Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:57, 05 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela wysłałam dzisiaj bambusa. Paczka priorytet - pewnie przyjdzie w czwartek. Nie obcięłam mu rozłogów,chciałam żebyś zobaczyła jak wyglądają, one mogą mieć dł.2 m.

Dobrze Danusiu dziękuję i czekam.
Mój ogród pod lasem 12:54, 05 maj 2021

Do góry
malgol napisał(a)
Pod tarasu posadziłam tulipan golden tupet.ZAmiadt piersiowej bo wiatr stale wyrywał je z korzeniami.tujki niskie to chyba dadzą radę

Piwonie już duże.Urosly w oczach od puatku

I koniec taka u mnie wiosna

Witam chyba nie byłam jeszcze u ciebie. Piękny ogród pod lasem i w lesie. Bardzo mi się podoba ta sosna pewnie czarna rozłożysta. Może też tak zrobię mam taką nie będę jej przycinać.

Na 2 focie pod piwoniami masz trawę zimozielona chyba koreks czy tybja przycinasz i one nowe wypuszczaja. Pytam gdyż po zimie nie są efektowne. Trzymam je dla tych wiosennych kłosów reszty bym się pozbyla.

Piwonie duże przyrosty u nas było zimno więc odrosty zaledwie ok 5-10 cm. lepiej z drzewiastymi.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 09:03, 05 maj 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Moje wyhodowane w zeszłym roku stipy niestety wszystkie padły a było ich że trzydzieści. Sadziłam we wrześniu takie maleństwa pół cm średnicy bez wielkiej nadziei na powodzenie. Do grudnia pięknie nabrały objętości więc się nakręciłam na efekt. Niestety żadna nie przetrwała mokrej zimy. Buuu :'(
A takie ładniutkie już były

Agnieszko szkoda bo wiem ile się trzeba namęczyć aby ją posadzić w ogrodzie. Zawsze sądź na podniesieniu stipy jak gaura muszę mieć nóżki suche aby zime przetrwaly. Nie znoszą miejsc zalewowych.

Moje stipy 3 letnie też nie wyglądają najlepiej przycięłam i parę źdźbeł z kępy wychodzi jak na głowie u łysego.
Takie ładne były w zeszłym roku, trudno mam tam jakieś małe samosiejki resztę dokupie, a może dokupie albo zasieje.

Piesek bardzo ładny..Agnieszko przyjrzałam się balustradzie ona zrobiona częściowo z rurek. Czy ona jest do malowania?
Ptasi gaj 08:36, 05 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Śliczny masz ten skalniak

Nie lubię kretowisk, bo muszę zbierać ziemię przed koszeniem, ale za to lubię tą ziemię. Odkładam sobie w jedno miejsce i później wykorzystuję. Jest (z reguły, zależy gdzie kret kopie ) taka miękka i puszysta.

Fota że skalniakuem tam było najwięcej chwastów z tej strony trochę pusty Halinki jeszcze nie specjalnie odbiły.

W tym roku ziemi kreciej miałam wyjątkowo dużo. Jedni Kretowiny rozgrabiaja ja zwoze. Przed domem miałam (tam nie ma siatki) miałam wyjątkowo dużo. Pozwoliłam im ryć niech pozbierają np pędraki. Ryly takie kupy na pół taczki. Krety to samotniki, ale u mnie to raczej niemożliwe tyle kopczukoe to cała rodzina ryła.

Jak już wszystko zrobię to też będę odkładać
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:08, 05 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Milus u ciebie trawy już mają czuprynki u mnie zastój pojedyncze źdźbła.

Dzisiaj dali się popracować ale zimno ten paskudny wiatr.

U mnie trawy błyskawicznie idą, ogromne już są.
Ja tak z doskoku, na razie prawie nic nie robię.
Ptasi gaj 23:50, 04 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Podoba mi się ta rabata, czekam aż trawy podrosną .

Dzięki Agnieszka. Jak co roku nic tutaj się nie zmienia jedynie obszerniejsze vtrawy Rosna. Nie ma co zmieniać ten rok to wyjątkowy już powinny być czuprynki opóźnienie ok 2 tygodni w trawach zimna ziemia.

Dzisiaj szykowaliśmy z eM następna okrągła tam będą różne ale niższe.
Myślałam, że sama nie zrobię, ale eM przywiózł siatkę na Krety zaczęło się od przymiarki a skończyło się na 3)4 pracy zabrakło siatki.

Zwozilismy różności ziemia po kretach, siano po wertykulacji i darń po kancikach. Na spód rozplantowslam chwasty 3 taczki, następnie siano, później siatka, darń i ziemia po kretowiskach teraz musi poleżeć. Później jeszcze nawieziemy ziemi i posypką żwirek drobny z piaskiem

Skalniak uporządkowany, opielony odkurzony z opadłych liści. Już myślałam że ładne. Nie czyściłam w jesieni bo miałam lenia teraz musiałam zrobić. Żwirek był prawie zielony od chwastów i niezapominsjki

Po ulewach pokazała się woda w suchych oczkach

Wichury przerzedziły brzozy mam bardzo dużo opadziny czekam aż wiatry ustaną

Ptasi gaj 21:29, 04 maj 2021

Do góry
Przeszła ulewa

Ta rabata do wypiekania i rozrzucenia kory. Nie wyrabiam się.

Podoba mi się ta rabata, czekam aż trawy podrosną .
Ogród w Klein Kottorz 00:05, 04 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj dostałam przesyłkę od Grażyny (Gogo). Podzieliła się ze mną ciemiernikami
Tutaj bezpośrednio po rozpakowaniu z profesjonalnych zabezpieczeń

Grażyna dzięki bardzo

Ładne sadzonki. A ja mam wyrzuty sumienia odnośnie tej stipy.
Danusiu chętnie bym też przesłała. Dobrze, że nie obiecałam bo chyba z tymi maleństwami tylko zostanę. dzisiaj sprawdzałam przycięte spore kępy a tu raptem po kilka ok 19 cm zielonych źdźbeł wyszło. Może coś ruszy.
W zeszłym roku przycięłam i za tydzień były zielone szczotki.
Ogrod stewardessy 23:53, 03 maj 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.

Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.

Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.

Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.

Nie chwalę teraz dopiero jak wzejdzie aby nie za peszyć.

Kochana jak ty masz Szporkase na wyciągnięcie ręki to można szaleć.
Wcale się nie dziwię, że cię podglądają. A co mają chodzić z opaskami na oczach. To normalne jak ktoś coś robi to ludziska patrzą.

Kamila ty nie czekaj na deszcz tylko podlewaj aby nasiona wzeszły przynajmniej raz na dzien a jak słońce to 2 razy. Bez wody nic nie urośnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:23, 03 maj 2021

Do góry
Milus u ciebie trawy już mają czuprynki u mnie zastój pojedyncze źdźbła.

Dzisiaj dali się popracować ale zimno ten paskudny wiatr.
Ogród w mieście-ogrodzie 22:22, 03 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Witaj! Trafiłam przypadkiem i nie zdążyłam obejrzeć wszystkiego, ale to ci widziałam to już mi wystarczy, żeby zapamiętać Twój ogród i zaglądać. Uwielbiam właśnie takie ogrody!
Szkoda magnolii, ale taki mamy klimat. A Vulcan cudny!
Pozdrawiam.

Dzięki i pozdrawiam

AsiaK_Z napisał(a)
To się nazywa powrót pozdrawiam

pozdro Asia

antracyt napisał(a)

Skorzystam z zaproszenia, jak zakwitną kaliny i derenie

Ale które kaliny i które derenie bo rozstrzał jest dość spory. Kaliny burkwooda, koreańska i praska kwitły w ub. roku już w okolicy 20 kwietnia, a w tej chwili nie wykazują najmniejszej ochoty :-/ Dereń kwiecisty - najwcześniejszy, też już powinien. Czekamy...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne magnolie, kilka widzę po raz pierwszy

Sylwia, to tak jak ja w ubiegłym roku Da się gdzieniegdzie wyhaczyć ciekawe odmiany

Popatrz wierze na słowo,to ty miałeś takie krzaczki a może masz coś podobnego i ja załapałam,że to gilenie.

Ja przez te przymrozki nie sadze Magnolii a mam gdzie sądzić i bardzo mu się podobają. W zeszłym roku przez mróz (-7) majowy straciłam piękna żółta dosyć spora magnolie nie wypuściła od korzenia.
Dzisiaj przyjechałam na działkę i myślałam pewnie wiśnie i bzy pomarzły na szczęście wszystko w porządku.

Szkoda
Pozdrawiam
ł

Elu, spróbuj może znaleźć stanowisko z okapem iglastych drzew. Z tego co widzę u siebie, może mieć to duże znaczenie dla osłonięcia magnolii przed wiosennymi mrozami. Pozdrawiam

ajka napisał(a)
Kwiaty magnolii Vulcan robią wrażenie

Tak, i mniej żal tych przemarzniętych
Migawki z ogródka 22:05, 03 maj 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
A to jakby ktoś się zastanawiał, czy warto sadzić róże

To jest połowa urobku. Część już pocięta na drobne w workach, a reszta róż będzie cięta jutro.

Oczywiście,że warto. Wszystkie krzaki trzeba przycinać jedne kłują drugie nie. Piękne,zjawiskowe, pachnące jak ich nie chcieć.
Trudno, że dwa razy w roku człowiek przycinając je jest poszarpany i pokluty.

U mnie Minerwa słabo rośnie jutro ja przesadze w inne miejsce. Właściwie wszystkie róże ocalały. Czekam jeszcze na 2 pnące, od dołu odbijają, ale górka chyba do ścięcia, ale jeszcze czekam.

Pogoda nie rozpieszcza
Zacisze Alicji 17:01, 03 maj 2021

Do góry

Alicjo bajkowo. Woda w ogrodzie i jeszcze taki naturalistyczny staw pięknie wygląda. Widzę,że już na wodzie masz liście Lili u mnie 2 liście. Ryby po dnie dzisiaj pływały myślą, że zima wraca

Co się dzieje z tą pogodą,u nas tak wieje,że głowę urywa. Nic dzisiaj nie zrobiłam w ogrodzie do 14 lało że w suchych oczkach znowu mam dużo. Wiatr został jeszcze większy.

Czy to juki w środku fotki pytam bo takie wysokie.

Elu! Cieszę się, że Ci się podoba, dziękuję. Pojawiają się już liście lilii wodnych i grążeli. A to o co pytasz, to rzeczywiście juki.

Pogoda u nas też beznadziejna, wczoraj lało, potem wyszło słońce, ale tak wiało, że strach było chodzić pod drzewami, żeby coś na głowę nie spadło. Teraz jest mnóstwo małych gałązek do zbierania. A dziś zimno i dalej wieje, ale troszkę mniej.
Pozdrawiam!
Ptasi gaj 14:16, 03 maj 2021

Do góry
Też tak nieraz robię, ale gdzie to słońce. Teraz przyszłam do domu bo leje, chmura nadejdzie i ulewa.

Rozdrabnialam resztki po cięciu i rozsypalam po rabatach potem przysypie delikatnie kora aby było jednolicie.

Miałam dzisiaj zjechać do Wawy, ale zostaje jutro ma być ciepłej i słonecznie może więcej zrobię.

Pomidorki będę wysadzać do większych doniczek. Aj wszędzie jest coś do zrobienia.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:17, 03 maj 2021

Do góry
Aniu u was też tak byle jak. Katastrofa co się dzieje śnieg w zeszłym roku oczko wodne czyściłam a dzisiaj patrzyłam ryby po dnie pływają pewnie myślą, że zima nadchodzi.

Elu u nas pod wzgledem pogody podobnie. Dwa dni z rzedu przymrozek. Zimnno a wczoraj caly dzien padalo. Zapowiadaja kolejny tydzien nieciekawy. Trawy mam do rozsadzenia. Wszystkie przezyly zime.
Ptasi gaj 12:07, 03 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Wszystko poczytałam i obejrzałam wiosna choć zimna, jest. Dobrze, że z Mają już po dentyście i masz spokój.
A przy okazji czekania, fajne rzeczy znowu pokazałaś

Milus działam mamy trochę słońca, ale ten wiatr.
Ptasi gaj 08:20, 03 maj 2021

Do góry
Ja przez ryby czyszczę po zimie bo wiadomo srają gdzieś muszą. Z bo idea się kół na dnie. Mimo siatek jesienią też liście wpadają blisko brzozy małe liście wpadają w wodzie się rozkładają.
Miałam 3 ryby i taka nadprodukcja. Ale już się zatrzymały.
W ogródku Martki 23:35, 02 maj 2021

Do góry

Gaura ma korzeń palowy dorosła kilkuletnią nawet do 0,6 metra. Nie potrzebuję specjalnego drenażu. Wystarczy ją posadzić na podniesieniu, aby woda mogła swobodnie spływać i nie tworzyła zastoin. Jest to bardzo ważne jesienią i w zimie bo wtedy nadmiar wody powoduje gnicie lub przemarzanie korzenia od góry. Nie należy jej zbytnio podlewać znajdzie sobie sama wodę w glebie.

Należy ją przykryć liśćmi i gałązkami swierkowymi przed zapowiadanymi przymrozkami.

Pozdrawiam

Elu drenaż jest w związku z tym, że gaura ma plamy prawdopodobnie od nadmiaru wilgoci.
Drenaż jest prewencyjny.
W ogródku Martki 23:11, 02 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Johanka, dziękuje za inf., dam drenaż pod gaury. Anda jest skarbnicą wiedzy. Wielkie sadzenie szykuję po weekendzie, jak dotrą wszystkie rośliny. Muszę poustawiać i widzieć co i gdzie. Bardzo ekscytujący moment! U mnie jeden grab zatrzymał się kompletnie, jak miał pąki tak ma i nic, pozostałe już wypuszczają zielone wachlarzyki a on nic, biegam co pół h i wypatruję ruchu w listkach poczekam jeszcze chwile, jeśli nic to będę reklamowała.

Gaura ma korzeń palowy dorosła kilkuletnią nawet do 0,6 metra. Nie potrzebuję specjalnego drenażu. Wystarczy ją posadzić na podniesieniu, aby woda mogła swobodnie spływać i nie tworzyła zastoin. Jest to bardzo ważne jesienią i w zimie bo wtedy nadmiar wody powoduje gnicie lub przemarzanie korzenia od góry. Nie należy jej zbytnio podlewać znajdzie sobie sama wodę w glebie.

Należy ją przykryć liśćmi i gałązkami swierkowymi przed zapowiadanymi przymrozkami.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 22:50, 02 maj 2021

Do góry
Domy to się pokazuje w 1/10 albo wcale. Nigdy nie wiesz kto tutaj co obserwuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies