Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój mały raj na ziemi :) 21:26, 26 cze 2013

Do góry
Anulka popatrz tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miscanthus-miskant?page=5
http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=2770

Jest Cabaret i Cosmopolitan.

Cabaret rosnie do 1,5 metra, postaram sie jutro zrobic fotke liscia
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:25, 26 cze 2013

Do góry
Anulka popatrz tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miscanthus-miskant?page=5
http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=2770

Jest Cabaret i Cosmopolitan.

Cabaret rosnie do 1,5 metra, postaram sie jutro zrobic fotke liscia
Moja codzienność - ogród Oli 10:25, 26 cze 2013

Do góry
leon60 napisał(a)
Witajcie dziewczyny

1. Cis "Hicksii" żywopłocik
2. Buk Purple Fountain Pendula
3. Hortensja ''Limelight"
4. Miskant ''Morning Light"
5. Bukszpan kula
6. Bukszpan żywopłocik
7. Miłorząb szczepiony na pniu
8. Żurawka (bordowa)

Zamiast bordowych żurawek (za smutne) daj koniecznie jaśniejsze, żółte albo pomarańczowe.
Moja codzienność - ogród Oli 22:16, 25 cze 2013

Do góry
Witajcie dziewczyny bardzo się cieszę, że do mnie zaglądacie
Anitko dziękuję za cudną róże :*

Potrzebuję Waszej pomocy odnośnie nowej rabaty bo siedze, dumam i nic mi nie wychodzi... nie wiem jak to wszystko skomponować by miało ład i skład.
Chciałabym by było sporo roślin zimozielonych, na pewno żywopłocik z bukszpanu, hortensje bo nie mam ani jednej, żurawki obowiązkowo. Podobają mi się bardzo kule bukszpanowe różnej wilkości obok siebie w żwirku bądz podsadzone trawami , iglaki, kolomnowe cisy... to tak na szybko

Rabata jest od południa i praktycznie większość dnia w słoncu.
Coś wstępnie nababrałam i nie mogę dalej ruszyć... proszę pomóżcie

1. Cis "Hicksii" żywopłocik
2. Buk Purple Fountain Pendula
3. Hortensja ''Limelight"
4. Miskant ''Morning Light"
5. Bukszpan kula
6. Bukszpan żywopłocik
7. Miłorząb szczepiony na pniu
8. Żurawka (bordowa)

Moje ogrodowe marzenia... 12:58, 21 cze 2013

Do góry
Gosiu tak to chyba u mnie będzie wyglądać.Kolorowy misz masz.Taki typowy wiejski ogródeczek.
Dzisiaj odwiedziło mnie stare znajome towarzystwo z małym nabytkiem.Niestety zanim pobiegłam po telefon to część już się schowała i pozostało tylko młode ale jakie słodkie

I dla sprostowania zdjęć powyżej bo mi gdzieś edytuj zniknęło;to nie miskant morning ligh tylko variegatus.Za dużo tych traw u mnie
Kondziowy Ogród :) 20:34, 20 cze 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ave Cezar!
Wpadłam pozdrowić i pohihihichać!
Piękny ogród, piękne róże i piękne piwonie! To tytułem pochwał. Czemu Ty narzekasz na swój ogród? To dla mnie zagadka.
Konrad, co rośnie u Ciebie pomiędzy tą wysoką trawą (miskant ?) a funkiami? Czy to rozchodnik?
I drugie pytanie: jak nazywa sie ta piękna biała tawułka?

jak już zauważyłaś to ja już nie narzekam hi hi hi tylko pięknie pracuję narzekałem w tamtym sezonie ale to nie moja wina większości to była wina firmy która mi poleciła maty na rabaty rośliny sie dusiły niszczały i nie rozrastały od kąt je zdjąłem ogród zaczął żyć i z dnia na dzień jak zacząłem wkładać więcej pracy i wysiłku za czołem się zakochiwać w nim oczywiście nie jest i chyba nigdy nie będzie skończony hi hi hi tak to rozchodnik tam wszystkie są japońskie w różnych kolorach ale nazwy ci nie powiem
Kondziowy Ogród :) 20:25, 20 cze 2013

Do góry
Ave Cezar!
Wpadłam pozdrowić i pohihihichać!
Piękny ogród, piękne róże i piękne piwonie! To tytułem pochwał. Czemu Ty narzekasz na swój ogród? To dla mnie zagadka.
Konrad, co rośnie u Ciebie pomiędzy tą wysoką trawą (miskant ?) a funkiami? Czy to rozchodnik?
I drugie pytanie: jak nazywa sie ta piękna biała tawułka?

No i masz misz-masz 13:37, 18 cze 2013

Do góry
Gosiu - wpadłam, sorki, że tyle mi zeszło. Konrad pisząc o kancikach miał chyba na myśli równe oddzielenie trawnika od rabat - takie odcięcie, można to zrobić łopatą lub specjalnym szpadelkiem do kancików. Linia rabaty i trawnika jest prosta, elegancko to wygląda.

Problem z widocznym budynkiem sąsiada ma wiele osób - w tym i ja. Posadziłam szpaler z serbów (picea omorica) a niedawno szpaler z buków - będę go formować w płaską ścianę. Jeśli masz już tuje, może je zostaw, będą rosnąć. Za trzy-pięć lat będą już całkiem spore. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie zbyt wysoki budynek...
Rady Moniki - co do grup kolorystycznych trafione. Nie będziesz musiała wszystkiego zmieniać, ale jednak pokopać będzie trzeba. Ja dodałabym jeszcze trawy np. miskan gracilimus, miskant Morning Light, ostnice, piórkówki - nadadzą zwiewności i lekkości, nowoczesności. Co do róż wiele zależy od odmiany jedne są dla nowicjuszy jak znalazł, innym trzeba poświęcić więcej uwagi. Róże też świetnie wyglądają z trawami
Ogród do kwadratu 10:07, 16 cze 2013

Do góry
Tak Moniko - to miskant gracilimus - bardzo je lubię
Pomysł na ogród 22:31, 13 cze 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Może to Ci nieco pomoże w poszukiwaniach. Ale pokaże czego nie chcesz mieć napewno

1. śliwa wiśniowa
2. Swierk Maigold lub serbski Nana
3. Bukszpan
4. Miskant
5. Żurawki

Ta propozycja też świetna. Zamiast śliwy wiśniowej może też być buk Rohan Obelisk.
Same wątpliwości 19:25, 13 cze 2013

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3384-glupi-ogrodnik-musi-sie-uczyc-od-innych#
Danusia poleca tu derenia, u mnie pod pracą rośnie, faktycznie wyrósł ogromny, sięga okna wysokiego parteru, ale sądzę, że można go ciąć
trzemieliny rosną szybko. Ślicznie Ci to wychodzi.
Morning Light to chyba najładniejszy miskant - gdzie go kupiłaś? Ja mam jednego, kiedyś szukałam więcej, ale nie było.
Mój ogród moja miłość 15:08, 13 cze 2013

Do góry
Nie mieliśmy koncepcji z mężem od czego zacząć projektowanie naszego ogrodu. Na działce mieliśmy spore oczko wodne z wodą gruntową i kilkoma gatunkami ryb, wiec postawiliśmy na początek na zagospodarowanie tego terenu. Kilku projaktantów ogrodu podpowiedziało nam co i jak reszte podpowiedział "tata googl" i o to powstała nasza kaskada. Wymaga jeszcze rac wykończeniowych ale juz cieszy oko Nieco szpecąca szopa sąsiada.......zasłonimy ja różami pnącymi
Brakuje mi wiedzy i pomysłów na obsadzenie kaskady, sadziłam to co "ukradłam mamie" Liliowce, funkie, różanecznik, miskanty i jakies 2 inne trawy, tawuła 2 berberysy na tylniej donicy i juke ogrodową. Licze na wasze sugestie, chciałabym zeby kaskada fajnie zarosła i naprawde cieszyła oko.
tak wygląda teren wokół naszego oczka. Na wprost juz są zmiany, wsadzone thuje szmaragd, kilka krzaków pierisy azalie, cyprysik, choinka kanadyjska, klon jakaś odmiana tawuła i trawy: miskant i turzyca z prawej strony już są róże
z prawej strony "robi się ścieżka z kamienia i kołków drewa, całość kiedyś bedzie oświetlona i ogrodzona a z lewej strony stanie altana z wychodzącym tarasem nad wodę będzie pięknie.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:59, 13 cze 2013

Do góry
Lena napisał(a)
Anita jestem oczarowana,zdumiona wręcz czosnkowym zakątkiem - normalnie na wystawę ogrodniczą powinnaś startować.Gratuluję!!!
Do tego piękne mebelki i poduchy świetnie dobrane kolorystycznie.Prezenty czadowe ,a ja dorzucę od siebie szczere życzenia szczęścia z okazji podwójnej dwudziestki

Lena, bardzo Ci dziękuję Jednak po ostatnich intensywnych ulewach po kwiatkach na czosnkach zostało blade wspomnienie. Pocieszam się tym, że za chwilę zakwitnie na tym miejscu hortensja anabell i lawenda, a potem miskant i werbena patagońska,którą wyhodowałam z ziarenek i się przyjęła
I znowu będzie inaczej O ile je ślimaki i grzyb nie zniszczą

dziękuję również za życzenia.Z przodu liceum, a w środku muzeum.Dziś zaliczyłam nagłą wizytę u lekarza, bo się moje problemy gastrologiczne odezwały. Wszystko przez stres.Czas pomyśleć o różnych zmianach w życiu.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 22:48, 12 cze 2013

Do góry
Miskant ML marniutki w tym roku, ale mam nadzieję że słoneczko go zmobilizuje do wzrostu

Trawiasta skrzynia

Kolory żurawek zachwycają

najmarnij sie prezentuje po deszczach lime marmelade, ale i tak zwiększają swoją objetość co mnie niezmiernie cieszy
Ogród do kwadratu 19:21, 11 cze 2013

Do góry
Uwielbiam! Ta wysoka trawa to miskant gracillimus?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 10 cze 2013

Do góry
P. Danusiu a mogłabym prosić o podpowiedź?

Mianowicie chodzi mi o to, że chciałabym na prawym krańcu zrobić wrzosowisko (tak do 1/3 długości rabaty). Myślałam aby przy żywopłocie posadzić kilka berberysów kolumnowych, pod nimi cisy niebieskie takie kręcone (nie pamiętam dokl. nazwy w tej chwili), wrzosami, cisami idp. A na rogu miskant plus jakieś inne strawy.

A moje pytanie jak ładnie przejść od tych berberysów i całego wrzosowiska w żylistki i tawuły?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 10 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak się nazywa ta róża?

Danuś, czy Twoja kadź miedziana (był w niej miskant) ma jakieś otwory? Nie wiem czy muszę swoją dziurawić (szkoda mi).

Jak jest różnica w grabach tzw. żywopłotowych a hodowanych na drzewka? Skoro te rzekomo żywopłotowe jak małe drzewka wyglądają i mają ładne przewodniki?

Bylinowa cudna - już widzę jak każdego kwiatka ustawiasz, strofujesz, żeby chciał zrobić miejsce innym.

Róża 'Constance Spry' - pnąca i rambler, nie powtarza kwitnienia, ale ma silne pędy i dużo kwiatów- zapach mirry

Róża oczywiście Austina Rocznik a'la Witek M. czyli 1961

Kadź, matko gdzie ona jest? zapomniałam, ale miała dziurę. Dziurawić albo dobrac doniczkę w środek i traktować jako osłonkę.

Żywopłotowe graby są cięte nisko od małego, żeby się rozgałęziały a drzewko wprost przeciwnie - ma mieć pieniek czyli przewodnik.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:51, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak się nazywa ta róża?

Danuś, czy Twoja kadź miedziana (był w niej miskant) ma jakieś otwory? Nie wiem czy muszę swoją dziurawić (szkoda mi).

Jak jest różnica w grabach tzw. żywopłotowych a hodowanych na drzewka? Skoro te rzekomo żywopłotowe jak małe drzewka wyglądają i mają ładne przewodniki?

Bylinowa cudna - już widzę jak każdego kwiatka ustawiasz, strofujesz, żeby chciał zrobić miejsce innym.
Rozpoznawanie traw 11:04, 10 cze 2013

Do góry
Witajcie,
Dostałam te dwie trawy jako gratis do zakupu. Ten był podpisany jako miskant zebrina
http://tinypic.com/view.php?pic=1vyif&s=5
Jednak nie przypomina mi żadnej z odmiany.

Drugi był bez nazwy, tak wygląda:
http://tinypic.com/view.php?pic=21em4z&s=5

Z góry dziękuję za odpowiedź.

No i na początku chciałam serdecznie wszystkich powitać Pięknie tu u Was!
Walczę z ogrodem :) 08:47, 10 cze 2013

Do góry
Dzięki Aga . Roślin do dużego ogrodu naprawdę trzeba ogrom. Nieco mnie to załamuje .
Red baron:

Piękne czosnki:

Kanciki wyszły masakrycznie . Muszę nożyczkami je przystrzyc. Nie wiem, czy w rowek tez mam wsypać korę ??

Pierwsza poziomka

Rabatka (niedokńczona) oddzielająca ogród od lasku. Tutaj chciałam zrobi przepierzenie z host:

Niedokończony warzywnik:

Chore sosny do spalenie (część):

I moja trawa, odbiła się po wertykulacji (po lewej rabatka z chińskim miskantem):

Miskant gigantus i bukowy żywopłot (muszę zrobić rabatkę z tym gigantusem, trzeba go oddzielić jakoś od trawy. Nie uśmiecha mi się ciachanie co tydzień trawy międzi nim . Nie wiem czy też zrobić kanciki i wysypać korą ... chyba powinnam dać plastikowe ogranicznimi żeby się nadto nie rozłaził....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies