Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 22:11, 28 mar 2023

Bożena, najważniejsze to zrobić dobrą fotkę

Aniu, to jest odmiana bardzo popularna Tete a tete, chyba przesadzona z doniczki. U mnie z kolei tulipany dopiero się budzą.

Basiu, u mnie z cebulowych najlepiej mnożą się krokusy i przebiśniegi, reszta albo ginie albo wegetuje.
Śnieg nadal jest, sporo go stopniało ale rano była warstwa chyba z 10 cm. Czekam z utęsknieniem na cieplejsze dni.
Dorota321 15:17, 29 mar 2023

Z tego co wiem to żonkile i narcyzy są bardzo żarłoczne i potrzebują sporo nawozu. Ja wczesną wiosną daję nawóz i zaraz po kwitnieniu też dostają nawóz, lub obornik granulowany. Poza tym nie lubią podmokłych terenów.
Basieksp 15:37, 29 mar 2023

Też podoba mi się ten pięciornik ciekawa bylonka, zaraz sobie o nim poczytam, zobaczę może zaproszę do ogrodu
Joku 17:57, 29 mar 2023

Dorota, tu może być przyczyna moich niepowodzeń. Zazwyczaj nawóz sypię tylko raz, na cały ogród. Muszę podsypać kolejny raz po kwitnieniu, tak jak piszesz. Podmokłych terenów u siebie nie mam, wręcz przeciwnie.

Basiu ja go kupiłam w twoich okolicach we Franku (Raj). Tam mają całkiem ciekawe rośliny, w dodatku w porównaniu z trójmiejskimi cenami jest niedrogo. Tak mi się wydaje. Rzadko tam bywam bo ode mnie trochę daleko ale lubię to miejsce. Kojarzysz?
Ewa777 14:32, 01 kwi 2023

Joku napisał(a)

Fajne masz juz to poletko ciemierników
U mnie też juz zaczynaja wychodzić żonkile Tete a tete. Mam jeszcze bałagan na rabacie z nimi i nie mam kiedy posprzątać przez tę pogodę.
basia3012 21:21, 01 kwi 2023

Jolu, dzisiaj tj w sobotę na Domo G W o 21,55. Może będziesz zainteresowana?
Joku 23:05, 01 kwi 2023

Już obejrzałam .
Basieksp 08:43, 02 kwi 2023

Basiu ja go kupiłam w twoich okolicach we Franku (Raj). Tam mają całkiem ciekawe rośliny, w dodatku w porównaniu z trójmiejskimi cenami jest niedrogo. Tak mi się wydaje. Rzadko tam bywam bo ode mnie trochę daleko ale lubię to miejsce. Kojarzysz?

Kojarzę i byłam tam też chociaż to miejsce jest przez nas mniej odwiedzane, częściej jeździmy do arboretum Witry i ogrodu botanicznego w Gołubiu, Gołubie znam chyba nawet od Ciebie, jedno z moich ulubionych miejsc chociaż w tych dwóch nie ma szkółki, tam niewiele roślin jest do kupienia, we Franku zdecydowanie więcej roślin jest do kupienia teraz na zakupy rzadko tam jeździmy, bo jest taka nowa, szkółka, niedaleko Rytla, całkiem blisko nas
Joku 12:10, 02 kwi 2023

Wirty mam w planie, byłam raz na szybko, niewiele obejrzałam. Ale rozmiar drzew tam rosnących, w dodatku niewielkie okazy niektórych z nich rosnące w moim niewielkim ogródku dały mi do myślenia . Do Gołubia planuję jechać w najbliższym czasie żeby obejrzeć kolekcję przylaszczek. Nie wiem tylko czy uda mi się zmobilizować. Można tam kupić niekiedy jakieś ciekawostki.
Basieksp 18:08, 02 kwi 2023

Joku napisał(a)
Wirty mam w planie, byłam raz na szybko, niewiele obejrzałam. Ale rozmiar drzew tam rosnących, w dodatku niewielkie okazy niektórych z nich rosnące w moim niewielkim ogródku dały mi do myślenia . Do Gołubia planuję jechać w najbliższym czasie żeby obejrzeć kolekcję przylaszczek. Nie wiem tylko czy uda mi się zmobilizować. Można tam kupić niekiedy jakieś ciekawostki.

W Gołubiu też coś kupowałam, tam mają dużo ciekawych roślin, u miejsce takie jak lubię, dużo paproci a do Wirty chce jechać jak będą kwitły bzy, może rózaneczniki o i magnolie też bym chciała tam zobaczyć, ale wszystkiego napewno się nie uda, no ale napewno jakieś wycieczki bedą ja mam u siebie młode drzewka, no a tam faktycznie ogromy niektóre