Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Czym obsadzić długą słoneczną skarpe? 01:13, 01 wrz 2012

Do góry
Poduchy tworzą: floksy szydlaste /jest ich kilka odmian/, rogownica kutnerowata i barwinek /szybko się rozrastają i są dosć inwazyjne/. żagwin, mydlnica bazyliowata, czyściec wełnisty o kutnerowatych, srebrzystych lisciach, rozchodnik biały, przetacznik siwy i wiele innych, które możesz wybrać z wątku byliny
Są też płożące krzewy: jałowce, irgi, trzmieliny i krzewinki: wrzosy i wrzośce
Nigdy nie mów nigdy 21:35, 31 sie 2012

Do góry
Rysióweczko czytałam że potrzebujesz rogownicę Mam jej bardzo dużo więc mogę przywieżć do Kapiasów bo wszystko wskazuje na to że będę Cieszę się bardzo Nie wiem czy dobrze pamiętam ale czy potrzebujesz też czyściec wełnisty albo floksy te na skalniaki różowe? Też mam ich dużo i chętnie się podzielę
Nigdy nie mów nigdy 08:01, 30 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Ależ pięknie Ci się skomponowały floksy z astrami. Moje floksy już przekwitły, aż żal ...

Moje, po przebojach z mączniakiem, teraz pokazują swoją urodę
W kolejce czekają marcinki. Bardzo jestem ciekawa ich koloru.
Nigdy nie mów nigdy 19:27, 29 sie 2012

Do góry
Ależ pięknie Ci się skomponowały floksy z astrami. Moje floksy już przekwitły, aż żal ...
Nigdy nie mów nigdy 23:11, 28 sie 2012

Do góry
I na dobranoc mój jedyny kwiat Red Baron

i floksy kwitnące z astrami

zachwycające żurawki Fire Chief

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:07, 26 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ufff.... na przeczytanie.. dużo tego wyszło....
buteleczki super....
cena żurawek..... aż mi się wzdychło na cały głos..... ja chcę do Finki
plan na maksa.. jak u mnie..tyle, że mlan maks wykonaie minimum....
u nas jeszcze nie pada....

witaj Aniu juz mi się plan sypie, poszłam przesadzić floksy, to zaczęłąm plewić, i tak latam, to tu to tam; na razie bluszcze zrobione, ale to mężus zrobił!
po obiedzie sadzę!!
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 10:48, 26 sie 2012

Do góry
Dzisiaj dopiero znalazłam tę furtkę do zaczarowanych ogrodów, więc się witam.
Mam na imię Anka,zauważyłam, że wiek tu nie gra roli, mieszkam pod Łodzią w małym miasteczku od raptem 4 lat, w tym dwa lata na budowie a ściślej, rozbudowie. Wtedy towarzyszył mi Murator.
Nie pamiętam już, jak trafiłam na Ogrodowisko, chyba przez bukszpany. I wątek szefowej ( Nazywam Ją w myśli Danusia Aurea ) śledziłam z wypiekami, w niemym zachwycie .
Swój ogródek zaczęłam obsadzać dopiero wiosną zeszłego roku, zaczęło się od przesadzania wielkich host, które sadziła moja mama. Ze starych nasadzeń są jeszcze szmaragdy i lilak, ofiarowany mamie na Dzień Matki. I hortensje ogrodowe, mają ok 8 lat. Hosty, hortensje, bluszcz , róże, floksy, peonie, cegła zawsze były mi drogie. Teraz doszły bukszpany, lilaki, rudbekie - póki co, w marzeniach. Wpadłam tu jak śliwka w kompot. Wątek, może za czas jakiś, teraz kompleksy mam Anka
Ogród... reni 00:04, 26 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)
Widzę, że tu tyle dobrych duszyczek to może pomożecie.

Chcę zrobić porządek z tym

mam tam posadzone
1.hortensja 'Vanille Fraise
2.rhodendron hybr. Cunningham,s White
3. rhodendron hybr. Roseum Elegans
4.dwa peris jap. Forest Flame
5.tawułki
6.hosty
7.krzewuszka weigela bristol
8.lawenda
9. floksy -były
? krzew z jabłuszkami- był

Najbardziej zależy mi aby odsłonić się od sąsiada nasze domy są blisko siebie... floksy zostaną przesadzone, a w to miejsce myślałam o tujach ale nie wiem czy to dobry pomysł, lawenda też zostanie przesadzona i tak są tylko trzy krzaczki, a co z resztą?
No i chyba ten płotek do likwidacji

Chciałabym połączyć tą część z tym... aby była jakaś spójność
Posadziłam tam wierzbę smoczą za nią jest tuja która już była, bliżej oczka liliowce, hosty
No i rosną tam dwa duże świerki, mniejszy będzie jesienią wycięty, a duży w miare możliwości przycięty

i z prawą stroną... po poprzednich właścicielach został jakiś niski iglak, bukszpan i chyba sosna... wybaczcie ale ze mnie ogrodnik- amator i nazw nie znam

Nie wiem czy to dobra pora na zmiany ale jak by co to będę miała czas na zorganizowanie wszystkiego

Ładnie u ciebie Reni a ogród tworzy się wiele lat wiec wszystko przed tobą Róże sa sliczne bo ja tez jestem miłośniczką róż.Zauroczyła mnie twoja biała brama na drugim zdjęciu,, czy możesz mi powiedzieć z czego ją masz ? czy ona jest z drewna ? szukam takiej do siebie Gdzie mogę taką kupić ? jest bajeczna i bardzo pasuje do mojego domu Całe ogrodzenie jest sliczne
Bajkowy ogród Weroniki 21:47, 24 sie 2012

Do góry

A w ogrodzie zarosło. Dobrze, że nie uschło.

Aksamitki i tytonie ozdobne.

Astry w pąkach.

Floksy kwitną w kilku kolorach, i pachną.
Dla odmiany czas na zmiany... 10:49, 24 sie 2012

Do góry
no to widzisz ... ja nie pomogę na obecnym etapie, bo znam się tak samo jak i Ty na roślinkach ... od wiosny miałam już kilka upatrzonych, które mi się podobały, ale ... no właśnie...

pomysł w maju: irysy są boskie
lipiec - irysy odpadają, chyba że z czymś co kwitnie później ...

pomysł w lipcu: floksy to jest to
sierpień - ależ one brzydkie po przekwitnięciu ...

oooo... i tak to jest
a na różach to już w ogóle nic a nic się nie znam ... i prawdę mówiąc o tym, że są w odmianach (innych niż kolorystyczne oraz z podziałem na pnące i "normalne") dowiedziałam się dopiero w tym roku...

dlatego na razie sama wybieram tylko takie, które cały rok SĄ, a potem będę się zastanawiała nad przejściem do level 2 i wyborem takich, które nie dość, że glebę lubią taką a nie inną, to jeszcze światła chcą tyle ile będzie (level 3) oraz będą zdobiły w różnych porach roku (level 4)
Mój kawałek raju II 00:33, 22 sie 2012

Do góry
przeczytałam i też chyba ciachnę, bo moje trzykrotki brzydko się wykładają ciachamy do ziemi?
Queen of Sweden boska, tego typu będę kiedyś poszukiwać białe floksy uwielbiam, mam całe 2 sadzonki ) podziwiam przetwory
Mój jesienny ogród 22:14, 21 sie 2012

Do góry
Witam wsztkich.
Najpierw Ewelka i Karola, znalazłem nazwy swoich host to jest odpowiedź.

Ewelina jak znasz nazwę swojej to podaj. Hosta to pancerna roślina, da radę. Tą możesz posadzić na słońcu, bo je lubi ale teraz przykryj czymś żeby była zacieniona, inaczej słońce ją skatuję.
Irenko, plony takie że sprzedaję, bo nie mam co z tym robić. Po patrzyłem dziś na Twój żurawkowy wątek. Jesień się robi prędko, sucho jest to przyśpiesza, oby tylko ładna była, bo co ja biedny będę Wam pokazywał, chyba swoje rowy melioracyjne.
Maju, narzekałem na wiosnę że nie rośnie, a teraz co 3 dni tyle zbieram, o miecie się martwiłem że nie kwitną i tylko łososiowe a teraz są wszystkie. Floksy w tamtym roku były mizerne rosły kilka lat e przeniosłem je i dostały pałera, kwitną ponad miesiąc. Majka, to wypowiedz się co z wymianą na trawy nie licz, za małe mam wszystko, jedynie cukrowego mam do bólu.
Tamaryszku, jaką mi sprawiłaś niespodziankę swoją wizytą, aż przecierałem oczy. Pięknie teraz kwitnie i pogoda boska, powiem że zrobiło się sucho u mnie, muszę podlewać już i to obficie. wody zapas mam ale woda znacznie opadła. Trawki mi się ładnie przyjęły, ale mają za dużo cienia i nie będą tak bujały jak powinny, jednak muszą stać na patelni żeby dały z siebie wszystko. Iza popatrz w necie na szarobródka syberyjskiego, ładna trawka, ona się do Ciebie będzie się nadawała i hakone też, zresztą wszystkie będą rosły tylko wykopać trza dół, przywieźć gliniastej ziemi i po kłopocie. Jak będzie b. sucho to miskanty będą najwyżej mniejsze i szybciej zakwitną. Dziś wstawiam siebie z cukrowym, zobacz jak wybujał a to jeszcze nie koniec, dopiero zaczyna kwitnąć. Byłaś na Lubelszczyźnie? liczyłem że zahaczysz o mnie. U mnie 2 tygodnie trawa nie koszona, bo kosiara zaniemogła.
Pozdrawiam serdecznie

Rajski ogród Ani 21:56, 21 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pierwsza fotka piękna bo prędkośc z jaką porusza skrzydełkami jest wielka a to zdjęcie pieknie uchwyciło całego owada. Robienie zdjec czemus co jest akurat w locie to nie lada wyczyn. Bardzo mi sie podobają , jak dotąd nawet nie widziałam takiego widoku choc floksy mam.Kobea cudo.
Dziękuję Bożenko, jesteś dla mnie autorytetem w fotografowaniu zwierząt i nie tylko, twoja opinia ma dla mnie duże znaczenie
w podzięce pszczółka w pracy

Rajski ogród Ani 21:33, 21 sie 2012

Do góry
Pierwsza fotka piękna bo prędkośc z jaką porusza skrzydełkami jest wielka a to zdjęcie pieknie uchwyciło całego owada. Robienie zdjec czemus co jest akurat w locie to nie lada wyczyn. Bardzo mi sie podobają , jak dotąd nawet nie widziałam takiego widoku choc floksy mam.Kobea cudo.
Rajski ogród Ani 00:11, 21 sie 2012

Do góry
Cudniaste te floksy!

I gratulacje siódemkowe

Rajski ogród Ani 22:48, 20 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Długo Ci te floksy kwitną u mnie juz niestety po kwitnieniu.Bardzo ładne zdjecia zrobiłaś w Pęchecinie.A ja sciągnęłam Twój pomysł ze zdjeciami w lusterku kierowcy. A ponieważ zbliża sie burza a u Ciebie już prawie siedemset stron to gratulacje i dzisiejszy motylek.

Dziękuję Bożenko motylek na budlei przywołał uśmiech na mej twarzy
Jeszcze trochę floksów kwitnie, fajnie, ze są różne odmiany, i kwitną stopniowo przez całe lato
Rajski ogród Ani 22:43, 20 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Aniu, piękne masz floksy Moje coś nie bardzo, ale przycięłam je i liczę, że znów zakwitną
Jolu ładnie kwitły, a jak to zazwyczaj bywa, te kwitnące wcześniej zaatakował mączniak, też przycięłam, ale czy ponownie zakwitną?

Rajski ogród Ani 22:43, 20 sie 2012

Do góry
Długo Ci te floksy kwitną u mnie juz niestety po kwitnieniu.Bardzo ładne zdjecia zrobiłaś w Pęchecinie.A ja sciągnęłam Twój pomysł ze zdjeciami w lusterku kierowcy. A ponieważ zbliża sie burza a u Ciebie już prawie siedemset stron to gratulacje i dzisiejszy motylek.

Rajski ogród Ani 22:40, 20 sie 2012

Do góry
Aniu, piękne masz floksy Moje coś nie bardzo, ale przycięłam je i liczę, że znów zakwitną
Rajski ogród Ani 22:30, 20 sie 2012

Do góry
reni napisał(a)
piękne... u mnie floksy już przekwitają
Reni pierwsze loksy zakwitły u mnie pod koniec czerwca i stopniowo kwitną do teraz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies