nie ma innych..

na jednym sa na razie trzy kwiaty i wyglada ze z tych głównych pąków, a na drugim wokół głównych pąków jest po kilka mniejszych z których już się "wydostają" płatki. Zapomniałam wziąć kabelka, żeby zgrać zdjecia jak to wygląda, a skoro sa takie odmiany tzn że wszytsko OK.
asa7 08:51, 01 sie 2014

zdjęcia kwitnących obecnie rododendron Cunnigham's White