Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:04, 28 kwi 2012

Do góry
Mam 6 róż do posadzenia

2 szt

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:02, 28 kwi 2012

Do góry
Może coś jutro powymieniam

Kupiłam mniej doskonałą kulę, ale za 120 wielka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:00, 28 kwi 2012

Do góry

Jeden wśród tych żółtych jest taki

a innym miejscu mam takie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:58, 27 kwi 2012

Do góry
No i tu jestem zła wrrr... bo miały być narcyzy Thalia - śliczne białe, a są te co najbardziej bym nie chciała - czyli żółte, najpopularniejsze No nie, co to się dzieje w tych cebulach, sprzedają co chcą

Podejrzewam, że w balii tez miały być białe (bo żóltych takich jaskrawych bym nie kupiła dobrowolnie)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:56, 27 kwi 2012

Do góry
Wiśnie też

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:55, 27 kwi 2012

Do góry
Buk już prawie, prawie..ma liście

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:53, 27 kwi 2012

Do góry
Ja też tego rozwiązania poszukiwałam i intuicyjne robię to samo - wyprowadzam swoje horti do góry. Tylko jeszcze nie mają takich omszonych pni
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:47, 27 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Narysowałam jeszcze raz proszę o uwagi wszelkie sugestie mile widziane sprawa pilna

Mój schemat wyszedł mniejszy bo narysowałam w skali 1:100 czyli 1 cm odpowiada 1 m, a u Ciebie chyba byłóo 2 cm = 1 m (bo 4 kratki). Za żwirkiem hortensje. Żwirową rabatę można zmniejszyć tak jak przerywana linia.

Ogród minimalistyczny 22:21, 27 kwi 2012

Do góry
Na żywopłoty były użyte specjalnie cięte Taxus baccata, duże okazy około 2 m.

Natomiast kule to Buxus sempervirens, też kształtowane.

Art o topiarach są tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/topiary

Keukenhof Holandia 22:18, 27 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękna ta studnia z kulkami.
W tym roku będzie chrzest tulipana Jolanta Kwaśniewska, właśnie otrzymałam zaproszenie na tę uroczystość.

Super!
Ależ będzie ciekawa fotorelacja
Keukenhof Holandia 22:14, 27 kwi 2012

Do góry
Piękna ta studnia z kulkami.
W tym roku będzie chrzest tulipana Jolanta Kwaśniewska, właśnie otrzymałam zaproszenie na tę uroczystość.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:12, 27 kwi 2012

Do góry
Preparat przyspieszający kompostowanie osobiście sypię za każdym razem jak dorzucam nowy materiał organiczny na pryzmę.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:10, 27 kwi 2012

Do góry
No i żeby wilk był cały a owca syta to można zrobić tak. Tu gdzie drzewa - skarpety z traw, a pomiędzy nimi prostokąty z lawendy ale Hidcote, żeby mocny kolor miała. Szałwia ma to do siebie, że dość krótko wygląda ładnie, żeby dłużej kwitła trzeba ze środka długo skubać i wycinać środkowe kwiatostany, wtedy odbijają z boku. Potem kładzie się i żeby zapewnić ładne liście, trzeba ściąć do zera...i tu problem Pusto na rabacie. A jak nie zetniesz to liście dostają grzyba i po efekcie.

A lawenda będzie dość ładna cały czas kwitnienia i potem , nawet zimą. Wiosną za to kaput, zanim odbije po cięciu. Po cięciu stoją drapaki.

Trawę też się ścina i jest goło. Sama nie wiem co lepsze.
Ogród Sylwii od początku :) 22:02, 27 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sylwia no Ty nawet taczkę masz marki mercedes

Dziś dowiedziałam się, że też w pracy mam taką taczkę. Mercedesy są dwa

... no ja mam tylko Trabanta
Ogród Sylwii od początku :) 22:01, 27 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sylwia no Ty nawet taczkę masz marki mercedes

Dziś dowiedziałam się, że też w pracy mam taką taczkę. Mercedesy są dwa
Nawadnianie ogrodu wodą ze stawu 21:59, 27 kwi 2012

Do góry
Założenie takiej siatki, czyli zrobienie smoka nie zda egzaminu, dlatego że w bardzo krótkim czasie siatka się zaklei różnymi zanieczyszczeniami i drobinkami z wody i pompa przestanie zasysać wodę.

Mieliśmy taki system, gdzie woda miała być ciągnięta z podobnego ujęcia i to rozwiązanie z siatką nie zdało egzaminu, nawet zanurzenie dużej beczki z otworami i owiniętej siatką też nie sprawdziło się.

W naszym przypadku inwestor zdecydował się na budowę studni, natomiast w Twoim przypadku można byłoby spróbować następującej metody:

obok stawu wybudować studnię z kręgów betonowych, połączoną ze stawem za pomocą jakiegoś rowka, wypełnionego dwoma frakcjami żwiru. Od strony stawu grubszą, a od strony studni drobniejszą.

Studnia będzie działała na zasadzie naczyń połączonych, więc będzie utrzymywał się poziom wody jak w stawie i dopiero z tych kręgów możesz pobierać wodę.

My czegoś takiego nie stosowaliśmy, ale takie rozwiązanie nasuwa nam się na myśl i tak byśmy spróbowali rozwiązać ten problem. Oczywiście, ten rowek łączący staw ze studnią musi być odpowiedniej szerokości, aby woda w miarę swobodnie uzupełniała się, aby system mógł działać.

Dla lepszej filtracji żwiry można przedzielić jeszcze geowłókniną.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:49, 27 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ostatnio podpatrzyłam w ogrodzie botanicznym, że super będą nawet stare krzewy wyglądać. Zobaczcie.

Za starymi gałęziami mają zostawione takie krókie łodyżki

Wspaniale, że wstawiłaś te zdjęcia.
To jest rozwiązanie,którego poszukiwałam.
Dziękuję
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:47, 27 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z braku wypowiedzi, pomogłam sobie sama i narysowałam to co chcę zrobić a może teraz ktoś wyrazi swoją opinię?

Hortensje są za blisko świerków, będą się świerki ogałacały.
A świerki między sobą mogą być co metr jak chcesz gęsty szpaler zrobić. Ale raczej co 1,20.
Jeśli to jest w skali to narysuj gwiazdki o średnicy 1,20 do 2 m bo taką średnicę będą miały świerki.

Dzięki Danusiu, właśnie o taką odpowiedz dokładnie mi chodziło Tak, chcę mieć tam gęsty szpaler, gdyż od tamtej strony deweloper wybuduje 12 segmentów ;( dlatego zaplanowałam co metr.
Co do odległości hortensji, nie ustaliłam jeszcze w jakiej odległości, choć nie wiedziałam, że to ma aż takie znaczenie. Czyli jaką im zrobić odległość od świerków żeby ładnie wyglądało?
Zaraz spróbuję jeszcze raz narysować to w zasadzie pierwszy tak konkretny rysunek nasadzeń i to do realizacji jutro
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:37, 27 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Z braku wypowiedzi, pomogłam sobie sama i narysowałam to co chcę zrobić a może teraz ktoś wyrazi swoją opinię?

Hortensje są za blisko świerków, będą się świerki ogałacały.
A świerki między sobą mogą być co metr jak chcesz gęsty szpaler zrobić. Ale raczej co 1,20.
Jeśli to jest w skali to narysuj gwiazdki o średnicy 1,20 do 2 m bo taką średnicę będą miały świerki.
Malwesowe początki 10:48, 27 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj widzę humor dopisuje, a u mnie taki pesymizm się pokazał.

Danusiu, bo to był humor wisielczy. Miałam strasznego dołka ale starałam się w tym wszystkim znaleźć coś chociaż odrobinę zabawnego.

Gardenarium napisał(a)
Jarząb jest , kulek szkoda , ale będą inne.

Danusiu - wszystkie moje kulki przyjechały! Chyba represje słowne zadziałały, hi, hi....jest cała szóstka kuleczek.

Gardenarium napisał(a)
Nie martw się szkiełkami, dasz radę, siatką też. Da się zasłonić, najlepiej tujami, przerosną oczka siatki i nie będzie widać, a na pocieszenie wyjrzyj za okno i spójrz na słoneczko

Trochę lepiej dzisiaj, faktycznie słoneczko piękne...

Gardenarium napisał(a)
Pokazuj wieczorem zdjęcia z sadzenia Ogrodnik chyba wyjedzie dziś o własnych siłach ?

He, he...ogrodnik z nami będzie mieszkał przez ten czas (to chłopak siostrzenicy) - więc musi się starać - inaczej walka o przetrwanie go czeka .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies