Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Szmaragdowy Zakątek 11:55, 11 lip 2017

Do góry
Margerytka40 – hortki jeszcze malutkie (większość posadzona jako małe, ulistnione patyczki), ale powoli pokazują na co je stać

Makusia – mi jest w czerni ładnie, ale przy tych temperaturach na dworze postanowiłam, że jednak zrzucę żałobę.
Magnolia kupiona na 40zł., ale już egzemplarze bardzo przebrane (no, za taka cenę to się ludziska rzuciły). Jeśli będą w przyszłym roku to się chyba skuszę na jakąś jedną sztukę.
Pink Anabelle okropnie poszarpana w czasie ostatniej nawałnicy, ale bardzo ją poprosiłam, żeby jakoś wstała i dała radę bidulka.

Krys – Krysiu, Pink Anabelle od razu jest różowa...ona nigdy nie jest biała.
Twoje hortki jeszcze nie mają kwiatów ??? To dlaczego moje już kwitną ? Przecież one prawie po sąsiedzku...

AnnaCh – co Wy z tymi hortkami...jakie wielkie? I naprawdę nigdzie jeszcze nie kwitną tylko u mnie ??? Hmmm...coś jest z nimi nie tak...
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:39, 10 lip 2017

Do góry
Witam, posiadam ziemię, na ktorej w ciagu kilkunastu lat posadzilem od zera wiele gatunkow drzew lisciastych i iglastych, w tym takze owocowych, ostatnio wyrosło "cos" spod schodka, ale nie potrafie przyporzadkowac go do zadnego gatunku ktory juz mam i ktory moglby sie zasiać. To co wyrosło podobne jest troche do np wiązu, leszczyny, jażąbu, mam takze jesiony, orzechy, kasztan jadalny, migdałowiec, magnolia, i wiele innych gatunków, ale niestety w 100% nie pasuje mi zaden.. Focia w załaczniku, prosze o pomoc w identyfikacji
Szmaragdowy Zakątek 10:48, 10 lip 2017

Do góry
Migdałek spory był, ale w czerni długo nie pochodziłaś I dobrze- przecież trzeba jakoś dalej żyć -wystarczy, że będzie w pamięci i w sercu ten migdałek
Magnolia rzeczywiście zgrabnie już wyglądająca i pokaźna! Hortki super, ale pink są nieźle pink
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:47, 07 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
moje faworytki
niskie lilie orientalne, intensywnie pachnące
ale chyba z miejscem nie trafiłam, nic do przeniesienia
choc do kwiatów tawułek róż i biel pasuje
drzewko to magnolia Piruettka

Jakie Ty masz tawułki! Normanie padłam. U mnie zamierają co roku, co mnie doprowadza do rozpaczy, bo uwielbiam je.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:53, 06 lip 2017

Do góry
moje faworytki
niskie lilie orientalne, intensywnie pachnące
ale chyba z miejscem nie trafiłam, nic do przeniesienia
choc do kwiatów tawułek róż i biel pasuje
drzewko to magnolia Piruettka

kwiat duży

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:30, 06 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Niebieskie uszy myszki dumnie się prężą:
Jestem z nich dumna:

ładne masz te uszka a co do dumy to powinnaś mieć wiele powodów
Ogródkowe perypetie:) 10:02, 06 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Opisz te rabaty obok pergoli, białe, kremowe ale z jakimi roślinami? Bo biel i kolory to całe bogactwo niuansó. Ja bym intuicyjnie dała Zephiryne Drouhin albo coś w takim mocnym różu. Morelowy też fajny - polecam Gislaine & Feligonde (tylko trzeba pilnować kopczyków i zabezpieczeń).

A co stoi na przeszkodzie, żeby mieć warzywnik już teraz?

Miejsce Pszczółko

Róż mówisz.. takiej będę szukała. Tak to to miejsce, które cytowałaś. Tam są róże w różnych odcieniach różu, pudrowego różu i kremu. W tym czosnki, naparstnice, trawy, werbena też - aczkolwiek nie kwitnie I wielka rutewka Delava'ya, biała

A na przeciwko.. róże tylko białe, kremowo-żółte, biała serduszka, białe margaretki, białe lilie, na dole ubiorek..i magnolia.

Popatrzę na te, które mi napisałaś. Musi być mocny akcent
Wrzosowisko 00:57, 06 lip 2017

Do góry
Magnolia, jeśli osłonięte miejsce to klon japoński, miłorząb, grujecznik lub ładny klon.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:25, 05 lip 2017

Do góry
Ojejjj, jakie słodkie !!!

magnolia napisał(a)
Jestem z nich dumna:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:18, 05 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Jestem z nich dumna:

Magnolio, myszki cudne! I jakie duże kępy.
Też mam (dzięki Kuklikowi), ale kępki mniejsze.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:02, 05 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Kasiu pewnie bywaja zajęte... na chwilkę. Gosia siada, robi rzut okiem wokoło i wstaje- poprawia, piele, przycina. Jak kończy to ma brudne łapki i ziemię w butach, liście we włosach, więc zmyka do łazienki. Wciąż zamierza wrócić za moment na ten leżak, ale w kąpieli zasypia.
Tak myślę, z autopsji brałam.

Jakie to znajome
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:28, 05 lip 2017

Do góry
Jestem z nich dumna:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:24, 05 lip 2017

Do góry
Kasiu pewnie bywaja zajęte... na chwilkę. Gosia siada, robi rzut okiem wokoło i wstaje- poprawia, piele, przycina. Jak kończy to ma brudne łapki i ziemię w butach, liście we włosach, więc zmyka do łazienki. Wciąż zamierza wrócić za moment na ten leżak, ale w kąpieli zasypia.
Tak myślę, z autopsji brałam.

Dla odmiany czas na zmiany... 18:08, 03 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

Jeszcze alternatywnie wrzucam klon strzępiastokory- piękny tez tylko nie rośnie zbyt szybko.
Strzępiasokory potrafi mieć metrowe przyrosty, więc chyba nie jest tak źle z tą prędkością.
Dla odmiany czas na zmiany... 17:41, 03 lip 2017

Do góry
beta napisał(a)

Cześć
Lubię jak rzucasz okiem na mój ogród ☺
A tu jeszcze słyszę że go lubisz☺ merci ☺
Na szalwiowej ciągle brakuje drzewa...ma być jarząb lub jak to nie będzieto może zdecyduję się na ŚŚ?co Ty na to?
Widziałaś? Zastąpiłam zurawki bodziszkiem...na razie jeszcze nie ma co pokazywC

SS tez będzie świetna. dziś w szkółce widziałam je - piękne były, wielkie, poprowadzone na trzypniowe. Kosztowały jedyne 3380 zł.
Ja mam taką za 120 i jestem z niej dumna.
SS kupuj juś poprowadzone choć troszkę, żeby nie walczyć z puszczanie 50 nowych pędów co sezon

Jeszcze alternatywnie wrzucam klon strzępiastokory- piękny tez tylko nie rośnie zbyt szybko.

Dla odmiany czas na zmiany... 13:51, 03 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Ależ ja lubię ten ogród!
Powojniki masz zjawiskowe!
Seslerie zawsze możesz ściąć jeśli gniecie perowskię
Tłusto masz na rabatach, zdecydowanie

Cześć
Lubię jak rzucasz okiem na mój ogród ☺
A tu jeszcze słyszę że go lubisz☺ merci ☺
Na szalwiowej ciągle brakuje drzewa...ma być jarząb lub jak to nie będzieto może zdecyduję się na ŚŚ?co Ty na to?
Widziałaś? Zastąpiłam zurawki bodziszkiem...na razie jeszcze nie ma co pokazywC
Dla odmiany czas na zmiany... 12:27, 03 lip 2017

Do góry
Ależ ja lubię ten ogród!
Powojniki masz zjawiskowe!
Seslerie zawsze możesz ściąć jeśli gniecie perowskię
Tłusto masz na rabatach, zdecydowanie

Ogród Małej Mi 2017 08:51, 02 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
chłopaki słodziaki, dzwonki brzoskwiniolistne do pozazdroszczenia.
Pięknie masz!
Ania, akant juz ma pąki u Ciebie?- nie mogę się doczekać, a nic w tych liściach nie widać, nie kluje się. Rok temu kwitł,to co, co drugi rok będzie łaskawie zakwitał?

Odpowiedziałam???? Nie pamiętam, a nie będę się przekopywać.

Akant kwitnie pięknie co roku i bez problemu. Liście są ogromne, ale kwiat wybija ponad liście.
Niestety w tym roku kwiaty ma malutkie i wygląda mizernie, ale to wszytko przez to , że go wiosną (maj???) przesadzałam,jest ogromy wiec go poturbowałam mocno. Pociechy w tym roku z niego mieć nie będę ale cieszę się ,że żyje. Fatalnie znosi przesadzanie. Przynajmniej w okresie jak już rośnie i ma liście.
Musiałam przesadzić bo mi pożerał rododendrona

Może Twój świeżo sadzony i dlatego tak strajkuje. Mam siewki nieruszane i kwitną, są jak najbardziej normalne, tylko, ze to młode to jeszcze nie takie ogromne.

Ten rok dla mojego ogrodu jest chyba najgorszy ze wszystkich lat.. liczyłam, że rośliny lata i jesieni będą już dobre.. ale niestety też zawiodło dużó.. w tym wszystkich to róże wypadają i tak najlepiej
A akant zawsze był wielki jak ja.. a w tym roku jest mniejszy od średniej hosty

Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:30, 01 lip 2017

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Cześć, na wstępie - przepiękny ogród
Nie mogłam sie oderwać
Ja dopiero urządzam swój i mam kilka pytań, na które może mogłabyś odpowiedzieć?

Co masz posadzone z magnolią?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701432/original.JPG

Co to za trawy i to bordowe?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/760869/original.JPG

Czy to stipa pony tails?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701454/original.JPG

To jeżówki i jakieś trawy?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1323600/original.JPG

Pozdrawiam serdecznie,
Ewa

Witaj Ewo
Pod magnolia było juz sporo zmian. Na tym zdjeciu jest stipa z czosnkami. Na kolejnym , na ktorym ja pokazujesz jest w innej fazie. To stipa pony tails, ktora rosnie i rozsiewa sie u mnie juz od 5 lat
Brązowa trawki to Buchanani , na tym zdjeciu rosły równiez zurawki Palace purple, ktorych juz nie ma , bo zzarły je opuchlaki. Zielona trawa to carex morrowi variegata - gorąco polecam te zimozielona roslinę
tak to stipa z jeżówkami southerm bells
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies