Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 22 lut 2020

Do góry
Obiecaj, że usuniesz szmatę

Asia_J napisał(a)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:16, 22 lut 2020

Do góry
Przede wszystkim usuń ten wstrętny plastik. Z takim czymś daleko nie zajdziesz w prawdziwym ogrodnictwie.
Zacznij od poprawy zdrowotności gleby a nie od jej psucia

Powiększyłaś rabaty, super pomysł, więc teraz jakby kompozycja tego miejsca została zachwiana. Duże rośliny są na brzegu, w centrum rabaty brakuje czegoś wyższego (drzewa, rozbudowanego krzewu).

Wszystkiego jest po jednym, albo po 2 - to za mało. Jest tutaj typowa "zbieranina" roślin w totalnym chaosie.

Ale widać światełko w tunelu. PO prawej rysuje się już coś sensownego, jakie tam są drzewka? Bordowe?
Ochrona przed wiatrem 13:13, 22 lut 2020

Do góry
Moim zdaniem wierzba nie ma odrostów korzeniowych, rozgałęzia się od przyciętych łodyg.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:15, 21 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Liście szafirków wyglądają dość nieporządnie, takie trochę kołtunki co denerwuje.
Są potrzebne roślinie, choć czasem wyrywam je jak mnie zdenerwują i szafirki kwitną. Przetrzymaj ile się da, a potem usuń.
Ja wyrywam do ziemi.

W zeszłym roku zrobiłam eksperyment i ścięłam na przedwiośniu listki szafirków na wysokość 5 cm. Kwiatki były znakomicie widoczne. W tym roku cebulki ładnie się namnożyły. Listki już mają przycięte.

Danusiu, ta ilość donic i pięknych kolorów budzi podziw.
Kompostowanie zrębków 15:31, 21 lut 2020

Do góry
Najlepiej kupić zrębki drzew liściastych np, po likwidacji sadu (drzewa owocowe).
Najlepiej gdy przeleżą na pryzmie 1- 2 lata. Jak przyspieszyć, jeśli nie do warzywnika to możesz przesypać mocznikiem, a jeśli do warzyw to niczym nie przyspieszaj.

Kora czy lepsza, bardziej estetyczna. Zależy jaka, najlepsza drobna, przekompostowana (ciemna).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:50, 21 lut 2020

Do góry
Dzięki za wpisy. Motywują bardzo.

Frezje raz sadziłam, ale nic nie było. Sprekelie sadziłam, coś było. Natomiast mieczyki bizantyjskie są wspaniałe, tylko trzeba dużo posadzić.

Dzisiaj lało do 14, wyszłam i schowałam się ..nie sposób po błocie brodzić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:49, 21 lut 2020

Do góry
Dzięki za wpisy. Motywują bardzo.

Frezje raz sadziłam, ale nic nie było. Sprekelie sadziłam, coś było. Natomiast mieczyki bizantyjskie są wspaniałe, tylko trzeba dużo posadzić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:43, 21 lut 2020

Do góry
Do doniczek poszły mieczyki bizantyjskie - drobne, te duże od razu pójdą do gruntu na rabatę egzotyczną.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:59, 21 lut 2020

Do góry
ana_art napisał(a)

Za mokro -raczej na moich piaskach nie
Cień - być może bo najwiecej jest tam gdzie cień
PH za kwaśne - być może bo trochę jest przy buksxpaniwej obwódce za którą są RH lub przy hortkach

Zrób wertykulację i używaj tego nawozu, mech powinien zniknąć. Wertykulacja we wrześniu obowiązkowo.
Ulewa po zasianiu trawnika 07:55, 21 lut 2020

Do góry
Nie Pani tylko Pan, Borys to raczej facet jest. Ja radzę, nie mam takiego problemu. Zauważ kto napisał posta z pytaniem.

Ja akurat tej trawy nie polecam, nacięłam się i nigdy nie kupię. Tytuł był wbrew temu co potem otrzymałam.

Może teraz jest lepiej, ale uraz pozostał.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 07:52, 21 lut 2020

Do góry
Zdjęć nie ma, natomiast w awatarku widzę, że jodła rośnie w plastikowej szmacie, najpierw ją usuń, na pewno poprawisz warunki tej jodle.

Odchwaść, wzrusz glebę, wyściółkuj kompostem lub korą sosnową, podlewaj.
Jodłę lubią przędziorki, poszukaj preparatów przędziorkobójczych. Pomimo braku zdjęć objawów - to może być to.
No i oczywiście szmata - usunięcie jej to podstawa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:48, 21 lut 2020

Do góry
mira napisał(a)

Klub oczekującej doniczki - to mi się podoba

takie zielone też teraz nabyłam ale bardzo malutkie nie wiem czy coś upcham
może są u mnie już bratki

jakoś jak zimy nie było to tak dziwnie, zwykle jak śnieg topniał to tak fajnie się w ogrodzie robiło - przebiśniegi cieszą

Widziałam jak pokazywałaś takie regały doniczkowe z wojaży zagranicznych. Polecę obfocić swoje regały, mam podobne. Stąd Klub Oczekującej Doniczki. Bo one oczekują już 5 lat, ponieważ były zafoliowane na paletach i nie mogłam ich ruszyć. Obecnie robimy porządki i układamy wszystko, co oczekuje... i mam...z Ogrodu Babci Jasi jeszcze one są.

U nas bratki po 1,99. Muszę zakupić więcej. Tylko kolory słabe są. I tych malutkich, drobnych jakoś mało, a ja wolę te drobne bo obficie kwitną.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:46, 21 lut 2020

Do góry
jona napisał(a)

Danusiu , ile sezonów taki oczar możne sobie mieszkać w doniczce? Jeden sezon? Czy może dłużej?

Oczar w donicy dużo gorzej kwitnie niż w gruncie. Ten oczar dopiero co kupiłam, więc będzie w donicy tylko do czasu, aż przekwitnie, żeby cieszyć zapachem i kolorem tutaj blisko. Potem pójdzie dalej na rabatę do gruntu w super przygotowane miejsce.

Zeszłoroczny z donicy (bardzo dużej) przy domku ma co trzeci kwiatek, więc moje doświadczenie jest takie: oczar nie może rosnąć w donicy.

Jeśli kupiłaś - sadź do gruntu. W ogóle nie trzymaj w donicy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:43, 21 lut 2020

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ach, jak pięknie już wiosennie!

Doniczkowo imponujące

A tak przy okazji zapytam o szafirki. Liście gęste i dość długie pojawiły się już jesienią. Każdego roku mam ten dylemat czy zostawiać je (ale wtedy kwiaty są mało widoczne) czy wycinać (nigdy tego nie robiłam)

A jeżeli ściąć to całkiem przy ziemi?

Liście szafirków wyglądają dość nieporządnie, takie trochę kołtunki co denerwuje.
Są potrzebne roślinie, choć czasem wyrywam je jak mnie zdenerwują i szafirki kwitną. Przetrzymaj ile się da, a potem usuń.
Ja wyrywam do ziemi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:37, 21 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu , ile sezonów taki oczar możne sobie mieszkać w doniczce? Jeden sezon? Czy może dłużej?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:25, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to sobie poczytałam i oczywiście popatrzyłam kto sprzedaje tę różę Maxima Alba

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 20 lut 2020

Do góry
No to sobie poczytałam i oczywiście popatrzyłam kto sprzedaje tę różę Maxima Alba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:55, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
NO nareszcie... wróciłaś. Mech też wraca? Możliwe przyczyny:
- za mokro
- pH za kwaśne
- cień?

Pomyśl dlaczego.
My sypiemy florowit antymech na takie trawniki.

Za mokro -raczej na moich piaskach nie
Cień - być może bo najwiecej jest tam gdzie cień
PH za kwaśne - być może bo trochę jest przy buksxpaniwej obwódce za którą są RH lub przy hortkach
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zebrało się spore "stado" doniczek

Yyyyy wiedziałam że coś Tu się święci ,bo ruch w wątku jakiś taki intensywniejszy
ale żeby aż tak ? no nie To się nazywa ilość ..
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:35, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja już zaszalałam dzisiaj z donicami. Kolorowo się zrobiło i prawdziwie wiosennie.
Pozdrawiam.

Super lecę DaDdonusiu do Ciebie zobaczyć wiosnę
ja jutro zajrzę do mojej pani od kwiatków może już coś będzie miała

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies