Ale które kaliny i które derenie bo rozstrzał jest dość spory. Kaliny burkwooda, koreańska i praska kwitły w ub. roku już w okolicy 20 kwietnia, a w tej chwili nie wykazują najmniejszej ochoty :-/ Dereń kwiecisty - najwcześniejszy, też już powinien. Czekamy...
Sylwia, to tak jak ja w ubiegłym roku Da się gdzieniegdzie wyhaczyć ciekawe odmiany
ł
Elu, spróbuj może znaleźć stanowisko z okapem iglastych drzew. Z tego co widzę u siebie, może mieć to duże znaczenie dla osłonięcia magnolii przed wiosennymi mrozami. Pozdrawiam
Witaj, czytam o stratach w kwitnieniu magnolii, szkoda, niestety nic no to nie poradzimy.
Czytam że masz magnolię Galaxy, pewno już Cię o nią pytałam, napisz czy oparła się przymrozkom? Moja będzie kwitła drugą wiosnę ale zeszłej wszystkie kwiaty zmarzły więc nie widziałam jej kwiatów na żywo. Tej wiosny jest tak u nas zimno, że ciągle jeszcze jest w pąkach, dopiero kilka zrzuciło osłonki ale kwiat jeszcze cię nie otworzył. Czy Twoja Galaxy ma liście duże i raczej z tych wiotkich, cienkich, nie takich jak Suzan- twardych.
Mam Ciągle wątpliwości czy mam ją czy jakąś inną.
Mirko, Galaxy nie oparła się mrozom, zakwitła tuż przed. Nie okrywałem jej i kwiaty przemarzły w całości.
Nie pamiętam dokładnie liści - są raczej typowe: dość jasne, wydłużone, nagie.
W przypadku "Galaxy" w pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na pokrój, bo jest bardzo charakterystyczny: wąski stożek z wyraźnym przewodnikiem. Żadna inna odmiana z rosnących u mnie nie ma tak regularnego pokroju małego symetrycznego drzewka (bez cięcia). Fotki w liściu słabe, bo Galaxy nie powtarza kwitnienia i nie mam powodu by jej cykać portrety.
I jeszcze jedno - pojedyncze kwiaty tylko na szczytach pędów.