Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:28, 17 paź 2012

Do góry
Grembosia, Beta, dzięki za komplementy w imieniu funkii.. fotka sprzed 2 tyg, teraz już znacznie gorzej wygląda.. to 2 odmiany, tę z niebieskimi liśćmi przesadzę. Ale i tak wyglądają jeszcze lepiej, niż te w gruncie...
Ewo - dzięki, poczekam do wiosny, w tym roku staram się już nic nie zamawiać (prócz róż), bo cierpię na permanentny niedoczas - nie mogę cebul zasadzić bo albo ciemno albo leje nie chcę mieć nowych doniczek; zresztą muszę wymyślić miejsce pod piórkówki które stąd miałabym wysadzić...

Co do mozgi - dziękuję Przeniosę sadzonki spod płotu, gdzie się rozpanoszyły, ale kiedy to zrobię??

Przy fotkach z góry zabrakło całej południowej strony, z tej strony na piętrze mam tylko jedno okno, a pod nim centralnie brzoskwinia I nie widać za wiele, ciurkadła też nie

Kasik - co do zimowania traw, to tylko z kilkoma gatunkami mam doświadczenie - piórkówka/rozplenica, hakone, mozga, trzcinnik, spartyna grzebieniasta - bez okrywania zimują ok. Z miskantów większość też ok, wypadły 2 najmłodsze - żadnych nie okrywałam, w tym roku jednak wszystkie okryję, zwłaszcza młode kleine fontaine i morning light; Resztę kupowałam teraz na jesień i zamierzam je okryć, mam nadzieję dobrze przezimują

Agatko dzięki za rady, odniosę się do nich później bo sporo ich
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:32, 17 paź 2012

Do góry
Na dobranoc jesienna rozplenica okiem mojej córki widziana

i taki obrazek tej samej autorki
Ogród Magdalenka 21:28, 16 paź 2012

Do góry
Witaj Olu ...no tak , obiecałam dzienne zdjęcia ... i wieczorem przypomina mi się , że fotki miałam zrobić za dnia ... ... i moja rozplenica , chyba nie przeżyje mojego przesadzenia ... strasznie zżółkła , wygląda bardzo dziwnie... poskręcały się jej liście , jakby nie pobierała wody , a ją podlewałam ...

... trzmieliny ... zdjęcie jest z maja , robiła je Ania_Studio podczas wizyty u mnie ... mam taką super pamiątkę ...a ja, mam zwykły aparacik

buziaki
Rozpoznawanie traw 20:21, 16 paź 2012

Do góry
Ta czarna trawa to rozplenica (jednoroczna niestety)

Pennisetum americanum 'Black Knight'
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:20, 16 paź 2012

Do góry
Rozplenica little bunny

Karmnik stale udeptuję

Ogródkowy chaos u monitki 23:03, 15 paź 2012

Do góry
Alinko fotki będą ale jutro bo dziś już padam na pyszczek pokażę rabatkę z wiśnią gdzie trafiła rozplenica od Ciebie i zakątek brzozowy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:54, 15 paź 2012

Do góry
An Tre - mialyśmy fajne spotkanie a pogoda była wyśmienita. Nic tak nie doładowuje akumulatorów jak takie miłe spotkanie, w tak sprzyjających okolicznościach przyrody

Anula WN - a ja odnoszę wrażenie, że brąz pomiędzy kulami bukszpanowym lepiej wyglądał ale zobaczymy jak rozplenica się rozrośnie i jak będzie wyglądała

Kasik778 - oj potwór tak jak zoombie opanuje całą Polskę

Marzenko - pozdrawiam trącając gałązki cyklamenka

Ewa - u Ciebie możemy gremialnie wkopać potworka

Tess - dziewczyny wroclawskie ślą pozdrowienia

Wieloszka - my też żałujemy...

Gabi - pogoda jest zachwycająca, zapowiadają jeszcze piękniejszą w następny weekend. Gabi zaraz wpadnę poczytać. U mnie szafirki standardowo wypuszczają liście. W ubiegłym roku w grudniu tulipany.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:38, 15 paź 2012

Do góry
Wydarłam zmrożone jednoroczne... odsłoniłam ładne trawki (już więcej tu wysokich kfiatków nie posadzę)
i wygospodarowałam plac pod kolejne cebulowe........ . trochę ich tu wejdzie

I jeszcze czarna rozplenica.... mam nadzieję, że przezimuje, bo to jej pierwszy sezon...
Z daleka

Z bliska

I bardzo bliska
Ogród Magdalenka 15:19, 15 paź 2012

Do góry
Madziu, ale cudny ten Twój przedogródek, taki z klasą!
A rozplenica piękna, uwielbiam tą trawkę.

Pamiętajcie o mnie dziewczynki w związku z bukszpanami - please.
Może jak nie dam rady się z Wami zabrać, to chociaż kupiłybyście mi troszkę towaru?

No i czy jeszcze nie jest za późno na sadzenie obwódek?

Całuski:***
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:44, 15 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Irenko, nawet przy ciachaniu potwora wyglądasz elegancko ..o kaloszkach Madżenki nie wspomnę

Alinak - potwór to rozplenica Vertigo

Ev, dzięki za komplementa i to, ze jesteś wspaniałym rzecznikiem
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:53, 15 paź 2012

Do góry
I widzimy co się z Grecją dzieje Nie zwariuję, po prostu szybko pracuję

Foty:

Nowa rozplenica:

I trawki - jakieś turzyce chyba, jakie??

Różyczki z nowymi trawkami:

Pampasowa i chryzantema jeszcze w przechowalni:

Nowe wrzosy (muszę dokupić kory):
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:24, 15 paź 2012

Do góry
Irenko, nawet przy ciachaniu potwora wyglądasz elegancko ..o kaloszkach Madżenki nie wspomnę

Alinak - potwór to rozplenica Vertigo
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:45, 14 paź 2012

Do góry
Hej Dziewczyny! Bardzo mi miło że do mnie zaglądacie!

Boćku Kasiu - na grzybach byliśmy wczoraj, aż pod Strzelcami Opolskimi. Mnóstwo ludzi, na parkingach leśnych autokary z grzybiarzami na śląskich numerach... mandat dostaliśmy za stanie w nie wyznaczonym miejscu 5 metrów w głąb lasu
Grzybów trochę zebraliśmy, ale trzeba się było nachodzić. Myślę że to już końcówka, bo na otwartej powierzchni grzyby były zmrożone - jak nie będzie przymrozków może i będą, ale w przeciwnym razie...
Było trochę na zupę grzybową, trochę borowików, mniejsze zamroziliśmy, no i 7 słoiczków małych grzybków w occie zrobiłam. Razem z Tatą mieliśmy w sumie mniej więcej reklamówkę taką większą - z Biedronki w ok 4,5 h chodzenia po lesie Fajnie było!

Wiktorio
- też stwierdziłam że to przegięcie... jutro będę zamawiać z mojej listy - parę angielek i trochę rabatowych wielokwiatowych i parkowych. Historyczne tworzą odrosty? Wypas Nie wiedziałam!!
Co do cebulowych - trochę już posadziłam, część tulipanów, wszystkie narcyze i czosnki (kupiłam sobie po parę/paręnaście cebul różnych odmian). Jeszcze trochę do posadzenia, może jutro się zbiorę? Jak pogoda się utrzyma

Ula
- z pustymi rękami oczywiście nie wróciłam - kupiłam 3 wrzosy, 3 trawki z zakręconymi drobnymi źdźbłami (nie pamiętam nazwy...) które podzieliłam na 6 i wsadziłam już przed róże... 2 rozplenice - większą i mniejszą (pojęcia nie mam jakie odmiany... giełda kwiatowa a sprzedający wie że to rozplenica i tyle i trawę pampasową - tylko dlatego że była po 5 zł, posadzę do donicy i przetrzymam w garażu przez zimę - może nie zmarznie...
Nie kupiłam żadnych róż, podobno w tygodniu jest większy wybór.. a z gołym korzeniem tylko jeden sprzedający miał i do tego był z Łodzi Jutro będę zamawiać przez allegro...

Przygotowałam dzisiaj trochę rabatę różaną, posadziłam na niej trawki, przesadziłam okrywowe "z przodu", wyrwałam trochę chwastów... plus zmarznięte cukinie, papryki, jednoroczne kwiatki... i ciemno
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:53, 14 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Wykopany....
Smutno mi orzyzwyczaiłam się do mojego potworka

W miejsce potowrka - nastepny potór rozplenica medium bunny ...
Wiem że nic nie zastąpi potworka....

A właśnie, że zastępstwo super wygląda!

Witam

Ja również uważam Marzenko, że Potwór zyskał godne zastępstwo Ślicznie jest!

Wszystkiego miłego życzę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:32, 14 paź 2012

Do góry
KasiaWB - zazdroszczę że cebulowe sadzenie już za Tobą! Co do odległości pomiędzy to zupełnie nie zwracam uwagi, przy sadzeniu w koszyczkach musiałabym mieć osobny na każdą cebulkę Nic z tego

Kasik - 400? o matko, sporo! Bolesławiec bardzo mi się podobał Tak, to rozplenica Hameln.

Renatko - zaraz idziemy z Mamą sadzić Róże z allegro przyszły bardzo ładne, oby tylko to były te odmiany które zamówiłam...

Właśnie wróciłyśmy z giełdy, w niedziele od 6 do 12tej., przyjaźniejsze godziny... Kupiłam sobie parę traw, róż nie było - tylko no name w kartonikach... odpuściłam. Za historyczne (babka miała 2, no name) chciała po 30 zł...

miłego dnia!!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:07, 14 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wykopany....

Moim zdaniem zastępstwo za potwora wyszło 1 klasa!!! Pozdrawiam niedzielnie m
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 14 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Sylwia dziękuję, wzajemnie! Pstryknęłam przed 8mą jeszcze parę fotek, bo już po szronie...

o rany przepiękna to rozplenica?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:00, 13 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wykopany....

A właśnie, że zastępstwo super wygląda!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:49, 13 paź 2012

Do góry
Wykopany....

Blaski i cienie nowego życia 11:56, 13 paź 2012

Do góry
Obiecane fotki
Rozplenica od Alinki obsadzona wokół jednego kręgu koło szamba. Mam 3 takie, ale muszę zobaczyć jak będą ustawiały się do słońca. I w przyszłym roku sobie je podzielę. Narazie dookoła chwasty rosną, bo tam dużo do kopania mam -ale to rabata na wiosenne czasy.

Rozplenica druga

Rozplenice przy hortensji ogrodowej, którą miałam przesadzić z pelnego słońca-ale żal mi się zrobiło kiedy zaczęła puszczać nowe listki i pąki. Okryję ją na zimę, może zakwitnie. A w przyszłym roku przesadzę w bardziej spokojne miejsce. A tutaj będzie cały pas lawendy.

A z tyłu widać Little Zebrinuska i żurawki-to rabata w początkach tworzenia po drugiej stronie Szmaragdów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies