Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 08:06, 13 cze 2014

Do góry
Tak to konkretnie wygląda:

Wczoraj wieczorem jak wyszłam kolejny raz przyjrzeć się tym biednym hortensjom odkryłam wreszcie co to jest. To są ślimaki te bez domków. W dzień ich nie było widać, tylko same skutki. Myślałam, że ślimaki zjadają same liście a okazało się, że lubią tez korę.
Ogród cichy i przytulny 08:00, 13 cze 2014

Do góry
Oj te twoje hortensje! Jak rozwiną kwiaty to dopiero bedzie szał! Zazdraszczam, ale pozytywnie!
I tu zostaje na poranną kawkę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:00, 13 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Okoliczne koty, się raczej do nas nie zapuszczają, bo moje własne pilnują swojego rewiru, przysposobiony jest, bo chce....pomimo tego ,że jest tłuczony na non stopie przez Grafita, kota łobuza

Różaneczniki - choroby i szkodniki 07:54, 13 cze 2014

Do góry
Witam o poranku
wczoraj zrobiłam kilka zdjęć i rzeczywiście mszyce znalazłam ale znalazłam jeszcze inne potworki oto ich zdjęcia
aaa i więcej listków pokryło się białym nalotem
ten zielony robaczek nie mam pojęcia co to jest (ost. zdjęcie na wewn. str. liścia - mszyca ?)
był jeszcze jeden nie wiem jak to nazwać coś jak muszko-komar bardziej pod komara podchodziło może z tej larwy (fruwał sobie z listka na listek)
zdjęcie dam za chwilkę
Miejsko & sielsko 07:49, 13 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Przyszłam podglądnąć Twoją donicę z hortensją i dzikuską lawendą, czy to ta kompozycja? (albo ja ślepa albo lawendy nie ma )
Ewuś, mogłabyś zrobić takie zdjęcia z bliska dla mnie ?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:44, 13 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Myślę podobnie tu, na Ogrodowisku spotykam wiele ciepłych i wrażliwych osób. Podobno ogrodników wiele łączy z filozofami
Kotek śliczny Do nas przychodzą koty sąsiadów i chociaż unikają ludzi, niektóre z nich czują się u nas bardzo swobodnie.

Okoliczne koty, się raczej do nas nie zapuszczają, bo moje własne pilnują swojego rewiru, przysposobiony jest, bo chce....pomimo tego ,że jest tłuczony na non stopie przez Grafita, kota łobuza

Co się stało kwiatom ... 07:16, 13 cze 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
A ja mam niedługo urodziny, chyba nie wymyślę lepszego prezentu dla siebie nie wytrzymam do jesieni

To wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń różanych

Co się stało kwiatom ... 06:56, 13 cze 2014

Do góry
Coś soczystego na kolejny piękny dzień

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:55, 13 cze 2014

Do góry
Wczoraj nie pokazałam Wam jeszcze dwóch zdjęć.
Mój trawnik woła o pomstę do nieba.
Marnieje z tygodnia na tydzień .

Trzeba go nawieźć - mieliśmy kupować wózeczek do nawozu - ale kiedy ja miałabym to zrobić
Nie wyrabiam z tym co mam.

2 chwasty,te z zeszłego sezonu i nowe okazy .

Kwiaty mam teraz już tez na trawniku

I mój ulubiony kolor pojawił się też w trawie
Ciemne babki

Moi ogrodowi śpieszyli się już do kolejnego ogrodu.........więc chyba musimy kogoś wziąć do nawożenia i uporania się z chwastami - ja chyba nie dam rady...bo już pojawiają się pierwsze chwasty .

Mam jeszcze takie pytanie czy ściółkujecie czymś truskawki i poziomki????
Co się stało kwiatom ... 06:52, 13 cze 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Wpadłam na ogrodowisko specjalnie, tylko do Ciebie, bo przecież miałaś pokazać mi róże. Eden mnie powalił, piękne kwiaty, ale róż chyba mi nie pasuje Czajkowski kolejna.

wchodziłam na ich stronę, ale wyboru jeszcze nie dokonałam, nie mam czasu na nic, a przecież muszę jeszcze rabatę dla nich przyszykować, a to wiąże się z kolejnym przesadzaniem ...
Buziaki, dzięki ogromne

Aga biała, historyczna Wys.2 m, Szer.1,5m, łatwa w uprawie,nie przemarza, nie wymagająca, i cudna, niewinna uroda, z zielonym oczkiem,
Różaneczniki - choroby i szkodniki 02:26, 13 cze 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Popełniłam kilka błędów i przyznaję się do tego. Posadziłam dwa rodki na rabacie z agro tkaniną zwaną szmatą, do tego w pełnym słońcu. Po zmierzeniu kwasomierzem ph okazało się, że jest 7(zdecydowanie za wysokie) , na efekty nie trzeba było długo czekać.
Tak wyglądały pod koniec kwietnia 2014
1

2

W pierwszych dniach maja zdecydowałam się je przesadzić na nowe miejsce. Cała rabata ma 0.90 x 1.80 ziemia z rabaty była wybrana na gł ok 60 cm, jako podłoże oba rodki dostały torf kwaśny 1:1 z ziemią ogrodową, jednakowo są podlewane bo są oba na tej samej rabacie. Przy przesadzaniu przepłukałam bryły korzeniowe bo były bardzo zbite. Oba rodki dostały opryski zalecane do Rh. Dziś wyglądają tak.
1

2

O ile rodek oznaczony 1 robi wrażenie zdrowszego to martwi mnie oznaczony 2
Mam wrażenie że on tak jakby zamarł, zatrzymał się w miejscu już na jesień ubiegłego roku. Pąki wyglądają na zasuszone, nie kwitł w tym roku, zwinięte, obwisłe liście i ma tylko jeden nowy przyrost.
Jak mogę mu pomóc.

Ale ma przyrost!Więc walczy Oklapł po przesadzeniu ? Zobacz czy nie zalany .... oraz czy go nie przysypałaś zbyt mocno. Rh mają zbite bryły korzeniowe - to normalne. Niepokoić może fakt - ta opcja była sugerowana w jednej z odpowiedzi - nadmiernie zbita bryła korzeniowa po wyjęciu z doniczki, taka którą trudno ruzluźnić bez noża. Nie wiem o której sytuacji pisałaś i dlaczego płukałaś te korzenie. Czy podczas przesadzania bryła miała ciągle kształt donicy czy go straciła?
A co to za opryski ? I co to za kapryśna odmiana ?
Ogród cichy i przytulny 01:39, 13 cze 2014

Do góry
I ten mój półcień

Ogród cichy i przytulny 01:35, 13 cze 2014

Do góry
W upalne dni podcinałam daglezje - powstaje mini lasek i miejsce na nowe nasadzenia

podcieliśmy graba (odsłoniliśmy rabatę z hostami i yukami) i orzech włoski

Ogród cichy i przytulny 01:26, 13 cze 2014

Do góry
Perukowiec

Ogród cichy i przytulny 01:24, 13 cze 2014

Do góry
Mój "sad" - a w nim az dwie jabłonie a dużą ilością jabłek

Mój mąż ją przyciął
Ogród cichy i przytulny 01:22, 13 cze 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Zadanie domowe zaliczone na 5+ , niestety 6 wchodzi w rachubę jedynie gdy sprawdzę osobiście faktycznie rosnące roślinki
Dziękuję.
Ja właśnie boję się troszkę typowo bylinowych rabat... i ogólnie chyba bardziej podobają mi się mieszane...

Hortka będzie miała moc kwiatów... piękna

Należę do osób ambitnych i chciaąłbym 6 - zapraszam do mnie wpadaj tylko daj znać Już nie mogę doczekać się kiedy dostanę maxa
Ja też bałąbym się rabat czysto bylinowych lubię "spietrzenia" czyli krzewinki jakieś krzaczki, drzewa muszą wejść do gry
Tak jak na tym zdjęciu są bylinki : funkje, trawki, rozchodniki ...., krzewy a za nimi drzewa

Ogród cichy i przytulny 01:10, 13 cze 2014

Do góry
Moja koza - z początków naszej budowy - nie potrafię jej wyrzucić

moje pomidory

"warzywniak" - mini ogródeczek
Ogród cichy i przytulny 01:08, 13 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Kilka dzisiejszych fotek

Rozbawiła mnie ta 'koza'
Ogród cichy i przytulny 01:03, 13 cze 2014

Do góry
Kilka dzisiejszych fotek

Ogródek Agam 01:01, 13 cze 2014

Do góry
Ładną obwódkę dadzą te bukszpany, ale chyba planowałaś dalej przy tarasie. Mi się podoba takie wejście w prostokąt tarasu. Danusia tak zrobiła w ogrodzie z lustrem:https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=210 - ostatnie zdjęcie na tej stronie, a tu (nie mogę znaleźć wśród setek stron) Danusia pokazała kawałek projektu, który mi się bardzo podoba - linia bukszpanów przecina jakby taras:
Twój pomysł jest podobny, powinno wyjść fajnie. Tylko u ciebie jest jakby odbicie lustrzane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies