Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 01:09, 16 lip 2014

Do góry
Witaj Aniu!
Nie wiem, czy miałaś okazję być kiedyś w Ogrodzie Bajek w Międzygórzu. Jeśli nie, to mam dla Ciebie niespodziankę . Byłam tam w zeszłym tygodniu z moją rodzinką w czasie urlopu i jak zobaczyłam tę postać, to od razu pomyślałam o Tobie

Polecam wszystkim, bardzo fajnie położony ogród, szczególnie dzieciaczkom się spodoba
Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:59, 16 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
po ciężkim tygodniu miałam dziś plan dokończenia zawijasowej, a tu jak na złość paaaaaaada
w oczekiwaniu na limki, widok z okna

Ależ te kosmosy mają kolor.... i w ogóle widoczek godny pozazdroszczenia ..
Ogródek Ewy 00:53, 16 lip 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Kasiu Agniesko Macie rację waleczna baba jestem a i uparta do bólu, narobiona też do bólu. Dobrze że jutro niedziela to troszkę odpoczne.
Zdjęć nie będzie bo czasu brakło. Do waszych ogrodów zajrzę jutro.
Dziś tylko moja smoczyca.

Ewo,
Smoczyca to piękny pies. Na pewno lepiej się pracuje w ogrodzie mając takie towarzystwo. Czy też potrafi leżeć Ci "pod ręką"? Mój Szarik jak domaga się głasakania to położy sie dosłownie przed nosem

pozdrawiam
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 00:31, 16 lip 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
U mnie nareszcie coś się dzieje... krótka fotorelacja... prace w toku

Nowopowstająca rabata ma nas oddzielić od pustej płaszczyzny nadmiernie rozchulanego podjazdu z kostki i zamknąć ogród, więc planuję coś wyższego na niej posadzić w tym moje pierwsze hortensje
Rollboreder oczywiście stąd pójdzie, a dojdzie lepsza ziemia i kompost oraz obwódka z cegły.

Aniu, po przerwie jestem i mam propozycję na rabatę wyższą z roślin zimozielonych. Tam gdzie teraz stoją doniece z hortensjami dałabym - Juniperus x pfitzeriana 'Old Gold' (J. media 'Old Gold')
Jałowiec Pfitzera 'Old Gold' - rośnie do 1,5m i 3,0m szerokości. Na tle tui szmaragdowych dałabym te 3 hortensje i na uzupełnienie w stronę podjazdu jałowiec Golden Carpet po ich obu stronach. Tam gdzie są po lewej stronie donice posadziłabym trzy bukszpany i ciełabym je w kule a za nimi od strony domu jałowiec płożący golden carpet

Nie wiem czy Wam się spodoba ale to jest taka moja propozycja (przede wszystkim rosliny zimozielone) dzięki temu zasłonisz ogród - trawę i miejsce zabawy dzieci
Miłego dnia
Ogród na glinie 00:27, 16 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Nie aż tak jakbym, sobie tego życzyła, ale do przodu.
Kilka cisów posadzonych i malutkich hakonechloa.
Realizuję projekcik tego typu:

Ale od lewej przed rzędem cisów będzie właśnie hakone, bo powinna ładnie wyłazić na kostkę i rozjaśni cisy.
Jeszcze nie zdecydowałam jakie 3 trawy tam zakupić, ale nie mogą być rozłożyste zbytnio, bo porusza się tam ramię bramy.
A dopiero potem uzupełnienia w postaci żurawek czy innych małych krzewinek.
Może dam nawet wrzośce w nogi traw, choć nie zdobią cały sezon.....

Pomysłowy projekcik. Powodzenia w realizacji.
A wrzośce, co masz są bardzo ładne. Wkomponuj je w rabatkę. Fioletowy z zółtym jest ok. Szczególnie wiosną potrzeba koloru.
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:11, 16 lip 2014

Do góry
na dobranoc ogrodowe horti już zaczęły kwitnienie
a kto nie lubi horti to róża
Mój wymarzony ogród 00:04, 16 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
moje stipy poszły do szałwi hortki się na nie nie załapały
jeszcze na tej rabacie dosadzę czosnki jesienią

pokaż te dzieciątka z szerszej perspektywy
Ogród na glinie 00:03, 16 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Mam jeszcze takie ładne wrzośce, choć zdjęcie nie oddaje ich uroku. Myślałam, by posadzić między nimi żółte krokusy na zasadzie kontrastu. Byłoby wiosną energetycznie. Chociaż na tym forum wielu przeciwników łączenia różu z żółtym. Chociaż ten kolor to taki trochę w fioletowy róż...

Rób tak jak Ci sie podoba. Krokusy nie kwitną długo więc jak będzie zle to je oberwiesz, albo same szybko przekwitną. Grunt to też trochę eksperymentować szukając własnego kanonu piękna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 00:02, 16 lip 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Dzieki że kukacie do mnie.
dziś Panowie podgonili ciutkę z trawnikiem równali, grabili, zbierali nadmiar, taczkowali, wywozili, wałowali, i tak w kółko.

A tymczasem ja z meżem troszkę pogrzebaliśmy przy części ogniskowej.

Kokoszko, bombowo. Świetnie. Miło się spogląda i zerka.
Mój wymarzony ogród 00:00, 16 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
i jeszcze malowanie, nie do końca udane bo nie można było sięgnąć ale nadrobimy i jeszcze 2 warstwa pójdzie - wiatr tak szalał, że więcej lądowało na moim mężu i samochodzie sąsiadów niż na ścianie

trawę mam zajeb..tą- prawda?? w tym roku już ją chyba sobie odpuścimy

Madzia - ja trawę siałam gdzieś w połowie września dopiero. Radziłabym Ci siać. poczytaj do kiedy można w Twojej okolicy, ale powinna się ukorzenić do jesieni.

Ja bym namawiała na siew gdiześ pod koniec sierpnia, potem podlewanie i będzie gites
Tylko siejcie baaaardzo gęsto. My sialiśmy za rzadko, a wydawało nam się że barodz gęsto. No ale wysialiśmy pół opakowania a na nim było że na 100m2... a u nas zasialiśmy z 75-80 tyle co powinno wyjść na 50m2.

Fajnie wyglądają te donice. i dół grilla wcale aż tak duży nie jest. Rozumiem ze cały budynek na biało będziecie malować a nie tylko ścianę grilową ? od ściany gdzie masz rośliny bądź grunt, planujecie jakaś opaskę? choćby z kamieni, żeby ściany nie brudzić od pryskającej wody.
Mój wymarzony ogród 23:55, 15 lip 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
rabata hortensjowa dostała ice dancy. Z 3 doniczek zrobiło się 18 sadzonek i to sporych.
i z drugiej strony

tutaj też jesienią będę musiała jakieś - nie wiadomo jakie - cebule dosadzić, żeby wiosną nie było tu smutno

Fajnie te ice dance wygląda w tych 2 rzędach super pomysł!

a zobaczysz, ze do jesieni te ice dance jeszcze będziesz mogła dzielić

a w ogóle to ktoś na O. pisał że kupował nasiona stipy. Tylko nie pamietam kto i gdzie o tym pisał. Bo bym sobie zamówiła, tak żęby w styczniu wysiać i mieć spore podrostki na wiosnę

Ale teraz pies będzie miał widoki ! hoho! standard życia mu się polepszy
Pszczelarnia 23:54, 15 lip 2014

Do góry
A tutaj zapowiedź drugiej ławeczki w hortensjach, kochana 'Annabelle' od Magdy z Chrzanowa. Magdo, gdzie jesteś?

A spacer? Cudowny, letni, orzeźwiający:

W rytmie poloneza:

Mój 4 arowy azyl... 23:51, 15 lip 2014

Do góry

i różowa monarda z siewu
Mój nowy stary ogród 23:50, 15 lip 2014

Do góry
Zielono

Mój 4 arowy azyl... 23:48, 15 lip 2014

Do góry
I na dokładkę, życząc dobrej nocy

Dwa ogrody 23:44, 15 lip 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Pobiegam u Was wieczorem, teraz tylko zostawiam to

Ale będzie się wiło, świetne powojniki pozdrówka
Mój 4 arowy azyl... 23:44, 15 lip 2014

Do góry
Nigdzie nie zaglądam, bo ledwo żyję. Odpowiem na posty i idę spać

Kasya - roślina o którą pytasz, to Cleome kolczasta. Roślina jednoroczna. Zerknij tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/151-cleome-kleome

Aniu - zajrzałam, widziałam, pięknaMyślę, że z patyka łatwo ją wyhodować

Iwonko - chodzi mi o żółtą kępkę str. 161 post 3 pierwsze zdjęcie
A astilbe bordowe chętnie przyjmę

Aniu Mi - skrętniki są na ogół bezproblemowe, nie można ich zalać. Ja podlewam je wodą przegotowaną, a z nawozem dla kwitnących - raz na dwa tygodnie
Z tymi zawilcami to dziwna sprawa. Ale w zeszłym roku też tak wcześnie zaczęły kwitnąć

Dla zaglądających nowy liliowiec, nazwę gdzieś mam, ale nie mam siły szukać

i ewenwment - zakwitła mi znów sasanka

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 23:41, 15 lip 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)
Chciałam wszystkich przestrzec przed robieniem zakupów w sklepie Rosa Plant.
Kupiłam 3 róże, które przyjechały tak spakowane, ze ktoś kto to robi musi nie lubić roślin!
Stłoczone, wymęczone i połamane WSZYSTKIE pąki!
No prawie:

To aż nie możliwe kupowałam już u nich róże i zawsze przychodzily super zapakowane, może to wina dostawcy, wyslij im maila i zdjęcia, ja jestem zadowolona z zakupow, wiosną też kupowałam, mialaś pecha
Ogród z perspektywą na przyszłość 23:38, 15 lip 2014

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Relaksu ciąg dalszy

"Pararelaksa' paraleksa, porareksa, poraleksa, paroleksa, Parorelaka, PORA RELAKSU ! "
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:18, 15 lip 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Anuś, są fotki-poniżej.

No już obejrzałam piękne różyczki, wiadomo przez deszcz popieszczone, swoje borówki podjadam, ale chyba zbiorę choć z jeden pojemniczek do zamrażarkihorti i lilia i jeżówki, ostróżki piękne, a z tej wysokiej lilii zbierzesz nasionka i wysiejesz? dzisiaj mi rozkwitła Chopin z patyczka przeze mnie ukorzeniona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies