A ja w tym roku swoich hortensji, które rosną naprzeciwko furtki nie przycięłam, ponieważ w zeszłym roku kwiaty się kładły. Chciałam zobaczyć co będzie jak nie przytnę.
Efekt jest taki: gałązka jest mocna i gruba a na każdej po kilkanaście kwiatów, ale mniejszych i na krótszych łodyżkach. Teraz sama nie wiem co mi się bardziej podoba?
Chyba w tym roku, bo kwiaty nie namakają tak w deszczu i sie nie kładą. To plus. Zważywszy, że to ulica. Mam po prostu burzę kwiatów
Powiedz Rysiu, czy jak są już dibrze rozwinięte wiążesz je do podpór?
O jakże KOIID cieszy się że bukiet przeżył..... i podziękowania dla Hani, że zdzierżyła jego napastliwość w czasie drogi
A tak na marginesie hortensje miały być niebieskie a ostróżki białe...... Jakie są każdy widzi
Szkoda, że nie można było kupić bialych hortensji we wsi Wrocław....
Moim odkryciem tego roku są niebieskie floksy, po prostu rewelacja. Ale różowe też ładne.
A masz, Danusiu, ich fotkę? Nigdy nie widziałam niebieskich...
W zeszłym roku dostałam czerwone i różowe z ciemniejszym oczkiem. Czekam na kwitnienie, one są późniejsze W sumie mam pięć odmian
1. mam trochę miejsca przed żywotnikami może dać tam jakąś trawkę np Morning Light?
2. chciałabym czymś podsadzić buka -mam 3 sadzonki kostrzewy sinej-tu jeszcze w doniczkach czy może lepsza byłaby żurawka np marmalade?
3. duża kępa rozchodnika okazałego- zostawić ją czy lepiej zabrać stamtąd i zastąpić czymś innym
4.wokół sosenki jest jeszcze trochę pustego miejsca, zastanawiam się nad kupieniem kilku małych kulek z bukszpanu albo dosadzeniu kilku karłowych iglaczków, myślę też,że przydałaby się jakaś plama mocniejszego koloru czerwono-bordowa może żurawki albo berebrysy Admiration, jak ten środek zakomponować?
5.czy te funkie to dobre towarzystwo dla grujecznika? Teraz drzewko jest małe i niepozorne i może trochę śmiesznie to wygląda bo funkie go przytłaczają
6. no i ogólnie jakieś sugestie do tej rabatki bardzo mile widziane
1. miskant dobrze
2.kostrzewa nie lepiej zurawka
3.rozchodnik zabrać
4.kulki ok
5.funkia Fire adn Ice ok
6.dodać koloru różowo-bordowego
Tyły ogrodu, wszystko ma się doskonale bo tutaj jest bardzo zacisznie i cieplej
Bluszcz zaczyna sięgać piętra
Buk przybiera miedzianą barwę
Danusiu! Czy ten buk to jest jakiś specjalny gatunek czy zwykty jaki mozna kupic w wielu sklepach ogrodniczych? Kupiłam taki zwykły za 20 zł i zastanawiam sie czy tez będzie taki piękny... Pozdrawiam Monika
Uwielbiam lilje, u nas w tym roku jeszcze trzeba poczekać pewnie z miesiąc ! Chociaż to zależy od pogody..u Ciebie przepiękne egzemplarze! Zreszta budleja i inne cudenka tez Śliczne, jednak grzybkow, jabluszek i cudnych pomidorów to chyba nic nie przebije... Ja tez mam w szklarence 16 krzaczkow pomidorów ale to moja pierwsza w życiu próba więc nie spodziewam sie spektakularnych ( takich jak Twoje) efektów...