Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ranczo Edy 09:11, 02 lip 2013

Do góry
edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
i taką jeszcze a taka to mi wpadła w oko

Pierwsza to chyba Rozplenica japońska, a ten różowy miskant to niemożliwe jest
Ogród niby nowoczesny ale... 21:32, 26 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)
Era jest.... chociaż sie połączyła z Centusiem Ale one takie małżeństwo z rozsądku

Bociek dobrze gada.. Hakone soć tam żółte.. tylko wolno rośnie .. mam i wiem.....

Trzeci głos za hakone....all gold....trafiony zatopiony
Marzena2007 napisał(a)
Nie doczekam się na zdjęcia...

Doczekasz

Dziś coś tam fotnęłam...kilka zdjęć zdążyłam zrobić bo po pierwsze u nas pada już drugi dzień...a po drugie bateria padła...ona wie kiedy...
anula_wn napisał(a)
Madzia, no że ja Cię dotąd nie podglądałam....błąd ! i to duży !!! biję się w 4 litery i się poprawiam
po pierwsze masz cudnie
po drugie warzywnik....szok !
po trzecie - powiedz mi jak dajesz radę z modrzewiem w kamyczkach...? to możliwe do ogarnięcia?

ja mam kamyki w jednym miejscu z tujami obok i ..... wrrrr, nie znoszę tego ogarniać !

pozdrawiam i będę zaglądać bo masz ślicznie !!!

po pierwsze może i błąd...też się biję bo pewnie też przeoczyłam coś ciekawego u innych...ale inaczej się chyba nie da...doba za krótka...

po drugie modrzewie...no cóż...igiełki po jakimś czasie się rozkładają, coś tam pograbię i nie ma co narzekać ...a teraz tam rozplenica rośnie i mam nadzieję, że nie będzie widać igiełek...Troszkę te modrzewie nie przemyślane ale to błędy "młodości"

po trzecie dzięki i też pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 12:44, 26 cze 2013

Do góry
alinak napisał(a)

The Magda ------ to wszystko możliwe że masz jeżówkę w środku rozplenicy , bo u mnie one razem się rozsiewają jedna na drugą . wyrwij i wsadź . to różowa jeżówka z wielkim kwiatkiem na prawie 15 cm.
wyrwać musisz , bo będą konkurować .

Wyrwałam już jakiś czas temu, tylko dość nieumiejętnie i nie wiem czy coś z niej będzie ;/ Ale stoi już kilka dni i nie pada. Jakby nie było to rozplenica będzie miała lepiej.

Hostowisko masz obłędne, liski poranione ale i tak wspaniale się prezentują w ogólnym widoczku.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 05:41, 20 cze 2013
Do góry
Nie śpię jeszcze Dajanko, upał mnie pokonał, w domu też już bardzo gorąco, a Ty nawet pracujesz w ogrodzie w takim tropikalnym klimacie. Uważaj na siebie i może tylko podlej kwiaty i młody trawnik. Ja nie mogę wyjść nawet z domu, jedynie wieczorem zraszacz przestawiłam i zrobiłam kilka zdjęć, bo mój wątek zrobił się opisowy. Widziałaś je, wiem, że u mnie byłaś Ciekawa jestem Twoich róż, gdy zakwitną w otoczeniu lawendy. Do rozarium teraz jechać nie mogę, może w innym czasie, ale na razie tylko "...chciałabym, chciała..." Czarna róża kwitnie długo, dwa lata temu ostatni kwiat widziałam we wrześniu, więc nadzieja na zdjęcie jeszcze jest
Trawa, o którą pytałaś to rozplenica japońska, w tym roku powoli rośnie i nie osiągnie zeszłorocznych rozmiarów, co mnie bardzo cieszy. Czy o tą chodziło? (to zdjącie marnej jakości). Przez upał zwinęła listki, ale ja ją bardzo lubię
Dobrego dnia

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:24, 16 cze 2013

Do góry
Na tej samej rabacie poczochrana kula. Ta sama która jesienia była pożatra przez trawę vertigo. teraz w tym miejscu rośnie rozplenica... coś powoli startuje... Ale za chwilę bedzie zachwycać hortensja magical (za kulą) i perwoskia ( po lewje od kuli)

Wszystkie hebe wymienię.... na kostrzewy niedźwiedzie... może i brzydną ale nie wymarzają...

Ogród niby nowoczesny ale... 22:48, 12 cze 2013

Do góry
modrzewiowa...

carex the beatles

rozplenica hameln

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:37, 11 cze 2013

Do góry
Joaska - ja właśnie napisałam maila w sprawie Silberspinne i Gracillimusa do sklepu gdzie kupowałam z pytaniem co się dzieje- masakra jakaś. Miały być olbrzymie a są niemal na równi z moją trawą sportową na trawniku .
Ale rozplenica u mnie ładnie odbiła. Jest jednak taka jakaś ... jakby ją kto butem przydeptał - na boki idą źdźbła bardzo .
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 14:14, 04 cze 2013

Do góry
Takie moje spostrzeżenia, sama uznasz, czy trafne, czy nie.

Wg mnie tych fal za dużo, rabata świeża, więc możesz ją trochę wyprostować.

Nie rób naprzemiennych nasadzeń, typu żylistek, berberys, żylistek, berberys, to nie wygląda naturalnie. Nie oznacza, że masz stosować wiele gatunków, przeciwnie mniej, ale zgrupowane, powtórzenia tak, ale nie regularne.

Berberys płożący, to dobry trop. By rabata była mniej pracochłonna trzeba sadzić płożące rośliny, tylko grupami, by utworzyły zwarty dywan. Możesz użyć więcej niż jednego "zadarniacza", byle grupami, potem jak się będą rozrastać, będziesz ciąć by jeden dywan nie właził na drugi. Tu u Ciebie np. na początku 2 żylistki podsadzone berberysami, ale chyba nie trzema, bo to ma tworzyć dywan. Potem na końcu rabaty kolejny żylistek, np.podsadzony tawułami. O roli okrywowych tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie/photos

Co jeszcze na taką rabatę ?

No właśnie, ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jaki styl chcesz mieć w ogrodzie, skąd będzie widziana ta rabata, jaką masz architekturę domu, itp. Co ci się podoba?. Jaką masz glebę, masz nawadnianie, planujesz wymieniać dołki ziemi pod roślinami ?. Np. bez nawadniania i wymiany gleby cis na piaskach się nie uda.

Posadziłaś żywopłot liściasty, żylistki i berberysy. Czyli można domniemywać, że nie chcesz klasycznych cisów na pniu podsadzonych żurawkami z zawijaskami bukszpanowymi. Idąc tym tropem, Danusia dała ci przykład pięknej, takiej trochę naturalnej rabaty. Nie napisałaś jednak, czy Ci się podoba, czy nie, czy mogłaby być dla Ciebie inspiracją, czy też nie. Za kolorowo dla Ciebie, czy przeciwnie, więcej kolorów? Itd, itp.

Trudno w takiej sytuacji doradzać.

Ja bym poszła tropem tej inspiracji jaką dała Ci Danusia. Czyli np. dwa żylistki podsadzone tymi berberysami (jaki one mają kolor?), potem jakiś kolumnowy iglak. Np. sosna czarna pyramidalis, albo kolumnowy cis, a może jałowiec blue arrow (ale ten choruje). A może kolumnowy liściasty, np. wiśnia amongawa, będzie zdobić wczesną wiosną, Co pod nią ?, No, np. inne berberysy, ale dywanem w ilości zalecanej na 1 m2 przez ZSP. Potem trochę dalej 2-3 brzozy himalajskie, one nie są tak duże jak te pospolite. Pod brzozami np. trawy - trzcinniki overdam, czy Karl Forester, z tawułami lub kulistymi berberysami, a może kolumnowy berberys itp. A może spokojnie kosodrzewina pumilio, tylko musisz jej wiosną obrywać przyrosty żeby była ładna. Możesz gdzieś pomyśleć o budlej, przyciąga motyle i podsadzić ją lawendą, koło niej dać perovskią, kosodrzewina. I wtedy koniecznie mikołajek. Zobacz wątek o perowskiej i budlei, lawendzie.

A może myślisz o bylinach. To z moimi ulubionymi trzcinnikami pięknie wygląda jeżówka, rudbekia i rozchodniki okazałe. Do rozchodników też rozplenica, zobacz tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/252-rozchodnik-okazaly-sedum-spectabile?page=5. N

O jeżówkach poczytaj sobie tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

o trawach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac

o rozchodnikach tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych

Pooglądaj foto pod tymi artykułami, może jakaś rabata cię zainspiruje. Wtedy pytaj co to jest itd.

A tu dla siebie znalazłam wiele pięknych kompozycji.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/328-kwiaty-i-rabaty-jesieni

Masz przyklejony wątek angielskie rabaty, spodobało Ci się coś?

Do bylin możesz śmiało dać grupę kul z bukszpanu. Była to ostatnio gorąca dyskusja i padało w niej nazwisko Tom Stuart Smith, a jego wizytówką są w sumie bukszpanowie kule, jak i u Danusi. Tylko u niego więcej bylin, nawet tych "dzikich"

A może ty znasz te gatunki, wszystko to już wiesz..., no nie wiem jak ci poradzić, skoro dajesz tak mało danych.

Zielony Punkt - ogród Finki 19:12, 03 cze 2013

Do góry
Aura nie sprzyja. Niestety położenie naszego gospodarstwa i domu jest nieciekawe i woda u nas ma się dobrze, a my źle. Wciąż pada, w ogrodzie zastoiska wody i w niektórych miejscach na szkółce również. Nie zawsze jest różowo. Prace pielęgnacyjne na rabatach wstrzymane, bo jest błoto. Czekam z ustęsknieniem na słońce lub choćby na bezdeszczowe dni. Wiem, że Wy również. No nieciekawie się wiosna pogodowo ułożyła.

Wczoraj po powrocie z Wojsławic (muszę wkleić zdjęcia w wojsławickim wątku) ledwo powłucząc nogami zrobiłam dla Was kilka zdjęć. Dziś nie miałam już czasu na robienie zdjęć w ogrodzie, za to robiliśmy zdjęcia roślinom do sklepu. Wiosna nie pozwoliła mi zająć się sklepem internetowym, za to teraz gdy już kończymy sadzonkowanie, można wreszcie zająć się tą sprawą. Plan jest taki, że w ciągu 2 tygodni wszystko ruszy.

Koniec pisania, teraz pismo obrazkowe: dodam tylko, że już ciemno było i kiepskie światło...

Piewriosnek Viala 'Red Hot Poker' na tle Funkii, z lewej okrywa z Runianki, Thuja occidentalis 'Holmstrup'

Funkia 'Stilletto'

Ophiopogon 'Niger' i Heuchera' Lime Rickey' za nią Goździki

ujęcie z innej strony i Carex ornithopoda

na rabatach zielono...kolory już niedługo, z lewej kępa lilii azjatyckich (kwitną najwcześniej w moim ogrodzie),Rozplenica ma już całkiem sporą kępę.

Najwęższa ścieżka. Z lewej Berberys Green Carpet, z prawej pod Wiązem 'Wredei' obwódka z Tawuły 'Golden Carpet'

Za obwódką łan liści Zimowita. Ciekawie i świeżo wyglądają. Niedługo będą zamierać aby jesienią kolor pokazały kwiaty

Cyprysik groszkowy czeka na formowanie w kulki. Mocno zarósł. Pod nim Kostrzewy niedźwiedzie i sine. W programie również "zagrały", tam są mniejsze.

Ogród niby nowoczesny ale... 20:45, 02 cze 2013

Do góry
Reflektorki już w miejscu docelowym, tylko kabelki przykryć, kamyka w jednym miejscu brak bo czosnki tam muszę dosadzić, modrzew pierwszy na zdjęciu maciupci - to ten dosadzany...dorośnie kiedyś ...i kulki jednej brak...jak na razie nie znalazłam takiej dużej - szukam...

to coś zielonego to rozplenica...lupę dać??

najładniesze sadzonki to carexy the beatles.. ale reszta urośnie...jutro podleję nawozem...dziś bylo opryskiwanie modrzewi...

Rozpoznawanie traw 21:01, 31 maj 2013

Do góry
Teraz wiadomo, że to nie rozplenica.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:17, 30 maj 2013

Do góry
alicya-tez piekna.Blue zinger chyba jednak nizszy.
Carex juz bardziej,ale ona taka duza rosnie?Mam jedna pusta sciane przy domu i moglabym cos takiego zrobic..
A moze to rozplenica japonska?
W jakiej odleglosci posadzic hortensje od traw by kompozycja wytrzymala pare lat i rosliny sie nie zagluszaly?

Ogród niby nowoczesny ale... 20:06, 28 maj 2013

Do góry
A to paczka, która dziś dotarła..czyli reszta roślin na rabatę modrzewiową projektu Magnoli
konwalnik, rozplenica hameln...
dodatkowo zamówiłam frosted - zdecydowanie malutkie sadzonki w porównaniu do tych, które z Holandii przywiozłam i bażyna

konwaliniki całkiem fajne..tak mi się wydaje przynajmniej

Chelsea Flower Show 2013 07:16, 28 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ależ piękna ta złota trawka!!!!
czy to rozplenica perłowa?? czy jakaś odmiana kostrzewy?
Mój ogród - złe dobrego początki 10:45, 26 maj 2013

Do góry
mimo że dzisiaj okropnie zimno (BRR!!) udało mi się wyskoczyć na chwilkę na taras i obfocić moje wczorajsze prezenty od M. i małego M. na dzień matki - nowe trawy i 2 białe orliki..

różyczka pnąca w towarzystwie kostrzewy

i pierwsze pączki (według etykietki ma być łososiowa - zobaczymy!)

kostrzewa sina i rozplenica chińska z orlikiem i trzmieliną - wygląda super!
Ogród niby nowoczesny ale... 08:42, 17 maj 2013

Do góry
Generalnie są tu wszystkie trawy jakie potrzebuję...i nie tylko...
Problem w tym, że miejsca w aucie za dużo nie mam...buuu bo jesteśmy 4 dorosłe osoby...

rozplenica Hameln

Ogród do odświeżenia 19:52, 16 maj 2013

Do góry
Obiecane zdjęcia....

Od Ani wkopane trawki...

....tutaj rozplenica (chyba nie pomyliłam...jeszcze rabatka nieskończona, więc całości nie pokazuję

a tutaj red baron....mam dla niego inne miejsce, ale na razie musi tutaj rosnąć

i tojeść orszelinowata...dałam jej ogranicznik jak Ania radziła, ale chyba trzeba będzie powiększyć w przyszłym roku...

i dostałam jeszcze żurawki, które na razie poszły do żłobka...razem z innymi moimi i czekam, aż podrosną i wtedy się pochwalę....

Aniu przyjrzałam się Twoim i moim żurawkom...niby kolor ten sam, ale obrzeże mają inaczej postrzępione.....szukam dalej nazwy
Dla odmiany czas na zmiany... 14:46, 16 maj 2013

Do góry
łooo Matulu! ilu gości!...witajcie...

dziś ciężko pracuję na chleb...ale nie potrafiłam odmówić sobie tej przyjemności i nie zajrzeć choć na chwilkę

zgadzam sie że rabatę trzeba uporządkować...wybiorę jeden rodzaj żurawek...trawa tam już jest niska rozplenica little coś tam....wię gdyby ją podzielić to mogłby się do czegoś przydać....coś na pniu i owszem, ale nie lepiej wizualnie z drugiej strony?...Morning Light też mam
najgorsze, że kolorystycznie tego ogarnąć nie mogę...a może brzegiem creme brule...bukszpany jak Gosia proponuje, a co pomiędzy?...też żurawkę, a może runiankę...bardziej skłaniam się nad pasem horti pod oknem (jakby za bukszpanami), ale wtedy już nic na pniu, bo za dużo chyba będzie?...a może różanecznika dać?

mam jeszcze w przechowalniku miodunkę-dwa spore krzaczki, może jakoś wykorzystać

jeżeli ktokolwiek coś zrozumiał z moich wypocin to prosze o konsultację

wybaczcie, że nie odpisałam każdemu z osobna, ale chciałam szybko się odnieść do tego co napisaliście
Kompozycje z trawami w roli głównej 23:38, 13 maj 2013

Do góry
trawa doniczkowa zielistka na rabacie z tiarelką

rozplenica japońska HAMELN

owies wiecznie zielony

Rozpoznawanie traw 20:43, 13 maj 2013

Do góry
Danusiu to nie jest rozplenica. Mam kilka odmian rozplenicy. I to nie one.Te trawki miały pojedyncze drobniutkie kłosy. Znalazłam coś takiego: Deschampsia caespitosa 'Goldtau' - śmiałek, i wydaje mi się podobne. Jak wyrosną źdźbła, to wrzucę zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies