Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Ewa777 14:41, 01 kwi 2023

Cudowna rzeczka krokusowa. Nadal pięknie Ci kwitnie
Bataty nadaj rosną i mężnieją. Oglądam Twój serial
Makao 15:41, 01 kwi 2023

A Coffee to jaka rasa?
Muszelka 18:42, 01 kwi 2023

Makao napisał(a)
A Coffee to jaka rasa?

Sznaucerka mini. Bardzo radosny piesek, wspaniały piechur.

Chodzi z nami na wielokilometrowe spacery. Uwielbia je, tak samo jak my. Dwa umykające zające, zdziwiona sarna, świergolące ptaszki i stado głośnych kaczek to nasi dzisiejsi kumple ze szlaku.

Zdjęcia z popołudniowej wyprawy "Między kroplami deszczu"

Kokesz 20:00, 01 kwi 2023

Mam krokusy - szafrany, raz mi tylko zakwitły, zaraz po posadzeniu a później już nie wypuszczają tylko same liście...
Patrycja_KG_Lu 21:45, 01 kwi 2023

Muszelka napisał(a)

Moja babcia z takich kretowisk przynosiła sobie ziemię do przesadzania kwiatów domowych.
Muszelka 07:17, 02 kwi 2023

Kokesz napisał(a)
Mam krokusy - szafrany, raz mi tylko zakwitły, zaraz po posadzeniu a później już nie wypuszczają tylko same liście...

Kiedyś sobie wydumałam, że będę podkarmiać krokusy obornikiem granulowanym owczym.
Pomyślałam, że skoro krokusy w naturze rosną na halach, na których wypasane są owce, to i w moim ogródku nie pogardzą tym smakołykiem. Może to jest klucz do  kwitnienia szafranów? Bo skoro Twoje szafrany wydają listki bez kwiatów, to być może cebulki są zbyt słabe, żeby zakwitnąć?

U mnie kwitną w październiku/listopadzie, mnożą się, ale nie tak okazale jak krokusy odmianowe.

Zdecydowałam się na ich dokarmianie ponieważ większość cebulek posadziłam w nogach tujek, w pasie oddzielającym od trawnika, a tuje to żarłoki.

Jeśli u Ciebie, po dokarmieniu obornikiem owczym, dalej nie będą kwitły, to wykop cebulki szafranów (w maju, czerwcu - gdy listki całkowicie uschną). Przechowaj je w suchym miejscu, w temp. ok. 23 st. aż do ponownego zasadzenia.
W komercyjnych hodowlach szafranu wykopują cebulki co 5 lat (ale chyba ze względu na rozrost kępek).
Muszelka 07:33, 02 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Moja babcia z takich kretowisk przynosiła sobie ziemię do przesadzania kwiatów domowych.

Jakiś czas temu zadałam tu na forum pytanie o ziemię z kretowisk. Dziewczyny napisały, tak jak Ty, że ich babcie, mamy przesadzały kwiaty doniczkowe do ziemi z kretowisk.

Postanowiłam zrobić małe doświadczenie. Przynieśliśmy troszkę ziemi z kretowiska (na oko była piękna, czarna). I wysiałam w nią nasiona aksamitek.

Grupa kontrolna to aksamitki wysiane w tym samym dniu, w podobnym pudełku, do ziemi dedykowanej do siewu (nasiona z tej samej torebeczki, pudełka ustawione na tym samym parapecie).

Czy jest różnica we wschodach? Jest. Po śniadaniu zrobię zdjęcie.
Muszelka 10:55, 02 kwi 2023

Siew nasion 18 marca 2023 r.

Z lewej strony aksamitki posiane do ziemi pochodzącej z kretowiska. Widać zdecydowaną różnicę (na minus) w stosunku do wschodów aksamitek posianych do ziemi do wysiewu nasion.

Wniosek: ziemia z kretowiska jest mniej przyjazna do kiełkowania nasion aksamitek niż dedykowana ziemia do wysiewów nasion warzyw, ziół i kwiatów.

Zastanawiałam się, czy w maju posadzić supertunie do doniczek tarasowych do ziemi kompostowej, czy do ziemi z kretowiska.
Tradycyjnie posadzę jednak w kompost Rosną w nim cudnie, więc po co ryzykować.
Muszelka 11:00, 02 kwi 2023

A to zdjęcie aksamitek, tej samej odmiany 'Champion', które wysiałam 1 marca 2023 r. Wczoraj je przepikowałam.

Muszelka 11:13, 02 kwi 2023

Poranny spacer. Dziś też ponuro, ale po południu ma zaświecić słońce! (według prognozy). Dobrej niedzieli