Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Miniaturowy ogródek 10:23, 16 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród przede wszystkim wymaga pracy, Jak jest duży wymaga pracy i czasu, oraz systematyczności. Bez tego nie będzie piękny. Same chęci nie wystarczą.
Najłatwiej zadbać o trawnik, bo to tylko praca nasza jest i...woda oraz nawóz oczywiście.

i to jest cenna rada dla mnie systematyczność!!
Cały rok w ogrodzie 09:27, 16 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łucjo, po ile płaciłaś te giganty czosnki?

Danusiu ,nie pamiętam ,ale były drogie ( u nas czosnki są niestety drogie), kupilam tylko dwa, z myślą o rozmnożeniu, niestety jeden wykopałam wiosną zgniły .
Miniaturowy ogródek 23:52, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mogę podjechać w środku tygodnia wieczorem i przęsło zdjąć. Dziś podlałam wszystko. Poza tym lustro przyjadą montować, jestem gotowa wtedy podlać.

Danusiu - jesteś niesamowita, bo znajomi albo rodzina może by powiedzieli, że nie przyjadą, bo po co, a Ty sama zadbasz o to, aby ogród był podlany - chapeau bas
Miniaturowy ogródek 23:11, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mogę podjechać w środku tygodnia wieczorem i przęsło zdjąć. Dziś podlałam wszystko. Poza tym lustro przyjadą montować, jestem gotowa wtedy podlać.

DANUSIU WIELKI SZACUN !!!
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 23:05, 15 cze 2012

Do góry
Już przeniesione
Miniaturowy ogródek 23:03, 15 cze 2012

Do góry
Ogród zapachów u Jasi 22:48, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowite masz kwiaty,:

Danusiu kochana, w tym roku na ogród spadają iście plagi egipskie. Gdy już otrząsnęłam się ze strat pozimowych , podzieliłam to co dało się podzielić żeby zapełnić luki , powróciłam do roślin jednorocznych ( powinny zakwitąć za miesiąć nasturcje, aksamitki,astry, ..), zakwitły piwonie i róże i zrobiło się nareszcie ładnie to przyszły deszcze i zniszczyły kwiaty. Dzisiaj wycięłam zbrązowiałe kwiaty piwoni i róż (4 pełne wiadra) i to jeszce nie wszystkie.
Tylko róże pnące rosnące pod dachem wyglądają dobrze.

Miniaturowy ogródek 22:29, 15 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można, na dno daj, albo przemieszaj z glebą. Nie może być świeży

Nie jest świeży, ale moc zapachową ma
Mam nadzieję że już niedługo będę sadziła hortensje, Rh, magnolię, bukszpany więc dam im trochę do zasilenia
Miniaturowy ogródek 22:21, 15 cze 2012

Do góry
Można, na dno daj, albo przemieszaj z glebą. Nie może być świeży
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 22:21, 15 cze 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jolu zza miedzy,życzę ci szczerze,
by Twój ogród znów kwitł w realu,
a nie na papierze.....
Początki zwykle bywają trudne,
ale efekty w końcu będą cudne!
.

Serdecznie pozdrawiam w dniu imienin

Ogród zapachów u Jasi 22:18, 15 cze 2012

Do góry
Niesamowite masz kwiaty, Maja w ogrodzie będzie zachwycona, a my też jak to obejrzymy w telewizji
Cały rok w ogrodzie 22:17, 15 cze 2012

Do góry
Łucjo, po ile płaciłaś te giganty czosnki?
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 22:14, 15 cze 2012

Do góry
Nie ma problemu z przeniesieniem, wystarczy mi podać gdzie mam przenieść i jaki wątek.

A gdzie chcesz - czyli do jakiego działu?
Miniaturowy ogródek 22:09, 15 cze 2012

Do góry
Ogród przede wszystkim wymaga pracy, Jak jest duży wymaga pracy i czasu, oraz systematyczności. Bez tego nie będzie piękny. Same chęci nie wystarczą.
Najłatwiej zadbać o trawnik, bo to tylko praca nasza jest i...woda oraz nawóz oczywiście.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:02, 15 cze 2012

Do góry
Czas podlewania zależy w szczególności czy ziemia jest piaszczysta czy gliniasta, czyli jak zatrzumuje wodę z podlewania.

Potem kolejny powód czy trawnik jest w słońcu czy w cieniu.

Czasy nawadniania zależą od rodzaju zraszaczy, rotacyjne (obrotowe) powinny chodzić dłużej, a statyczne (nieobrotowe) powinny chodzić krócej) .
Nie wolno łączyć w jedną sekcję zraszaczy rotacyjnych i statycznych

Trzeba wiedzieć ile litrów na minutę wylewa jeden zraszacz bo przecież nie wiem, jakie masz zraszacze, a więc trudno mi powiedzieć ile czasu powinny chodzić.

Na trawnik wg polskiej normy pogodowej powinno spaść na 1 m2 od 5 nawet do 20 litrów wody dziennie..
Te 5 l to ziemia gliniasta, a 20 piaszczysta.

Można codziennie 5 l na m2, ale to tez zalezy od gleby, Lepiej rzadziej co 2-3 dni, ale wtedy 15-20 l na m2.

Jak już trawnik dostaje wodę systematycznie i w odpowiedniej ilości, te czasy a lepiej dni w tygodniu mogą być skrócone.

Zrób odkrywkę po podlewaniu i zobacz na jaką głębokość woda przesiąkła i czy dotarła do korzeni trawnika.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 21:57, 15 cze 2012

Do góry
Ponakłuwaj go takim aeratorem z rurkami, potem przegrab piasek aby wpadł w te dziury.

Albo takim

To jest o takim napowietrzaniu i co ono daje. Są rysunki przekroju trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika
Miniaturowy ogródek 21:43, 15 cze 2012

Do góry
To jest świadome przesadzanie, ciężkie, trudne ale z sukcesem.

Obkopujemy daleko, poza obręb korzeni ile się da.

Prawie gotowe, potem podbieramy od spodu i wciągamy na szmatę i eksportujemy na nowe miejsce.

Po posadzeniu w dobrą ziemię dla iglaków obficie podlewamy i zraszamy. Ściólkujemy korą.
Miniaturowy ogródek 21:42, 15 cze 2012

Do góry
tutaj linki o przesadzaniu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/524-przesadzanie-starszych-iglakow

https://www.ogrodowisko.pl/watek/786-przesadzanie-roz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/863-przesadzanie-piwonii
Miniaturowy ogródek 21:39, 15 cze 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Pieknie to wyszło Danusiu jesteś niesamowitą czarodziejką Jednak widok z góry przed i po robi niesamowite wrażenie!
Gabi gratuluję pięknego ogrodu !!!

Danusiu to jak to jest z tym świadomym przesadzaniem o którym pisałaś kilka dni temu? Wyjaśnisz nam jak to robić z głową i z jak najmniejszą szkodą dla roślin?

Po pierwsze rośliny nie moga być suche (bryła korzeniowa). Trzeba kilka dni wczesniej podlewać.
Po drugie duże drzewa trzeba najpierw okrążyć rowkiem, a potem dopiero podkopywac wgłąb z jak największą bryłą ziemi.
Cały czas myślimy o tym, gdzie przesadzić i od razu tam kopiemy odpowiedniej wielkości dołek, żeby było miejsce na podsypanie nowej, żyznej ziemi.

Potem po przesadzeniu formujemy miskę i obficie zalewamy. Wieczorem zraszamy roślinę, a w upały cieniujemy (rozciągamy siatkę cieniującą).

Bryłę ściółkujemy korą, aby woda wolniej wyparowywała.
Nie dopuszczamy aby ziemia obsypała się z bryły. Najlepiej położyć ją na płachcie i przenieść w dwie osoby, a nie ciągnąć rozwalonej bryły po ziemi.

Po prostu świadome przesadzanie oznacza nasze myślenie i dbałość zarówno przy podkopywaniu jak i przy sadzen iu, a nie działanie dla naszej wygody.

Przesadzanie to ciężka praca. Drobne roślinki wkładamy w doniczki lub worki po korze i podlewamy, ustawiamy w cieniu (jeśli jest taka możliwość).
Mój mały raj na ziemi :) 21:32, 15 cze 2012

Do góry
To super zabawa, a ja lubię gapić się jak woda delikatnie syczy i sobie leci

Aniu, nie masz dzisiejszych zdjęć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies