Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Alija 19:16, 06 mar 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzisiaj rano była niespodzianka i biało za oknami ale już się rozpuściło na szczęście

Sylwia, to tak, jak u nas. Padało jeszcze trochę do południa, potem się uspokoiło, nawet obcięłam jedną wielką dziką różę, a wieczorem znowu zaczął padać śnieg z deszczem.
Magleska 19:50, 06 mar 2023

Sylwia pięknie lecicie remontowo dzieje się super -pracusie

a w ogrodzie ile już wczesnowiosennego kwiecia -śliczne iryski ,ciemierniki ,a tego lepiężnika jak byś miała za dużo to nie wyrzucaj -uroczy jest
Buziaki
sylwia_slomc... 20:49, 06 mar 2023

anabuko1 napisał(a)

A co to za kalina tak w wcześnie startująca ?
Wiosnę już masz widzę bardzo ładną i kolorowa.
Ciemierniki cudo
Kępy okazałe.
Moje nijakie. Coś muszę im podsypać ?

Aniu to albo kalina Down, albo Charles lemon
Niestety nie wiem która dokładnie nam została bo druga padła po powodzi, a woda zabrała metki. Ale w sumie terminem kwitnienia i kwiatem nie za wiele się różniły obie.
Aniu ja moim daję raz w roku popiół roślinny i raz wapno. Jedno wiosną drugie jesienią i nie wycinam im wcale liści. W zeszłym roku dostały tez przy okazji innych roślin obornika granulowanego. Bo ja już przestałam sypać konkretnie pod rośliny bo mam ich za dużo by dać jeszcze tak radę Teraz sieję jak rolnik zborze rozrzucając szeroko po rabatach i gdzie spadnie tam zasili
sylwia_slomc... 20:52, 06 mar 2023

Urszulla napisał(a)
Dlaczego chcesz likwidować to drzewo z budkami?
Oznak wiosny masz dużo, w łączce też pewnie cieszy

Ula bo stodoła w trakcie budowy przestanie istnieć O ile nam się to uda zrealizować
W łące na razie kwitnie tylko jeden irysek, ale już mam plan na dosadzenie jesienią pod brzozami bo tam wiosną najmniej pokosów leży i będą o tej porze dobrze widoczne.
sylwia_slomc... 20:54, 06 mar 2023

Ewik napisał(a)
Oj dzieje sie u Ciebie
Tez podpytam o kalinię, jaka to odmiana ?jest podcinana czy ma naturalnie wąski pokrój ?

Ewo powyżej Ani odpisałam na temat kaliny Ja do tej pory jej nie cięłam jeszcze, jaki będzie pokrój za kilka lat nie wiem. Pewnie można korygować.
sylwia_slomc... 20:56, 06 mar 2023

Tess napisał(a)
Ufff, musiałam się sporo cofnąć, żeby wiedzieć, o jakim remoncie Dziewczyny piszą.
Spory remont, dużo pracy. Ale cieszy, prawda? Tarasik z nową balustradą fajnie wyszedł. I praktyczny, i ładny. Dreno opalane, czy bejcowane?
Ilość nasion mnie powaliła. Ja dzisiaj po paczuszce koperku, cebuli siedmiolatki, pietruszki naciowej, rukoli i szpinaku kupiłam i nie wiem, gdzie to będzie u mnie rosło
A ciemierniki masz giganty. WOW!

Tereniu remont drobnymi kroczkami do przodu Drewno wyczesywane i opalane, a potem impregnowane drewnochronem bezbarwnym. Ja na razie też nie wiem gdzie to wszystko będę siała. Część na pewno w łące. Ciemierniki dziękują za pochwały
sylwia_slomc... 20:59, 06 mar 2023

Alija napisał(a)

Sylwia, to tak, jak u nas. Padało jeszcze trochę do południa, potem się uspokoiło, nawet obcięłam jedną wielką dziką różę, a wieczorem znowu zaczął padać śnieg z deszczem.

Ja dziś ogarniałam z suchego górną cześć tamy, została dolna z truskawkami, a potem plewienie górnej, ale kiedy to jeszcze nic mi nie wiadomo
sylwia_slomc... 21:00, 06 mar 2023

Magleska napisał(a)
Sylwia pięknie lecicie remontowo dzieje się super -pracusie

a w ogrodzie ile już wczesnowiosennego kwiecia -śliczne iryski ,ciemierniki ,a tego lepiężnika jak byś miała za dużo to nie wyrzucaj -uroczy jest
Buziaki

Madzia jak będziesz chciała to ci dam, ale nie wiem czy zniesiesz potem w sezonie jego spore podobne do łopianowych liście
sylwia_slomc... 21:04, 06 mar 2023

Remontowo

zapomniałam wczoraj pokazać

Drzwi do pokoju dostały oprawę

a do przyszłej kuchni nad zlewozmywak i kuchenkę takie płytki upolowaliśmy.
Kordina 00:04, 07 mar 2023

Płytki patchworkowe śliczne, uwielbiam takie wzory, mam w kolorystyce szaro czarnej