Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:08, 31 mar 2023

mrokasia napisał(a)
Ale ładne zakupy!
Ścianka i wejście bardzo ładnie wygląda. Będziesz jeszcze przyciemniać kolor drewna na ściance?

Dzięki

Tak, ściankę będę jeszcze jedną warstwą pokrywać. Tylko czekam aż bardziej się ociepli bo to północna strona.
Jest taka

A będzie taka

Oczywiście wolalabym aby była bardziej podobna do drzwi ale musiałabym położyć na to jeszcze inny kolor. Pewnie palisander a boję się że nie będzie schło dobrze gdy tak zrobię. Że się zwarzy
Makao 11:11, 31 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To ten ciemiernik co u Muszelki pytałaś? Na tej etykiecie jeszcze inaczej wygląda. Będziesz mieszać ziemię z piaskiem w proporcji 1:1? Czytałam, że sporo osób tak robi.

Tak? Nawet nie skojarzyłam. Ale faktycznie chyba masz rację.
Nie planowałam nic mieszać tylko dosadzić do rosnącego już od kilku lat ciemiernika korsykańskiego. Skoro on tam rośnie bez problemu to chyba te też powinny.
Jeśli zaobserwuję że coś im nie pasuje to wtedy zacznę kombinować.
Patrycja_KG_Lu 12:13, 31 mar 2023

Patyki hortensji obok ciemierników? To dasz je do gruntu?
Edit: Pisałaś o ziemi do pikowania i wysiewu dla patyków. Widziałam, że inni mieszali z piaskiem.
Makao 12:24, 31 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Patyki hortensji obok ciemierników? To dasz je do gruntu?
Edit: Pisałaś o ziemi do pikowania i wysiewu dla patyków. Widziałam, że inni mieszali z piaskiem.

A to pytałaś o wsadzanie do ziemi ciemierników czy patyków hortensji? Bo chyba się pogubiłam jak tak
Zaczęłaś pisać o ciemierniku a potem o mieszaniu ziemi z piaskiem więc pomyślałam że chodzi o ciemierniki
Ewa777 12:36, 31 mar 2023

Kłącza ciemierników możesz do razu posadzić do gruntu. One dadzą sobie radę.
Nowy ciemiernik bardzo ładny. To ta sama odmiana co u Muszelki. Kupiłaś roślinkę, czy kłącze?
Nasadzenia i dekoracje przed domem śliczne
Makao 13:05, 31 mar 2023

Ewa777 napisał(a)
Kłącza ciemierników możesz do razu posadzić do gruntu. One dadzą sobie radę.
Nowy ciemiernik bardzo ładny. To ta sama odmiana co u Muszelki. Kupiłaś roślinkę, czy kłącze?
Nasadzenia i dekoracje przed domem śliczne

Okej, czyli kłącza do gruntu - super.
Ciemiernik który kupiłam to spora roślinka ale jedna bo są drogie. Ładna kępka więc się zdecydowałam

Takie możliwości zdobienia wejścia do domu mi się marzyły. Jestem przeszczęśliwa. Jeszcze drugą stronę tej werandy muszę ozdobić
Makao 15:35, 01 kwi 2023

Wczoraj było ciepło ale ja miałam dreszcze. Obudziłam się z lekkim bólem gardła więc coś mnie wczoraj rozkładało. Nie pracowałam więc w ogrodzie i czekałam na dzisiejszy dzień. A dziś od rana pada deszcze a nawet leje.
Jedyne co udało mi się ogarnąć to nasadzenia w donicach. Na razie stoją w domu bo dziś w nocy nadają -4
Ewa777 16:14, 01 kwi 2023

Aniu, nasadzenia w donicach rewelacyjne. Jak ładnie i kolorowo.
Ciemiernik fajny. Jak Ci się rozrośnie to możesz dzielić też kępę.
Makao 17:33, 01 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Aniu, nasadzenia w donicach rewelacyjne. Jak ładnie i kolorowo.
Ciemiernik fajny. Jak Ci się rozrośnie to możesz dzielić też kępę.

Dziękuję

Ciemiernik składa sie z 4 mniejszych dlatego wybrałam jego choć nie kwitnie obecnie. Inne kwitły ale kępki były pojedyncze. Właśnie liczę na to że taka kępka szybciej nada się do podziału choć nie wiem jeszcze jak to się robi
anpi 18:48, 01 kwi 2023

Aniu bardzo ładne kompozycje w donicach
Też jeszcze czekam na korzonki z patyczków.
U nas też dziś pada z przerwami , na zmianę że słoncem. Przynajmniej listki zaczynają się rozwijać, bo ja dziś i tak jakoś energii na pracę w ogrodzie nie mam. I czas ograniczony więc nie wiedziałabym się za co się najpierw złapać... Ale zmusiłam się chociaż do przepikowania papryki i zatrwianów. Jakaś dziwna ta wiosna i jakoś ta pogoda nie nastraja optymistycznie. Ciebie też coś "łamie"... oby przeszło szybko!