Bardzo miło jest mi czytać takie słowa , bo jeszcze nie tak dawno sama byłam na Twoim miejscu
Mój ogród będzie miał w kwietniu trzy lata, wiele błędów było po drodze, ale do celu dążę
Większość moich róż jest bezimienna, marketowa, z pnących poleciłabym moją żółtą , bo zdrowa i masa kwiatu i powtarza...jeszcze teraz kwitnie ....tylko nie znam jej nazwy
Pierwsze clematisy okrywałam, ale w tym sezonie młodziaki dostały tylko kopczyki z trocin i ziemi...na nic innego nie starczyło mi czasu
drewniane elementy zaimpregnowane drewnochronem, ale co się daje radę to chowam....mebli nie bo nie mam gdzieKorzenie też zostawiam. Chowam dekoracje ceramiczne.
Naparstnice wysiałam pierwszy raz wiosną 3 lata temu, teraz same się sieją
Serduszka posadzona w ziemi gliniastej w pełnym słońcu, u mnie rośnie wielka, u innych nie osiąga takich rozmiarów, w zasadzie nic z nią więcej nie robię
Nasiona zbieram ze wszystkiego co się da i wysiewam w łąkę kwietną bo walczę o taką wymarzoną, ale jeśli będziesz chciała jakieś napisz na priv i w przyszłym sezonie zbiorę jeśli się przypomnisz, ale pamiętać musisz sama bo ja mam sklerozę straszną, nawet kartki na których zapisałam gubię
Bardzo się cieszę, że w końcu i mój ogród może być inspiracją, życzę powodzenia, wkrótce inni będą uczyć się od Ciebie
Dziękuję ze odpisalas. Z tym uczeniem się ode mnie to wątpliwy temat. Jak zauwazylas, na mojej dzialce szykuje się nie lada rewolucja. Pomogą mi zyczliwe osoby. Tylko czy ja to ogarnę? Czekam też na Twoje pomysły, będą bardzo cenne.
Zabieraj winobluszcz od powojników w te pędy, w jeden sezon je połknie i tyle będzie z twojej roboty, powojniki same fajnie przykryją , a winobluszcz lepiej puścić na domek.
Co do oczka to ukryłabym brzegi pod kamieniami lub roślinnością okrywową, przy brzegu sadź trawy, kosaćce, bergenie, tojeść rozesłaną, klony palmowe pięknie wyglądają, wilgoć lubią języczki, do oczka skoro ono sezonowe ze wzgl na wielkość raczej to może być pistia, hiacynt wodny, lilie wodne z tych małych, nad brzegiem może się przewieszać jakiś konar lub korzeń. Skoro wykopujesz stare drzewa wykorzystaj korzenie do dekoracji, można przy nich dać trzmieliny i paprocie, koło oczka hosty też mogą być jeśli jest trochę cienia.
Zależy co chcesz osiągnąćWiosną niezapominajki i kaczeńce czyli knieć błotną.....dodają sielskości i romantyzmu.
Pod ten konar koło kompostowników jeśli jest plan, że ma zostać posadź bluszcz hedera, pięknie go obrośnie
Świetne inspiracje. Ja myślę właśnie nad zakupem roślin owadożernych ze strony [reklama]. Mam już kilka pomysłów i będę zamawiał. Może wy znacie też jakieś fajne roślinki dla początkujących.
i jeszcze jedno, ponieważ nie znane są nam plany zagospodarowania terenów działkowych przez miasto, nikt nie ma pewności jak długo będziemy użytkownikami terenu, stąd też zależy mi aby inwestycje były nie za wielkie, bo szkoda będzie jak wjadą buldożery i wszystko zniszczą
Jeśli dobrze widzę to winobluszcz pięciolistkowy?
W jeden sezon łyknie ten pień, ale może na tą szopkę drewnianą obok i mocno go potem w ryzach trzymać.
U mnie 4 takie sadzoneczki w dwa sezony tak całą ścianę zakryły
Dlatego ostrzegam