Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:07, 11 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Poproszę o przepis na pierwszą rabatę
PIęęęęęęękna...

Evchen dla Ciebie specjalnie:

Żywopłot z tuji Aureospicata
W centralnym punkcie jodła koreańska, ze skarpetą z żółtych kulistych berberysów.
Po bokach z prawej berberys Erecta (zielony), potem Buk 'Purple Fontain', potem kalina o pstrych liściach (odmiany nie pamiętam), następnie hortensja 'Pinky winky', dalej modrzew pendula szczepiony na pniu , kolejno perukowiec (bordowy).
Po lewej stronie od jodły: hortensja bukietowa (biało-różowa), potem weigela pstra (duży krzew), potem pęcherznica kalinolistna 'Diablo D'or', z tyłu wąska wiśnia 'Amanogawa', następnie rozplenica japońska, poniżej karłowa kalina, tawuła 'Gold Flame' , jodła hiszpańska 'Pinsapo keleris', przed nią jałowiec 'Tamariscifolia', z przodu azalie 'Kermesina', rożowe i białe wrzośce,. Przed bukiem weigela 'Monet', potem runianka japońska pstra, dalej trawy 'Red baron', liliowce o różowych i bordowych kwiatach, pomiędzy nimi jeżówki 'Summer Cream', z przodu żurawki o bordowo zielonych liściach i dąbrówka rozłogowa bordowa (pstra).
Sosnowo 08:19, 11 wrz 2012

Do góry
Aniu an tre - tak, pracy było sporo i dalej nie skończone - dziś pół dnia wolnego, więc może choć część kory rozsypię, by na ławeczce po pracy przysiąść Pozdrawiam

Marzenko To jedna z najpopularniejszych - rozplenica japońska - zimuje bez problemów już kolejny rok. Teraz na robionym wrzosowisku posadziłam jedną sztukę tej nowej niższej rozplenicy, jednak z tego co słyszałam ta jest bardziej wymagająca i wymaga okrycia na zimę. Zobaczymy w przyszłym roku jak sobie poradzi. Natomiast co do wrzosów tez nie byłam przekonana - owszem podobały mi sie bardzo, ale tak jak napisałaś ..u kogoś Jednak odważyłam się i obiecuję solidne okrycie na zimę - może im się spodoba u mnie
Ogród Magdalenka 14:32, 10 wrz 2012

Do góry
Madziu rozplenica i kulki śliczne połączenie akurat temat rozplenicy u mnie na tapecie, wiesz jaką masz odmianę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:28, 10 wrz 2012

Do góry
Piękne sadzonki jeżówek, bardzo gęste różowe po ok. 5zł!

Do tego jeszcze 2x rozchodnik Matrona (bardzo mi się podoba) i 3x rozplenica Hameln. Jakie tam były piękne rozplenice w ogrodzie pokazowym!!!

Ogród Magdalenka 23:01, 09 wrz 2012

Do góry
Magdziu.. cieszę się ze spotkania króciutkiego, ale zawsze cos
U Kapiasów była hammeln.. Kupiłam parę sztuk, spodobała mi się Twoja kompozycja rozplenic z bukszpanami.. No i teraz mam dylemat - trawa palmowa czy rozplenica...?
Ogród Magdalenka 22:24, 09 wrz 2012

Do góry
Bogda ... witaj ... załatwione ....w tygodniu będziesz miała

Aga ... zawilce są super, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie gdzie je można kupić teraz ... proszę dajcie znać ...
rozplenica jest wielka ...ale nie wiem jaka to odmiana ... u Kapiasów była mniejsza ...chyba Hameln
Ogród Magdalenka 22:19, 09 wrz 2012

Do góry
Beatko poczytałam o zawilcach ... fajnie wyglądają ... powinny być teraz w sprzedaży , prawda ? ... tylko tam jest słońce ...dadzą radę ?
Marzenko jesteś Kochana .... jeszcze posadzę tam wiśnię umbra ....
Anitko zawilce do mnie przemawiają .... poszukam w szkółkach , może je dostanę ...dziękuje za pochwały ... cieszę się , że werbenka już znalazła nowe miejsce ... wśród traw będzie super ... ... czekam na fotki jutro ....
Gosiu dziękuję fajnie , że zaglądasz
Aga rozplenica w murku fajny pomysł ... w nogach bukszpanu może ta runianka ? ...jak będzie za zielono to coś wymyślimy ....ja mam wrzośce , ładnie się odcinają kolorystycznie .... też się cieszę , że się spotkałyśmy
Nieszka .... też się jej dziwie ... taka była piękna wiosną ... zobaczę co w szkółkach dostanę czy zawilca czy jeżówki ....
Irenko buźka
Ogród Magdalenka 21:38, 09 wrz 2012

Do góry
Madziu! Cieszę się, że miałyśmy okazję znowu się spotkać.
Dziękuję za pomoc przy altance. Będę kolejno dosadzać hortensje i zastanowię się nad ekranem z bukszpana pod okienkiem. Tylko czym zasłonić jego nogi? Oto jest pytanie?
Jak myslisz, czy rozplenica mogłaby rosnąć w tym murku pod altaną?

Ogród Magdalenka 21:13, 09 wrz 2012

Do góry
noemi napisał(a)
An cieszę się, że udało nam się pogadać ( choć mam niedosyt ) i wypić razem kawkę ... jak będziecie w moich stronach zapraszam do siebie, adres znacie ...

Olu dziękuję za spacer po ogrodzie ... super się rozmawiało , niesamowite jest to , że czułam się tak, jakbym Cię znała już wcześniej i po prostu spotkałyśmy się u Kapiasów

Marzenko ....oczywiście, że szykuję się na potwora .... a teraz dla Ciebie obiecane fotki

rozplenica i kuleczki

To ja powtórzę za przedmówczyniami- mega wypasiona rozplenica - świetnie przedogródek wygląda !!!
Ogród Magdalenka 21:10, 09 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ależ pięknie rozplenica wygląda , taka wypasiona kuleczki tez

Wpadam i się zwykle nie wpisuję.. ale teraz chciałąm napisac, "jaka wypasiona rozplenica"...a tu zong.. taki wpsi co do słowa już jest....... i pozamiatane .... Pozdrawiam.

hihihi ... dziękuję Dziewczyny ....moja pierwsza zakupiona roślinka do ogródka , jest wielka to fakt ...pozdrawiam Was serdecznie ....
Moje roślinki 20:58, 09 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj przyniosłam z ogrodu dynie ozdobne,będą ozdobą jesiennych kompozycji i urozmaiceniem na rabatach

Rozplenica posadzona wiosną ładnie kwitnie

Ogród Magdalenka 20:58, 09 wrz 2012

Do góry
Ewa napisał(a)

Wpadam i się zwykle nie wpisuję.. ale teraz chciałąm napisac, "jaka wypasiona rozplenica"...a tu zong.. taki wpsi co do słowa już jest....... i pozamiatane .... Pozdrawiam.
Ogród Magdalenka 20:54, 09 wrz 2012

Do góry
Ogród Magdalenka 20:50, 09 wrz 2012

Do góry
An cieszę się, że udało nam się pogadać ( choć mam niedosyt ) i wypić razem kawkę ... jak będziecie w moich stronach zapraszam do siebie, adres znacie ...

Olu dziękuję za spacer po ogrodzie ... super się rozmawiało , niesamowite jest to , że czułam się tak, jakbym Cię znała już wcześniej i po prostu spotkałyśmy się u Kapiasów

Marzenko ....oczywiście, że szykuję się na potwora .... a teraz dla Ciebie obiecane fotki

rozplenica i kuleczki

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:16, 09 wrz 2012

Do góry
Rozplenica gigant wreszcie wypuściła piórka. To kąt zachodnio-pólnocny. Rozplenica ma mnie częsciowo przed sąsiedztwem zasłaniać.

A tu w dalszej perspektywie z grabami. Graby wiosną zostaną uczesane w stożki. I jeszcze jeden zdechły grab czeka na przesadzenie.... Zadko pokazuję tyły , bo ta rabata jeszcze nie jest dopracowana. Wiosną będę działać. Mam już koncepcję.

Sosnowo 18:18, 09 wrz 2012

Do góry
Danusiu, Aniu, Reniu - dziekuję za odwiedziny i miłe słowa
Teraz najważniejsze będą wykończenia - wysypanie kory na tej części gdzie są rośliny i kanciki - no i kiedyś jakieś stosowne mebelki , bo teraz pustawo tam jakoś

Jesień powoli już wchodzi i do mojego ogrodu... - przepięknie przebarwia się robinia Tortuosa

rozplenica

turzyca i zurawki

Mój jesienny ogród 23:45, 08 wrz 2012

Do góry
Na trzaskałem dziś fotek to pokazuję, bo jutro od rana do roboty, a jest jej tyle że nie wiem od czego zacząć. Mam do wsadzenia leszczynowca i oczara pośredniego i pewnie zacznę od Bogdzi liliowców.
Jbłka obrodziły że hej.

Tawułka japońska przepięknie wygląda

na koniec m.gigantus i rozplenica

Ogród u stóp klasztoru 23:05, 08 wrz 2012

Do góry
teraz w ogrodzie oczywiście panosza się wraz z wrzosami wszelakie trawy . kocham je oczywiście wszystkie - małe i duże ale mam faworytki . choć w tym roku słabsze i marniejsze , też cieszą oko.

MISCANT CABARET

ROZPLENICA HAMELN

MISCANT NN

MISCANT GRACIMULUS- roslinka macierzysta kiepska w tym roku

i rozsada z tegoż miscanta o wiele ładniejsza na rabacie żwirowej z agrowłokniną
( ta im wyraźnie służy ))

MISCANT GIGANTEUS

SZAROBRÓDEK SYBERYJSKI ( od Finki)

MISCANT MORNING LIGHT

PROSO RÓZGOWATE

Ogródkowy chaos u monitki 11:38, 07 wrz 2012

Do góry
Asiu dzięki bardzo za pomoc propozycja do rozważenia tyle że z jednym drzewkiem bo więcej nie wejdzie ...

Może napiszę co jest na rabacie pod oknem albo co ma być bo chcę to uporządkować trochę:
na śroku kula Danica po bokach róże i liatry, dalej świerki conica, w rogu rozchodnik. Przed różami pas lawendy. najniższe piętro to obwódka z bodziszka. Nie wiem co posadzić między rozchodnikiem a świerkiem bo jest tam dziura, może rozplenicę?

Teraz rabata przed tą istniejącą.
1. wiśnia Umbraculifera rozszypane kule z bukszpanu, tawuły gouldmound, rozplenica, rozchodnik
2. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, lawendy, trawy
3. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, i berberysa bordowego admiration

Jak wam się to widzi? która wersja lepsza?
Blaski i cienie nowego życia 08:48, 07 wrz 2012

Do góry
Urszullo, wpadłam z rewizytą. Mnie również marzy się gęsty łan Limelightek, ale na razie nie udało mi się ich nigdzie spotkać. A zakupu przez internet jakoś mnie nie pociągają. Z Twojego wpisu, który zostawiłaś u mnie wynika, że przeczytałaś dokładnie cały mój wątek, ja niestety nie potrafię aż tak wgłębiać się w historię tutejszych ogrodów z powodu braku czasu i problemów ze wzrokiem (chyba czas odwiedzić okulistę).
Admirationy są piękne, wykupiłam ostatnio u Kapiasów cały ich zapas.
A co do roślinki powyżej, to wydaje mi się, że to rozplenica Rubrum, która u nas nie zimuje.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies