Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zakochana w ogrodzie nowicjuszka prosi o pomoc 11:13, 17 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Szukając nowych inspiracji trafiłam na ogrodowisko i postanowiłam sie zalogować imponuje mi tu kilka doswiadczonych i mniej doswiadczonych a chcących cos podpowiedziec doradzić osób które niosą pomoc innym BARDZO BARDZO miły gest... 2 lata temu złapałam bakcyla i jako niedoswiadczona ogrodniczka często cos przesadzam czesto popełniam błędy... teraz jestem w trakcie zakładania rabat narożnikowych przy wjezdzie z lewej i prawej strony... chciała bym zeby te dwie rabaty naroznikowe reprezentowały wjazd na posesje...z obu stron w narozniku rok temu posadziłam złotego szmaragda ktory był by głownym punktem tej rabaty a jednoczesnie z lewej i prawej strony witał by gości (zakonczyłam rabatke z obu stron kulistymi miniaturowymi tujami), zastanawiam sie nad ich przesadzeniem i posadzeniem jakiegoś szczepionego lisciastego koniecznie kulistego drzewka co o tym myslicie??? a moze zostawic szmaragda w spokoju??...myslalam o rubinii akacjowej ale czytajac forum i raczej nie pochlebne opinie na jej temat wybiłam sobie ją z głowy , Pani Danusia i kilka innych osób polecaja wisnie kulistą ale niestety u mnie w szkółce sa dorosłe okazy w cenie 320 zł (a ja potrzebuje dwie) nie na moj portfel klon globosum jest taki pospolity i korona mocno sie rozrasta podoba mi sie szczepiony klon flamingo ale czy zachowuje kulista korone?? wiec jest dylemat zostawic szmaragdy czy posadzic na ich miejsce kuliste szczepione drzewka??PROSZĘ DORADZCIE Wstawilam zdjecie jednego naroznika wiem na razie efektu nie ma tym bardziej ze pod kore kamienna w rogu nie wylozylam agrowłokniny ale to juz pomijam ...jednak oczami wyobrazni widze ze kiedys bedzie ładnie ale pomóżcie
...Niedaleko Krishana... 11:12, 17 kwi 2014

Do góry
Madison napisał(a)
Odziedziczyłam czereśnie, które teraz pięknie się obsypały na biało:

mam też taki krzaczek:

i nie mam zielonego pojęcia co to jest
i rabatę na którą nie mogę patrzeć bo taka okropna(choć kwiatki ładne- oczywiście nie wiem co to za kwiatki)

ten nibieski to chyba bodziszek witam Cię i będę podglądać Twój wątek
Moja bajka 10:41, 17 kwi 2014

Do góry

Zobaczcie jakie niesamowite te ptaszki. U góry mama kos pilnuje domu i maluchów, a potem zmiana: mama wyskoczyła pewnie coś przekąsić, a domku pilnuje tata kos Jakość zdjęć kiepska bo robiona przez okno.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:03, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na miły dzień zaglądajacym..
Kończę z narcyzami z powodu głupiej muchy.. niedobitki.. wykopywałam narcyze i niestety 100% cebul mam zaatakowanych i zniszczonych... zapodałam nicienie wiec lać chemii nie będę

szkoda tych pięknych kwiatów, a ta paskuda tylko narcyzy atakuje? no ciekawa jestem co to za kwiatki
Mazury i mój kawałek ziemi 09:59, 17 kwi 2014

Do góry
Piękne zdjęcie widać ogrom pracy który wykonałaś Ślicznie !!! A jak doda się ogrodzenie to w ogóle będzie super . Żonkil śliczny takiego to nie mam ciekawy ma kwiat na jesień się muszę zaopatrzyć bo żonkile bardzo lubię

Czy ja dobrze widzę na zdjęciu jakiś malutki piesek ? hihihi Fajny !
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:58, 17 kwi 2014

Do góry
Na miły dzień zaglądajacym..
Kończę z narcyzami z powodu głupiej muchy.. niedobitki.. wykopywałam narcyze i niestety 100% cebul mam zaatakowanych i zniszczonych... zapodałam nicienie wiec lać chemii nie będę

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:57, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Gosia - liczę na to, bo inaczej masakra... nie chciał wyjść z bryła ziemi jak trzeba, a wkoło nasadzenia, ciężki dostęp aby podkopać..

Bylinki tydzień temu przesadzone.. kwitną

Aniu co to za kwiatki? myślę, że po dzisiejszej nocy żadne roślinki Ci nie ucierpiały? pozdrówka
proszę o Wasze pomysły i rady jak obsadzić ten kawałek mojej ziemi 09:50, 17 kwi 2014

Do góry
Trójkąt jak na zdjęciu.
Jest niezagospodarowany od lat, bo nie ma dobrej ostatecznej koncepcji. Sadziłam aksamitki, jak na zdjęciu. Ładnie, ale tylko od maja do października.
no i teraz są psy w ogrodzie.
W inne miesiące patrzę z okna na gołą ziemię.
Muszę coś z tym zrobić liczę bardzo na Waszą pomoc.
Będę wdzięczna za każde pomysły, sugestie i rady.
Stanowisko słoneczne. Po środku stoi glicynie pienna, ale bez jest bez podpory. Muszę ciąć cały sezon.
Myślałam tutaj o grupie krzewów, może z bylinami, uzupełnić jednorocznymi.
Próbuję się zabrać za ten trójkąt każdej wiosny.
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:48, 17 kwi 2014

Do góry
Z parapetu skrętnik ładnie się trzyma

a teraz do prac codziennych będę wieczorkiem
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:47, 17 kwi 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:40, 17 kwi 2014

Do góry
Poczta firmowa nie działa.. jak bez ręki
Za to mam chwilę i wyskoczyłam zrobić foty nowym nabytkom
Bazarek wymiata, już dawno nie kupiłam za jednym zamachem tylu rzeczy.

Klosze, 3 (5+15+8 zł):

Fioletowy ażurowy kosz na trawę/liście (zielony kupiłam w Jysku); 10 zł:

I stołeczek na drewnianych nogach, w sumie dla mnie - pomagając w lekcjach Młodej będzie na czym przycupnąć, i do biurka będzie pasować

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:20, 17 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj chcialabym dokupic roslinek aby uzupelnic braki na rabacie III po wykopanych zurawkach i tatarakach, ktore w pelnym sloncu mi marnialy. Zostalo mi troche miejsca:

Zgodnie z sugestia Danusi uproszcze linie rabaty-likwidujac najwieszy brzuszek i trzmielinki, ktore rosna na przodzie rabaty przesadze w puste miejsce.
Ale cos jeszcze buym dosadzila: albo wiecej trzmielinek, albo inne zurawki wokół wywietrznika z POS, a moze jakies srednie trawy - czy macie jakis pomysl????

Jesienia było tak, a przede mna zmiany:

Pomozecie z pomyslami?

Milego dnia
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:17, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wszystkich których z imienia czy nicka pominęłam sorki.... zaczął sie sezon kwiatowy.. więc plan naprawczy poszedł się paść.... nacykałam narcyzy i inne kfiotki... nie będę wrzucać bo za dużo i tak sie tu dzieje ..
Widoki ogólne pomiedzy kroplami deszczu

I wykopane kfiotki... i inne też..

Aniu myślałam ,ze chociaż oczko wodne mam podobne do Ciebie ,ale ja widzę takie widoki ,że szczęka opada z zazdrości ale tej pozytywnej co nas napędza do działania
A kwiatolki piękne ,już u Ciebie zakwitł powojnik ?lecę zobaczyć do mojego,tylko że ja mojego przycinam a swojego chyba nie przycinałaś
Nieduży przydomowy ogród 09:11, 17 kwi 2014

Do góry
Chciałbym się Was doradzić odnośnie mojego małego przydomowego ogrodu. Niestety moja obecna wiedza na temat roślin jest niewielka.

Do tej pory kupowałem rośliny patrząc jedynie na ich obecny wygląd, ale przeglądając forum i piękne prezentacje ogródów niekiedy nie mogłem wyjść z podziwu, że można tak wspaniale zaprojektować i pielęgnować ogród.

Załączony plan przedstawia mój obecny stan.

Zdjęcie nr 1 i 2 przedstawiają Sosnę nr 4 oraz Cyprysika nr 3 (wtedy jeszcze w donicy). Największy problem mam w zagospodarowaniu właśnie tego pasa przy płocie. Nie chiałbym posadzić tam szczelnej ściany, myślałem o czymś mniejszym (maks. do 150cm). Chętnie wysłucham jakichś pomysłów?

Zdjęcie nr 3 przedstawia rabatę, również brak wiedzy i pomysłu na zagospodarowanie tego miejsca.

Zdjęcia nr 4, 5 i 6 przestawiają rabatę z iglakiem o numerze 5 i przypadkowo posadzonych drzewkach, które dostaliśmy w prezencie od znajomych. Choinkę chciałbym w tym miejscu pozostawić, ponieważ była już 3 razy przesadzana i chyba jej już wystarczy. Na zdjęciach widać także jałowce "blue arrow" (wiem, wiem że na forum nie są mile widziane, ale uważam że wyglądają w tym miejscu bardzo ładnie). Chciałbym między nie posadzić jakąś karłowatą odmianę tui. Mysłałem o Miriam albo Golden Globe. Dobry pomysł? A może coś innego?

Zdjęcia nr 7 i 8 przedstawiają kolejny róg oraz rabatę, na której znajduje się magnolia. Tutaj mam kolejny dylemat czy dokupić jałowców i podadzić je do końca płotu czy zostawić jak jest i dokupić szmaragdów?

Jakie roślinki posadzić w rabacie koło magnolii?

Ostatnie trzy zdjęcia przedstawiają ścianę szmaragdów oraz mały bałagan na końcu działki. Tam w przyszłości stanie altana oraz w rogu za budynkiem mały przydowmowy ogródeczek z warzywami.
Na razie są posadzone przypadkowe rzeczy.

Dużo jak na pierwszy post, ale liczę na ciekawe pomysły, drodzy użytkownicy.
Ogródek Agam 09:10, 17 kwi 2014

Do góry
Wczoraj przesadzałam derenie "Ivory Halo" dosłownie o kilkanaście cm. Chcę zrobić podobną rabatkę do tej z "Zimozielonego...".

Derenie, choina "Jeddeloh", cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" plus trawy.
Choruję na nią od dawna, kupiłam nawet potrzebne rośliny, coś tam wyrysowałam na kartce, ale w praktyce już gorzej idzie.

ps. mam nadzieję że Danusia nie obrazi się za zdjęcia
Borówcowy raj 08:51, 17 kwi 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Wiosna u mnie jest jakaś mało "tłusta". Cebule, na które się zdecydowałam wreszcie nieśmiało wychodzą, kwitnie tylko Tarda. Zimno u mnie i nawet dziś był mróz.

[

Tem widok mnie zachwyca. Od dzieciństwa wiosna to: moje imieniny i kwitnienie jabłonek i czereśni

Tuje danica odkryłam dopiero dzieki Tobie!!! musze sobie w tym roku zakupić!
W moim ogrodzie... 08:45, 17 kwi 2014

Do góry
Odwodnienie trawnika. Bardzo płytkie, ale ma nadzieję, że przyszła trawa doceni moją pracę

Mała Eleczka 08:42, 17 kwi 2014

Do góry
bleebla napisał(a)

Paulinko specjalnie dla Ciebie cała chmara okazów

Fiołki są bardzo wdzięcznymi kwiatami i zawsze cieszą oko gdy się koło nich przechodzi

jeszcze jaki kolorek cudny
W kamiennym kręgu od początku 08:31, 17 kwi 2014

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 08:28, 17 kwi 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies