Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 14:58, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wiosną wymarzły mi wszystkie miskanty z wyjątkiem Kleine Fontanne. Latem odbił mi jeden ML, ale kilka źdźbeł. I jeden Grose Fontanne. Reszta miskantów nie dała znaku życia, ale myślę, że nie zima je załatwiła, tylko wiosna, kiedy przycięłam i raptem temperatura spadła u mnie do -10
to był początek maja
Tylko Gracilimusy były w donicy, ale ocieplona styropianem, jeszcze pół metra do brzegu miały, a od strony tarasu donica jest na wysokości ziemi. Na tym samym poziomie, co taras. Nie sądzę, by to była przyczyna. Poprzedniej zimy było ok.

Nawet ID mi zmarzły... Bardzo późno odbiły z korzeni ...
I magnolie ...

Nad Evergold się zastanawiam już dość długo. Ale w tym roku nie spotkałam w szkółce...
To był dziwny rok dla traw. W szkółkach narzekali na zmarznięte trawy, dosć długo nie było, a potem pojawiły się jakieś zastępniki, ekspansywne, rozłogowe, tak nabyłam przez pomyłkę turzycę brzegową ...
I nadal stoi w donicy zanurzona w ciurkadełku...
Chyba ją zadołuję i wiosną zastanowię się, co z nią zrobić ...

to chyba faktycznie ten mróz załatwił trawy
szkoda
Ogród na glinie 14:14, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja w tym roku eksperymentowałam z lawendą. Przycięłam pod koniec sierpnia w poduszki. Teraz ładnie wygląda nawet niekwitnąca.
Chyba tak wolę. Jakow moja późno zawsze zakwitała i drugi raz jus nie zdążyła kwitnąć. Wiosną jej jus ciæć nie planuję. Tak robi moja nieogrodowiskowa znajoma i twierdzi, że tak jest lepiej. Zobaczę.

Małgoś, czemu siarczan sypałaś na kompost?
Ml kwitnący - dziwne te trawy
Ale pięknie się rozrosły

W przyszłym roku też tak zrobię z lawendą jak piszesz.
Siarczan amonu sypałam na świeże wióry, bo pobierają azot, więc go uzupełniłam, no i zakwaszają.
Ogródek Iwony II 13:44, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Moja nNigra - 40 zł była szczepiona na 145 cm. I jestem z tego faktu zadowolona. Ale zwykłą też możesz wyprowadzić ładnie. Nawet fajnie wyglądają, jak są nisko rozgałęzione.
Rajska ma kilka odmian. Ładniejsza jest Ola, ma kwiaty jasno-różowe. Moja ma bordowe. Ale jak kupowałam, nie było wtedy Oli ...
I nazw nie znałam

Kup sobie i ładnie wyprowadź
Dziś pewnie bym kilka w jednej odmianie kupowała.
Nigry mam 3 w szpalerze. Idwa Buki
Bardzo je lubię, ale trudno mi powiedzieć, by były mocno bordowe

Kwitnące Nigry - Kwiecień:

pieknie wygladają mam nadzieję, że moje też tak slicznie zakwitną na wiosnę
Kamienny ogród patykiem malowany 12:56, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, jak oglądam schody - jestem pełna podziwu.
Te liście pod drzewa - fajny pomysł.
Przed ogrodowiskiem na jednej rabacie wyłożyłam kiedyś szmatę i o niej zapomniałam. Na wierzchu namnożyły się kora, opadłe liście, nawiana ziemia... Jak po 4 latach zaczęłam tam kopać, mocno się zdziwiłam, ile cudnej próchnicy się na szmacie naprodukowało... Gdyby to wszystko byłoby w korzeniach bezpośrednio, o wiele by im było przyjemniej.

Sylwia, każdy ma swoje tempo. Nic na siłę. Skoro synek zajmuje ci czas, to trudno. Kiedyś podrośnie. Ja mam już duże dzieci. Same sobie radzą... Ale bywało, że przy malutkich nawet obiadu nie zdążyłam ugotować.
Jak było ciepło, brałam dziecko do ogrodu i bawiło się, a ja kątem oka obserwowałam... To był trudny czas...

Ty masz parkowy ogród. Niewiele rabat trzeba, a i tak widoki cudne.
A tak swoją drogą, to gdzie masz fotki rabat, nad którymi pracowałaś w tym sezonie?

Liście u mnie spod drzew rozwieje po całości - zbieram do worków z nadzieją, że do wiosny się przerobią. Kompostownik nowy muszę zbudować....ale w miejscu, w którym nijak mi rabatka nie będzie pasowała, bo znów go przerobię. Miałam tego dobra dużo, ale wszystko poszło i trzeba nowe robić.

W moim ogrodzie nie mogę dziecka zostawić samego - woda. Chodzi co prawda do szkółki i uczy się pływać, ale jeszcze potrwa zanim samego go puszczę.
Jest bardzo absorbujący....

Wstydzę się, ale wkleję......
NewLife w ogrodzie 12:48, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czytam, że sporo ci zostało do zrobienia ...
Nie dziwię się, ze przesilenie nastało ...
Zrób połowę z tego. Może M pomoże...
A warzywnik pod ogórki przekopiesz wiosną z obornikiem. Nic mu się nie stanie. I odpocznij ciut ...
To racja, że taka pogoda nie napawa chęciami do ogrodu. Wiele osób się zmusza do prac teraz...

tulucy napisał(a)
I u mnie jesienne zmęczenie materiału zamiast coś szybko załatwić, snuję się i smęcę, cebule wsadzić z musu, bo szkoda wywalić.
Za to dom ogarniam z nieco większą chęcią niż latem - może dlatego, że tu cieplej i nie wieje
Powinno mi być raźniej, że nie jestem odosobniona. I troszkę może jest. Dzięki Dziewczyny za wsparcie. W towarzystwie jakoś tak raźniej się zmuszać
NewLife w ogrodzie 12:46, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, ten widoczek na Pinteresie się znalazł. Dziś zobaczyłam, że jest
Czy to znaczy, że ktoś go sobie zapisał, bo się podoba i inspiruje? To takie przyjemne. Mam zalożonego Pina, ale nawet nie zaglądam. Kiedyś potrzebowałam instrukcje jak figurki na Angry Birds na tort ulepić i dlatego mam konto. Potem doszły jakieś ogrodowe sprawy ale słabo sie poruszam w tych pinach. Nie umiałam znaleźć swojego zdjęcia. Jak Ty to Iwonko robisz?
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:18, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Domi, koniecznie zdradź pomysł na sxerszą rabatę
mówisz, żeby zdradzić - hmmmmm plan mam poszerzać tą rabate okrągła, gdzie mam wrzosy w korze i na obrzezu we żwirze juki i kwiaty
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:53, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Szczęściary. Moi po raz 9-ty przesunęli termin...
Przestałam mieć nadzieję. Na niedzielę umówiłam się na oględziny z inną firmą.

Poli, widziałam gracki. Dla mnie te kwitnące, to raczej inne miskanty. Ale te pędzelki mi nie przeszkadzają

Przykre to z fachowcami. Trzymam kciuki aby kolejni okazali się slowni.

Moje gracki za dwa dni Bed miały w pełni rozwinięty kwiatostan...nawet tego nie komentuje...
Ogród z pergolą 10:58, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ania, pokaż te rysunki e-Mowi. Facet, to detale łączenia wymyśli.

tak zrobię może w weekend
Ogródek Iwony II 10:46, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, to zrozumiałe, że teraz więcej spraw związanych jest z waszym wspólnym życiem. Ja przez weekendy też staram się nie odpalać laptopa, jest tyle innych ważnych spraw

Co do zakupów, muszą być już bardzo przemyślane. Nie chcę nasadzić byle czego tylko dlatego, że mi się podoba. Rabaty raczej obsadzone i teraz mogę na spokojnie myśleć o ewentualnych podmianach.
To jakby kolejny etap ogrodniczkowania. Już nie mam parcia na zakładanie rabat, strachu, czy dam radę, czy będzie wszystko spójne, czy będzie pięknie ...
Teraz już mogę powoli...
Opowiadałam ci o czytaniu forum po nocach, pod kołdrą, by Zbyszek mógł spać ...
Zapisałam masę inspiracji na Pinteresie ...
Pokochałam wiele ogrodów, których cząstkę zaprosiłabym do siebie ...
Ale nie mam już miejsca.
Za to poznałam wiele roślin, kompozycji, wymagań glebowych i nasłonecznienia dla danych grup nasadzeń, ...

A dziś uświadomiłam sobie, ile zmian nastąpiło w tym roku na moich rabatach ... Tylko obejrzałam fotki z kwietnia i maja, bo chciałam sprawdzić kolory na rabatach, kiedy co kwitnie, by odpowiednio nasadzić tulipany ...

Teraz będę mogła odpocząć

Trawniki mnie w przyszłym roku zawołają

Gdy się Ciebie Iwonko czyta, świat wydaje się człowiekowi taki jakiś bardziej łagodny i dobry. Tak ciepło piszesz o swoim mężu, że aż Ci zazdroszczę miłości i do niego i do ogrodu (o którym też piszesz z miłością).

Iwk4 napisał(a)

A co do zmian ... wiem, że będą... już dziś się zastanawiałąm, po co coś tam zrobiłam, że mogłam inaczej, chyba nie będę zaglądać do niektórych ogrodów
Do Ren i Lindsay - to już sobie embargo założę
Ale jakby ktoś chciał złapać doła:

u Ren
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1351#post_0
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1347#post_3
U Edytki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1242#post_7
U Madżenki chociaż porad się naczytam ...

Iwonko, ale Ty wcale nie masz powodów do wpadania w doły jakieś (no chyba, że w dołki pod cebulowe), bo u Ren, u Edytki jest bardzo ladnie, uporządkowanie, ale to Twoja rabatka dla mnie jest ładniejsza a co więcej, też rokuje na więcej i na jeszcze ładniej.
Mam na myśli tę:

Przeczytałam, że fachowcy od dachu się nie pojawili. Po prostu masakra co się dzieje, U mnie nie było przez miesiąc komu przyjechać i podwiesić okap. Umawialam się z "fachowcami" po czym nastawał termin i nie pojawiali się. Mało tego, nawet nie zadawali sobie trudu, by odwołać terminu choćby smsem ani też nie odbierali telefonów. W końcu jakiś pan z łapanki internetowej podjął się tematu i jakimś cudem moje cudo wisi nad płytą indukcyjną. Boję się pomyśleć, co będzie, gdy przyjdzie pora na remonty i prace konserwacyjne koło domu
Ogród Mirelli 09:45, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zapomniałam napisać, ze ja kopczykuję kompostem. Tym razem za kilka dni przesieję sobie kompost, włożę do worków i poczekam do mrozów. Kompost ma tę przewagę, ze utrzymuje ciepło ... Na wiosnę tylko rozgarniam ...
Pytałam się Edytki, jak radzi sobie z różami w żwirku? Napisała, ze podkłada gazety wkoło i na to wysypuje kompost... Twierdzi, ze łatwiej zebrać wiosną. Ale ja nie jestem pewna, ile tych gazet dać, by zimą nie rozmiękło wszystko ...

Iwonka przeklinam te rabaty żwirowe. Ciągle sprawiają mi dużo problemu.
Świeżo posadzone róże zakopczykowałam korą. Mam nadzieję, że przetrwają zimę.
Pomysł z gazetami i kompostem przy kamyczkach to chyba dobry pomysł, tylko ja nie mam kompostu
Ogród z uśmiechem 09:44, 21 paź 2016

Do góry
Jolu, zakopczykuj ją po posadzeniu.
Super, mieć tu wsparcie
Pozdrowienia zostawiam
Ogród Mirelli 09:42, 21 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelka, możesz posadzić Anabelki co 1 metr. Utworzą ładny szpaler, jak się rozrosną.
Czy rozplenice z ML? Nie mam... Ale też nad tym połączeniem kombinuję i popróbuje w przyszłym roku ...
Dziś znalazłam coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712392110535/
Połączenie różnych rodzai traw. I pasuje I są tam z tyłu jakieś miskanty, w środku rozplenica ... z przodu nie wiem ... I carexy jako wypełnienie. I baron... różne trawy razem

Iwonka posadzę i miskanty i rozplenice - myślę, ze będzie ok
Ogród z pergolą 09:35, 21 paź 2016

Do góry
Ania, pokaż te rysunki e-Mowi. Facet, to detale łączenia wymyśli.

W Gąszczu u Tess 09:25, 21 paź 2016

Do góry
Ok. W takim razie ja muszę dodać gliny
Wiosnæ będę szukać.
Pozdrawiam Tesiu
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:38, 21 paź 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
część miała liscie, a część juz poobcinałam jak były w ziemi - wykopałam wszystkie - te co miały liście to obciełam tak około 1 czy 2 cm nad cebulką i schowałam w kartonie do garazu

I bardzo dobrze. W garażu obeschną.
Domi, koniecznie zdradź pomysł na sxerszą rabatę
W Gąszczu u Tess 08:32, 21 paź 2016

Do góry
To muszę na wiosnę do buksów kupić.
A jaką masz ziemię dla nich?
Moze od tego zależy?
W Gąszczu u Tess 07:58, 21 paź 2016

Do góry
Tesiu, jeżówkowa rabata fajna
Skąd ty namnożyłaś tych ciemierników?

Czy masz może Evergold? Ta jasna trawka?
Jeśli tak, czy jesteś zadowolona?
Ogródek Iwony II 23:05, 20 paź 2016

Do góry
W sumie to między tymi deszczami dobrze by było przesadzić. Sama chcesz się męczyć, czy będzie pomocnik?
Wg mojej pogody - jutro ma u mnie nie padać ...
W sobotę znowu ...
Ogród prawie romantyczny 22:43, 20 paź 2016

Do góry
Agnieszko, twoja aspirinka piękna, kwitnie ci długo. nawet sobie wygooglowalam, poczytałam i zamknęłam stronę szkółki - miejsca brak na kolejne róże. Z białych mam artemis. Jesienią przesadzałam, jak widziałam u Nawigatorki jej wielkość. teraz może sobie rosnąć. Też ma takie zdrowe listki jak twoja aspirinka

Odpozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies