Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród cichy i przytulny 00:41, 25 sie 2014

Do góry
To może jeszcze na dobranoc ta moja przekomiczna ławeczka - póki co bardzo mnie się podoba a ten "ogołocony" dereń za nią - znajomy określił - "istna rzeźba" dla mnie hasior
Ogród cichy i przytulny 00:34, 25 sie 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Asiu, gratulacje Asterki ode mnie! Mogą zostać ?

Dziękuję i oczywiście tak piękny kwiaty pozostaw u mnie niech cieszą moje oczy.
Ogród cichy i przytulny 00:28, 25 sie 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Asiu znowu zaskoczenie takiej odsłony nie widziałam pięknie i myślę,ze Twój Tato mam rację ,real zawsze piękniejszy niz fotki Asiu gratki z okazji 3 setki i ode mnie również moja miłość ogrodowa
Dobrej nocki idę spać

Dziękuję Jagódka
Ja też pędzę spać
Kosolkowa Pasja 00:25, 25 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

To ta w środku. Trochę zaokrągliłam pzód

Od lewej - jałowiec płóżący blue chip, przy słupie irga (? sprawdxam), za nią za słupem jałowiec chiński piramidalny, dereń biały, przeddereniem cyprysik columnaris, przed nim jałwiec mint culep, przed nim trzmielina, obok derenia cyprysik ivonne, przed nim rh, przed rh jałowiec - dostany, nie wiem - wygląda jak prince of wales, rośnie na ok1,5m, rozłożysty, po jego prawej rh, świerk biały, rh i z przodu trzmielina.
Kółka - czerwone cyprysik nutkajski, niebieskie - buk purple fountain, żółte - iglaki kuliste. Prawy róg zostaje. Obwódki nie musi być. Tak pomyslałam tylko. O słupie też już myslałam. Tylko nie wiem czy można?

Agatko - no mam tendencje do gęstego sadzenia.. Staram się czytać, sprawdzać wymiary a i tak jakoś tak.. Tutaj robiłam z kartką w ręku - odległości między nimi książkowe.. Za gęsto jednak??

Budleja sobie rośnie chyba ładnie, choć faktycznie to cienista rabata. Ale podoba mi się Twoja propozycja. Myslę ze skorzystam

Dobry wieczór a może dzień dobty!

Olu już jestem i mam jakąś propozycję. Jeżeli możesz to pochyl się nad moim rysunkiem może nawet wrzóć do jakiegoś programu do projektowania ogrodów i zobacz czy Ci pasuje. Na tej rabacie, niektóre rośliny pozostają w starych miejscach. Natomiast niektóre przesadziłam. Proponuję trochę dosadzić ale takich samych roślin . Tzn. dodałabym derenia , irgi , trzmieliny i jałowiec blue cip na obwódkę. Może wg. Ciebie lub innych osób dość nietypowa bo nie bukszpanowa bardziej naturalna z jałowca, która zadarni rabatę + trzmielina , która spełni podobne zadanie lecz będzie formowana w czasze. Proponuję cyprysa ivonne prowadzić ala szczepiony i stworzyć formę kulistą na pniu. Na rysunku to ta kula na tle różaneczników a w jego nogach jałowiec płożący + trzmielina. I chyba niec tą rabatę powiększyłam . To na tyle opisu teraz rysunki
Rzut _ widok ale odręczny - to jak zobaczysz rabatę idą od strony drogi w kierunku domu

Co do tych drzew cyprysik nutkajski, buk purple fountain już bym tu ich nie dawała bo nie mam miejsca a posadziła moze na trawniku jako soliter to są tak piękne okazy, że dobrze byłoby je wyeksponować
Ogród cichy i przytulny 23:45, 24 sie 2014

Do góry
Asiu, gratulacje Asterki ode mnie! Mogą zostać ?
Jak to uporządkować? 23:39, 24 sie 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Anulka mówisz, że i u mnie taki busz się pojawi?

Pojawi się jak nasadzisz bylin o kolorowych liściach. Ja sadziłam rzadko jak mi się zdawało, a teraz po obejrzeniu ogrodu Any wywaliłam połowę bylin. Resztę przesadziłam i zrobiło się brzydko, ale mam nadzieję na następny rok.
Kupiłam trawki i zimujące chryzantemy, mam trochę astrów muszę zadbać o jesień, bo wiosnę mam najładniejszą w moim ogrodzie.

To nowa rabata tegoroczna według mnie rzadko posadzona stare też tak sadziłam.

Dla koloru polecam bergenię purpurascens, całoroczne cudo.

żurawka odmiany nie znam niestety

przetacznik też odmiany nie znam, ale obłędne kolory

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:38, 24 sie 2014

Do góry
Kasiu widzisz, a mnie jak na złośc tylko taki pstrokacizny wychodzą i w sumie to nie takie trudne, wystarczy mieć kilkanaście kolorów i odmian, a później przekładać, przekładać aż się podoba, później posadzić i denerwować się, że znowu tak kolorowo wyszło

Elu soczek samo zdrowie no i dziękuje.

Aniu witam i dziękuje za pochwały. Ja też raz miałęm ten problem z ciemnymi żurawkami, za jednym razem kupiłem 20 fioletowych i borodowych odmian i dopiero w drugim roku udało mi się rozbić tą monotonie. Gdyby mnie nie było prawie czas w domu to też sporo by ucierpiało, tak czuwałem i podlewałem, ale już myśle nad jakimś prymitywnym systemem nawadniającym samych rabat. Zawsze to łątwiej komuś załączyć i iść zrobić coś innego niz stać 2 godziny z wężem
Tak swoją drogą to ja Twój ogród znam bardzo dobrze już od jakiegoś czasu podglądałem wątek na innych forach, nawet miałęm wątk, ale uciekłem

Violu czyli jak z spokojnej zielonej ściany zrobić pstrokaty zakątek
Na prawo od hortensji są właśnie dwa różaneczniki, mają nie rosnąć za szybko, ale już je zrozumiałem i bardzo polubiłem w tym roku i reszta już rosnących przyrasta jak na drożdzach.

To jeszcze raz piesio przesyła pozdrowienia
Kondziowy ogrod cz II 23:32, 24 sie 2014

Do góry
Kondziu, jak się nazywa ta trawka?

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:28, 24 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Poszukam

Szukałam grabów na przedpłociu, ale na ipadzie mam niewiele zdjęć
Rok temu wiosną, widać jakie jeszcze rzadkie

Hi hi dla porównania miesiąc temu

Gęściutkie pozdrówka
Ptasi Ogród 23:27, 24 sie 2014

Do góry
Hortensja Phantom

Ptasi Ogród 23:26, 24 sie 2014

Do góry
Hortensja Phantom

Ptasi Ogród 23:25, 24 sie 2014

Do góry
Moja ulubiona Hortensja Phantom - pachnie, zwabia mnóstwo owadów

Ptasi Ogród 23:20, 24 sie 2014

Do góry
Hortensja Sundae Fraise

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:20, 24 sie 2014

Do góry

Lece bo chce...

Ta rabata to wzór jak szybko na tle szmaragdowego żywopłotu zrobić coś pięknego - hortensje, trawy i żurawki... och... jeszcze rozchodnik widzę, a po prawej od hortensji co masz? rododendron?
RABATA super, ale ten pies - toż to słodziak jeden, a zdjęcie jak fajnie cyknąłeś
Ogród w budowie - nieustającej 23:18, 24 sie 2014

Do góry
Agnieszko, relacje z podróży będą pewnie zimową porą, dużo tego się zrobiło. Ale żeby nie było, że jestem nieużyta, to taka zajawka z najpiękniejszego moim zdaniem ogrodu, który o każdej porze roku wygląda dobrze, po prostu Coton Manor:

Ogródeczek jagody99 23:16, 24 sie 2014

Do góry

Ptasi Ogród 23:16, 24 sie 2014

Do góry
Szmaragdowy Zakątek 23:14, 24 sie 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Jak już niektórzy zauważyli, dziś w Zduńskiej Woli odbyła się wystawa rolno – przemysłowa. Wystawcy przywieźli sporo bardzo ładnych roślin i co najważniejsze… ceny były dużo niższe niż na innych wystawach. Ogrodowisko godnie reprezentowały: od lewej strony… Bożenka (Bogdzia), Krysia (Krys), zaprzyjaźniona wiewiórka, ja i Karolina (popcarol)

Carola, jeszcze przed wyjściem oznajmiła, że dziś NIC NIE KUPUJĘ... Dzielnie wzbraniała się, aż do 4 stoiska... potem pokonały ją żurawki. Później masowy atak przeprowadziły inne rośliny... biedna Carola, nie miała sił się bronić…

Krysia „wymiękła” przy trawkach

Bogdzi też, nie wiedzieć czemu przybywało toreb z zakupami….

Dobre, dobre, ale jak taka zniżka jak tu nic nie kupić,znamy to wszyscy z autopsji fajne spotkanko, pozdrawiam wszystkie Panie
Ptasi Ogród 23:13, 24 sie 2014

Do góry
Hortensja Everest

Ogródeczek jagody99 23:12, 24 sie 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies