Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodnik mimo woli 10:23, 19 lip 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, Ty jesteś oryginalna a "wszystko co oryginalne lepsze: dżinsy, płyty, no i Ty." - to cytat z "Ani mru mru" z wampirkiem Tofikiem).
Kwiatki na dzień dobry - ale nas rozpieszczasz. Ja puściłam z dymem garnek do weków, pasteryzowałam dżem z agrestu do babeczek i zasnęłam. Nad ranem wybuchło i zaśmierdziało obierkami dla świń. Kuchnia do malowania. Masakra.

Cholerka.. tragicznie śmieszne....... szkoda, ze nie było tego w kabarecie.....
A z kabaretów lubię jeszcze Neonówkę.. najlpesze jest Niebo (ale trzeba oglądac wersję bez cenzury) .......
Dla zaglądajcych jeszcze kilka foteczek i zwiewam, bo moze się nie przypali, ale pod nogami się pali....
wpadłam rano do ogrodu (po odwiezieniu mamy na dworzec).. kilka fotek.. i jak mam wstawić tylko kilka.. jak nie mogę się zdecydować które.. potem krzyk, że ile to ja stron natrzaskałam.. o ja biedna i nieszczęsliwa....
Może mało kwitnie, ale oko cieszy....

A to dwie różne kępy w różnych miejscach... te floksy są obłędne.. w przyszłym roku jak będę rozwalać wsiowy.. to posadzę ich więcej.....

I kolorowy zawrót głowy
Rajski ogród Ani 22:36, 18 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pozdrówka Aniu . To ostatnie zdjecie też moje ulubione ale jest ich wiecej, jednak ten floks jest wyjatkowej urody.
Bogdziu lubię wszystkie floksy ale ten delikatny, różowy najbardziej, może dlatego, że jeszcze sadziła go moja mama

Ogrodnik mimo woli 21:51, 17 lip 2012

Do góry
..
Napewno będzie kwitła ketmia, milin (jak się pospieszy), hortensje, ketmia byinowa (a raczej resztki co się zostały po wichurze), niektóe liliowce i niektóre lilie... jeżówki, aksamitki, chryzantemy, rudbekie (w szt. 1 kępa), niektóre floksy możę.. bo w części uszczknęłam wierzchołki, kocimiętka( po ścięciu sie ładnie zbiera), delosperma, dalie, fioletowa pysznogłówka..... tojeść orszelinowata... może zacznie barbula, i korale jarzębiny.... i oczywiście kiełbasa z grila
Rewelacji o tej porze nie ma

no to rzeczywiście cieniuko - tylko z tego co wymieniasz to widać że ogród będzie pekał od koloru i róznorodności i będzie co podziwiać i nawet będzie piękna pogoda - teraz podleje w sam raz a potem się wypogodzi
pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 17:26, 17 lip 2012

Do góry
mira napisał(a)
Do Wojsławic mam 400km a do Ciebie wystarczy że do roboty nie pójdę i już święto pod nosem
zastanawiam się co kwitnie na początku sierpnia aż popatrzę do mojego archiwum ale u Ciebie będzie pewnie więcej

no to Ania przy tym noszeniu uważaj na paluszki

Też już sprawdzałam.... NIe za dużo.... w dodatku część w tym roku kwitnie wcześniej, a częśc sie opóźnia ..
Napewno będzie kwitła ketmia, milin (jak się pospieszy), hortensje, ketmia byinowa (a raczej resztki co się zostały po wichurze), niektóe liliowce i niektóre lilie... jeżówki, aksamitki, chryzantemy, rudbekie (w szt. 1 kępa), niektóre floksy możę.. bo w części uszczknęłam wierzchołki, kocimiętka( po ścięciu sie ładnie zbiera), delosperma, dalie, fioletowa pysznogłówka..... tojeść orszelinowata... może zacznie barbula, i korale jarzębiny.... i oczywiście kiełbasa z grila
Rewelacji o tej porze nie ma....ale nic na to nie poradzimy ...... każda pora coś ma ładnego Nawet zima
Rajski ogród Ani 15:28, 17 lip 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Piekny ten floks,u mnie startują z wielką ociężałością te zwykłe,reszta nawet paków nie ma i chyba nie bedą kwitły.Aniu ten przetacznik z płaskim czubkiem to rozmnaża się z nasion?
Dziękuję Gosiu przetacznik z płaskim czubkiem kupiłam jako sadzonke, na ten delikatniejszy wymieniłam się z sąsiadką, nie wiem czy wysiewa się z nasion, bo przekwitłe kwiatostany wycinam żeby przedłużyć kwitnienie
u mnie prawie wszystkie floksy już zakwitły

W cieniu - zacieniona 13:14, 17 lip 2012

Do góry
płożące floksy...
Wichrowe wzgórze 12:16, 17 lip 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Vivo, chyba za twoją przyczyną sprowadzę do siebie floksy..piękne!

Irenko, pomyliłaś mnie z Vivą? Nie szkodzi - tak czy tak, polecam floksiki

Sorki Moniko, miałam otwarte równocześnie wasze wątki, a wy obie macie róże i wiedzę na ich temat

z przeprosinami przesyłam różę, z Wojsławic, ciekawa jestem czy zgadniesz jej nazwę

Wichrowe wzgórze 12:09, 17 lip 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)

Faktycznie bardzo ładna... muszę o niej poczytać Floksy też urocze.... czy nie chorują Ci na mączniaka?

Witaj, Agnieszko Warto nabyć tę odmianę - kwitnie niemal non stop, kwiatów bardzo dużo i do tego róza nie należy do chorowitych.
Jesli chodzi o floksy - u mnie nie chorują na mączniaka, podobnie jak pysznogłówki i inne rośliny, które, jak słyszę, często łapią mączniaka - myślę, że to z powodu wietrznego terenu, a mączniak lubi zaciszne ogrody. Moje floksy nigdy nie chorowały.
Wichrowe wzgórze 12:02, 17 lip 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Dzisiaj polecę Wam mało znaną różę (nie wiem dlaczego, bo jest cudna) - Lovely Meilland.
Tworzy nieduży krzew, obsypany kwiatami, które są śliczne i wyglądają jak cukiereczki. Róża zdrowa, dobrze zimująca.

Faktycznie bardzo ładna... muszę o niej poczytać Floksy też urocze.... czy nie chorują Ci na mączniaka?
Wichrowe wzgórze 22:01, 16 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, pomyliłaś mnie z Vivą? Nie szkodzi - tak czy tak, polecam floksiki
Wichrowe wzgórze 21:56, 16 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Moniko, a znasz może miejsce gdzie można tę WaC kupić? Poza Austinem bo to jakieś chore pieniądze są, kiedy się transport doliczy. Może w Niemczech?
Floksy rzeczywiście wspaniałe. I niezwykle różnorodne

Tak, w Niemczech, w Rosen Goenewein
Wichrowe wzgórze 21:56, 16 lip 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Ja też lubię floksy. Najbardziej białe, ale te jaśniutkie (białe?) z różowym środeczkiem też śliczne.

Te białe z różowym środeczkiem również lubię .
Wichrowe wzgórze 17:19, 16 lip 2012

Do góry
Moniko, a znasz może miejsce gdzie można tę WaC kupić? Poza Austinem bo to jakieś chore pieniądze są, kiedy się transport doliczy. Może w Niemczech?
Floksy rzeczywiście wspaniałe. I niezwykle różnorodne
Wichrowe wzgórze 17:07, 16 lip 2012

Do góry
Wichrowe wzgórze 17:03, 16 lip 2012

Do góry
Ja też lubię floksy. Najbardziej białe, ale te jaśniutkie (białe?) z różowym środeczkiem też śliczne.
Wichrowe wzgórze 16:51, 16 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
...O floksach przyznam, że nie myślałam. Będę z różami sadzić gaurę, szałwię, lawendę i alchemilla (o ile pamiętam to się przywrotnik nazywa). I jeszcze takie wysokie dzwonki białe i niebieskie. ALe jak wkleisz te zdjęcia to sobie na pewno pooglądam i kto wie...?
A tymczasem mam pytanie. Otóż pooglądałam sobie William and Catherine i bardzo bym chciała mieć! W Holandii nigdzie nie znalazłam. Czy znasz może adres niemieckiej szkółki, w której można tę różę kupić? Bardzo bym była wdzięczna I jeszcze powiedz którą białą wolisz - WaC czy Winchester Cathedral? Pozdrowienia

Jeśli chodzi o róże, to zdecydowanie, bez dwóch zdań polecam William&Catherine. Ja osobiście nie przepadam za chorowitym Winchesterem. Wydaje mi się też, że William jest bardziej żywotny, ale to pierwsze obserwacje, bo mam dopiero pierwszy rok tę różę.
Niedługo zakwitnie, to wstawię fotki.
Z białych z lekko kremową nutą warta polecenia jest również Clair Austin. Chyba wstawiałam gdzieś fotki.
Co do floksów...
Osobiście uwiebiam tę bylinkę, we wszystkich kolorach, choć biały jest najpiękniejszy. Co roku kupuję jednak nowe odmiany, bo mam do nich słabość

Floksy rosną kępami, pędy mają proste, dość wysokie - w zalezności od odmiany nawet do 1m.
Moje roślinki 14:23, 16 lip 2012

Do góry
Maju ,pieknie u ciebie kwitnie wszystko.Do mieczyków u mnie daleko,nawet floksy jeszcze nie kwitną.Chciuałm spytać czy słonecznik ozdobny masz ze swoich nasion?U mnie niektóre wystrzeliły na 3 metry,a na opakowaniu piszą 50-60cm.Nie wiem czy można zebrać z nich nasiona,nigdy nie próbowałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:10, 15 lip 2012

Do góry
Pojechałam bo nie wytrzymałam dziś do Kań i kogo spotkałam?? hehe... Anulę z Pawłem na rowerkach.

A to moje nowe nabytki, werbeny kolejne, trawy i białe floksy, na hidcotowej dobrze rosną.

Ogrodnik mimo woli 11:53, 15 lip 2012

Do góry
Aniu ale u ciebie się dzieje, ma Jotka rację, leprze to od seriale w tv ogród pięknisty, te wszystkie jeżówki lilie ,liliowce, floksy i wszystkie inne przyprawiają o zawrót głowy i w tym wszystkim Ty pełna wigoru, roześmiana i ciągle coś robiąca Ania przygoda w oczku rozbawiła mnie, ale też trochę się zmartwiłam, bo przecież o wypadek nie trudno i co wtedy?...Strasznie żałuję, że nie będę mogła zobaczyć tego wszystkiego w realu
Ogrodnik mimo woli 10:56, 15 lip 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Brawa dla Danusi za jej życzliwość koleżeńską, Ania nie szalej z ogrodem, nie musi być na tip top, lepiej zadbaj o zdrowie, cobyś się nam na spotkanie nie rozłożyła i o pracę coby Cię nie wyleli i drugi raz patrz pod nogi dobranoc floksy i inne piękne Masz i ode mnie floksa właśnie rozkwita Sherbet Blend

Aniu ogród u mnie niegdy nie bedzie na tip-top.... Niestety zakupiłam bukszpany.. i leżały półtora tygodnia przysypane z lekka ziemią (czyt. byle jak i nie wszystkie...)... mam nadzieję że sie przyjmą......
Takiego floksika nie mam..... ale ograniczam chciejstwa..szkoda, ale miesce już zagospodarwoane.... nawet w liczbie okazów "za dużo"
I teraz mam takie rabatki... bukszpaników prawie nie widać.... za to widać brak Tip-top....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies