Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Nowocześnie z różAnką :D 15:29, 20 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a oto mój plan (w sumie to Lukiego )

i teraz tak ..
wersja 1. czekam do wiosny aż grujeczniki ożyją a jablonie olsniewająco wypieknieją i kontynuuje koncepcje różnych gatunkowo par drzew czyli dokupuje dwie brzozy i jest finito w tym temacie

wersja 2. grujecznika przesadzam koło tarasu żeby mi z czasem cienia więcej dawał (taras poludnie:/), drugiego wywalam. jabłonki ida na przedplocie i kupuje nowych 6 drzew.............

O, to rozumiem. Jest pytanie, jest odpowiedź:

Jak dla mnie zdecydowanie wersja druga.
Te trzy pary drzew nie za bardzo mi leżą, jeśli jest okazja zmienić koncepcję, to jestem za.

Glediczji bym dokupiła i dała z tyłu z drugiego boku.
Klony na środku bym zostawiła,
Po obu bokach dałabym takie same drzewka (czyli razem cztery sztuki). Może tą amanogawę przenieść tutaj i dokupić trzy sztuki?

Ewentualnie dać po bokach same glediczje.
Nowocześnie z różAnką :D 14:42, 20 wrz 2017

Do góry
a oto mój plan (w sumie to Lukiego )

dylemat jest taki:
grujecznik został jeden - uschły dwa ale jeden odbil od korzenia
jablonki nie zachwycają, chyba chore

więc z koncepcji 3 par drzew zostały nici........

i teraz tak ..
wersja 1. czekam do wiosny aż grujeczniki ożyją a jablonie olsniewająco wypieknieją i kontynuuje koncepcje różnych gatunkowo par drzew czyli dokupuje dwie brzozy i jest finito w tym temacie

wersja 2. grujecznika przesadzam koło tarasu żeby mi z czasem cienia więcej dawał (taras poludnie:/), drugiego wywalam. jabłonki ida na przedplocie i kupuje nowych 6 drzew.............

pytanie zagwostka

którą wersję wybrać biorąc pod uwagę również to ze w lewym dolnym rogu mam glediczję czyli jeszcze inny gatunek? raczej nie do ruszenia bo mam wizje podsadzić cały rog z nią red baronem i moze kieeeedyś dac taki okrąg jak u Andzeli pod nią. taki cienisty kącik leniuchy by powstał
Glediczje dostałam od Makusi więc bedzie w moim ogrodzie koniecznie :*

na środku rabaty środkowe z klonami ginnala (w zamysle wielopniowymi) zatopionymi w trawach

na froncie ogrodu mam 3 świdosliwy a od strony zachodniej wiśnie amanogawę i na przeciwko magnolię Aleksandrinę ( oby przezimowała)

to sa już wszystkie moje drzewa i dylematy drzewne
błaaaaagam o opinie..............................

Nowocześnie z różAnką :D 10:45, 20 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
no właśnie jak tam brzozy? Niewiem nic niewiem nie mogę się zdecydować, padły grujeczniki i teraz chodzi mi wywalenia na przedplocie Jablonex i osadzenie 6jednakowych drzew... Może brzozy? Niewiem :/

a moze 6 jabłonek ?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:27, 20 wrz 2017

Do góry
Martuś, brzozy bierz koniecznie, bo ja nie znam ładniejszych drzew w ogrodzie a trochę ich jednak mam.
Choć ja nie wiem kiedy to sadzić, pogoda straszna.
Od rana leje, już wczoraj zaczęło. Dziś w drodze do pracy mnie miła pani oblała wodą z kałuży na pasach wrrrr
i siedzę teraz w mokrych spodniach. Do 18:00.

I marzę o ładnej pogodzie, bo roboty w ogrodzie masa a w deszczu to ja nie ten teges, no nie lubię

Dżdżownice made my day jakoś tak adekwatne do pogody
Nowocześnie z różAnką :D 10:24, 20 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Nadrobiłam. Bez drzew bidulko zostałaś?? Ja nie doradzę, bo jak doradzę, to wiesz...brzozy
No właśnie- jak tam brzozy?
no właśnie jak tam brzozy? Niewiem nic niewiem nie mogę się zdecydować, padły grujeczniki i teraz chodzi mi wywalenia na przedplocie Jablonex i osadzenie 6jednakowych drzew... Może brzozy? Niewiem :/
Nowocześnie z różAnką :D 09:46, 20 wrz 2017

Do góry
Nadrobiłam. Bez drzew bidulko zostałaś?? Ja nie doradzę, bo jak doradzę, to wiesz...brzozy
No właśnie- jak tam brzozy?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:29, 20 wrz 2017

Do góry
Resume:

W temacie grzybków maści wszelkiej- sezon uznaję za udany- w tydzień poczyniłam 35 słoików marynowanych prawdziwków- u mnie inne grzyby w zasadzie nie rosną poza prawdziwkami, zdarzają się czasem czerwone kozaczki pociece. Ambicja ma usatysfakcjonowana zbiorami, zapasy wystarczające

W temacie hybryd: Zostanę przy swoich- zima idzie, więc ogrodowego frenchu nie będzie Mnie osobiście przeraża grubość (nienaturalna) takich paznokci, odrosty i stan płytki, ale każdy ma indywidualne zdanie i po chrześcijańsku jest je szanować

W temacie kominów- mój nie tyle cieknie, co po odłączeniu pieca na ekogroszek deszczówka wpada w przewód i kapie na podłogę w kotłowni- komin nie ma żadnego grzybka, daszku ani niczego takiego. Przy opadach permanentnych drażniące to mocno, bo deszczówka po przepłynięciu przez komin nabiera koloru sadzy....

W temacie brzóz- chyba jednak będą, choć chciałabym zobaczyć prognozę, w której przynajmniej trzy dni będą bez opadów. Wybieram się do szkółki, ale Pan lojalnie uprzedził, że teraz nie, bo raczej można popływać, niż pooglądać...Mam też problem, bo chcę je umieścić na półce, gdzie jest full innych rzeczy-z głowy: lawendy od zasr...., trzy róże, trzcinnika od zasr..., magnolia, jakieś żurawki, szałwia jakaś....Wyszło na to, że półka zaczęła częściowo robić za przechowalnik.
PYTANIE DO TOSZKI: czy mogłabym te brzozy zadołować do wiosny? Będą mieć worko-donice lub donice.

W temacie ilości lekcji w pierwszym tygodniu w IV klasie- u mojego Syna masakra- polski 15 stron plus jakiś wiersz, angielski (a ma 5 h w tyg., od XII- 8 h w tygodniu) kolejna masakra- brak książek w pierwszym tygodniu w ogóle nie przeszkadzał nauczycielom....

I teraz news:
Niejaka AniMa z niemal Trzebnicy nadesłała do mnie paczuszkę, a w niej:
- cytując Klasyka "srylion" sadzonek stipy;
- nie wiem co, wygląda jak włosy ale zostało mi wyjaśnione, ze to kłosy z nasionami kłosownicy, "te pomiętolone to nasiona stipy"
- prawie Trzebnicka ziemia, tudzież gleba;
- torebka z Ikea, a w niej te kłosy i nasiona
- dwie dżdżownice

Wczoraj podjełam nieustraszoną walkę i posadziłam wszystkie srylion sadzonek W sumie znalazły miejscówkę w trzech różnych lokalizacjach, ze względu na zimę wybrałam miejsca zaciszne- mam nadzieję, ze się zadomowią, a w sezonie 2018 znajdę im przyjemną, klimatyczną miejscówkę docelową

Aniu NIE DZIĘKUJE!!! WYRAŻAM OGROMNĄ WDZIĘCZNOŚĆ!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 07:53, 20 wrz 2017

Do góry
Masz niezłą zagwozdkę z tą rabatą A nie za dużo tam lilaków, one jak urosną to będą osuszać bardzo rabatę, lilaki, bzy ponoć jak brzozy, pijaki
Myślę że należy pogrupować rośliny w większe skupiska a mniej gatunków, jednorodna obwódka, kanciki, kora i porządek już będzie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:57, 19 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Witam serdecznie

Ostatnio natknęłam się na Twój wątek i przykół moją uwagę. Od dwóch dni trochę poświęciłam mu czasu bo poszukuję informacji na temat brzóz.
Czy ta brzoza na fotce jest szczepiona?
Ty masz brzozy Fascination a Doorenbosa też? Czytałam że podobne są wielkościowo, co możesz na ten temat powiedzieć?

Gdybyś mógł je z daleka obfocić i pokazać byłabym wdzięczna. Przy okazji przeglądania wątku muszę wyrazić słowa uznania za pięknie przestrzennie skomponowany ogród i dbanie o porządeczek.

Mam tylko 2 brzozy Fascination więc porównania z Doorenbos nie mam. Moje są szczepione przy samej ziemi. Pojawiają się na zdjęciach, ogólnie szybko rosną
Ogród w remoncie 20:25, 19 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

to miejsce przy brzozach wyglada na bardzo suche....u mnie pod duza brzoza nic nie chce rosnac, wszystko male, opoznione i albo nie kwitnie albo slabo
jak brzozy beda rosly bedzie coraz gorzej, wez to pod uwage i lepiej szukaj czczegos co lubi susze

Nie jest tak źle,w porównaniu do innych miejsc na pewno jest tam suszej ale jak zadba się o podlewanie jest ok.
Ogród w remoncie 20:20, 19 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Kochani zamiast miskanta variegata,który rośnie przy tym głazie chciałabym inną trawę. Z tyłu będą derenie Elegantissima i te variegatusy mi nie będą pasować. Jakie trawy dadzą tam radę? Miejsce jest półcieniste,no i te brzozy. Choć miskanty jakoś sobie radziły. Miałam je tam pierwszy sezon co prawda ale widać nowe przyrosty . Myślałam może o trzcinnikach jakichś. Jak myślicie?

to miejsce przy brzozach wyglada na bardzo suche....u mnie pod duza brzoza nic nie chce rosnac, wszystko male, opoznione i albo nie kwitnie albo slabo
jak brzozy beda rosly bedzie coraz gorzej, wez to pod uwage i lepiej szukaj czczegos co lubi susze
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:00, 19 wrz 2017

Do góry
Ah wpadłam ze starymi pytaniami, jak byś miała nowe to dawaj znać.

- w jakiej odległości od siebie sadziłaś brzozy? - 2,2-2,8 m od siebie

- jakie masz wymiary zakątka? - tutaj to sama nie wiem, muszę pomierzyć, ale ten trójkąt jest długi na jakieś 11 m licząc po płocie, że tak powiem. Chyba czas przypomnieć sobie wzór na pole trójkąta...yyyy...

- ile od tuj? od tuj najmniej - 1,5 m

- gdzie i kiedy zakupiłaś derenie IH? Stacjonarnie? Przez internet? - Ivory Halo kupowałam stacjonarnie w szkółce

- co dokładnie masz zaplanowane na zakątek oprócz brzóz, kul z buksa i rozplenic? Rozchodniki? - wśród brzóz są buksy, rozchodniki, rozplenice hameln (bo już faktycznie są) i ma być pierdylion tawułek "vision in red'.
Nie ma być natomiast werbeny, ale na razie jest
Rozchodnik miał być 'red cauli', ale zakochałam się w 'martonie'...no cóż
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:48, 19 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Basiu dwie sprawy:
1. pięknie masz- czas działa na Twoją korzyść a na pewno na korzyść Twojego ogrodu
2. zagajnik brzozowy nadal mnie interesuje

Moja droga to dawaj mi tu szybciutko pytania. Postaram się odpowiedzieć godnie no chyba że te sprzed roku aktualne?

Apropos zagajniczka, u nas bardzo wieje, taki wygwizdów nieosłonięty z żadnej strony, i w tym roku przy dwóch strasznych nawałnicach połamało mi dwie brzozy, odłamało tak z dobry metr w jednej i chyba z 70-80 cm drugiej na razie nie wymieniam, czekam jaki pokrój uzyskają, czy wypuszczą nowe przewodniki. Ale zła byłam strasznie!

Tajemniczy Ogród 15:19, 19 wrz 2017

Do góry
Przypadkowo wpadłam na Twój uroczy wątek. Ucieszyłam się, że nie za długi, bo mogłam przeczytać cały
Bardzo podobają mi się Twoje brzozy a i nasadzenia pod nimi rokują super. Fajnie wytyczyłaś rabaty.
Ławeczki zazdroszczę, możesz zdradzić gdzie kupiłaś?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:11, 19 wrz 2017

Do góry
Pomeandrowałam za zdjęciami trawiastymi ścieżkami po ogrodzie, jaka ta trawa soczysta, pięknie wykantowane łuki, pyszne rabaty, ogród dorastając robi się coraz bardziej "bressinghamowy", w części drugiej oczywiście, gdzie są różne iglaki i krzewy liściaste, podsadzone bylinami.
Zobacz obrazki https://www.google.es/search?q=bressingham+gardens&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS2b74jbHWAhVB0hoKHfJrBYsQ_AUICygC&biw=1366&bih=638

Ile razy patrzę na drzewka na Modorze, to o Tobie myślę. Dostałam trzy - jedno to na pewno brzoza, a dwa pozostałe mają dużę okrągłe, lipowate liście. Jakie masz brzozy, bo odmiany są różne i czy to możliwe żeby te z dużymi liśćmi też były brzozami? Chyba będziesz musiała przyjechać...
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 11:53, 19 wrz 2017

Do góry
Cieszę się, że powstał ten wątek doświadczenie z trawnikiem z mikrokoniczyną mam 7 -letnie .
Zdecydowałam się na niego w ogrodzie o charakterze leśnym - mała 500 metrowa działka pod lasem, kilkanaście drzew - sosny, świerki, brzozy, modrzewie i oczywiście szybko wysychająca piaszczysto-gliniasta gleba. Wiedziałam, że nie stworzę tu idealnego trawnika, ale też nie zależy mi na tym. Chciałam ograniczyć chwasty i dać ładne zielone tło roślinom. Ten trawnik wymaga takiej samej uwagi co zwykły (koszenie, nawożenie) jednak widzę, że dużo lepiej wygląda w okresach suszy. Widać różnicę między nim a częścią trawnika bez mikrokoniczyny.
Tak wygląda teraz

W sierpniu (tuż przed nawałnicą) zasiałam trawę w kolejnej części ogródka. Również z mikrokoniczyną. Jak na takie przejścia z ulewami myślę, że wygląda dobrze. Oczywiście dosiewki są konieczne ale jeszcze nie wiem czy w tym sezonie czy wiosną.

Jak widać dodatkowym utrudnieniem dla tego trawnika są gęsto spadające szyszki i igły, które trzeba zbierać ale jak dla mnie to wszystko ma niesamowity urok Lubię nawet mech, który się pojawia miejscami na moim trawniku
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:42, 19 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Mogę się oczywiście mylić, ale odnoszę wrażenie, że w takim układzie rabat
będzie świetny widok z obecnego miejsca basenowego, a średni - z tarasu.
Boję się, że będzie się odnosić wrażenie "patrzenia z boku na scenę"

No i na rabatkach widziałyby mi się wtedy nie żywopłoty i drzewa na pniu, tylko drzewka wielopniowe zatopione w trawach i bylinach. Coś jak Ania_t planuje u siebie. Co oczywiście nie jest złym pomysłem

Asiu chyba bardziej wolę drzewa typu brzozy, bo na froncie już mam brzozy i na rabacie przy basenie też...ewentualnie mogłabym pokombinować z grabami albo miłorzębami (sztuk 3 rosnących na największym zębie z tylu).... U Ani_t mi sie podoba

Odnośnie osi widokowych to fakt- mam z tym problem - patrzyłam tylko aby coś wcinało się w trawnik...

Już szukam zdjęcia tarasu...
Między brzozami 10:19, 19 wrz 2017

Do góry
Asiu też tak teraz myślę że śliwka ocieni mi szklarnie i w wersji drugiej szklarnia tez będzie ocieniona, przez drzewka za żywopłotem.
Toszko - borówki obecnie rosną na rabacie kwaśnej z magnolia azaliami i rododendronami ale myślę że z czasem będzie im tam za ciemno (brzozy na działce obok rosną a nie wszystko mogę wyciąć) więc szukam im innego miejsca. A z drzewkami mam taki problem że tylko śliwkę mogę jeszcze przesadzić. Pozostałe drzewka rosną pod płotem w szpalerze już zaczęłam je formować (5 jabłonek i 2 gruszki) i jak powiedziałam M, że chyba będzie trzeba przesadzić to wiecie co.. niet. No i nie wiem czy one takie już formowane nadają się na rabaty.

W sumie szklarnia chyba najlepiej by pasowała w prawym górnym narożniku warzywniaka, ale tam dwa drzewka ze szpaleru musiałabym przesadzić.
Ogródek Iwony II 07:55, 19 wrz 2017

Do góry
Iwonko ,jak myślisz czy trzcinnik KF dałby radę w półcieniu? Potrzebna mi jakaś wyższa trawa pod brzozy.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:58, 18 wrz 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
To jeszcze Wam pokażę zmasowany atak na brzozy. Narożnica zbrojówka.
Jedną z liści ogołociły bo się za późno zorientowaliśmy.

Jeśli będzie słonecznie w weekend będą świeże zdjęcia. Mam też w planach rewoltę na bylinowej, robię porządek i zostawiam tylko żelazne gatunki.

U mnie były na buku , ale tylko pół zjadły bo zdążyłam opryskać decisem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies