Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:28, 17 paź 2012

Grembosia, Beta, dzięki za komplementy w imieniu funkii.. fotka sprzed 2 tyg, teraz już znacznie gorzej wygląda.. to 2 odmiany, tę z niebieskimi liśćmi przesadzę. Ale i tak wyglądają jeszcze lepiej, niż te w gruncie...
Ewo - dzięki, poczekam do wiosny, w tym roku staram się już nic nie zamawiać (prócz róż), bo cierpię na permanentny niedoczas - nie mogę cebul zasadzić bo albo ciemno albo leje nie chcę mieć nowych doniczek; zresztą muszę wymyślić miejsce pod piórkówki które stąd miałabym wysadzić...

Co do mozgi - dziękuję Przeniosę sadzonki spod płotu, gdzie się rozpanoszyły, ale kiedy to zrobię??

Przy fotkach z góry zabrakło całej południowej strony, z tej strony na piętrze mam tylko jedno okno, a pod nim centralnie brzoskwinia I nie widać za wiele, ciurkadła też nie

Kasik - co do zimowania traw, to tylko z kilkoma gatunkami mam doświadczenie - piórkówka/rozplenica, hakone, mozga, trzcinnik, spartyna grzebieniasta - bez okrywania zimują ok. Z miskantów większość też ok, wypadły 2 najmłodsze - żadnych nie okrywałam, w tym roku jednak wszystkie okryję, zwłaszcza młode kleine fontaine i morning light; Resztę kupowałam teraz na jesień i zamierzam je okryć, mam nadzieję dobrze przezimują

Agatko dzięki za rady, odniosę się do nich później bo sporo ich
popcorn 10:02, 17 paź 2012

Agatko!

1/w zimie się zastanowię z której strony da się ciachnąć trawnik za domem i co tam ewentualnie posadzić - marzy mi się szpalerek hortensji. Czy one mają głębokie korzenie? Co do trawnika... w tym roku zupełnie odpuściłam.. w ubiegłym nalatałam się z nawozami, kilkukrotnym grabieniem filcu po zimie, podlewaniem, a potem wyjechaliśmy na wakacje i nie było czego ratować bez automatycznego nawadniania w lecie to masakra...zwłaszcza że pod większością trawnika jest odwodnienie zrobione i przy tarasie studzienka gdzie wypompowywana jest woda w nadmiarze uroki GWC...
2/kanciki przed domem wczoraj ciachnięte! Za domem - yy nie wiem kiedy, może w sobotę
3/mnogość gatunków - przykro mi ale i tak bardzo się ograniczam niby się znam, wizję częściowo mam, ale ograniczyć BARDZIEJ... hmm może kiedyś
4/przy tarasie - był Rh na pniu, zabiłam własnoręcznie nadmiarem nawozów... tam generalne porządki się szykują, miały być w tym sezonie... ale zawsze było co innego do zrobienia, poza tym szkoda mi wyrzucić tych roślin od Babci
5/róg przy kominku od reku okrągły, z góry pewnie nie widać tam gdzie trampolina - na razie nic nie ruszam, bo jak dokupimy działkę za nami to i tak bym musiała wszystko przeorganizować, więc ta część "na potem"
6/Nad ławeczką gniazdko z prądem jest, pomyśleliśmy Ciurkadła tam nie chcę, bo cień cały czas i bym sobie komary pewnie hodowała.. ale pergolę z hortensją pnącą jak najbardziej (hortensja kupiona, pergola nie..)
7/w poletko żurawkowe powsadzam róże - zamówiłam za dużo oczywiście, wszystkie mi się nie zmieszczą przed domem, poza tym Graham Thomas ma żółte kwiaty więc przed dom nie pasuje do bieli i różu (haha, teraz jest tam głównie żółto - przez rudbekie

8/róg tarasu od wschodu - proszę o wyjaśnienia:
Wzdłuż domu są 4 duże bukszpany, z hostami i dąbrówką rozłogową, między nimi hortensje ogrodowe które zawsze marzną więc ich nie widać
Po lewej za szpalerkiem bergenii są 3 cisy - mają stworzyć ekranik (kiedyś):
Tam gdzie worek muszę zaokrąglić bardziej rabatę, rosną tam borówki wysokie. I kształt między cisami a tarasem też - jak??

Przy tarasie - jak pisałam - nadal koncepcji i sił przerobowych brak; jest szpaler z 70 cisów których nie widać i mnóstwo roślinności którą powinnam wyeksmitować ale nie mam serca...
yyy na wiosnę się zajmę (rok temu mówiłam to samo...)
Te ciemne roślinki przy bukszpanach to dąbrówka rozłogowa.
beta 10:16, 17 paź 2012

Karolinko a w którym miejscu różankę planujesz? widziałm że zdecydowałś się już co do gatunków?

ja wczoraj notatki uzupełniałam o różach i o Bonice coś niepokojącego przeczytałam, musze to skonsultować, podoba mi się ta róża strasznie, ale nie chcę żeby mi z czasem wybujała jak jej matka
popcorn 10:23, 17 paź 2012

Hej Beatko,
Różanka na rogu domu, od drogi, strona południowo-zachodnia, okolice świerka Inversa... za okrywowymi/miniaturkami z trawami, które wstawiałam ostatnio...
Fotka przodu, planowana różanka za tymi trawami i różyczkami:

(poziomki do wysadzenia w inne miejsce, pod różami kocimiętka, między różami rozplenice)

Bonica '82 jest cudna!! Yyy ale też nie chcę żeby była wielka...
beta 10:43, 17 paź 2012

Karolka fajnie się zapowiada Twoja różanka o binice wczoraj czytałam, o tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=26011

może i głupoty piszą, ja nie wiem, ale warto to sprawdzić

pozdrawiam
popcorn 10:48, 17 paź 2012

Shit, czyli 2 lata ok a potem mutant? Yyy zastanowię się gdzie ją wsadzić w takim razie!
dzięki!
vita 11:03, 17 paź 2012

E tam, rose-marek poazuje bonicę w innym klimacie, u nas jej to nie grozi.
Nie mam jej, ale to sprawdzona róża, no i daje tę masę kwiatów. Może, Karola, posadź ją bardziej w głębi?
Chcesz pomiędzy róże dać trawy? A co z kopczykowaniem, wygrabianiem chorych liści, dreptaniem przy cięciu? Wizulanie to taki pomysł bardzo mi odpowiada, w praktyce trochę utrudnia prace pielęgnacyjne.
To teraz, jesienią sadzisz wszystkie róże? Zajrzę wieczorem, poprzygladam się, bo mi różanka nie wyszła.
popcorn 11:13, 17 paź 2012

Hej Vita!
Tobie coś nie wyszło? Aaa, pisałaś że same czerwone róże Ci zostały... a sadzisz teraz jakieś róże? Planujesz dopiero? Teraz, jesienią sadzę, AniaDS doradza na swoim blogu że lepiej jesienią, wierzę

Zresztą teraz róże z gołym korzeniem za parę złotych, a doniczkowane kilkakrotnie droższe...
Chciałabym dać trawy, w sumie trawy już rosną, a pod róże mam na razie dołki Wiesz, ja mam wszystko "na kupie", więc ekwilibrystyka między roślinami - szczególnie w warzywniku - to moje drugie imię Tak to jest jak się chce mieć wszystko, a miejsca brak...

Cieszę się że bonica u nas taka nie wyrośnie, w takim razie w głębi rabaty ją posadzę
Urszulla 12:28, 17 paź 2012

Te ciemne roślinki przy bukszpanach to dąbrówka rozłogowa.

Karolinko-tak pomyślałam, ale nie wiem jaka to strona świata, żebyś za bukszpanami Morning Light dała, a z przodu pomiędzy tam gdzie dąbrówka się rozrasta hakone Aureola lub All Gold. Dąbrówka nie jest najlepszym pomysłem koło trawnika bo z czasem będzie w trawniku rosła jak u moich sąsiadów. Ją trzeba ograniczać tam gdzie wokół jest kostka. Pomyśl o tej zmianie zawszasu. Albo z tyłu Morning Light które się będzie przewieszać nad bukszpanami a z przodu kolorowe żurawki (masz z przodu dużo bordowych żurawek, możesz podzielić i rozsadzić na wiosnę się przecież rozrosną).
popcorn 12:35, 17 paź 2012

Hej Ula! To północna strona, do tego sucho. To co jest muszę podlewać, a nawet hosty niechętnie rosną, bo za sucho. Dąbrówkę tam dałam bo akurat miałam i, o dziwo, rośnie nawet chętnie. Morning Light tam nie da rady, tam jest po prostu ciągle ciemno, prócz paru godzin z samego rana i przy zachodzącym słońcu... dzięki za sugestie, będę miała o czym rozmyślać w zimowe wieczory Hakone by super wyglądała!