Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 10:14, 28 kwi 2021

Do góry
Już skosilas trawniczek u ciebie ciepło więc trawka szybciej rośnie. Mój trawnik po wertykulacji na dodatek zimno to powoli rośnie. Ale jak tylko będzie cieplutko to będzie rósł z nawiązką.

Judaszowiec to nie problem z przezimowaniem problem czy nie omarzna mu kwiaty np teraz przy -4.

W dzień wczoraj i dziś ładna pogoda.

Pozdrawiam

Ogrod stewardessy 10:05, 28 kwi 2021

Do góry
Widzę, że generalny remont trawnika. To dosyć duży trawnik Kamila.
Jak chcesz mieć ładny nie wysoki trawnik to kup nasiona Wimbledon.

Przed zasianiem trawy rozsieja najpierw nawóz wiosenny nie dużo, ale równo wszędzie. To ędzie dobry start rozgrab z ziemią potem przysyp lekko ziemia do trawnika, nastepnie wysiej nasiona lekko przegrab i zwaluj lub odwrotnością grabi przyciśnij (wklepac). I podlać. Pisze do ciebie a nie do eMa.

Zasiej jak będzie cieplo. To co podałam zrób przed samym wysiewem. A jak z chwastami nie wyrastają?
Jak wyrosną po siewie szybciej od trawy tym się nie przejmuj to jednoroczne skosisz i po nich.
Jakby co to pytaj zawsze doradcze.

U nas znowu mokro padalo rzeki pełne.

Ogrod stewardessy 09:47, 28 kwi 2021

Do góry
Witam Kamila

Piękny ten bukszpan tfu tfu..mam podobną kulkę tylko jedna ćma się nie czepia.
Sasanka przepiękna a jaka duża Kępa.
W tym roku kupiłam nasiona i będę siała do gruntu. Mam dużo różnych nasion bo im też nie mogę się oprzeć. Nakuoie i nie wysiewamy, ale w tym roku powiedziałam sobie że muszę wysiać niech powoli rośnie.
W zeszłym roku wysialam naparstnice i ładnie urosły mam nadzieję, że w tym zakwitną.

U nas też dzisiaj mróz o 6 rano w Wawie ok -1, ale na wsi pewnie -3-4.
Pewnie wiśnia i bzy pomarzly. Nie mogę sądził kszakiw wcześnie kwitnących bo szlak trafia w ciągu jednego dnia.

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:01, 28 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Mikuś

Oglądam od końca któraś stronę i myślę, że masz dużo kulek do przycinania na ziemi i w powietrzu trzeba być nie złym fryzjerem aby to wszystkim ogarnąć wymodelowac. U mnie jeden bukszpan 3 kule i ledwo daje radę raz do roku tnę.

Mam tych jałowców sporo ale nie wysilam się przycinam dookoła i zrobione.

Nie boisz, że sąsiada dach że stodoly przy większym będzie w twoim ogrodzie. Ja to bym nie wytrzymała. Tam gdzie mam działkę też parę takich gospodarstw jest. Nawet jeden pijak mi się kłania.

U ciebie ciągle słonko świeci. Wszystko takie radosne. U nas zanosi się na mróz zawału dostanę jak zmarzną rośliny

Pozdrawiam

Ela, przycinania mam ogrom. Cisy z tyłu domu, żywopłoty od ulicy, cisy żywopłoty 3 na ogrodzie, topiary, żywopłoty bukszpany itd. Zajmuje to sporo czasu, a najwięcej sprzątanie.
Oczywiście boję się tej stodoły, że się zawali albo jakiś pożar, bo tam pełno słomy!!
Ogród mam bardzo słoneczny, a ostatnio słonko na okrągło.
U mnie magnolie oberwały, reszta nie wiem, na razie nie mam czasu na ogród. Buziaki
Mirkowy ogród (początki) 20:50, 27 kwi 2021

Do góry
U ciebie jakiś inny klimat jak hortensje ruszyły. U mnie baptysja taka sama może ciut mniejsza. Gaura cieszę się że wypuściła. Siewki od razu trzeba przesadzać nim korzeń palowy wypuści. Szkoda mi tej różowej trudno może jeszcze kupię i raz doświadczenie zrobię bardziej nakryje. Albo nasiona zbiore.

Nie zaglądałam pod rozplenice ale pewnie też wypuszcza wszystko się opóźnia

Dzięki również miłego dnia

E tam inny klimat U ciebie bardziej ogród osłonięty a u mnie jedna strona to jeszcze nie za bardzo. Tu gdzie Serby mam.
Za Serbami jest żywopłot liściasty ale słabo rośnie i do wymiany jest.
U mnie nie wszystkie mają już pąki rozwinięte wiec nie martw się .
Ten tydzień ma być już cieplej
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:29, 27 kwi 2021

Do góry
magdalena_papke napisał(a)

Pięknie dziękuję, a czy istnieje jakaś inna metoda? Zależy mi aby nie stosować nawozów mineralnych
m.

Istnieje np trociny sosnowe lub igliwie sosnowe, ale pewnie tej naturalnej metody nie chcesz. To naturalne środki długo rozkładające sie. Ziemia kwaśna lub forf efekt krótkotrwały. Spróbuj poczytać trochę w internecie o kwasowości gleby.

Siarczan amonu zakwasza glebę zaraz a o to chodzi. Zresztą jak jest taki problem z zasadowości to trzeba kontrolować dosyć często ziemię. I mieć w zanadrzu dobra metodę czyli w postaci siarczanu.
Ogród w Klein Kottorz 11:53, 27 kwi 2021

Do góry
Danusiu wysłałam priv.
Ptasi gaj 09:13, 27 kwi 2021

Do góry
Te magnolie rosną w zacisznych miejscach tak że wiatr im nic nie zrobi. Jedna ta biała przy budynku w rogu z dwóch stron ściana biała. Różowa w otoczeniu drzew i kościoła.
Dzisiaj o godz 6 rano było na zerze u mnie w Wawie na odkrytych przestrzeniach pewnie ok -2, -3. Te przemrozki są najgorsze zniweczą kwitnięcie krzaków. Tulipanom nic się nie stanie musiałby być mróz powyżej 5 stopni.
Taka to wiosna jakbym miała magnolie to bym płakała każda wiosnę z żalu po stracie.

W Powsinie mamy piękne arboretum z magnoliami.

Pawie na terenie przynależącym do kościoła siedzi pod swierkiem

Za drzwiami do ogrodu... 00:06, 27 kwi 2021

Do góry
Aniu zaglądam kilka stron wstecz bo tak ładnie u ciebie i w domu i w ogrodzie.
U nas to jeszcze długo tak kwitną w ogrodzie nie będzie. Zimno, raptem 3 dni ciepła od dzisiaj lodownia znowu wróciła.

W zeszłym roku kaczeńce u mnie kwitły pełna parą teraz ledwo co z ziemi wychodzą. Drzwi piękne zapraszające do ogrodu.

Pozdrawiam i zdrowia życzę

Elu, dziękuję ,za miłe słowa! W domu wzięło mnie na zieleń w tkaninach i dodatkach.
Mimo ciągłego zimna kwitnień coraz więcej, ale oczywiście opóźnienie jest w porównaniu z zeszłym rokiem.
Jestem zła na tą pogodę i nie mam ochoty działać w ogrodzie w taką zimnicę. Kilka przeróbek zaczętych, czeka... na mnie, a ja na ciepełko
Dobrze, że wertykulacja i nawożenie trawnika zrobione i było już pierwsze koszenie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:58, 26 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

a teraz odnośnie rzeźbienia
to moje dzieła, z rozlazłych jałowców, bardzo je lubię, zimą i wczesną wiosną dają życie w ogrodzie

w tle sąsiada stodoła, oni pod 90, nikt tam nic nie naprawia i nie upiększa

Witam Mikuś

Oglądam od końca któraś stronę i myślę, że masz dużo kulek do przycinania na ziemi i w powietrzu trzeba być nie złym fryzjerem aby to wszystkim ogarnąć wymodelowac. U mnie jeden bukszpan 3 kule i ledwo daje radę raz do roku tnę.

Mam tych jałowców sporo ale nie wysilam się przycinam dookoła i zrobione.

Nie boisz, że sąsiada dach że stodoly przy większym będzie w twoim ogrodzie. Ja to bym nie wytrzymała. Tam gdzie mam działkę też parę takich gospodarstw jest. Nawet jeden pijak mi się kłania.

U ciebie ciągle słonko świeci. Wszystko takie radosne. U nas zanosi się na mróz zawału dostanę jak zmarzną rośliny

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:22, 26 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj czas spędziłam na różnych spacerach. Wiatr silny i zimny, ale dało rady jak był teren osłonięty.
Co za zimno dawno nie pamiętam takiegobzimna o tej porze. Boje się przymrozków bo znowu kwiaty skosi wiśni, bzy, kalina Watanabe i Kilimandżaro miały już zalążki kwiatów.

Jak marznie odechciewa mi się magnolii. Dzisiaj takie piękne spotkałam przy kościele od strony południowej w rozkwicie od północy w pakach

Ptasi gaj 23:05, 26 kwi 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, bywałam u Ciebie bez wpisów, powtarzam, że Twój ogród bardzo mi się podoba
Piękne zestawienia dorodnych roślin, żwir i kamienie /moja bajka/ i piękny staw /moje marzenie/, jest co oglądać i podziwiać

Rozumie, dzięki, że zaglądasz i ci się podoba. Też zaglądam na wiele wątków nie wpisując się. Jak się wpisze to nie pamiętam, że byłam czytam od początku.
Każda z nas zagląda, ale nie da rady wszędzie się wpisywać. Nie potrafię krótko i zwięźle.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 23:01, 26 kwi 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ela, wykopałam bambusa, jutro wyślę.
Tej drugiej trawy nie udało mi się wyszarpać.

Danusiu dziękuję bardzo i bardzo dobrze bo wiem co to znaczy dzielić trawy. Gorzej niż w kamieniołomach. Kamień się rozpadnie a korzeń nie.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 21:23, 26 kwi 2021

Do góry
Co tam projekt projektem ale chciejstwa są i trzeba nowa rabatę wykombinować.
U mnie też tak jest co prawda ja projektant sama od siebie, a teraz będę trawiasta następna robiła.

Masz piękny nowoczesny ogród przeplatany starymi drzewami pięknie to wygląda.
Dom wyszedł rewelacyjnie. Obejrzałam od początku kilkanaście stron.

Pozdrawiam

Elu, serdecznie witam w moim ogrodzie Dziękuję za te miłe słowa i za przeglądnięcie wątku.

Mój ogród tak naprawdę ciągle się zmienia, a to wynika z faktu, że poznaję coraz więcej roślin, bylin, którymi zachwycam się w Waszych ogrodach...
Ptasi gaj 16:51, 26 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)

Na opakowanie nie patrzyłam, bo ciuchy mnie nie interesowały. Natomiast wsad w tych ciuchach to ładna i miła blondynka o klasycznej słowiańskiej urodzie w najpiękniejszym dojrzałym wieku. Starości i zmarszczek nie zauważyłam .

Dałaś mi pomysł na prowadzenie Arabelli, moja płożyła się po ziemi. Muszę ją zmusić do wspinaczki, koniec lenistwa.

Dziękuję Ewa

Do Arabelli nie trzeba żadnego wysiłku możesz dalej leniuchować kupic rusztowania i od czasu do czasu podwiązać. Mam takie płożące kkematusy, ale zrezygnuje z położenia jednak lepiej wyglądają podparte
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:10, 26 kwi 2021

Do góry

Joasiu a co to za surówka po zimie tak pięknie wygląda?
Mam fajer alarm co z tego, że ładna jak wygląda teraz koszmarnie. Mam ją któryś sezon i każdej wiosny taka byle jaka.

Nigdy specjalnie nie zwracałam uwagi na hiacynty dopiero w tym roku.
Jak one długo się trzymają. One lepsze od tulipanów.
Muszę więcej jesienią posadzić nawet białe takie eleganckie.
Szafirki u mnie też powoli zaczynają.

Nie wiem Elu co to za żurawka bo dostałam ją od sąsiada.
Wyjątkowa jest ta żurawka bo ładna o każdej porze roku i nieźle wygląda po zimie. Tu na zacytowanym zdjęciu nie wygląda najlepiej bo do rośnie tu od 5 lat i do podziału koniecznie.
Wiosną ubiegłego roku tak wyglądała po oczyszczeniu i podlaniu florowitem.
Będę je w tym roku odmładzała to zrobię Ci parę sadzonek.

Hiacynty lepsze od tulipanów bo nie trzeba ich wykopywać i kwitną zdecydowanie dłużej. Ja wysadzam do ogrodu nawet te przekwitnięte w domu i kwitną niezawodnie. I ten upojny zapach.
Szafirki też niezawodne i długo kwitną. Tylko denerwują mnie ich liście po przekwitnięciu.
Ogród z koniczynką 12:32, 26 kwi 2021

Do góry

Ale wiosny powyżej piękne te pierwiosnki. Chodzę po wątkach i myślę ile mi jeszcze wszystkiego brakuje, ale powoli do celu.
Ta gwiaździsta różowa piękna.

Pozdrawiam

Elu, ja nieraz też tak mam, że chciałabym więcej roślin...ale i tak wszystkiego mieć nie można...no włąściwie można, tyle, że zrobiłby się za duży busz...
Ptasi gaj 12:07, 26 kwi 2021

Do góry

Żebyś się nie zdziwiła stara baba w ładnym opakowaniu

Na opakowanie nie patrzyłam, bo ciuchy mnie nie interesowały. Natomiast wsad w tych ciuchach to ładna i miła blondynka o klasycznej słowiańskiej urodzie w najpiękniejszym dojrzałym wieku. Starości i zmarszczek nie zauważyłam .

Dałaś mi pomysł na prowadzenie Arabelli, moja płożyła się po ziemi. Muszę ją zmusić do wspinaczki, koniec lenistwa.
Ptasi gaj 11:16, 26 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj jestem w centrum zimno jak cholewcia.

W Wawie pusto jakby ludzi wywiało o godz 11.00 taki ruch na ul Świętokrzyskiej

A to nasza stolica z mojej perspektywy..patrząc od pałacu kultury po prawej najwyższy wieżowiec (drapacz) jeszcze go budują, trzeci żyletka, czwarty na górze basen. Bardzo dużo budują.

Mirkowy ogród (początki) 10:04, 26 kwi 2021

Do góry
U ciebie jakiś inny klimat jak hortensje ruszyły. U mnie baptysja taka sama może ciut mniejsza. Gaura cieszę się że wypuściła. Siewki od razu trzeba przesadzać nim korzeń palowy wypuści. Szkoda mi tej różowej trudno może jeszcze kupię i raz doświadczenie zrobię bardziej nakryje. Albo nasiona zbiore.

Nie zaglądałam pod rozplenice ale pewnie też wypuszcza wszystko się opóźnia

Dzięki również miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies