Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agi2006 19:30, 02 maj 2021

Ale zakupy Marta! Wow! Nie mogę się doczekać aż pokażesz nam roślinki juz w docelowym miejscu! Będzie się działo! !!
Agi2006 19:33, 02 maj 2021

I zazdroszczę wycieczki do P. Danusi!
MiluniaB 19:40, 02 maj 2021

Czytałam na wątku u Danusiu, że byłaś w odwiedzinach. Szkoda, że pogoda nie dopisała
Alija 19:55, 02 maj 2021

Martka napisał(a)
Mimo deszczu wybrałam się dziś do ogrodu Danusi i Witka. Zaufałam nawigacji, a ta wyprowadziła mnie w pole w sensie dosłownym i przenośnym. Po czym obwieściła "Cel znajduje się po prawej stronie."

Marta! Ale miałaś wspaniałą wycieczkę, a że z przygodami , to też trochę urozmaicenia.
Mogłaś w realu zobaczyć Danusiną Anglię.
Myślę, że pomimo deszczu warto było. A wycieczkę przecież i tak trzeba powtórzyć, bo jak to w ogrodzie, każda pora roku wygląda inaczej, ba, co 2-3 tygodnie widoki się zmieniają.
Pozdrawiam!
Agatorek 22:19, 02 maj 2021

Super wycieczka .
Dobrze, że nie utknęłaś gdzieś w tym polu
nicol21 22:35, 02 maj 2021

Super taka wizyta!Też mam plan jakoś w wakacje tam pojechać, jeśli uda nam się pojechać do Polski na parę tygodni. Czy czas pobytu jest ograniczony czy rozkoszować można się przez prawie cały dzien. Chyba kanapki zabiorę hahaha
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Iwonka 22:37, 02 maj 2021

Cel znajduje się po prawej stronie, uśmiałam się
Ogród Danusi jest tak piękny, że w każdą pogodę warto go zobaczyć. My byłyśmy przed pandemią, chyba we wrześniu. Wkrótce znów się wybierzemy, tyle się zmieniło, przybyło. Cudowne inspiracje, nic tylko działać po powrocie
Z gaurą potwierdzam, im słabsza ziemia, bardziej zdrenowana, tym lepiej. I dużo słońca, bardzo dużo.
Do Neapolu też mi się chce, to miasto albo się pokocha albo po godzinie chce uciec do domu Byłam równe trzy lata temu, nie uciekłam Południowy rozgardiasz złapał za serce...
ElzbietaFranka 23:11, 02 maj 2021

Martka napisał(a)
Johanka, dziękuje za inf., dam drenaż pod gaury. Anda jest skarbnicą wiedzy. Wielkie sadzenie szykuję po weekendzie, jak dotrą wszystkie rośliny. Muszę poustawiać i widzieć co i gdzie. Bardzo ekscytujący moment! U mnie jeden grab zatrzymał się kompletnie, jak miał pąki tak ma i nic, pozostałe już wypuszczają zielone wachlarzyki a on nic, biegam co pół h i wypatruję ruchu w listkach poczekam jeszcze chwile, jeśli nic to będę reklamowała.

Gaura ma korzeń palowy dorosła kilkuletnią nawet do 0,6 metra. Nie potrzebuję specjalnego drenażu. Wystarczy ją posadzić na podniesieniu, aby woda mogła swobodnie spływać i nie tworzyła zastoin. Jest to bardzo ważne jesienią i w zimie bo wtedy nadmiar wody powoduje gnicie lub przemarzanie korzenia od góry. Nie należy jej zbytnio podlewać znajdzie sobie sama wodę w glebie.

Należy ją przykryć liśćmi i gałązkami swierkowymi przed zapowiadanymi przymrozkami.

Pozdrawiam
Johanka77 23:35, 02 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Gaura ma korzeń palowy dorosła kilkuletnią nawet do 0,6 metra. Nie potrzebuję specjalnego drenażu. Wystarczy ją posadzić na podniesieniu, aby woda mogła swobodnie spływać i nie tworzyła zastoin. Jest to bardzo ważne jesienią i w zimie bo wtedy nadmiar wody powoduje gnicie lub przemarzanie korzenia od góry. Nie należy jej zbytnio podlewać znajdzie sobie sama wodę w glebie.

Należy ją przykryć liśćmi i gałązkami swierkowymi przed zapowiadanymi przymrozkami.

Pozdrawiam

Elu drenaż jest w związku z tym, że gaura ma plamy prawdopodobnie od nadmiaru wilgoci.
Drenaż jest prewencyjny.
sarenka 11:09, 03 maj 2021

Marta, a ci w tych kartonach kupiłaś?

Moje sadzonki hakone aureola mają się słabo po posadzeniu, zobaczymy czy te zakupy w Albamar ruszą w tym roku