Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Magdalenka 21:28, 16 paź 2012

Do góry
Witaj Olu ...no tak , obiecałam dzienne zdjęcia ... i wieczorem przypomina mi się , że fotki miałam zrobić za dnia ... ... i moja rozplenica , chyba nie przeżyje mojego przesadzenia ... strasznie zżółkła , wygląda bardzo dziwnie... poskręcały się jej liście , jakby nie pobierała wody , a ją podlewałam ...

... trzmieliny ... zdjęcie jest z maja , robiła je Ania_Studio podczas wizyty u mnie ... mam taką super pamiątkę ...a ja, mam zwykły aparacik

buziaki
Rozpoznawanie traw 20:21, 16 paź 2012

Do góry
Ta czarna trawa to rozplenica (jednoroczna niestety)

Pennisetum americanum 'Black Knight'
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:20, 16 paź 2012

Do góry
Rozplenica little bunny

Karmnik stale udeptuję

Ogródkowy chaos u monitki 23:03, 15 paź 2012

Do góry
Alinko fotki będą ale jutro bo dziś już padam na pyszczek pokażę rabatkę z wiśnią gdzie trafiła rozplenica od Ciebie i zakątek brzozowy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:54, 15 paź 2012

Do góry
An Tre - mialyśmy fajne spotkanie a pogoda była wyśmienita. Nic tak nie doładowuje akumulatorów jak takie miłe spotkanie, w tak sprzyjających okolicznościach przyrody

Anula WN - a ja odnoszę wrażenie, że brąz pomiędzy kulami bukszpanowym lepiej wyglądał ale zobaczymy jak rozplenica się rozrośnie i jak będzie wyglądała

Kasik778 - oj potwór tak jak zoombie opanuje całą Polskę

Marzenko - pozdrawiam trącając gałązki cyklamenka

Ewa - u Ciebie możemy gremialnie wkopać potworka

Tess - dziewczyny wroclawskie ślą pozdrowienia

Wieloszka - my też żałujemy...

Gabi - pogoda jest zachwycająca, zapowiadają jeszcze piękniejszą w następny weekend. Gabi zaraz wpadnę poczytać. U mnie szafirki standardowo wypuszczają liście. W ubiegłym roku w grudniu tulipany.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:38, 15 paź 2012

Do góry
Wydarłam zmrożone jednoroczne... odsłoniłam ładne trawki (już więcej tu wysokich kfiatków nie posadzę)
i wygospodarowałam plac pod kolejne cebulowe........ . trochę ich tu wejdzie

I jeszcze czarna rozplenica.... mam nadzieję, że przezimuje, bo to jej pierwszy sezon...
Z daleka

Z bliska

I bardzo bliska
Ogród Magdalenka 15:19, 15 paź 2012

Do góry
Madziu, ale cudny ten Twój przedogródek, taki z klasą!
A rozplenica piękna, uwielbiam tą trawkę.

Pamiętajcie o mnie dziewczynki w związku z bukszpanami - please.
Może jak nie dam rady się z Wami zabrać, to chociaż kupiłybyście mi troszkę towaru?

No i czy jeszcze nie jest za późno na sadzenie obwódek?

Całuski:***
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:44, 15 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Irenko, nawet przy ciachaniu potwora wyglądasz elegancko ..o kaloszkach Madżenki nie wspomnę

Alinak - potwór to rozplenica Vertigo

Ev, dzięki za komplementa i to, ze jesteś wspaniałym rzecznikiem
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:53, 15 paź 2012

Do góry
I widzimy co się z Grecją dzieje Nie zwariuję, po prostu szybko pracuję

Foty:

Nowa rozplenica:

I trawki - jakieś turzyce chyba, jakie??

Różyczki z nowymi trawkami:

Pampasowa i chryzantema jeszcze w przechowalni:

Nowe wrzosy (muszę dokupić kory):
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:24, 15 paź 2012

Do góry
Irenko, nawet przy ciachaniu potwora wyglądasz elegancko ..o kaloszkach Madżenki nie wspomnę

Alinak - potwór to rozplenica Vertigo
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:45, 14 paź 2012

Do góry
Hej Dziewczyny! Bardzo mi miło że do mnie zaglądacie!

Boćku Kasiu - na grzybach byliśmy wczoraj, aż pod Strzelcami Opolskimi. Mnóstwo ludzi, na parkingach leśnych autokary z grzybiarzami na śląskich numerach... mandat dostaliśmy za stanie w nie wyznaczonym miejscu 5 metrów w głąb lasu
Grzybów trochę zebraliśmy, ale trzeba się było nachodzić. Myślę że to już końcówka, bo na otwartej powierzchni grzyby były zmrożone - jak nie będzie przymrozków może i będą, ale w przeciwnym razie...
Było trochę na zupę grzybową, trochę borowików, mniejsze zamroziliśmy, no i 7 słoiczków małych grzybków w occie zrobiłam. Razem z Tatą mieliśmy w sumie mniej więcej reklamówkę taką większą - z Biedronki w ok 4,5 h chodzenia po lesie Fajnie było!

Wiktorio
- też stwierdziłam że to przegięcie... jutro będę zamawiać z mojej listy - parę angielek i trochę rabatowych wielokwiatowych i parkowych. Historyczne tworzą odrosty? Wypas Nie wiedziałam!!
Co do cebulowych - trochę już posadziłam, część tulipanów, wszystkie narcyze i czosnki (kupiłam sobie po parę/paręnaście cebul różnych odmian). Jeszcze trochę do posadzenia, może jutro się zbiorę? Jak pogoda się utrzyma

Ula
- z pustymi rękami oczywiście nie wróciłam - kupiłam 3 wrzosy, 3 trawki z zakręconymi drobnymi źdźbłami (nie pamiętam nazwy...) które podzieliłam na 6 i wsadziłam już przed róże... 2 rozplenice - większą i mniejszą (pojęcia nie mam jakie odmiany... giełda kwiatowa a sprzedający wie że to rozplenica i tyle i trawę pampasową - tylko dlatego że była po 5 zł, posadzę do donicy i przetrzymam w garażu przez zimę - może nie zmarznie...
Nie kupiłam żadnych róż, podobno w tygodniu jest większy wybór.. a z gołym korzeniem tylko jeden sprzedający miał i do tego był z Łodzi Jutro będę zamawiać przez allegro...

Przygotowałam dzisiaj trochę rabatę różaną, posadziłam na niej trawki, przesadziłam okrywowe "z przodu", wyrwałam trochę chwastów... plus zmarznięte cukinie, papryki, jednoroczne kwiatki... i ciemno
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:53, 14 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Wykopany....
Smutno mi orzyzwyczaiłam się do mojego potworka

W miejsce potowrka - nastepny potór rozplenica medium bunny ...
Wiem że nic nie zastąpi potworka....

A właśnie, że zastępstwo super wygląda!

Witam

Ja również uważam Marzenko, że Potwór zyskał godne zastępstwo Ślicznie jest!

Wszystkiego miłego życzę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:32, 14 paź 2012

Do góry
KasiaWB - zazdroszczę że cebulowe sadzenie już za Tobą! Co do odległości pomiędzy to zupełnie nie zwracam uwagi, przy sadzeniu w koszyczkach musiałabym mieć osobny na każdą cebulkę Nic z tego

Kasik - 400? o matko, sporo! Bolesławiec bardzo mi się podobał Tak, to rozplenica Hameln.

Renatko - zaraz idziemy z Mamą sadzić Róże z allegro przyszły bardzo ładne, oby tylko to były te odmiany które zamówiłam...

Właśnie wróciłyśmy z giełdy, w niedziele od 6 do 12tej., przyjaźniejsze godziny... Kupiłam sobie parę traw, róż nie było - tylko no name w kartonikach... odpuściłam. Za historyczne (babka miała 2, no name) chciała po 30 zł...

miłego dnia!!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:07, 14 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wykopany....

Moim zdaniem zastępstwo za potwora wyszło 1 klasa!!! Pozdrawiam niedzielnie m
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 14 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Sylwia dziękuję, wzajemnie! Pstryknęłam przed 8mą jeszcze parę fotek, bo już po szronie...

o rany przepiękna to rozplenica?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:00, 13 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wykopany....

A właśnie, że zastępstwo super wygląda!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:49, 13 paź 2012

Do góry
Wykopany....

Blaski i cienie nowego życia 11:56, 13 paź 2012

Do góry
Obiecane fotki
Rozplenica od Alinki obsadzona wokół jednego kręgu koło szamba. Mam 3 takie, ale muszę zobaczyć jak będą ustawiały się do słońca. I w przyszłym roku sobie je podzielę. Narazie dookoła chwasty rosną, bo tam dużo do kopania mam -ale to rabata na wiosenne czasy.

Rozplenica druga

Rozplenice przy hortensji ogrodowej, którą miałam przesadzić z pelnego słońca-ale żal mi się zrobiło kiedy zaczęła puszczać nowe listki i pąki. Okryję ją na zimę, może zakwitnie. A w przyszłym roku przesadzę w bardziej spokojne miejsce. A tutaj będzie cały pas lawendy.

A z tyłu widać Little Zebrinuska i żurawki-to rabata w początkach tworzenia po drugiej stronie Szmaragdów

Co z tym ogródeczkiem począć 15:54, 11 paź 2012

Do góry
Chcę was poprosić o pomoc.
ZNOWU...TA MARUDA.......!!!!! pewnie krzykniecie

Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z trawkami ,a dzięki Alince stałam się ich szczęśliwa posiadaczką mam problem z rozmieszczeniem tutaj tych trawek
Mam Red Barona ,rozplenica japońska,morning light .

Wykopałam przy tym kamieniu dużą hostę teraz jest tam jeszcze wierzba ,ale nie mam gdzie w tej chwili ja przesadzić .
nie wiem którą trawę tam dać, red baron byłby ładny kontrast kolorystyczny,ale chyba troszkę za niska, czy dać tą rozplenica japońską,
Mam morning light posadzić go za trzmielina?

POMOŻECIE?????

POMOŻEMY!!!!!!!
Blaski i cienie nowego życia 08:29, 10 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Ten drugi jest cudowny, najbardziej przypadł mi do serca.
I jeszcze mam zapamiętaną rabatę preriową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

1.Kocimiętka-(to na skwerek poza ogrodem)

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)
3.Hortensja Limelight 10-20szt.
4.Bukszpany formowane w kulki 20szt i więcej...
5.Hosty "Fire&Ice" 10szt.
6.Żurawka:Marmelade, Georgia Peach
7.Lawenda "Blue Scent"poleca Finka jako ładna co roku 10szt.
8.Miskant Morning Light 3szt.
9. Miskant Variegata 3szt.

RABATA JUKOWO-PREROWA
10.Choina kanadyjska Jeddoh 3szt.
11.Kosodrzewina 3szt.
12.berberysy Starburs i inne pojedyncze
13.Rozplenica japońska- kilka
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
11.Ostnica:Stipa tenuissima- dużo
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
14.Ilex crenata golden gem-10szt.
15.Cebulki

Allllllle lista Ciekawe ile ja będę musiała zaplanować na drugą rabatkę?
Musisz w totolotka grać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies