Nie może być takie rozwiązanie, bo podlewa w "koło" i nierónomiernie, lepszy wachlarz jak Sebek pokazał. Zraszacze muszą do siebie dolewać aby równomierny opad wody był.
Przy przestawianiu zraszacza tak samo musisz chodzić po wschodzącej trawie. Moim zdaniem lepiej dać wachlarz bo ma większy zasięg.
Przy podlewaniu trawnika zraszaczami rotacyjnymi musisz je mieć rozmieszczone jak w prawdziwym nawadnianiu, zasięgi, kąty "lania" wody. Dysze można dobierać do każdego rodzaju zraszaczy jest ich kilka do wyboru.
Trawa od chodzenia, nawet wchodząca się nie zniszczy, a nawet lepiej ukorzeni.
Czyli, o ile dobrze rozumiem, zwykły nawóz dałby mi znacznie szybciej widoczny efekt?
A czy jest cos jeszcze oprócz podlewania i koszenia czym mogłabym polepszyć jej stan? Widzę, że po wczorajszym deszczu jej stan jest znacznie lepszy
Oczywiście nawożenie i docięte brzegi trawnika mogą poprawić jego wygląd.
Poczęstowałam swój trawnik florowitem do trawników, 100 dni około 2-3 tygodnie temu.Niestety rezultat marniutki, tworzą się jaśniejsze miejsca. Słowem szału nie ma.Po saletrze był jednakowy i bardzo fajny. Czy mogę posypać mu teraz jeszcze coś, czy przez trzy miesiące będę patrzeć jaki jest marny?
Posyp jaśniejsze miejsca i podlej nawóz po posypaniu.
Albo jasne placki polej magiczną siła do trawników. Po dwóch tygodniach równo rozsiej zwykły nawóz ale nie 100 dniowy do trawników. Rozsiej równo, placki spowodowane były nierównomiernym rozsianiem nawozu, lub nierównomiernym rozpuszczeniem.
W książce o ochronie drzew i krzwó wyczytałam że na miodownicę działa preparat o działaniu kontaktowym z grupy pyretroidów np Sherpa 10 EC - ale takiego nigdy nie widziałam.
Confidor jest na szkodniki na iglakach, jak również Mospilan powinien pomóc.
Mieliśmy go w jednym z ogrodów (Moniki). Rósł sobie jako soliter na trawniku.
Ale co roku połowa go ubywała, w końcu wylądował na śmietniku
a jego miejsce zajęła sosna limba
Można próbować opryskiwać Bioczosem, a z fungicydów Bravo 500 SC lub Folpan 80 WG 0,2%, Sarfun 500 SC lub Topsin M 70 WP 0,1% zamieniając preparaty w ciągu roku.