Kasiu, to wszystko się dzieje za sprawą niesprzyjającej pogody, zrobię jutro fotę mojej Genii, też nie wygląda najlepiej, ja nie ma starych magnolii, moje drzewka mają około 2 do 3 lat od posadzenia w ogrodzie i te drzewka, zakwitły i kwitną i nic im pogoda złego nie czyni, jednak te magnolie, posadzone teraz, są jeszcze słabe i podatne na choroby i na niesprzyjające warunki pogodowe, a zrobiła się u nas prawie arktyczna pogoda i przechodzą dość obfite deszcze, są za słabe, żeby to wytrzymać, pozostaje zrobić oprysk, pozdrawiam, będą rosnąć i jeszcze cię cieszyć kwiatami
"Pochyliła się nad nimi i wdychała świeży zapach wilgotnej ziemi, który bardzo lubiła. A może jeszcze coś rośnie gdzie indziej - rzekła. - Przejdę przez ogród i popatrzę.(...) Patrzyła na zaniedbane rabaty, oglądała trawniki (...). - Nie, ten ogród wcale nie jest martwy - rzekła cicho do siebie. - Jeśli nawet róże zmarniały, żyje tu jeszcze tyle innych roślin."
"Mówiąc to, zatrzymał się, popatrzył dookoła, spojrzał na cudowny szarawy gąszcz nad swą głową, a z jego oczu wyzierało uszczęśliwienie. - Och! Ile tu gniazd będzie na wiosnę! - rzekł. Nie ma chyba w całej Anglii drugiego tak dobrego miejsca do budowania gniazd. Nikt tu nie chodzi, a jaki gąszcz drzew i róż!"