Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:50, 11 sty 2017

Do góry
misa na ziarno dla bażantów już wylakierowana...powinna do wiosny wytrzymać

zrobiłam też przegląd roślin z oczka hiacyntów,pistii i lilii wodnych

hiacynty może jakos do wiosny dotrwają choć na razie kiepsko się prezentują to serduszka żywe

liście straciły
pistia będzie chyba tylko ta co w akwariach przetrwa bo ta z komórki jest taka

lilie na zimę zamierają do kłączy, a ta roślinka wodna co skrzyp przypomina wyżyje na pewno...wyczytałam , że powinna
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:35, 11 sty 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - i ja się martwię o późno posadzoną chryzantemę okryta dobrze, lilie choć są głęboko sadzone to nie wszędzie dałam gałązki.
Śniegu to niecałe 10 cm jest. ale leniuchuję już trzeci dzień.
Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę.

Jak przykryłaś gałązkami, pokrywa śnieżna dość duża to powinny przetrwać. A jak nie to będzie miejsce na nowe roślinki
Trzymaj się ciepło Hanuś
Ogród Loczka 14:51, 11 sty 2017

Do góry
agusiek napisał(a)
Właśnie zamówiłam lilie ,jeszcze róże ,byliny .Dobrze że szanowny M
niewie ile, bo chyba by zemdlał...hihi.. Kiedy ta wiosna, ach ...

no ja czekam na zakupy na wiosnę. Muszę koniecznie coś pozmieniac w ogrodzie.
Ogród Loczka 09:55, 11 sty 2017

Do góry
Właśnie zamówiłam lilie ,jeszcze róże ,byliny .Dobrze że szanowny M
niewie ile, bo chyba by zemdlał...hihi.. Kiedy ta wiosna, ach ...
Osiedlowy ogródek 20:50, 09 sty 2017

Do góry
Pomęczę jeszcze raz tę rabatę.
Strona południowa, rabata ma 13m w tym 4m na tle żywopłotu z ligustra.
Z tyłu 3 nigry, między nimi miskanty Morning Light, przed nimi Hortensje Vanila Fraise.
Z lewej strony obecny świerk, obok tuja Smaragd, przed nią tuja odmiana żółta, na tle świerka wierzba Hakuro na pniu.
Reszta to kulki i stożki bukszpanowe, dwie tuje danica, trzy tawułki golden carpet, tuja gold mound 3 szt cięte w stożki
Będę mieć kulki bukszpanowe na pniu.
Byliny: szałwia 5 szt, złocienie 2 szt, lawenda 3 szt, róże rabatowe różowe 3 szt, dzwonki karpackie, liatry kłosowe różowe, astry różowe, przywrotnik ostroklapowy 2 szt, lilie białe, jasny róż, hakone,
Nie wiem co dać na tle żywopłotu z ligustra.
Chciałabym mieć taką stałą bazę, a między dosadzać np tulipany lub inne kwitnące.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:46, 08 sty 2017

Do góry
Asiu - i ja się martwię o późno posadzoną chryzantemę okryta dobrze, lilie choć są głęboko sadzone to nie wszędzie dałam gałązki.
Śniegu to niecałe 10 cm jest. ale leniuchuję już trzeci dzień.
Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:01, 07 sty 2017

Do góry
Asiu, a mnie się ten pomarańcz bardzo podoba. Ogródek ma styl. bardzo fajny, wesoły. Ogródek w stylu rustykalnym. Mnie brakuje tutaj wysokich bylin, granatowych ostróżek, może trochę miskantów wysokich. Brakuje wysokości

Pooglądaj zdjęcia z galerii tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/449-ogrod-rustykalny-wiejski

Normalnie żywcem możesz skopiować rośliny
Ostróżki, naparstnice, cieniutkie ostnice, trytomy, werbeny, dalie, lilie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:29, 05 sty 2017

Do góry

kiedyś będą takie piękne

z końcem czerwca na scenę wkraczają lilie i liliowce...też już na nie liczę w tym sezonie bo sadziłam wiosną

Moje cztery ary szczęścia. 17:41, 05 sty 2017

Do góry
Kiedy przekwitną cebulowe przychodzi czas na rododendrony, azalie, lilie, kosaćce, liliowce a później dalie, rudbekie i jednoroczne. Z roku na rok przybywa kwiatów, powstają nowe rabaty a kurczy się trawnik.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:27, 28 gru 2016

Do góry
vita napisał(a)
Ja, ja nie kupię już żadnego woreczka! W zeszłym roku nie przyjrzałam się uważnie i zamiast irysa nabyłam liliowca
Gratuluję pierwszego i to jak okazałego kwitnienia w ogrodzie.

Nie kupisz woreczka? A jak będzie śliczny łubin? taki pięęękny ???
Albo tez są lilie przecież.

Ja zaliczyłam w ub roku mega porażkę z kupnem irysów brrr - przez net.

Mam wielką ochotę zobaczyć ogród Pana iryska z leśniczówki Jaźwin.

No i irysy muszę jakoś nabyć.Na razie najlepiej mi wychodziły takie kupione na targu w maju z kwiatkiem. Kwiatek do wazonika a kłącze do ziemi i wiadomo co mam.

pozdrawiam
Ogród na piasku i z wielkim murem 19:30, 18 gru 2016

Do góry
Lilie i liliowce

Ogrodowe przygody 18:21, 04 gru 2016

Do góry
Oczy Twoimi cudnymi różami nacieszyłam , masz 80 sztuk no ale muszę przyznać, że w tym roku i ja różyczką się zaraziłam - aż się boje jak to się skończy .
Clematis też u Ciebie szaleje

Mam pytanko, czy znasz może nazwę tej Lilii? Ma tak fantazyjnie pofalowane płatki.
iwonadm napisał(a)

a to moje wrześniowe lilie
Ania z Zielonego Wzgórza 20:07, 02 gru 2016

Do góry
Dawno mnie tu nie było, aż normalnie wstyd.
Bywałam, ale nic nie dodawałam, najwyższa pora to zmienić.
Miło jest powspominać, jak jeszcze wszystko było zielone i kwitło,
aż człowiek się pociesza, że już niedługo Święta, Nowy Rok i będzie trzeba planować,
co gdzie posadzić.
Teraz troszkę wspomnień z lipca...
Pierwszy zbiór ziemniaków, tak na jeden obiad.

Zbiór czosnku sadzonego przed zimą.

Moje lilie świętego Józefa w końcu zakwitły, a jak pięknie pachniały...

Ogórki,

cukinia,

nadal cukinia,

i patison.

Wodociągi synka, w tle moja rabatka z kwitnącymi nagietkami, przed nimi były aksamitki, a za nimi titonia, wtedy jeszcze nie kwitła.

3 różne cukinie

cynie

Ważne wydarzenie, u sąsiadów wypompowywali szambo, synek oczywiście załapał się na przejażdżkę
Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:36, 01 gru 2016

Do góry
EwaIgi napisał(a)
No u nas sporo spadło i dłużej niż po drugiej stronie Wisły się utrzymał śnieg. Zdjęcia tej uliczki super.
A o te france nornice to okropieństwo - u mnie wyjadły wszystkie lilie, dlatego tulipany posadził w tym roku w doniczkach.
Pozdrawiam

Przyznam, że mi sie nie chciało bawic z doniczkami , za dużo tego było . zobaczymy co im zasmakuje a co nie .
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:15, 01 gru 2016

Do góry
No u nas sporo spadło i dłużej niż po drugiej stronie Wisły się utrzymał śnieg. Zdjęcia tej uliczki super.
A o te france nornice to okropieństwo - u mnie wyjadły wszystkie lilie, dlatego tulipany posadził w tym roku w doniczkach.
Pozdrawiam
Ogrodowe szaleństwo ... 21:11, 29 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zabieraj winobluszcz od powojników w te pędy, w jeden sezon je połknie i tyle będzie z twojej roboty, powojniki same fajnie przykryją , a winobluszcz lepiej puścić na domek.
Co do oczka to ukryłabym brzegi pod kamieniami lub roślinnością okrywową, przy brzegu sadź trawy, kosaćce, bergenie, tojeść rozesłaną, klony palmowe pięknie wyglądają, wilgoć lubią języczki, do oczka skoro ono sezonowe ze wzgl na wielkość raczej to może być pistia, hiacynt wodny, lilie wodne z tych małych, nad brzegiem może się przewieszać jakiś konar lub korzeń. Skoro wykopujesz stare drzewa wykorzystaj korzenie do dekoracji, można przy nich dać trzmieliny i paprocie, koło oczka hosty też mogą być jeśli jest trochę cienia.
Zależy co chcesz osiągnąćWiosną niezapominajki i kaczeńce czyli knieć błotną.....dodają sielskości i romantyzmu.
Pod ten konar koło kompostowników jeśli jest plan, że ma zostać posadź bluszcz hedera, pięknie go obrośnie

Ja też te same roślinki co Sylwia bym doradziła. Sama moje pseudo oczko mam podobnie obsadzone .
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:55, 29 lis 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie miałam dotąd okazji zobaczyc Twojego ogrodu ale przejrzałam dużo stron z przodu i trochę z tyłu,jestem pod wrazeniem ciętych roślin, pięknie Ci to wychodzi i lilie wodne mnie zauroczyły , prześliczne. Masz mały ogród ale wszystko w nim masz na każdą porę roku , podziwiam i gratuluję..
Bogdziu, dziękuję za wizytę w moim skromnym ogrodzie. To dla mnie ogromny zaszczyt, że właścicielka tak cudnego ogrodu wpadła do mnie na chwilkę. Dzięki za miłe słowa Często zaglądam do Twojego ogrodu i wzdycham do cudnych zakątków, rh i róż. Oglądałam już kilkakrotnie program Maja w ogrodzie z Twoim i Twojego ogrodu udziałem. Pozdrawiam
Ogrodowe szaleństwo ... 14:47, 29 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zabieraj winobluszcz od powojników w te pędy, w jeden sezon je połknie i tyle będzie z twojej roboty, powojniki same fajnie przykryją , a winobluszcz lepiej puścić na domek.
Co do oczka to ukryłabym brzegi pod kamieniami lub roślinnością okrywową, przy brzegu sadź trawy, kosaćce, bergenie, tojeść rozesłaną, klony palmowe pięknie wyglądają, wilgoć lubią języczki, do oczka skoro ono sezonowe ze wzgl na wielkość raczej to może być pistia, hiacynt wodny, lilie wodne z tych małych, nad brzegiem może się przewieszać jakiś konar lub korzeń. Skoro wykopujesz stare drzewa wykorzystaj korzenie do dekoracji, można przy nich dać trzmieliny i paprocie, koło oczka hosty też mogą być jeśli jest trochę cienia.
Zależy co chcesz osiągnąćWiosną niezapominajki i kaczeńce czyli knieć błotną.....dodają sielskości i romantyzmu.
Pod ten konar koło kompostowników jeśli jest plan, że ma zostać posadź bluszcz hedera, pięknie go obrośnie

Rany boskie, przecież on taki słaby. Myślałam że nie pokona powojnikow. A jak dałabym go na ten pień koło kompostownika? Co Ty na to?
Ogrodowe szaleństwo ... 13:31, 29 lis 2016

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:28, 27 lis 2016

Do góry
Nie miałam dotąd okazji zobaczyc Twojego ogrodu ale przejrzałam dużo stron z przodu i trochę z tyłu,jestem pod wrazeniem ciętych roślin, pięknie Ci to wychodzi i lilie wodne mnie zauroczyły , prześliczne. Masz mały ogród ale wszystko w nim masz na każdą porę roku , podziwiam i gratuluję..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies