Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pająk 15:38, 05 sty 2023

Do góry
edzix napisał(a)
Czy ktoś wie, jaki to gatunek pająka? Znalazłam go w domu.

matkoo , ogólnie uważam, że pająki to pożyteczne insekty, ale tego to po prostu bym się wyjątkowo bała. Staram się ich nie zabijac tylko zwykle gdzieś przetransportować.
Ogród prawie wymarzony … 15:23, 05 sty 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziś popracowałam

Obcięłam lawendy - te sadzone falami w kulki a Grosso na prosto czyli w kancik- za mocno się pokłada stad decyzja o cięciu na kwadraciaka
Opitoliłam na krótko Hakuro
Wycięłam cześć rozchodników
Obcięłam róże
Powycinałam kilka połamanych hortek - za przykładem Violi
Znalazłam miejsce dla dalii - dzieki Asi Rojodziejowej
u mnie dziś 14 stopni wiec praca wre
Zapomniałbym - doprowadziłam do porządku kaliny bo straszyły -teraz mam ogrodowe laski
A i do końca opróżniłam szampanskoje - Judith napisała ze tak trzeba aby tok był pomyślny

Lawenda do zera

I
O kurcze ale żeś ogoliła tą lawende mam nadzieje że ona odbije Tobie. Justyś i ja również życzę Tobie wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ogród w Klein Kottorz 14:57, 05 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)
Trojkacik frontowy.

Danusiu nawet o tej porze pięknie wygląda u Ciebie ogród. I ja również życzę Tobie wszystkiego naj najlepszego w Nowym Roku! Z cebulowymi to fajnie zaszalałaś z takim większym rozmachem
Zieleń, drewno i antracyt 13:16, 05 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Wiejska cudna, a jak krzewy podrosną to już w ogóle będzie miodzio Dobry pomysł na jej poszerzenie.

Przez Ciebie i Kaśkę chwyciłam dzisiaj za szpadel

Poszerzyłam do 3m i na razie starczy
Zieleń, drewno i antracyt 13:15, 05 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Wiejska cudna, a jak krzewy podrosną to już w ogóle będzie miodzio Dobry pomysł na jej poszerzenie.

Przez Ciebie i Kaśkę chwyciłam dzisiaj za szpadel

Poszerzyłam do 3m i na razie starczy
Mój ogrodowy pamiętnik 13:09, 05 sty 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A one muszą byc w słońcu? jakby chciały w cieniu rosnąć…

A jak głęboki to cień?
Miałam kiedyś je w donicach przed domem u mnie to północno zachodnia strona domu. Słońca trochę miały późnym popołudniem. Ta na zdjęciu ciut więcej, druga troszeczkę od wschodu też mogła dostać słonka

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:52, 05 sty 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Dorka, zobacz, jakie były moje L. Beauty:

Środek maja biało - granatowy. I dają radę w trudnych warunkach

Piękne są i na twoim zdjęciu a może na moim ekranie wyglądają na ciemno różowe. I taki kolor mi się bardzo podoba. A jakie one wysokie :⁠-⁠D moje botaniczne to eastern star i one są niziutkie jak krokusy. Botaniczne chyba kwitną szybciej niż van Eijki. Jeśli się nie zgrają czasowo to kolor nie będzie miał znaczenia.

Wszystkie cebulki posadziłam starając się równomiernie złożyć po rabacie, może błąd zrobiłam bo nie ma ich aż tyle by dały efekt masy a w pojedynkę trochę biedne będą. Twoje pięknie się prezentują w kępce. Ach te dylematy.
Wiosno przybywaj bo się doczekać nie mogę jak to wyjdzie. I zmian na rabacie jestem ciekawa i nowej rabaty pod świerkami. Ech, nie cierpię cierpliwości :⁠-⁠P
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:46, 05 sty 2023

Do góry
Szafirkowe listki przytnę dopiero w lutym. Sporo będzie tego przycinania.

Najpóźniej przycinam perovskie. Bardzo długo są ozdobą rabat.

A od tego miejsca rozpocznę przedwiosenne cięcie nieformowanego żywopłotu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:42, 05 sty 2023

Do góry
Ale zanim przyjdzie nam cieszyć się wiosną, sporo czasu opłynie. Front robót wciąż jest rozległy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:37, 05 sty 2023

Do góry
Buzia się śmieje do tych pierwszych zwiastunów wiosny.

Ruszają turzyce pagórkowate.

Łebki z ziemi wychyliły przebiśniegi i krokusy.

Kwitną pierwsze pierwiosnki bezłodygowe.

W świetnym stanie są po zimie epimedia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:30, 05 sty 2023

Do góry
Napia napisał(a)
Haniu, pozdrowienia noworoczne zostawiam spóźnione nieco, bo mimo szczepienia, dopadła mnie grypa.
Podoba mi się określenie Andy "parkowy ogród", budzi przyjazne uczucia i uspokaja. Twój ogród jest dla mnie właśnie takim pogodnym miejscem, w którym wszystko jest właśnie takie, jakie ma być. Dziękuję, że jesteś

Witaj Agnieszko. Dziękuję za życzenia i nie ukrywam, że bardzo cieszą mnie Twoje słowa o ogrodzie.
Na rabatach coraz bardziej pusto. Jest miejsce, aby pod koniec stycznia swobodnie robić cięcie krzewów.

Mam już nowy zapas worków na odpady po cięciu miskantów. Sporo ich jest do wycinki.

Ogródek Iwony II 11:27, 05 sty 2023

Do góry
Zaczynamy nowy sezon. Wcale nie jestem pewna, czy ogród śpi. Gdyby nie choroba, poszłabym ciąć seslerie. Jesienią robiłam nową rabatę z seslerią jesienną. Przycielam ją, by poszła w korzenie. I teraz patrzę, jak piękna jest i zielona.
Polinka tnie trawy bardzo szybko. Jak wyzdrowieje, to może w lutym przytnę seslerie i trzcinnik.
Tutaj fotki z jesieni jeszcze...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:17, 05 sty 2023

Do góry
Udało się ściąć kwiatostany hortensji i rozchodniki z zapłocia, rabat frontowych i z boku budynku. Zmniejszy się ilość śmieci fruwających po ogrodzie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:10, 05 sty 2023

Do góry
Porządki na rabatach chwilowo ulegają zawieszeniu. W nocy padało i znowu trzeba czekać aż glina podeschnie.
Na zdjęciach widać, że glina nic sobie nie robi z corocznego wzbogacania jej materią organiczną. Wchłonie wszystko.

Ogródek Iwony II 10:52, 05 sty 2023

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ale pięknie
wedrujace słoneczko wyglada wspaniale

Dzień dobry Dominiko w Nowym Roku.
Jak wielu, przechorowalam święta, powoli wracam do żywych. Tobie i sobie zdrowia życzę na ten Nowy Rok. Muszę zobaczyć, co u ciebie.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 08:38, 05 sty 2023

Do góry
Dorka, zobacz, jakie były moje L. Beauty:

Środek maja biało - granatowy. I dają radę w trudnych warunkach
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 02:57, 05 sty 2023

Do góry
Magara najgorzej przyznać się do swoich planów, bo wtedy wzrasta odpowiedzialność na wykonanie, a to przecież plan 6-letni jest

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:35, 04 sty 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Tulipany zakwitną bez problemu. One potrzebują około miesiąca w ziemi z chłodniejszą temperaturą. Jak za wcześnie są wsadzane to kiełkują już na jesieni i potem kwiaty są mikre a liście paskudne. Ja wsadzam tulipany w listopadzie. Teraz jeszcze trochę czosnków mi zostało bo zapomniałam o nich i leżą. Mrokasia w marcu wsadzała do ziemi i też kwitły, chyba w maju.
Tylko Minuety i Salmony są w różu z tych co kupiłaś. Pierwsze to amarant, drugie taki blady róż ale ładne są. Reszta odcienie czerwonego. Mniej lub bardziej. Ale to fajne odmiany, oprócz Minuetów będą ładnie powtarzały min. w następnym roku. Botaniczne jak im stanowisko podpasuje to się ładnie rozmnożą.

To mnie pocieszyłaś, szkoda by było gdyby nie zakwitły. Mam tylko nadzieję że nie zgniją bo u mnie ciągle pada. Jak sadziłam to ziemia była znośna ale jak znów będzie padać cały styczeń to nie wiem czy nie za mokro będzie.
Co do kolorów to mnie za to zmartwiłaś bo wszystkie na opakowaniu są różowe. Minuety i botaniczne to ciemny róż wpadający w czerwień ale jednak róż. Chyba że mam problem z kolorami :⁠-⁠P
Nic to czerwone też przełknę byle tylko się nie gryzły z towarzystwem. Najwyżej przesadzę.
Botaniczne już mam ale inne, ładnie się mnożą

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:26, 04 sty 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Tulipany w super zestawie. Wszystkie Eijki mam-jestem ciekawa tej Lady Van Eijk bo na opakowaniu kolor ma ciekawy.
Odnośnie moich kalin-fotę wstawię. Dziś przed zmrokiem wróciłam do domu i udało mi sie cyknąć zdjęcie.

Też jestem ciekawa koloru tych Lady van Eijk na zdjęciu z opakowania był to ciemny róż,zdjęcie dość wiernie oddaje kolory z opakowania.

No tak teraz trudno zdjęcie zrobić, człowiek wycjodzi z domu to ciemno i jak wraca do domu też ciemno. Lecę oglądać kaliny.
W kamiennym kręgu od początku 21:59, 04 sty 2023

Do góry
Napia napisał(a)
Ślicznie i wytwornie wyglądają barokowe wianki
Z kolei ogród w kolejnych odsłonach pokazuje coraz to inny charakter - radosne cebulowe, dojrzałe byliny i krzewy, eleganckie zimowe przybranie. Pięknie wygląda w Twoim ogrodzie Aniu

Agnieszko, cieszę się, że ozdoby Ci się podobają
Muszę się zebrać do kupy i skończyć bombki
Ostatnio jednak przypomniałam sobie, że potrafię co nieco zrobić na drutach i przepadłam z kretesem

Mam już za sobą cztery swetry i trzy opaski na głowę. Aktualnie na tapecie piąty sweter się robi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies