Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:12, 08 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
pokaż o którą rabatę Ci chodzi? ile tam jest słońca?

jest np taka rabatka
posadzilam na niej na srodku mieczyki oraz dalie w kolorze zoltym
woklol nich posadzilam sparxisy i kolorze zolto pomaranczowo czerownym
a po obwodzie nasturcję

calosc wyglada załosnie i pusto ....mowiac szczerze nie wiem czym sie kierowalam wybierajac rosliny...
chyba raczej usilowalam zrobic cos z tego co mialam przypadkowo

rabata jest dobrze nasloneczniona
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:11, 08 maj 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
c.d.
pada
buk Purpurea Pendula a w tle przy trawniku młodziutki Purple Fountain

kolor bije po oczach mimo szarugi

Witam serdecznie
Jestem zdecydowana na kupno buka, ale im więcej przeglądam stron tym więcej mam wątpliwości. Mam pytanie - czym różni się purpurea fountain od purple fountain, czy może mocniejszym wybarwieniem liści?Czy pendula fountain charakteryzuje się bardziej zwartym pokrojem, czy może pokrój rośliny zależy od jej prowadzenia i przycinania?Oglądając różne zdjęcia buków określanych jako fountain muszę przyznać, że trochę się różnią, a zależy mi na odmianie o wąskim pokroju.Dziękuję z góry za wyjaśnienia.
Ogródek Ewy 19:06, 08 maj 2014

Do góry
Wiecie co to za roślinka?

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:58, 08 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
biedny perukowiec po przymrozkach

mój też złapało co będziesz z nim robić? czy przytniesz czy może nic?
Odnawiam ogród 18:53, 08 maj 2014

Do góry
Witajcie
niedawno weszłam w posiadanie dużego domu z ogrodem, który nie koniecznie mi się podoba. Chciałabym go przebudować, tak, żeby nie wyrzucić nic z tego co jest,a tylko poprzesadzać. Wklejam mapkę i trochę zdjęć, niestety słabej jakości bo robione telefonem.

Posadzona jest trawa, wcześniej był tam warzywnik.
Na pierwszy rzut chcę przesadzić te róże które wydać praktycznie na każdym zdjęciu. Rosną one tak sobie prawie na środku bez ładu i składu a wokół nich wychodzi masa lilii. Obok nich jest taki cypelek z kwiatami.

Nie mam kompletnie pomysłu na przód przed domem. Jest tam dosłownie wszystko bez ładu i składu.

Na ostatnim zdjęciu widać posianą trawę. Wcześniej rósł tu wielki świerk, którego wycięliśmy a wzdłuż krawężnika są posadzone niskie dalie.

Zrobię więcej zdjęć a na chwilę obecną proszę o rady

Przyjazny ogród 18:47, 08 maj 2014

Do góry
Obejrzyj sobie swojego Bolesława , zaraz zakwitnie.

Przyjazny ogród 18:47, 08 maj 2014

Do góry
Mam trzy takie małe kępki irysków i za bardzo się nie chcą rozrastać, zobaczymy ile ruszą do lipca. Takie rozdzielanie ich na pojedyncze drobiazgi raczej nie ma sensu, pewnie lepiej sadzić kępkami.

Lotosy można śmiało nawozić, trzymam kciuki za twoje, a ty trzymaj za moje
Co do fatalnej improwizacji, to nie masz racji, pokaz na pewno się udał, starczy cofnąć się do marca i zobaczyć twoje zdjęcia z sadzenia, fachowości trudno odmówić, ponadto spontaniczne tworzenie w takich przypadkach wychodzi najlepiej.

Ogrodomania Oli 18:38, 08 maj 2014

Do góry
Co się stało kwiatom ... 18:16, 08 maj 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Powitam piękny dzień Peonią i Lilakiem.

Przed chwilą przeczytałam Twoje wezwanie u mnie i jak widzisz znalazłam szybko. I zmieścił się, co widać na załączonym obrazku. Większość ogrodów tutaj jest z gumy.
Marzy mi się Siedlisko.... 18:08, 08 maj 2014

Do góry
AniaK napisał(a)
[img

Jaki piękny trawnik, co za kolory w ogrodzie, muszę tu częściej zaglądać do Ciebie coby oczy ucieszyć.
Ogrodomania Oli 17:57, 08 maj 2014

Do góry
Przedwiośnie ogrodu..:) 17:55, 08 maj 2014

Do góry
I moje Rh czekają na posadzenie, ...ale już nie mają tyle kwiatów, częśc obleciała

Będą posadzone na tle Smaragdów i coś przed nimi, nie wiem jeszcze co, może jakas trawa, albo wrzosy???
Mój cichy zakątek 17:51, 08 maj 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ok dzięki za rade na skalniaczek teraz może coś wymyślisz wokół tego chce powiększyć niekoniecznie na prostej ziemi może wokół różany skalniak ta okrągła rabata przez 1/4 dnia jest w cieniu
Przedwiośnie ogrodu..:) 17:49, 08 maj 2014

Do góry
TRochę nie miałam czasu, ale, sa już tulipany, zakwitły po świętach jakis tydzień i do teraz jeszcze są:

Hmm, te tulipany miały być bialutkie, a są jakieś kremowe z różowym i jakieś bardzo wysokie wydaje mi sie.
Mój cichy zakątek 17:42, 08 maj 2014

Do góry
mati7632 napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów!

Od niedawana śledzę z zapałem wasze piękne ogrody i również odważyłem się pokazać swój. Mój ogród to działka 20-arowa na której znajduje się dom, altanka, skalniak i kilka innych rabat. Obecnie staram się ciągle rozbudowywać ogród o nowe skalniaki czy rabaty co będę relacjonował z wami na bieżąco
Poniżej przedstawię kilka fotek z mojego ogródka. Pozdrawiam

Witaj na forum chętnie coś doradzę, ale musisz napisać jaka to strona świata, ponieważ inne rośliny doradzę do cienia a inne do słońca.

Tego bukszpana w kostkę też bym lekko podcięła do równa i iglaka żółtego za bukszpanem też w kostkę, wtedy byłoby jednakowo. Możnaby jeszcze przed nimi jakieś mniejsze formy prostokąta zrobić np. dwie mniejsze kostki bukszpanowe. A na ziemi zasadziłabym może trzmielinę żółto-zieloną i płożąco ją puściła na całej powierzchni. Ewentualnie pod różą runiankę (jeśli to nie jest południowa strona świata).

Może inni też coś doradzą.
A najlepiej brać po kawałku rabata za rabatą
Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 17:33, 08 maj 2014

Do góry
Na powitanie w roku 2014 widok ogólny, z trawnikiem a la pole golfowe (mam na myśli dziury "wysikane"przez psa, a nie jakość murawy...)w roli głównej:

Ogrodomania Oli 17:19, 08 maj 2014

Do góry
ola napisał(a)
Jeszcze kilka fotek.

Olu, Olu, Aleksandro? Czy to jest strona północna? Myślałam właśnie o takiej drabince jako foyer do cienistego ustronia przy domu. Tylko nie wiem czy nie jest u mnie za wąsko na takie tatowe płotki. :/
Wszystko co wymyślimy, zostało już wymyślone. Szok
Zatem skończy się na jakiś płaczącym buku.

Wspaniałe miejsca u Ciebie.
Ogród z łezką 17:16, 08 maj 2014

Do góry
Do identyfikacji trawka. Czy to Buchanani?

Mój cichy zakątek 17:16, 08 maj 2014

Do góry
Czy ktoś wie co to za roślinka? Nie wiem chyba sama się zasiała ale kwitnie na fioletowo i ścinam ją już drogi tok po przekwitnięciu jak ma suche łodygi i ciągle odrasta z czego bardzo się cieszę
Mój wymarzony ogród 17:14, 08 maj 2014

Do góry
i jeszcze szklarnia

póki co jest na fundamenciku - i to jeszcze nie do końca dobrym ale on był robiony z myślą o starej szklarni, ale nie przeszła ona próby czasu mojemu M nie starczyło czasu przed wyjazdem żeby go skuć i musiało zostać tak

moje pomidorki, papryczki i ogórasy

zostały jeszcze 2 miejscówki na "kiwano"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies