Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 09:19, 09 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowicie soczysty masz ten ogród. Rośliny dorodne, zdrowe pełne wigoru. Mnie się bardziej podobają zawilce w przechyle niż stojące na sztorc. Bardziej romantyczne są

No właśnie nie wiem co z tym deszczem u ciebie, przecież to tylko to jakieś 30 km.
Była susza, chyba pod koniec maja a potem upały w sierpniu, ale deszcz w międzyczasie padał.
Teraz we wrześniu to aż za dużo.
Zbiornik nigdy mi nie wysechł, a to tylko rynna z domowego garażu.
Wiesz, gdzie może zacząć się u ciebie problem - duża ilość drzew iglastych, liściastych, bardzo blisko siebie.
System korzeniowy coraz większy, walka o wodę.
Gdy korony ci się rozrosną, znów walka o wodę, nawet podczas deszczu.
Taką mam sytuację wszędzie tam, gdzie posadziłam zbyt dużo dużych obok siebie.

A zawilce są piękne... czy przechylone, czy proste, zależy od kompozycji.
Wzgórze chaosu 09:19, 09 paź 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ale piękne te Twoje zawilce Iwonko
Zobaczymy jak moje będą rosły w przyszłym roku, stanowisko półcieniste.

Dzięki za opinię

Tak zawilce to jesienne terminatory
Tylko szkoda, że 3 tygodnie słoty wrześniowej trochę ich płatków otrzepało.
Poprzyklejały się do liści, szczególnie w miejscach mniej przewiewnych, z mniejszą ilością słońca... Samo życie.

Wiola przypomniałam sobie o pomiarach rdestowych

Golden Arrow, kępa 3 letnia, kupiona w lokalnej szkółce, średnia wysokość kwiatu jakieś 7 cm

I rzut na fragment kępy z góry (fotki są z 31 sierpnia).

Dosadzony w tym roku Golden Arrow 3 - 4 cm.

Na tej fotce widać 3 nowe kępy Golden Arrow, ta przy hakone ładniejsza (ma więcej cienia i wilgoci).
Sadzonki są z Albamar.

Sadzonka z targu, podobno Golden Arrow, no ładna i chyba to ten
Kupiłam coś koło 10 szt, tanie były.

I jeszcze zwykły himalajski ok. 15 cm.

Ogród Basi i Romka 09:06, 09 paź 2022

Do góry
Wczoraj ogrodowo, udało się trochę ogarnąć co nieco, skoszona dawno niekoszona trawa i posadzone rośliny

Miłorząb i moja sosenka i to chyba już ostatnie drzewa posadzone u nas,
wiecej już się chyba nie zmieści, nie zdążyłam tyko posprzątać trawy tym sposobem trawnik się kurczy, ale ja chciałam jakiś mały miłorząb, a mój eM, na to, że jak już to zwykla forma drzewka, no ale sporo czasu upłynie zanim to drzewko będzie dużym drzewem

I przesadziliśmy dąbka, udało się wykopać prawie całe korzenie, mam nadzieję, z będzie rósł, dostał lepsze miejsce, rósł w sąsiedztwie wierzby i zabierali sobie miejsce, miał też trochę mało słońca, a wycinanie gałęzi wierzby już nie pomagało, ona mocno się rozrosła, tak to jest czasami w niedużym ogrodzie, robi się ciasno wiadra żeby Aza nie wpadła na pomysł by sprawdzić co tam jest w tym świeżym miejscu

Będzie ładnie wygladal z aronią, tu bardziej mi się podoba, widać go
Zacisze Alicji 08:09, 09 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Ale pięknie wszystko się przebarwia, na złoto i to przejście no nie da się wszystkiego zacytować, ale tulipanowiec też piękny, taki ogrom
Ogrodowe wariacje 08:05, 09 paź 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Hakonechloa w donicy, ślicznie się przebarwia

No ślicznie się przebarwia
Ogród w dolinie 08:01, 09 paź 2022

Do góry

Brzozy, ta najbardziej po lewej to ta ułamana.

Fajne masz te brzozy taki nieduży zagajnik brzozowy, będzie bardzo ładnie, super tym bardziej szkoda tej jednej. Ale masz też bardzo ładny, duży grujecznik, no i ta kalina bardzi ładnie się przebarwia, super
Ptasi gaj 00:15, 09 paź 2022

Do góry
Na koniec dzisiejsze fotki

Memory

Vanilla skay, obecnie kwitnie małymi żółtymi kwiatuszkami

Kalina Vatanabe

Parkan w kolorach

Ptasi gaj 00:09, 09 paź 2022

Do góry
MartaCho napisał(a)
Pięknie u Ciebie Elu! Moje graby też prędzej w zgniły odcień będą wpadać niż taki ładny złocisty! Powtórzę- piękna jesień u Ciebie!

Nie ściemniam tak wyglądał w zeszłym roku 18 października po bokach jego rosną brzozy. Czerwony to klon Branda vine

Ptasi gaj 00:01, 09 paź 2022

Do góry
ajka napisał(a)

O rany! Jestem w szoku. Mam trzy graby i nigdy żaden jeszcze nie pokazał ani odrobiny żółci.

To jest najzwyklejszy grab którego dał mi leśniczy jak kupowałam u niego drzewo miał zaledwie 50 cm 10 lat temu. Każdego roku ma taki kolor od malutkiego. Piękny cytrynowy kolor aż po oczach daje.

Dał mi też 4 buki które są przepiękne, ale je przycinam co wiosnę
Już zaczyna kolorek zmieniać

Tak wyglądał 7 listopad 2020

Ogród bez roweru 23:59, 08 paź 2022

Do góry
W październiku czeka mnie jeszcze inna robota. Ręczne wybieranie z rabaty żołędzi.

Liście w prawym dolnym rogu to zeszłoroczne lekko przekompostowane liście klonu, którymi wyściółkowałam rabatę wiosną.
Ogród bez roweru 23:53, 08 paź 2022

Do góry
Jednymi z pierwszych zimozielonych roślin zakupionych do ogrodu są pierisy. Gdy je kupowałam 8 lat temu miały dużo kwiatów i ciemne liście.

Najpierw rosły z tyłu, tam gdzie teraz powstają murki. Którejś zimy przemarzły im liście. Za radą Toszki przycięłam je. Potem zmieniły miejsce. W zeszłym roku wyglądały już nieźle. Ale przez te wszystkie lata albo miały pojedyncze kwiaty albo wcale.
Przyszły rok zapowiada się inaczej. Kwiatów powinno być mnóstwo.
Za prawym pierisem pięknie przebarwiona niska borówka Alvar.
Ogród w Klein Kottorz 23:48, 08 paź 2022

Do góry
Dzisiaj przyglądając się vanilce skay patrzę co ona taka żółta okazuje się że kwitnie maleńkimi żółtymi kwiatuszkami. Obok posadzona twoja trawka patrzę tez ma takie kwiatuszki. Popatrz sobie już nie ma wątpliwości

Twoja trawka

Moja trawka vanilla

Grzebiuszka ziemna 23:36, 08 paź 2022

Do góry
W porannym słońcu - jak fajnie doświetliło i wydobyło żółcienie i rudości:

liście lilii żółkną, niedługo będę robiła przegląd i wykopaliska

widok na oczko:

i trochę blizej:

Ogród bez roweru 23:28, 08 paź 2022

Do góry
Jarzmianka kwitnie drugi raz.

Jarzmianki w Alpach Julijskich.

W ogrodzie botanicznym w Trencie.

Na szlaku
Grzebiuszka ziemna 23:24, 08 paź 2022

Do góry
Sylwio - dzięki, patrz nawet nie wyświetliło się u mnie powiadomienie o wpisie w moim wątku 2 dni temu. To ja zakupię ten preparat.

Magara napisał(a)
Bożena, u nas grzyba szmaciaka pełno, ale ja się bojam
Do czego go wykorzystujesz w kuchni?

Magara - nie bojaj, poczytaj sobie o nim, tego ususzyłam, jak i pozostałe, potem mielę w starym ruskim młynku (gniotsa nie łamiotsa ) i mam super przyprawę grzybową do czego chcę, czy do mięcha, sosów, czy do zupy do smaka, czy nawet do pieczarek, podnoszą walory i smakowe i węchowe
Bardzo polecam ten patent na grzyby, tylko muszą być dobrze ususzone, żeby pękały.

Edo, Basiu, Judith - dziękuję

również dziękuję Alicji i Grażynce

Teraz mam pracę twórczą - skrzyneczkę decoupage na chrzciny dla dziewczynki z rodzinki ale oczywiście ogrodowo nadal też tworzę, a jakże jak zakończę zdam relację fotograficzną, a na razie kilka ujęć z ogrodu:

Chyba susza żle wpłynęła na moje marcinki, ani jeden kwiatek nie kwitnie (z tyłu) chociaż dużo pączków jest:

Liście buraka liściowego (rhubarb chard) jak widać po ogonkach, jemy jak sałatę, w dodatku są malownicze:

Ogród bez roweru 23:12, 08 paź 2022

Do góry
Świecznice kończą kwitnąć i pachnąć.

Brunette

White Pearl wystaje zza hortensji.
Nie jest jej tu chyba dobrze. Wielkie drzewa sąsiada zabierają jej wodę.

Ogród bez roweru 23:02, 08 paź 2022

Do góry
Liście hortensje bukietowych żółkną.
Kyushu i Prim White

Great Star i Limelight

Hortensja krzewiasta White Dome jeszcze jesieni nie dostrzegła
Zieleń, drewno i antracyt 23:00, 08 paź 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Zuzko, oprócz odpowiednich wazonów masz chyba do każdego bukietu stosowne tło artystyczne
Bukiety piękne i cała reszta też! Jak nazywa się ta dalia na pierwszym planie? Cudowna!
Pachnący różami, malowany bylinami 22:15, 08 paź 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

Bardzo bardzo mi się te różyczki z hortkami podobaja
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:13, 08 paź 2022

Do góry
Ja nie wiem co ja robię z tymi fotami… znowu gdzieś zgubiłam ?
Trzecie podejście

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies