Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Mary 18:20, 06 mar 2023

April napisał(a)
...
Tak wyglądała rabata z białymi ciemiernikami przed porządkami

A tak po, widać ciemierniki

To przyjemne uczucie, gdy sprzątanie przynosi takie natychmiastowe efekty. Piękne poletko!

Nic nie zrobiłam w ogrodzie w ten weekend. Dobrze, że wcześniej w lutym coś się udało ogarnąć.
Magleska 20:18, 06 mar 2023

Podziwiam Twoje prace porządkowe
fajne to poletko ciemierników -u mnie nie chcą się siać -muszę posłuchać rad i dosypać im skorupek
Magara 22:48, 06 mar 2023

April napisał(a)

Przycięcie carexa remota i żurawek odsłoniło pokrywy oczyszczalni, zwykle niewidoczne pod roślinami

Pięknie podziałałaś ale jak doczytałam jak wielkie masz rabaty to się nie dziwię, że masz ciśnienie na porządki Ja przy moich kilku mikro rabatkach się z reguły nie wyrabiam

Jola, pytanko, jak duże masz te pokrywy oczyszczalni? Remoty i żurawki dają radę je zasłonić w sezonie całkiem???
nyna76 13:48, 07 mar 2023

Dziękuję za zdjęcia pomponelli, faktycznie gigant u Ciebie.
Agatorek 20:47, 07 mar 2023

I jak tam Twoje dalie? Podgrzewasz w piekarniku?
April 07:05, 08 mar 2023

Judith napisał(a)
April, to zielone na ostatnich zdjęciach to runianka?

Tak to runianka. Mam taką falę z niej zrobioną przez całą rabatę
April 07:08, 08 mar 2023

mrokasia napisał(a)

Ekhm, ja tam poszłam na spacer . Psy skorzystały .

A co do skorupek to do tej pory kruszyłam na drobno po prostu ale teraz zamierzam zmielić w młynku do kawy .

Może najbliższy weekend coś pozwoli zrobić. Chociaż niby sobotę ma padać. Ciągle im się zmieniają prognozy.

Kasiu, ja wysuszone skorupki po prostu mocno zgniatam w ręku jak rozsypuję. Nie mam czasu na mielenie w młynku. Za dużo tego. Ja skorupki podsypuję też pod pachysandrę.
April 07:13, 08 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Wczoraj podziwiałam u Ciebie na zdjęciach roślinkę, której nie znałam, a mianowicie wielosił. Czy pamiętasz może jak je sadziłaś, w jakich odstępach? Jest bardzo uroczy

Agnieszko, wielosił sadziłam co jakieś 70cm i się zlewał w jedną kępę. Początkowo pionowe kwiaty z czasem rozkładają się wachlarzowo. Ponieważ dałam przy brzegu ścieżki, musiałam nawet z jednej strony podpierać żeby dało się przejść. To jeśli chodzi o tę odmianę Lambroockcośtam. Jeśli natomiast chodzi o reptans to jest niższy i się nie pokładał.
Tak czy siak obydwa piękne, delikatne.
April 07:14, 08 mar 2023

Dorii napisał(a)

Polecam blender kielichowy jak masz, świetnie sobie radzi.

To chyba lepszy pomysł niż młynek do kawy. Większa ilość wejdzie
April 07:16, 08 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

No to u ciebie duuużo rabaciska ,takie jak uwielbiam

Ja mam w tym metrażu ok.1000m2 murawy,ale tą tylko kosimy

Wiesz ja za ten cień z sosen to też bym je pokochała

U mnie póki co cień latem to w altanie

A co do siewek ciemiernika białego, to ja mamie młode siewki wykopałm od razu w tym samym sezonie( w zeszłym roku) i teraz nawet niektóre będą kwitły szok , że tak szybko !
Więc one wcale nie takie delikatne
A nie mówiąc , że w tym roku w styczniu sobie nawet podzieliłam jedną kępę a potem za kilka dni przyszły mrozy -11 i żyją! niebawem zakwitną
Więc nie zgodzę się że ciemierniki są delikatne i nie lubią dzielenia, przesadzania

To co piszesz Wiolu o ciemiernikach tylko potwierdza już dawno stwierdzony fakt, że masz zielone łapki
Weź też pod uwagę że u mnie ciemierniki mają "pod górkę". Zakwaszona ziemia, mimo moich rozlicznych prób jej odkwaszania. Masa igieł, piach i sucho. No i jeszcze hakone przykrywają je większą część roku
Ale i tak jestem z nich bardzo zadowolona