W ogródku emerytki
23:49, 19 lis 2022
To rozplenica Black Beauty, ona wyjątkowo szybko urosła
Taką sadzonkę posadziłam w czerwcu 2020.

Taka jest teraz

Pozostałe trawy, czyli miskanty, były posadzone w 2019 r.

Rozczuliła mnie ta ostatnia fotka - z białym obrusem śniegowym...
Obejrzałam cudowne przebarwienia z przeróżnymi kształtami i fakturami
...muszę przyznać, że Pani Jesień napracowała się szykując wszystkie rośliny do występu przed wielką publicznością jaką jest Ogrodowisko...
Rozsiadłam się wygodnie i kilka razy wracam do tych przecudnych fotek.
Trzmielina nadal płonie, dąbek i miłorząb już niemal bez liści
![]()
![]()
A ten nadal się stara wypaść jak najlepiej
![]()
Różę sinawą uwielbiam w jesiennym wydaniu
![]()
Sylwio - "zimowa lilia-
![]()
Basiu - będzie, będzie, dzisiaj jechałam w lekkim co prawda ale krótkotrwałym zsypku białym
Elisko, Jolu (fajną masz już zimę), Marto - dzięki za Waszą obecność w mojej ogrodowej twórczości
Ja też pomału, zamykam sezon, dzisiaj dokończyłam przyodziewać drzewka 5 trzmielin na pniu i 6 kolumnowych owocowych w donicach. Na nodze mają rurkę z pianki izolacyjnej (ta do rur) oraz białe szaliczki, tyle ze bez frędzelkówpomyślałam, że zabezpieczę przed ewentualnym deszczem, żeby nie napadało w środek.
Sposób podpatrzony na ulubionym Pintereście:
![]()
![]()
"Mgła" w ogrodowych lustrach robi świetną robotę! Nie myj![]()
Nigdy Aniu nie widziałam tego zakątka u ciebie, no cudny jest...
![]()
![]()
A tu już co nieco uporządkowany teren, udało mi się posadzić z 25 ligustrów zimozielonych na żywopłocik niewysoki przed liliami, 3 odmiany azalii japońskiej Kermesina Alba i Rose oraz Konigstein fioletowa. Ponadto aktinidie Dr Szymanowski pstrolistną, trzmieliny Sunspot i Canadale Gold, przepiękną hortensję ogrodową Elegance wielobarwną i wisterię Blue Moon karłową.
Zadołowałam fioletową malinę Glen Coe, suchodrzew chiński, porzeczkoagrest Josta, malino-jeżynę i coś jeszcze pomniejszego. Nie zdążyłam już na miejsce docelowe. Ułożyłam głazy (tak dosadniej brzmi niż kamienie) dopasowując i przemieszczając co chwilę. Przesadziłam hakonkę, 2 klematisy i inne. Byłoby zbyt nudne wymieniać wszystkie ruchy jak na szachownicy pionki
![]()
Aniu jesień w ogrodzie masz piękną i kolorową.
Aniu piękną masz kolorową jesień❤️ świetne trawki posadziłaś no i bodziszki Rozanne
A molinie uwielbiamte Twoje jakie by nie były to już wyglądają cudnie
A dzisiaj zrobiło się tak
![]()
![]()
Czyli witaj nam zimo.
Koniec
![]()
![]()
![]()
Pobielone lekutko
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Drodzy Forumowicze, przemierzając Dolomity, w jednej z miejscowości spotkałam się z takimi oto donicami. Czy ktoś spotkał się z takim materiałem? Od dwóch lat szukam donic "idealnych" na taras i przed dom, te właśnie takie są, ale... kto produkuje coś takiego? Czy ktoś coś słyszał?
![]()
Dziewczyny, super się było z Wami zobaczyć
Żałuję, że niektórym pkp pokrzyżowało plany (no chyba, że Sylwia dotarła już po moim wyjściu).
Łucjo, mam nadzieję, że z Tobą również uda się następnym razem.
Planowałam naciąć (po powrocie do domu) gałązek tui na nowy wianek, ale zaskoczył mnie pierwszy śnieg
![]()